Orange caută startup-uri de finanțat în proiectul european TrialsNet ce caută aplicații inovatoare bazate pe 5G

Orange România este parte din proiectul european de cercetare TrialsNet, alături de 22 de parteneri din 5 țări europene. Proiectul finanțat prin Horizon Europe caută startup-uri care să se alăture și să câștige finanțare nerambursabilă.

Scopul acestui proiect este de a desfășura teste la scară largă, implementând o serie de aplicații inovatoare (studii de caz) având la bază rețeaua 5G, bazate pe diferite tehnologii precum cobots, metaverse, massive twining, internet of senses, și care să acopere trei domenii relevante ale ecosistemelor urbane din Europa precum - 1. infrastructură, transport, securitate și protecție; 2. e-Sănătate și situații de urgență; 3. Cultură, turism și divertisment, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor și de a da startul tranziției spre o nouă generație de rețele mobile.

În România se vor implementa 2 studii de caz din totalul de 13 realizate în cadrul proiectului și vor fi realizate in două zone importante din Iași cu sprijinul Universității Tehnice Gheorghe Asachi.

Unul se referă la Smart Crowd Monitoring, al doilea la Smart Traffic Management.

Startup-urile interesate să aplice pot să afle mai multe detalii pe site-ul Orange FAB și să aplice ulterior până în ianuarie. 

Oportunitate pentru startup-uri

În data de 16 octombrie 2023 consorțiul TrialsNet a lansat primul apel deschis organizațiilor terțe care pot profita de astfel de idei și direcții de studiu pentru a realiza soluții practice, hardware sau software, pe care apoi să le comercializeze. Apelul oferă două tipuri de finanțări, 100% nerambursabile.

Apelul se adresează organizațiilor terțe precum companii (IMM-uri), startup-uri, centre de cercetare sau altor entități relevante care pot dezvolta noi studii de caz/tipuri de utilizări  sau utilizări complementare celor existente pentru a îmbogăți și mai mult domeniile TrialsNet și pentru a efectua teste la scară largă peste infrastructura 5G existentă.

Pe lângă finanțarea din cadrul apelului, participanții vor avea acces și la laboratoarele Orange 5G din București și Iași, unde, alături de specialiști din cadrul Orange România, își vor putea rula aplicațiile într-o rețea 5G privată, de tip Standalone (SA), beneficiind astfel de funcționalități precum slicing și API-uri deschise pentru monitorizare și management în timp real.

Studiile de caz trebuie să vizeze unul din următoarele domenii:

  • Infrastructură
  • Transport
  • Securitate și protecție
  • e-Health
  • Situații de urgență
  • Cultură
  • Turism
  • Divertisment

Termenul limită de depunere a aplicației este de 19 ianuarie 2024. Durata participării va fi de 12 luni.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pentru fiecare aplicație este de până la 200.000€ pentru opțiunea 1 sau, până la 300.000 € pentru opțiunea 2.

Opțiunea 1: Lansarea de noi teste pe platforma și rețeaua de soluții TrialsNET

Opțiunea 2: Extinderea domeniilor de infrastructura în alte arii geografice localizate in Europa (completând astfel clusterul principal)

Rata de finanțare este 100% din costurile  declarate (inclusiv 25% rata forfetara pentru cheltuieli indirecte).



Citeste si