Interviu cu Johan Lindstrom, director de plăți digitale la Mastercard: viitorul contactless

2017 a marcat momentul în care plățile contactless au văzut o creștere fulminantă. Am vorbit în exclusivitate pentru start-up.ro cu Johan Lindstrom, directorul diviziei de plăți digitale la Mastercard Europa.

Trendul plăților contactless a existat în ultimii 10 ani, dar abia în ultimii doi ani a început să aibă o creștere mai mare. Pentru că, de multe ori, în lumea plăților digitale e o problemă de tipul “oul sau găina”. Clienții nu vor să adopte tehnologii noi pentru că nu au unde să le folosească, iar comercianții nu le adoptă pentru că sunt mai scumpe și nu mulți clienți vor să le folosească.

La contactless lucrurile stau foarte bine în ultimii ani. “De 10 ani zicem că plățile mobile sunt viitorul. Deodată, în 2017, lucrurile și-au luat zborul. Vedem o creștere fulminantă în cifre pe contactless, care înseamnă atât card, cât și mobile”, spune Johan Lindstorm.

Creșterea plăților contactless în Europa în 2017 a fost de 145%, iar pentru cele exclusiv cu mobilul creșterea procentuală a fost și mai mare, dar plecând de la un număr de bază destul de mic. “Media europeană de plăți contactless este de 40%”, spune Lindstrom.

Cele mai bune piețe din Europa pentru contactless sunt Cehia și Polonia. În Cehia, din toate tranzacțiile cu cardul, 90% sunt contactless, iar în Polonia procentul ajunge la 80%.

Contactless - se trece deja la obiecte plătitoare

Așa le-am denumit eu. Avansul plăților contactless deschide drumul pentru tot tipul de plăți, de la cele cu telefonul, prin Apple Pay, Samsung Pay sau Android Pay, dar și la cele cu ceasul inteligent, de tipul Fitbit sau Garmin.

“25% din consumatori spun astăzi că ar fi fericiți să poată plăti cu un dispozitiv purtabil”, explică Lindstrom.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru cei care nu sunt din industria plăților o voi explica mai detaliat. E vorba de tokenizare, adică posibilitatea de a asocia contul tău cu un card virtual, fie că e vorba de unul dintr-o aplicație mobilă, din Android Pay sau dintr-un ceas inteligent.

“Am vrut să fim scalabili, să lucrăm la nivel global. Avem peste 1.000 de bănci partenere astăzi în toată lumea”, spune Lindstorm. Următorul pas pentru ei? Să găsească tot felul de obiecte care ar fi potrivite pentru plăți.

Câți comercianți acceptă contactless?

După cum spuneam, contează cât de mulți comercianți acceptă plata cu contactless. Potrivit reprezentanților Mastercard, rata de acceptare este undeva în jur de 50% la nivel european.

“În multe țări, cel mai bun scenariu de folosire a fost cel al transportului public. Când am activat rețeaua la Londra, mulți au înțeles cât de bun e sistemul, în locurilor mașinăriilor mari, de tip Arcade, disponibile până acum. De asemenea, turiștii nu mai sunt așa de confuzi”, spune Lindstrom.

Pentru șeful Mastercard Digital Payments, gradul de acceptare a sistemelor contactless nu mai e o problemă acum. “Ca să facem procesul și mai rapid, ne-am actualizat regulile. Le spunem băncilor și comercianților că trebuie să aibă suport de contactless. Toate terminalele noastră trebuie să fie contactless, iar regulile europene spun că din 2020 toate cardurile emise vor avea această tehnologie”, explică Lindstrom.

În ceea ce privește Europa de Est, deși gradul de acceptare e mai mic în unele țări, creșterile sunt mari. Lindstrom s-a arătat surprins de volumele mari pe care le fac băncile prin plăți contactless din Rusia.

Amprenta, viitorul securizării?

Marea problemă pentru securitatea banilor e faptul că dacă faci procesul mai simplu, de multe ori îl faci mai vurnerabil. La telefoanele mobile lucrul acesta s-a rezolvat, spune Lindstrom, prin intermediul amprentei sau chiar a deblocării cu ajutorul feței. Mai greu va fi pe desktop, în cazul plăților de comerț electronic.

De câte ori nu a trebuit să-ți scoți cardul și să introduci toate cele 16 cifre la o tranzacție online? Pentru asta eu am reușit performanța de a-mi învăța pe de rost numerele de pe card. Visul lui Johan Lindstrom e un pic mai simplu. “Viziunea e că te duci pe un site, cumperi, telefonul vibrează, introduci amprenta și tranzacția a fost autorizată”, spune reprezentantul Mastercard.

Viitorul - fără cash și blockchain

Vom avea o țară fără cash? E posibil, chiar în viitorul apropiat. “Suedia, țara mea natală, ar putea fi prima țară care să nu mai aibă cash. 80% din tranzacții sunt făcute cu ajutorul cardului acolo. Marea Britanie este la 40% cash, iar în Sudul Europei e tot mai mult cash”, spune Lindstrom.

Și, dacă tot suntem la viitor, despre blockchain se tot vorbește. Iar Mastercard are o divizie specială de experimente, numită Mastercard Labs, care a experimentat deja cu blockchain, dar Johan Lindstrom nu crede că vom vedea prea curând astfel de tehnologii pe piață. “Blockchain se poate folosi pentru transferul internațional de bani, pentru a face procesul mai ieftin și mai rapid”, spune Johan.



Citeste si