- 9 Noiembrie 2023
Asociația „CITI”, inițiativa care pregătește orașele din România pentru viitorul smart. Colaborare între POLITEHNICA, Vodafone România și mediul de afaceri
Schimbările pe care le-ar putea vedea cetățenii au un impact real asupra vieții lor, smart city însemnând inclusiv dispariția unor probleme cu care ne confruntăm zilnic, anume poluare, aglomerație, lipsa unor standarde privind cum și unde se construiește.
Din noua Asociație ”CITI” fac parte Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București (UNSTPB), Primăria Sectorului 6, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București (ICI), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațiala "Elie Carafoli", Universitatea Maritimă Constanța.
Totodată, vor fi implicați în acest proiect și lideri din mediul privat, precum și unul dintre cei mai importanți operatori de telecomunicații și tehnologie din România, furnizori de energie, integratori IT&C și companii care au dezvoltat până acum soluții IT care au schimbat în bine alte orașe europene.
Scopul Asociației ,,CITI” este de a crea și consolida o rețea de entități publice și private în vederea dezvoltării și implementării de soluții precum: digitalizare, cercetare și inovare, transfer de „know-how”, ”networking”, dezvoltarea resurselor umane etc, pentru diverse entități, comunități și unități teritorial administrative.
Mihnea Cosmin Costoiu, rector Universitatea Națională de Știință și Tehnologie, POLITEHNICA București
Asociația își propune să contribuie la sporirea competitivității economiei naționale și la creșterea capacității instituționale de implementare a politicilor și directivelor europene în domeniul ”smart city” precum controlul poluării, reducerea risipei și digitalizarea comunităților.
POLITEHNICA și Vodafone, colaborare pentru orașe mai inteligenteDe asemenea, prioritare vor fi și educarea cetățenilor în diverse aspecte socio-economico-culturale, dezvoltarea de materiale și servicii inovative nepoluante și sustenabile din punct de vedere al mediului înconjurător, atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor nerambursabile sau a altor resurse financiare pentru atingerea dezideratelor menționate anterior.
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România, a declarat că „acest proiect este unul foarte ambițios, colaborăm deja cu POLITEHNICA de doi ani, iar ca parte a acestei colaborări, ne-am implicat imediat cum am aflat de această inițiativă. Este pentru prima dată când văd o încercare atât de bine organizată de colaborare între mediul industrial și cel academic pentru a crea inovații cu adevărat necesare în vederea digitalizării cetățenilor. În prezent, investim foarte mulți bani pentru inovare, mai ales în România, iar acest proiect este o extensie naturală a colaborării pe care o avem în prezent cu POLITEHNICA.”
Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România
Pe vremea când era student în SUA, CEO-ul Vodafone România a avut chiar el de câștigat din implicarea în astfel de inițiative, motiv pentru care își dorește să ofere și studenților români oportunități de a se dezvolta încă din facultate prin astfel de proiecte de inovare în parteneriat cu POLITEHNICA.
„Ne dorim ca expertiza acestor companii și asociații neguvernamentale, autorități locale ș.a. să fie pusă la dispoziția studenților, pentru ca aceștia să învețe din perspective diferite ce înseamnă să poți să aduci în viața comunității tale mai binele pus la dispoziție de știință”, a declarat Mihnea Cosmin Costoiu, rector Universitatea Națională de Știință și Tehnologie, POLITEHNICA București.
„Pe de altă parte, ceea ce am realizat până în acest moment la POLITEHNICA București împreună cu partenerii noștri care astăzi sunt aici cu noi este un proiect comun, astfel încât să oferim societății, autorităților locale și naționale soluții și proiecte concrete, <<ce înseamnă un oraș inteligent, ce înseamnă un sat inteligent, cum putem face viața oamenilor mai bună folosind resurse rațional pe de-o parte și pe de altă parte folosind tehnologie dezvoltată în parteneriat de POLITEHNICĂ cu partenerii noștri>>”, adaugă acesta.
Pe lângă recent-lansata Asociație CITI, reprezentanții POLITEHNICII au mai demarat și alte inițiative pentru dezvoltarea de soluții inteligente, necesare unui viitor sustenabil, cum ar fi Hub-ul de Inteligență Artificială și Hub-ul de Cuantum Computing. Prin acestea, reprezentanții Universității își doresc ca tehnologia produsă în propriile laboratoare să ajungă în centrul comunităților.
Unul dintre modelele Universtiății POLITEHNICA sunt colegiile și universitățile Americane, cum este Massachusetts Institute of Technology (MIT), acolo unde sunt produse soluții tehnologice de către studenți, soluții care mai apoi pot duce la formarea de startup-uri care să modeleze viitorul verde.
Rectorul POLITEHNICII susține că „în perioada următoare, ne dorim ca din aceste hub-uri să plece foarte multe proiecte mici, startup-uri realizate de studenți, sprijiniți de companii în interiorul Universității sau aria de interes a Universității.”
Implicarea companiilor private în aceste proiecte este necesară pentru că, așa cum comunică Mihnea Costoiu, universitățile nu au suficiente resurse pentru a dezvolta tot ceea ce își doresc. Pe de altă parte, companiile însele pot contribui în rândul comunității de studenți cu know-how valoros pentru dezvoltarea celor mai noi și necesare inovații pentru societate.
Vodafone va contribui în acest proiect, printre altele, cu infrastructura necesară, know-how-ul inginerilor Vodafone, dar și investiții directe. Compania de telecomunicații investește anual în această direcție mai bine de 200 de milioane de euro, potrivit CEO-ului Achilleas Kanaris.
De ce sunt importante orașele inteligente„Pentru mine, frumusețea în tehnologie vine prin prisma faptului că mereu va exista un nou val de tehnologii care ne permite să îmbunătățim modul în care trăim și ne dezvoltăm afacerile”, completează CEO-ul Vodafone România.
Orașul de 15 minute, de exemplu, este un concept care face parte din strategia prin care un oraș se poate dezvolta mai inteligent și mai sustenabil. Prin această idee, se urmărește înlocuirea mașinii personale cu transportul public și cel alternativ. Pentru ca acest tip de oraș să funcționeze, toți rezidenții trebuie să aibă acces la facilitățile de bază, precum centrele medicale și magazinele generale, în 15 minute de la locuința lor fie mergând pe jos, fie folosind mijloacele de transport în comun sau pe cele alternative.
Un oraș smart este un oraș care integrează tehnologiile digitale în rețelele, serviciile și infrastructura pe care le are. Câteva dintre modurile prin care un oraș poate deveni mai inteligent sunt îmbunătățirea transportului public și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor și a sistemului de iluminare stradală.
Un oraș smart sustenabil trebuie să folosească toate tehnologiile de informare și de comunicare pentru a îmbunătăți calitatea vieții pentru cetățenii săi și pentru a asigura un viitor mai bun pentru generațiile actuale și cele ce vor urma.
De asemenea, un oraș smart promovează inițiative pentru mediu, precum reciclarea și utilizarea transportului public și a celui alternativ, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau utilizarea platformelor de ride sharing.
Paul Moldovan, Administrator Public al Sectorului 6, este de părere că digitalizarea este un pas major în dezvoltarea unui oraș inteligent. „Cred că cea mai mare schimbare pe care o să o vadă cetățenii se referă la serviciile publice. Mult mai puține interacțiuni și deplasări pentru relația cu administrația publică, plata impozitelor, diferite aprobări, înmatriculări auto.”
Acesta este unul dintre aspectele la care, potrivit lui, Administrația Sectorului 6 lucrează în permanență, pentru a muta mare parte a interacțiunea cu publicul în mediul online, dar și pentru a o simplifica, în același timp.
Mobilitatea fără emisii face și ea parte din planul pe termen lung al Sectorului 6, astfel că oficialii își propun să instaleze aproape 200 de stații de încărcare pentru a facilita alimentarea acestui tip de vehicule.
Întrucât aproximativ 54% din populația planetei locuiește la oraș, iar acest număr ar putea crește la 66% până în 2050, există o nevoie mai mare ca niciodată pentru a avea orașe sustenabile și auto-suficiente care să poată oferi un viitor mai curat și mai verde pentru toată lumea.