- 12 Iunie 2020
#NOHACK - Episodul 3 - Fenomenul care rănește tinerii: cyberbullying
Nu uita să urmărești video-ul pentru a obține răspunsul la provocarea noastră numită Cyber Trivia unde ne spui despre ce atac informatic vorbim și te premiem. Cyber Trivia începe la minutul 1.29.
Cyberbullying-ul sau hărțuirea online e o formă de abuz psihic realizată pe internet asupra tinerilor sau chiar adulților prin care aceștia sunt batjocoriți din diferite motive, de la opinia lor, până la modul în care sunt îmbrăcați.
„Bullying-ul înseamnă o agresiune asupra unei persoane, tindem să o categorizăm dacă agresiunea are formă repetată. Prin bullying înțelegem, de obicei, o anumită recurență a fenomenului”, spune Nansi Lungu, Consumer's Behavior Coordinator la Bitdefender.
Fenomenul nu este nou în lume, hărțuirea între tineri există de foarte multă vreme, din păcate, dar internetul a putut să-i dea o nouă dimensiune, prin faptul că numărul personelor care pot vedea abuzul sau chiar să-l facă a crescut.
Patru din cinci adolescenți cu vârsta sub 18 ani din România spun că au fost ținta hărțuirilor în mediul online, arată un studiu publicat de Bitdefender.
Cyberbullying-ul e îngrijorător pentru că mesajele sau videoclipurile publicate pe internet pot fi șterse foarte greu, iar pe termen lung poate duce la traume pentru un tânăr.
Proiect în Parlament care pedepsește abuzul onlineDe curând, adică miercuri, 10 iunie, un proiect de lege a trecut de Parlament pentru prevenirea și combaterea violenței cibernetice. Au fost 295 de voturi pentru, 2 contra și o abținere. Legea trecuse de Senat în 19 februarie 2020, iar acum se duce la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Proiectul prevede că violența domestică va include și faptele de hărţuire și amenințările online, și completează Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.
Violența cibernetică va fi definită ca: hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informații şi conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, spera, amenința, reduce la tăcere victima.
Cyber Trivia - cât de bine știi amenințările informatice?În fiecare episod vă provocăm să devenim împreună mai pricepuți când vine vorba de mediul online. Noi vă explicăm un atac cibernetic, voi ne spuneți în comentarii cum se numește, iar în episodul următor vă premiem cu abonamente Bitdefender Total Security 2020 care protejează până la 5 dispozitive. Răspunsul îl poți da în comentarii sau în formularul de la finalul articolului.
„Această practică se referă la cercetarea, investigarea și publicarea de informații private, precum adrese de mail, numere de telefon, adresă de acasă sau alte informații private despre o persoană, fie că e vorba de un adolescent, de o persoană matură sau chiar o companie”.
”Informațiile acestea publicate sunt folosite, de obicei, ca o formă de șantaj. Faci asta sau public informațiile. De asemenea, de multe ori această practică e folosită și ca o formă de revenge porn, pentru că numărul de telefon al unei persoane, alături de câteva poze, sunt puse pe site-urile de anunțuri la categoria Matrimoniale”
”Cea mai simplă metodă folosită online este cea prin care se oferă public numărul de telefon pe rețelele sociale, iar apoi victima este bombardată cu apeluri și mesaje de tip SMS”.
Documentează-te și răspunde-ne ca să primești abonamente Bitdefender Total Security 2020 disponibil pentru până la 5 dispozitive. De la minutul 1.29 al video-ului.
Cyber Trivia - IndiciuNansi Lungu: De ce lasă cyberbullying-ul urme adânciAm și un indiciu pentru tine, ca la un joc de spânzurătoarea. Cuvântul are șase litere, vine din limba engleză și are ca punct de pornire cuvântul „documente". Lasă-ne răspunsul tău, iar în partea a doua afli răspunsul corect și alte detalii despre această practică.
În această primă partee am discutat cu Nansi Lungu despre impactul pe care îl are hărțuirea online, ce pot face părinții și cum reacționezi după ce ai fost victimă, pentru ca rănile să nu fie adânci.
Am selectat câteva dintre cele mai importante lucruri spuse de Nansi mai jos:
Ai fost victima cyberbullying-ului? E important să nu taci, să raportezi lucrurile acestea și apoi să te adresezi părinților și psihologilor.
Cu cât întârziem în a acționa asupra unei traume, aceasta se așază mai puternic în noi.
Cyberbullying-ul poate apărea din multe motive. De la răzbunare după o relație eșuată sau după un refuz. Dar 67% din tineri sunt agresați online pentru modul în care se îmbracă, 30% pentru hobby-urile sau preocupările lor, iar 13% pentru situația materială.
Ai fost victima cyberbullying-ului? Povestește-ne în comentarii. Împreună putem să fim mai puternici.