Piața muncii rămâne foarte deschisă la o lună după începerea războiului

Piața muncii după o lună de război: Peste 38.000 de joburi noi au fost publicate pe eJobs.ro, cu 13% mai multe față de perioada anterioară invaziei Ucrainei și cu 62% mai multe comparativ cu 2021

După o lună extrem de tensionată pe toate planurile, piața muncii din România continuă să crească, în ciuda contextului nefavorabil. Angajatorii recrutează la o intensitate normală, chiar mai accelerată față de perioada anterioară declanșării războiului din Ucraina. Astfel, în intervalul 24 februarie-23 martie 2022, companiile au scos la bătaie peste 38.000 de locuri de muncă noi, cu 13% mai multe față de perioada anterioară. Totodată, numărul de joburi publicate în ultimele patru săptămâni este cu 62% mai mare versus același interval al anului trecut, potrivit datelor eJobs, liderul pieței de recrutare din România.

Retail, Prestări Servicii, Transport/Logistică, Call Center/BPO și IT&C sunt domeniile unde s-a resimțit cel mai acut nevoia de forță de muncă în ultima lună, oferta cumulată de joburi din aceste sectoare fiind de aproape 53% din numărul total de locuri de muncă.

94% dintre posturile disponibile în intervalul 24 februarie-23 martie au fost full time. Contextul actual aduce cu sine și multe premiere. Pe lângă joburile create exclusiv pentru ucraineni, într-o continuă creștere, în ultima lună, zona de voluntariat a crescut cu aproape 400% față de perioada anterioară. Peste 1.300 de astfel de oportunități au fost publicate pe eJobs.ro în ultimele patru săptămâni.

De asemenea, și pe joburile part time s-a înregistrat o creștere semnificativă în ultima lună, de 79% versus perioada de dinaintea declanșării războiului și, respectiv, de 63% față de același interval din 2021. Tot ca o premieră generată de context, limba ucraineană a devenit criteriu de angajare pentru o parte din angajatori în ultima lună, în condițiile în care, anterior, nu era prezentă printre limbile străine din anunțurile de recrutare.

„Pentru prima dată în istoria platformei eJobs.ro, limba ucraineană a intrat în top 15 cele mai căutate limbi străine de către angajatori. De la începutul crizei din Ucraina, un număr considerabil de angajatori și-au publicat joburile dedicate ucrainenilor pe secțiunea specială pe care am creat-o pentru aceștia. Numărul de locuri de muncă pentru care se caută exclusiv cetățeni ucraineni e în continuă creștere, fapt care confirmă încă o dată dorința companiilor de a-i ajuta pe refugiați. Lucrurile sunt însă mai favorabile pentru ucrainenii care cunosc și limba engleză, aceștia putând aplica pentru majoritatea dintre cele 39.000 de locuri de muncă disponibile în acest moment pe eJobs.ro”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Bucureștiul rămâne în continuare primul la capitolul ofertă de locuri de muncă, cu peste 15.900 joburi noi postate în ultimele patru săptămâni. Pentru a doua lună consecutiv, următoarele trei orașe de provincie clasate, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, nu au mai depășit, împreună, oferta de joburi din Capitală. Fiecare dintre acestea a avut disponibile în ultima lună peste 4.000 de locuri de muncă noi.

Deși oferta de joburi în străinătate este în scădere față de perioada anterioară, de la 9,5% la 8%, interesul candidaților pentru astfel de oferte e în ușoară creștere. Astfel, aplicările pentru joburile în afară, în perioada 24 februarie-23 martie 2022, au reprezentat 1,8% din total, în creștere față de în perioada anterioară, când erau de 1,6%, și față de 2021, când reprezentau 1,1% din numărul total de aplicări. Germania, Olanda, Franța, Grecia și Belgia sunt țările care au atras cel mai mare număr de aplicări în ultima lună.

„Deși în primele 2-3 zile după invazia Ucrainei, piața muncii a cunoscut o ușoară stagnare, o bună parte din angajatori fiind atunci în expectativă, acum aceștia au revenit, predominant, la planurile de recrutare de la începutul anului. În măsura în care se va ajunge rapid la un armistițiu și efectele economice nu vor avea un impact major asupra mediului de afaceri, ne așteptăm ca recrutarea să fie reluată la o intensitate comparabilă, dacă nu mai mare, ca la începutul anului, când piața muncii era la un nivel record”, mai spune Roxana Drăghici.



Citeste si