- 23 Martie 2023
#NOHACK Expert Talks - datele noastre ajung online și antrenează inteligența artificială
Dacă îți închizi ușa cu cheia la apartament, de ce nu te-ai proteja și pe internet? Dacă pui mâna la buzunar într-un spațiu aglomerat, de ce nu ai face-o și online? Acesta este un simplu argument pentru care siguranța ta cibernetică este importantă. Ne petrecem peste 400 de minute pe zi online, așa că avem nevoie să știm metodele simple prin care ne putem apăra de infractori, dar și ce urmează.
#NOHACK este o serie educativă realizată de start-up.ro și Bitdefender pentru încurajarea unui comportament online adecvat.
Se întețesc atacurile asupra utilizatorilor casniciÎn discuția cu Bogdan Botezatu, acesta se arată îngrijorat de faptul că se intensifică atacurile asupra utilizatorilor casnici, pe măsură ce piața de criminalitate informatică se transformă.
„Piața de criminalitate informatică crește pe măsură ce instrumentele pe care atacatorii cibernetici le folosesc devin din ce în ce mai accesibile. Există acest concept de criminalitate informatică furnizată ca serviciu. Practic, oricine își dorește să intre în zona asta de criminalitate informatică poate să cumpere instrumente deja existente pe care le poate folosi mai apoi pentru a ataca oameni obișnuiți”, explică Botezatu.
El mai spune că se intensifică atacurile asupra telefoanelor mobile, pentru că ele devin din ce în ce mai importante pentru utilizatorii casnici.
„Acolo ne petrecem timpul pe zona de entertainment și consum de media. Acolo avem, de exemplu, modalitățile frecvente de plată. Acolo avem organizatorul nostru digital. Practic ne petrecem toată viața în jurul telefonului mobil și acest lucru nu a scăpat de atenția atacatorilor informatici”, spune specialistul Bitdefender.
Transformarea post-pandemie și războiul din UcrainaUltimii 3 ani au fost activi în evenimente globale - pandemia sau războiul din Ucraina. Acestea sunt folosite de infractorii cibernetici, dar pandemia a dus și la un alt efect - companiile au devenit remote sau hybrid fără să se pregătească temeinic.
„Lucrul acesta s-a văzut în numărul crescut de atacuri asupra diverselor companii care și-au expus infrastructura privată în mod public la internet pentru prima oară. Războiul din Ucraina a venit cu o serie nouă de atacuri informatice și scamuri, pentru că anumite grupări cibernetice care operau în sfera atacurilor comerciale au început să-și ofere suportul guvernului rus împotriva companiilor din Vest, de exemplu”, spune Bogdan Botezatu.
„Am văzut o serie de atacuri cu ransomware care au vizat punctele de trecere a frontierei, am văzut foarte multe atacuri de tip DDoS asupra instituțiilor statului român și am văzut foarte multe scamuri care vizează utilizatorii de acasă. Am văzut o serie de mesaje venite pe email către utilizatori prin care li se cereau contribuții în bani pentru sprijinirea refugiaților, dar atunci când aceștia făceau respectivele depuneri, banii de fapt plecau în conturile infractorilor”, spune specialistul atunci când e vorba de tipurile de atacuri.
Din ce în ce mai multe date onlineBogdan menționează că-l îngrijorează cantitatea enormă de date care se generează astăzi. Pe măsură ce aceste date ajung online și fără posibilitate de revocare, ele pot fi folosite ulterior, chiar dacă par inofensive.
„Informațiile acestea pot părea inofensive la început, dar dacă ne gândim la felul în care crește tehnologia AI în ultima perioadă de timp, informațiile noastre vor putea servi la un moment dat ca bază pentru antrenare a acestor tehnologii, vom fi din ce în ce mai bine profilați. Se va ști din ce în ce mai multe despre felul în care trăim noi, despre ceea ce ne pasionează, despre felul în care vom face decizii în viitorul imediat”, spune directorul de Threat Research și Reporting la Bitdefender.