- 23 Iunie 2017
Opt acceleratoare din România prin care-ți crești startup-ul
E cel mai cunoscut program de accelerare din București, dezvoltat de echipa de la How to Web și Tech Hub.
Șapte dintre startup-urile participante la MVP Academy 2016 au obținut în total finanțări în valoare de peste 760.000 Euro, printre care Reflex, Urby și TypingDNA, cumulând astfel la 1.7 de milioane de euro investiții totale în echipele participante la MVP Academy. In prezent, opt dintre produsele dezvoltate de aceștia sunt active pe piață, iar restul sunt în continuare în dezvoltare. Acestea adresează industrii precum inteligență artificială, securitate, energie, eHealth, agritech, mobilitate, cele mai multe dintre ele au un model de business B2B/B2C și o treime dintre ele sunt produse hardware.
Programul de accelerare MVP Academy, dezvoltat de TechHub Bucharest, oferă acces la servicii online în valoare de peste un milion de dolari fiecăruia dintre startup-urile care au fost acceptate în cadrul celei de-a patra ediții.
Timp de nouă săptămâni, antreprenorii în tehnologie care vor fi acceptați în program vor participa la zeci de ore de mentoring unu la unu cu specialiști locali și internaționali. Aceștia îi vor ajuta să își definească mai bine strategia de dezvoltare, funcționalitățile produsului și piața căreia se adresează. Cele mai promițătoare dintre echipele MVP Academy pot primi investiție în schimbul unui procent minoritar din companie prin MVP Angels, rețea de investitori de tip business angel asociată programului de accelerare.
Detalii despre echipele participante anul acesta poți găsi aici.
Risky Business30 de oameni de afaceri din Transilvania au înființat un fond de investiții pentru startup-uri. Valoarea inițială a fondului Risky Business e de 250.000 de euro. În jurul acestuia a fost construit și acceleratorul cu același nume, care are 14 echipe în momentul de față.
Acceleratorul e la Cluj-Napoca și va trebui să te muți acolo. Risky Business este fondat și condus de antreprenorii Radu Iuhas, Bogdan Colceriu, Vlad Iuhas, Jennifer Austin și Adrian Horotan, echipă care s-a remarcat prin rezultatele fără precedent pentru România, obţinute la Cluj cu programul de accelerare Spherik.
Cei care sunt acceptați pot primi investiție de până la 100.000 de euro, acces la rețeaua de mentori care te vor pune în legătură cu potențiali clienți sau parteneri de business. Detalii despre echipele participante acum poți găsi aici.
Spherik AcceleratorProgramul de accelerare de la Cluj pune la bătaie 1 milion de euro pentru startup-urile care au în plan dezvoltarea globală la finalul programului și o structură de accelerare flexibilă.
Startup-urile selectate vor putea accesa gratuit toate beneficiile programului, de la mentorat la spații de lucru și consultanță în dezvoltarea business-ului.
Potrivit reprezentanților acceleratorului, noul program va pune mai mult accentul pe testarea în piață a proiectelor. Astfel, programul începe în luna mai, cu etapa preliminară de validare a ideilor și definire a produselor. Maxim 15 startup-uri/proiecte vor fi acceptate în această etapă. La finalul primei luni are loc o evaluare pe baza căreia vor fi selectate echipele care intră în etapa finală de accelerare. Startup-urile validate vor beneficia de sprijin adaptat nevoilor specifice de dezvoltare și lansare pe piață pentru a crește și genera venituri rapid. A două etapă se va încheia în septembrie, cu prezentări în fața unor investitori asociați programului.
Detalii despre echipele acceptate în accelerator poți găsi aici.
Innovation LabsNu e un accelerator, căci e dedicat celor care sunt încă în faza de idee, dar e o oportunitate pentru un prim feedback și pentru dezvoltarea soluției. Programul are filiale deschise la București, Cluj, Iași, Sibiu sau Timișoara.
Innovation Labs 2017 urmărește 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities. Tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul programului de mentorat și care evoluează treptat într-un prototip viabil și persuasiv, cu aplicații în piață.
Pre-acceleratorul Innovation Labs s-a aflat anul acesta la a cincea ediție. În cei patru ani de activitate, prin experiența de mentorat de trei luni au trecut 117 echipe și peste 800 de participanți din 4 orașe din România.
După ce sunt acceptate, echipele trec printr-un program de mentorat de trei luni, de la hackathon la Demo Day.
Poți afla detalii despre câștigătorii de anul acesta aici.
Orange FabE ultimul accelerator lansat pe piață. E organizat de Orange România și, deși nu oferă oportunități de investiție, permite accesul la o rețea de clienți mare și la testarea soluției cu tehnologiile Orange.
"Orange Fab Accelerator e dedicat startup-urilor care au depășit etapa de prototip. Vom oferi acces la tehnologiile noastre, la sisteme, atât în România, cât și în cadrul grupului", a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange România, în cadrul unui eveniment în marja ICEEfest 2017.
Înscrierile încep acum în iunie, iar selecția primelor echipe va avea loc în august-septembrie 2017. Dacă vrei să te înscrii, poți să o faci pe platforma dedicată Orange Fab Accelerator.
"Antreprenorii tineri au nevoie de ajutor nu doar în etapa de idee, dar și în implementarea comercială", a declarat Liudmila Climoc. Nu există o cifră exactă de companii care vor fi primite în accelerator. De pe 16 iunie va fi deschisă platforma online de înregistrare pentru startup-uri. Investiția Orange nu este una neapărat financiară, ci prin acces la tehnologiile și platformele proprii. Practic, o investiție tehnică și de acces.
Acceleratorul are loc la București, iar echipele vor sta la Tech Hub.
RICAP AcceleratorE un accelerator care permite startup-urilor să interacționeze cu investitori din Silicon Valley. În fiecare an, o serie limitată de companii intră în program.
RICAP (Programul de Asistență în Comercializarea Inovării din România) este primul program din România care sprijină invoatorii și antreprenorii cu tehnologii inovative să iasă pe piața internațională cu produsele lor.
Programul este deja la a doua ediție care a demarat în octombrie 2014. În această perioadă, 15 inovatori lucrează alături de o echipă dedicată de mentori și advisori într-un program de mentorat personalizat, pentru a dezvolta și implementa instrumente de comercializare: stretegii de intrare pe piață, strategii de comercializare, prezentari pentru clienți.
Detalii despre ultima ediție, care are loc la București, poți găsi aici.
Sprint PointE un accelerator din Cluj care oferă 12 săptămâni de accelerare. Cinci echipe au șansa de a se duce în programul din Statele Unite.
Cei care intră trec printr-un program de descoperire, de la găsirea pieței potrivite, până la planul de vânzare, produs, analizarea trendurilor și o strategie de creștere. Programul a avut prima ediție anul trecut.
Detalii despre program poți găsi aici.
Innovations CrossriderE un incubator pentru startup-uri deschis de firma israeliană Crossrider.
De înscris, o poate face oricine, însă trebuie ținut cont de anumite detalii. Trebuie să te axezi doar pe anumite domenii, și trebuie să fii demn de încredere. Nu în ultimul rând, trebuie să ai o idee bună. Nu ai nevoie neapărat de un MVP, dacă punctele de mai sus sunt îndeplinite: ”Un startup se poate înscrie la noi încă din cele mai timpurii stagii ale sale. Nu cerem neapărat un MVP, acceptăm chiar și businessuri la nivel de beta dacă considerăm că merită, dar și proiecte mai mature, deja lansate în piață sau care au primit deja investiții. În Tel Aviv mai există un program similar, deținut tot de Crossrider, care a acceptat și cu beta, nu exclusiv cu MVP. Este foarte important să ne uităm la fondatori, să vedem dacă inspiră încredere. Vrem să vedem viziunea pe care o au vizavi de ce vor să facă”, ne-a spus Cristian Orășanu, cel care coordonează programul în București.