- 17 Septembrie 2015
Orașele europene care dau cele mai multe startup-uri și investiții
România este o piață mică, la nivel de investiții și fonduri, dar multe startup-uri locale pot să caute banii și în afara țării, la acceleratoare sau fonduri de investiții. Pentru a vedea care sunt cele mai generoase localități pentru startup-uri am folosit datele estonienilor de la Funderbeam, care realizează un tool de analytics ce urmărește startup-urile.
Trimestrul 2 al anului 2015 a adus în Europa investiții de 2 miliarde de dolari, de două ori mai puțin decât în Asia și mult mai departe față de America - 17,6 miliarde de dolari. Chiar și la nivelul Europei, stăm realist foarte jos la nivel investițional, indiferent dacă ne place sau nu să pomenim de noi ca de Silicon Valley al Estului.
În 2015, cele mai mari investiții de până acum au fost realizate în industria de payments - 690 de milioane de dolari, dintre care 86% s-au dus către produse din Marea Britanie. Apropiate au fost investițiile din financial tech - 643 de milioane de dolari, networking - 518 milioane de dolari și crowdfunding/crowdsourcing - 460 de milioane de dolari.
Iată cum arată investițiile în funcție de industrie la nivel global.În Europa, cele mai bune 10 orașe privind finanțările au strâns 5,57 miliarde de dolari (orașele sunt locul de fondare al companiilor, nu locul unde a fost făcută investiția - uneori investițiile au fost făcute în Statele Unite). Aproape 80% au fost împărțiți între Londra, Berlin și Paris.
De asemenea, dacă analizăm numărul rundelor de finanțare, cele mai multe au avut loc, din păcate tot în Londra, Paris și Berlin - 707 din 899.
Iată cum arată harta orașelor făcută de Funderbeam, care are 110.000 de startup-uri în baza lor de date și 40.000 de investitori.
Un lucru interesant pe care l-au făcut cei de la Funderbeam în analiza lor e să împartă finanțarea pe cap de locuitor, pentru a face un raport mai aproape de realitate. Putem vedea că Horw (Lucerna, Elveția) are finanțări de 7.200 de dolari pe cap de locuitor. De asemenea, la Lausanne există 77 de investiții la un milion de locuitori.
Practic, dacă luăm în considerare dimensiunea orașelor, 6,78% din finanțarea pe cap de locuitor se duce către Londra, Paris și Berlin, iar restul imens se duce către alte orașe. Din păcate, nici București, Timișoara sau Cluj nu sunt aproape de top 10.
La nivel european, cele mai multe investiții au venit prin buyout, 71,3%, potrivit datelor European Private Equity and Venture Capital.
Deși datele nu vorbesc doar de zona tehnologiei, ci de investițiile de private equity în general, putem observa că 2014 a fost un an mai bun în România.
Cam așa stă România la capitolul investiții de private equity raportate la produsul intern brut.