#NOHACK Cyberchallenge - cum rămâi în siguranță atunci când ești pe smartphone?
#NOHACK Cyberchallenge, seria online în care provocăm experții la un quiz show pe teme de securitate cibernetică, revine cu un nou episod. În al doilea episod al anului i-am avut invitați pe Julia Nagy, jurnalistă și corealizatoare a emisiunii 24IT și pe Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting la Bitdefender pentru a discuta despre cum ai grijă de telefonul tău mobil.
#Cyberchallenge este un quiz show online pe teme de securitate cibernetică unde invităm specialiștii pentru a se duela. Le punem 10 întrebări la care trebuie să răspundă scurt, iar publicului îi oferim provocarea de a vedea la câte întrebări au știut răspunsul înainte de specialiști. Cu cât ai dat mai multe răspunsuri corecte, cu atât ești mai sigur online.
Invitații ediției au fost Julia Nagy, jurnalistă pasionată de tehnologie și artă, corealizatoare a emisiuni 24IT. Julia are peste 20 ani de experiență în televiziune. Alături de ea este Bogdan BOB Botezatu, expertul Bitdefender cu care se vor duela invitații noștri în acest sezon.
Tema acestui quiz show a fost “Siguranța smartphone-ului” și cum ai grijă de datele tale pe telefonul mobil atunci când navighezi online.
Întrebările ediției au fost:
Ai un telefon mobil cu Android și cauți o aplicație pe care nu o găsești în România acum. Așa că intri pe un site care oferă APK-uri gratuite. Ești în siguranță instalând aplicații din această sursă?
Ai instalat deja o aplicație verificată pe telefonul tău, nu s-a întâmplat nimic. Poate aceasta să aducă amenințări cibernetice prin update-uri sau alte tipuri de mecanisme?
Și tu, dar și prietenii tăi ați primit un SMS cum că pachetul tău este pe drum de la curier și trebuie să confirmați primirea cu un link primit prin acel SMS. Campania a afectat milioane de oameni în 2022. Cum se numește acea campanie?
Ai instalat o aplicație mobilă care părea că este un joc relaxant. După instalare primești o notificare că aplicația poate fi deschisă, dar ulterior primești un mesaj că aplicația nu e disponibilă în regiunea ta. Ai fost infectat sau nu?
O familie formată din tată, mamă și un copil au o tabletă pe care o folosesc cu toții, mai ales când cel mic este în mașină și are nevoie de o distracție. Ce program ar trebui instalat pe acea tabletă pentru a te asigura că cel mic nu instalează aplicații malițioase sau se uită la un conținut nepotrivit pentru el?
În fiecare zi navighezi pe aplicații deja cunoscute, pe rețele sociale, primești SMS-uri. Dar nu toate linkurile știi dacă sunt sigure, uneori reclamele online par foarte reale, mai ales cele din social media. Ce instrument ar trebui să folosești ca să te asiguri?
Ai un iPhone, tu ești sigur, nu ești ca oamenii cu Android care se tem de ce pot instala. Poți fi prins de către un hacker și să ai un virus chiar și pe telefonul tău?
Ești într-o deplasare de muncă, stai la un hotel și vrei să te conectezi la rețeaua acelui loc pentru a nu folosi roamingul inclus în abonamentul tău mobil. Trebuie să folosești un VPN înainte să te conectezi la WiFi-ul hotelului, chiar dacă are parolă?
Un joc pe care-l instalezi și care este offline, se poate juca oricum, îți cere acces la cameră și la microfon. Îi dai acces pe motiv că nu știi când vei avea nevoie de asta pentru funcționalitățile jocului?
Ce aplicație ai nevoie în telefon ca să îți protejezi conturile online, chiar dacă ai o parolă sigură?
Urmărește clipul video pentru a descoperi răspunsurile corecte.