- 18 August 2020
#NOHACK - Noua protecție pentru amenințările online din pandemie
Noul Bitdefender a fost lansat oficial luna trecută și vine echipat cu tehnologii și funcții adaptate perfect la perioada pe care o traversăm cu toții. Pandemia a adus cu ea și un val imens de atacuri informatice și amenințări cibernetice.
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au detectat de cinci ori mai multe atacuri informatice care exploatează subiectul noului Coronavirus de la o lună la alta. De ce s-a întâmplat acest lucru?
Explozia numărului de amenințări din mediul online a fost alimentată mai ales de tranziția bruscă dinspre munca de la birou înspre munca de acasă.
Cyber Trivia - răspunde la o provocare și câștigi licențe Bitdefender gratuiteCyber Trivia e rubrica în care-ți poți testa cunoștințele de securitate cibernetică pentru a câștiga premii de la Bitdefender.
Noi descriem o amenințare informatică, tu ne spui cum se cheamă, iar apoi noi te premiem cu licențe Bitdefender Total Security.
Tipul de atac pe care-l descriem în acest episod e unul de actualitate în contextul pandemiei. Pentru că mulți vor să schimbe decorul și preferă să lucreze câte o zi de la o terasă, conectați la rețele nesecurizate, hackerii vor să profite de acest lucru.
În cadrul acestui atac, de cele mai multe ori scopul este de a fura informații valoroase de la utilizatorii unei rețele de comunicații.
Acronimul pentru acest tip de atac este MITM.
Lasă-ne răspunsul în formularul de mai jos, iar noi te premiem cu licență pentru noul Bitdefender ce va putea fi folosită pentru cinci dispozitive.
Liviu Arsene, Bitdefender: Cum se adaptează produsele în fața hackerilorLiviu Arsene, Senior Cybersecurity Analyst la Bitdefender, a fost invitatul nostru în această ediție a seriei #NOHACK. Cu el am vorbit de cum s-a adaptat noua actualizare anuală Bitdefender la pandemie și ce facilități noi aduce.
„Modalitatea în care detectăm amenințările cele mai noi, modalitatea de a fi nu doar reactivi, ci și proactivi și prin proactivitate vreau doar să subliniez că am investit foarte mult în zona de machine learning, inteligență artificială. Adică acei algoritmi care învață singuri cum se comportă amenințările pentru a identifica amenințările noi cât mai sigur”, a spus Liviu Arsene.
Pe lângă acest lucru, noul Bitdefender a adus și o modificare de interfață, pentru a plasa lucrurile pe care utilizatorii le foloseau cel mai mult în fața acestora.
Zona mobilă a fost mult îmbunătățită, pentru că utilizatorii consumă din ce în ce mai mult conținut de pe aceste terminale. Acest lucru vine în noua soluție de VPN construită de Bitdefender de la zero, care face mai mult decât să cripteze traficul.
„Noi am adus și un plus de valoare, în contextul în care-ți scanăm toate linkurile pe care tu vrei să le accesezi, indiferent de platforma pe care tu o folosești. Spre exemplu, primești un link prin Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, TikTok, absolut orice platformă, în momentul în care tu vrei să dai click și vrei să-l deschizi în interiorul acelei aplicații, soluția noastră de Bitdefender VPN practic îți poate spune dacă e un link legitim sau nu”, spune Liviu Arsene.
VPN-ul a fost îmbunătățit cu aproximativ 25%. Deci merge mult mai bine, ai mai puține probleme cu traficul și așa mai departe.
Vulnerabilitățile sunt scanate mai bineUn alt lucru îmbunătățit a fost modulul de „Vulnerability Scanner”, care identifică dacă nu ai făcut actualizări în produse sau la sistemul de operare.
„Asta practic, mai ales în contextul în care lucrăm de acasă, înseamnă că există riscul ca la un moment dat să fii mai puțin concentrat pe a-ți ține actualizate sistemul de operare sau toate aplicațiile pe care le folosești și a te concentra poate mai mult pe muncă sau Netflix. Orice ar fi”, a explicat specialistul Bitdefender.
„Mai mult decât atât, în contextul în care și pandemia a fost un catalizator pentru toate amenințările infromatice cu tematică de coronavirus, am observat că există foarte multe site-uri frauduloase ce au apărut profitând practic de lipsa de informații a utilizatorilor, de lipsa de echipamente medicale, de măști și așa mai departe”, a mai adăugat Arsene.
„ În general, sunt multe lucruri pe care noi le retușăm prin actualizări de securitate în produs. Chiar dacă multe dintre ele sunt invizibile sau transparente pentru utilizatori, ele sunt făcute periodic și la intervale destul de dese de timp, tocmai pentru a fi în pas cu amenințările”, spune Liviu Arsene.
De multe ori în timpul anului actualizările sunt invizibile pentru utilizatori, dar îl ajută să stea protejat.
O dată pe an, actualizarea Bitdefender vine să schimbe o parte din experiența utilizatorilor, dar să păstreze aceleași faciltiăți de protecție avansată.
„Am așa se întâmplă și la noi și acela e momentul în care fie venim cu câteva module, funcționalități în plus, fie încercăm să aducem la cunoștință utilizatorilor că încercăm întotdeauna să ne îmbunătățim tehnologia din spate și că totuși siguranța lui online este o prioritate pentru noi, în absolut tot ce face”, spune Arsene.
Plus, au trebuit să se adapteze stilului hackerilor. „Odată cu pandemia, am realizat că și atacatorii și-au schimbat oarecum mentalitatea. Spre exemplu, dacă până acum majoritatea atacurilor, să luăm spamul, de exemplu, erau „Spray and Pray” le spunem noi. Adică trimiteau un număr foarte mare de mesaje, mai mult sau mai puțin personalizate, cu scopul că cineva poate la un moment dat va deschide atașamentul. Deci era o abordare în masă”.
„Acum cu pandemia, au început să-și croiască, dacă vreți, un mesaj foarte consistent, un mesaj foarte bine structurat, cu mult mai puține greșeli gramaticale, în schimb, amenințarea pe care încercau să o livreze, atașamentul, acel atașament infectat cu malware, nu era ceva foarte sofisticat. Erau mai mult concentrați pe furtul de date, furtul de informații financiare, și mai puțin acele amenințări sofisticate cu care suntem obișnuiți”, a explicat în final Liviu Arsene.
Așadar, hackerii au devenit mai buni la inginerie socială, au dezvoltat mesaje care par mai reale și mai greu de descoperit de utilizatorul standard. Important e să ai o soluție de securitate care să te ajute. Practic, ca atunci când ai o casă frumoasă, dar îi pui și o yală bună, deși ești foarte atent oricum.