- 15 Iulie 2021
Nooka, biroul de la 5 minute de tine în fiecare oraș inteligent din România
Nooka Space e un startup care ajută la transformarea orașelor din Europa cu ajutorul birourilor de proximitate.
În următorii ani vom fi nevoiți să schimbăm modul în care gândim aglomerările urbane pentru a rezolva provocările suprapopulării și poluării, inclusiv prin transformarea birourilor. Acesta este și scopul programului Cities of the Future, dezvoltat de către Orange, prin care au fost invitate startup-urile românești să se dezvolte și să construiască soluții pentru orașele viitorului.
---
La finalul lunii martie, startup-ul irlandez Nooka Space își anunța prezența pe piața din România. Ei dezvoltă birouri de proximitate inteligente și mobile. Acestea sunt spații mici și luminoase care pot fi montate pe terenuri private sau publice și care pot reprezenta o alternativă pentru munca de acasă, de la sediile companiilor sau din spațiile mari de coworking. Am discutat în detaliu despre planurile lor cu Sergiu Băbășan, Country Manager al Nooka în România.
Sergiu Băbășan e cofondator al Blugento, una dintre cele mai mari platforme de ecommerce din România, companie prezentă în programul Orange Fab. Blugento a schimbat modul de acces la zona de ecommerce printr-o soluție de tip Software as a Service iar, ulterior, compania a fost achiziționată de un grup polonez mare numit R22. Astăzi, Sergiu a fost atras de conceptul Nooka Space și s-a alăturat echipei din România.
Birourile Nooka Space sunt concepute să funcționeze ca o rețea de microbirouri, amplasate în proximitatea utilizatorilor, putând fi transportate cu ușurință în spațiile dorite, datorită dimensiunilor, mobilității și a funcționalităților acestora.
„Suntem prima rețea din lume de birouri de proximitate, individuale în esență, care sunt complet echipate cu tehnologie de ultimă generație și cu internet de mare viteză care poate fi accesat prin bază de abonament”, explică Sergiu Băbășan în cadrul discuției cu start-up.ro.
Conceptul a pornit odată cu pandemia, pentru că majoritatea firmelor au trecut la munca la distanță iar, după încheierea problemelor sanitare, mulți dintre angajați vor dori să lucreze în continuare flexibil, conform studiilor. Un studiu EY menționează că 53% din angajați vor un program mai flexibil, iar 62% consideră că piața muncii va fi schimbată irevocabil după pandemie. Din acest motiv, nici orașele nu vor mai arăta la fel. Acestea s-au dezvoltat în jurul nevoilor oamenilor, fie că vorbim de epoca industrială sau epoca marilor cartiere de birouri. Flexibilitatea va deveni un avantaj pentru orice oraș modern, smart și pregătit pentru viitor.
Sergiu Băbășan consideră că munca de la distanță a venit cu oportunități, dar și cu dezavantaje. „Dezavantajul e că este greu să delimitezi spațiul personal de cel profesional. Nu ai tehnologic totul la dispoziție și sunt multe cazuri în care am trimis mailuri din pat sau de pe masa din bucătărie. Tocmai pe ideea că se va păstra această tendință”, spune acesta.
Ce conțin birourile NookaNooka pot fi comparate cu niște chioșcuri inteligente. Și, în locul tarabelor obișnuite din orașele României, am putea vedea profesioniști la muncă.
„În momentul de față, birourile Nooka sunt pe o structură metalică și sunt complet echipate. Am aici la dispoziție masă de birou reglabilă, scaun, internet de mare viteză, capacitatea de a gestiona tot ce se întâmpla în interiorul Nooka dintr-o aplicație. Am acces prin aplicație în Nooka, reglez nivelul luminii, reglez temperatura ambientală. Nooka are un sistem care asigură securitatea sanitară. Avem un filtru de aer care filtrează aerul din interior și avem ultraviolete UVC care apoi dezinfectează tot spațiul”, explică Sergiu Băbășan.
Evoluția Nooka arată nevoia orașelor de transformare. Startup-ul irlandez cu o prezență solidă în România livrează gratuit birourile în 60 de zile din momentul comenzii și conceptul a prins foarte bine în țări precum Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Irlanda sau Norvegia. În momentul de față, de altfel, Nooka are 150 de precomenzi pe care urmează să le livreze.
„România era o etapă normală pentru că dezvoltarea produsului se realizează la Cluj și era normal ca Irlanda să atace și această piață. Ne bucurăm de încrederea pe care am primit-o din partea lor din perspectiva profesionalismului și a produsului de înaltă calitate. Ne-a încântat tehnologic, pentru că dezvoltarea aplicației se face în România. Piața românească este renumită și apreciată din perspectiva aceasta și continuăm să facem asta”, menționează Băbășan.
Odată cu extinderea din România, Nooka va investi 500.000 de euro în dezvoltarea producției și tehnologiei pentru a putea să livreze 6 construcții pe zi, deoarece în momentul de față capacitatea este de doar 20 de birouri de proximitate pe lună. De altfel scopul e simplu: o Nooka la 5 minute de orice om în orașele mari din Europa.
Cine sunt clienții Nooka și de ce ar folosi un birou de proximitate?Birourile Nooka sunt instalate pe o suprafață plană și care are o sursă de curent. Astfel, ele pot fi puse și într-o curte, o grădină, un parc sau în spații din cartiere sau într-un complex rezidențial. Birourile pot fi achiziționate cu prețuri de la 13.000 la 30.000 de euro și apoi subînchiriate cu ajutorul aplicației smart pe care o pune la dispoziție Nooka. Un utilizator obișnuit poate plăti pe lună un abonament pentru a folosi o Nooka, acestea conținând de la 1 la 3 birouri. Cei care achiziționează Nooka o pot face și în leasing.
În plus, un avantaj pentru orașul viitorului, pe sistemul AirBnB sau Uber, e că Nooka nu afectează indicii urbanistici. Acest lucru înseamnă că nu ai nevoie de autorizații de construcții și poți avea un venit pasiv prin închirierea spațiului din biroul smart. „Dacă tu nu folosești Nooka, o poți pune la dispoziție celor interesați și să încasezi. Prin aplicația smart tu ai posibilitatea să rezervi Nooka, să închizi ușa, să o accesezi”, explică Băbășan.
Pentru că viitorul orașului e smart, închirierile de Nooka nu se fac tradițional, ci prin intermediul aplicației. În plus, în interiorul acesteia poți controla peste 15 senzori din interiorul birourilor de proximitate.
Iar pentru dezvoltatorii imobiliari ai prezentului și viitorului, dincolo de piscină, sală de sport și alte beneficii oferite viitorilor clienți, un atu va fi și posibilitatea de a avea un birou aproape de casă, adaptat pentru remote work.
O altă țintă pentru Nooka sunt firmele cu mulți angajați, care pot să nu aibă doar un sediu central, ci o mulțime de sedii de proximitate prin Nooka. „Companiile care au angajați mulți cu care lucrează remote și știu că ei sunt dispersați în anumite zone unde locuiesc. Ei pot veni către angajați și să ofere această facilitate, prin a le poziționa aproape de casa lor. Nooka poate să vină și cu kitul de ședință, ai la dispoziție o tablă pe care poți face schițe, retroproiector dacă ceri, ai loc ca să desfășori activitatea”, explică Sergiu Băbășan.
Dincolo de entitățile private, un oraș se construiește cu ajutorul autorităților publice, așa că Nooka privește și în această zonă.
„Ne-am orientat și înspre administrațiile publice. O primărie care furnizează astfel de servicii și posibilități pentru locuitorii orașelor lor, fie că sunt pe spații publice, fie că sunt în parcuri. Dacă oferi aceste facilități locuitorilor tăi, reduci traficul și poluarea. Aceste sisteme de inovație pot să vină să rezolve și alte probleme decât cele imediate”, spune Băbășan.
Orașe și comune pentru viitorCei de la Nooka urmăresc și colaborarea deschisă cu orașe și comune din România, prioritatea fiind cele care au în strategia lor de dezvoltare și aspecte legate de inovație și atragerea companiilor tech.
„Sunt orașe care vor să vină cu astfel de plusuri, pentru că e valoarea adăugată a urbei. Sper ca în următoarea lună să arătăm modalitatea prin care putem colabora cu aceștia. E normal ca într-un parc să ai o zonă de promenadă, de alergat, o zonă unde să asculți muzică, dar și o zonă unde să poți munci”, explică Băbășan.
Când vine vorba de comune smart, scopul lor e de a atrage și de a convinge antreprenorii. Iar dezvoltarea sustenabilă pe termen lung, care stă în cheia ideii de smart city sau smart village, înseamnă ca într-o comună să nu ridici clădiri de birouri, ci să oferi spații flexibile de lucru.
„Asta e creșterea urbană. Crește și nivelul locuitorilor, calitatea vieții. Suntem o parte dintr-un lanț logic al unui administrator de instituție publică”, mai spune Country Managerul Nooka.
În momentul de față Nooka are montate două prototipuri la Cluj-Napoca și București. În următoarele săptămâni vor adăuga un nou oraș pe harta birourilor modulare, urmând să se extindă în Italia, Irlanda și Elveția până la finalul anului. Pe viitor vor ținti orașele mari și centrele universitare, acolo unde vor să ofere facilități pentru campusurile de studenți.
„Pentru campusuri vom avea pachete de facilități diferite, ne interesează să stimulăm această direcție, inovația în zona de studenți, de oameni care-și creează direcția pentru ce fac în viață”, spune Băbășan.
De asemenea, de curând Nooka a anunțat un parteneriat important pentru dezvoltarea activității cu Orange Business Services. În cadrul acestui parteneriat, Nooka Space le va oferi clienților Orange Business Services opțiunea de a utiliza birourile de proximitate Nooka ca parte din soluțiile furnizate de divizia de business a Orange în România.
În același timp, Orange Business Services va dota Nooka Space cu o soluție ce include conectivitate la internet de tip 4G+ nelimitat, wireless, precum și conectivitate IoT de tip Machine to Machine (M2M) și un ecosistem format dintr-un modul inteligent de monitorizare și control în timp real pentru gestionarea în mod securizat și de la distanță a consumului de energie, respectiv a parametrilor de mediu.
Soluția integrată de control inteligent al spațiilor este furnizată de Orange, în parteneriat cu MobileControl, prin intermediul platformei Active Building Control, dezvoltată în cadrul OrangeFab.
Soluția IoT oferită de Orange Business Services în parteneriat cu Mobile Control, un alt startup care face parte din acceleratorul Orange Fab, include conectivitate la internet de tip 4G+ nelimitate, Wireless și Machine to Machine, dar și un ecosistem format dintr-un modul inteligent de monitorizare și control în timp real. Astfel, Nooka Space vor putea fi gestionate sigur, de la distanță, cu respectarea parametrilor de mediu.
Citește aici mai multe despre soluția Active Building Control de la MobileControl.
Pentru viitor, Nooka va putea fi și modulară, astfel încât să poți monta 2-3 într-un spațiu și să le interconectezi, dar creatorii săi se uită și la zonele care nu au acces la electricitate tradițională, deci vorbim de o dezvoltare pe energie sustenabilă.
Orange susține startup-urile care schimbă viața în orașeConceptul de oraș inteligent propus de Orange are la bază o platformă deschisă și interoperabilă ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților.
Platforma beneficiază de infrastructură digitală bazată pe rețele de internet de bandă largă, 4G/4G+ și 5G, Internet of Things (IoT), LoRaWAN, LTE-M, Wi-Fi, precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, startup-uri românești de high-tech și companii consacrate.
În perioada martie-iunie 2021, Orange a lansat înscrierile pentru programul Cities of the Future. Patru startup-uri cu soluții pentru managementul deșeurilor, cybersecurity, încărcarea trotinetelor electrice și eficientizarea proceselor de relații cu clienții prin AI intră în acceleratorul Orange Fab ca urmare a selecției din programul Cities of the Future.
Startup-urile din noua cohortă Orange Fab vor beneficia de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri alături de profesioniști Orange România. De asemenea, vor avea acces în laboratorul Orange 5G Lab, la echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație precum LoRaWAN sau LTE-M și vor primi susținere pentru implementarea proiectelor pilot alături de companii și de autoritățile publice.