- 20 Noiembrie 2019
Fondatorul Perpetoo, serviciu de carsharing: "Oricine poate să-și listeze mașina. Dacă are firmă și CAEN de rent a car"
Perpetoo e deja pe piață de o lună, dar ieri a fost prima conferință de presă a lui Aurelian Marin, fondator Perpetoo și proprietar al agenției de turism Paradis - Vacanțe de Vis, cel mai mare tour operator de pe Litoralul românesc. Cu această ocazie am avut ocazia să aflăm câteva răspunsuri esențiale privind modul în care poți să folosești Perpetoo și planurile antreprenorului român.
Perpetoo e o platformă de carsharing în care îți poți lista mașina personală pentru a fi închiriată de către persoane fizice. Practic, e o externalizare a modelului de rent a car, în care poți să faci bani cu mașinile tale. Problema de la care a plecat Aurelian Marin, dar și alte platforme internaționale, e că 85% din timp mașina stă parcată și nefolosită, se uzează și costurile de întreținere sunt din ce în ce mai mari.
Statistici și mod de utilizarePerpetoo a fost lansat acum o lună și în momentul acesta, conform fondatorului, are 50 de mașini listate pe platformă, iar cel mai fidel client a închiriat deja 3 mașini în ultima lună.
Potrivit lui Aurelian Marin, în București sunt 220.000 de potențiale mașini care pot fi listate în Perpetoo, 52.000 în Cluj, 36.000 în Iași și 46.000 în Timișoara. Momentan Perpetoo funcționează în aceste orașe, dar are planuri de extindere în alte patru localități, adică Brașov, Constanța, Sibiu și Oradea.
Am avut însă o întrebare legată de legalitatea unui asemenea serviciu, luând în considerare faptul că și Uber a trebuit să se adapteze la legislație. Am pornit de la ideea că orice persoană fizică, teoretic, ar fi putut să listeze 15 mașini și să-și facă o mică firmă de rent a car fără să aibă formele fiscale corecte.
Cu toate acestea, nu merge așa. Am aflat că toți cei care listează în Perpetoo cu o mașină dată spre închiriere trebuie să aibă o firmă care să aibă un cod CAEN de rent a car. Proprietarii de mașini stabilesc prețul acestora, iar comisionul Perpetoo pentru fiecare închiriere este de 20%.
Planurile Perpetoo sunt de a avea pe platformă 3.000 de mașini până la finalul anului 2020, un obiectiv foarte îndrăzneț.
La nivel mondial, cea mai mare companie care are acest model de business este Turo, care în iulie 2019 a primit o investiție de 250 de milioane de dolari și a devenit unicorn. Investițiile totale în Turo au fost de 470 de milioane de dolari până acum. Potrivit datelor publice, Turo are 10 milioane de membri pe platformă și 400.000 de mașini listate în Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Germania.
Mașini de maximum 10 ani vechimeServiciul se adresează celor care vor să își dea spre închiriere mașinile, precum și celor care vor să le conducă pentru o perioadă minimă de 3 ore și maximă de 30 zile.
Primul serviciu de car sharing de la persoană la persoană din România, Perpetoo, este disponibil din octombrie în București și în alte 3 orașe mari din țară: Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Serviciul este fondat de Aurelian Marin, proprietarul agenției de turism Paradis din Constanța.
Cum funcționează PerpetooAstfel, cei care vor să își listeze mașina, precum și cei care vor să închirieze un autovehicul, o vor putea face pe www.perpetoo.com, unde vor trebui să își creeze un cont în categoria dedicată, Proprietar, respectiv Șofer. Crearea conturilor și utilizarea platformei este gratuită, singurul cost perceput fiind tariful de închiriere, plătit de către cei care vor să închirieze o mașină. Plata se va face în momentul confirmării rezervării.
Proprietarii de mașini, care își listează vehiculul pentru închiriere, stabilesc singuri tariful de închiriere și beneficiază de asigurare CASCO pe toată perioada de închiriere a mașinii, oferită de UNIQA Asigurări și Renomia SRBA Insurance Broker.
Pentru a câștiga între 1.000 și 4.000 de lei, media lunară de venituri estimate de reprezentanții Perpetoo, proprietarii de mașini trebuie să aibă în vedere atât condițiile tehnice ale mașinii (mașina să aibă cel mult 8+1 locuri, să nu fie mai veche de 10 ani, să aibă revizia auto, RCA și ITP la zi, să aibă rovinietă valabilă și să fie echipată corespunzător), cât și interacțiunea constantă cu cei care doresc să închirieze mașina și care îi vor contacta prin intermediul aplicației.
Photo by chuttersnap on Unsplash