Pont de startup: "Ce construiești există deja. Fii mai bun ca prezentul"

Richard Lagrand e directorul de program de la Startupbootcamp Barcelona, unul dintre cele mai importante acceleratoare din Europa. Am vorbit cu el despre ecosistemul din România și de ce sunt importante zonele internet of things, big data și realitatea augmentată.

Lagrand a vorbit pentru start-up.ro și despre ce ar trebui să urmărească un tânăr care dorește să-și lanseze un startup. „Cred că se acordă prea mare importanță produsului și prea mare importanță banilor. Niciuna dintre aceste chestiuni nu te va duce undeva, decât dacă ai identificat corect problema. Există mereu o soluție existentă la orice problemă. Ce construiești trebuie să fie mai bun decât prezentul. Ajungi să faci un produs, dar ideea de bază e nevoia. În loc să te concentrezi pe produs, concentrează-te pe problema pe care o poți rezolva“

Vedem o multitudine de companii care capturează și stochează date, până la cele care le interpretează și realizează vizualizări pentru ca toate informațiile să poate fi folosite pentru acțiuni ulterior

„Tendința generală e că noul aur sunt datele. Datele sunt sursele tuturor lucrurilor, dar date fără interpretare nu înseamnă informație. Vedem o multitudine de companii care capturează și stochează date, până la cele care le interpretează și realizează vizualizări pentru ca toate informațiile să poate fi folosite pentru acțiuni ulterioare“, spune Richard Lagrand.

Votează mai jos care crezi că va fi tehnologia viitorului: internet of things, blockchain, realitatea virtuală sau realitatea augmentată?

Cum funcționează Startupbootcamp

Am vrut să aflu ce fac cei de la Startupbootcamp cu startup-urile care intră în programul de trei luni. Richard Lagrand mi-a mărturisit că uneori se întorc de la punctul zero cu unii. „Ne întoarcem până la a vedea cum a fost validată piața, dacă a fost făcut acest lucru și o luăm de la capăt. Începem cu workshop-uri și sesiuni la care aducem consultanți în expertiza lean, dar și antreprenori cu experiență“, spune Lagrand.

El spune că e important pentru Startupbootcamp Barcelona că Demo Day, adică ziua când startup-urile din program prezintă produsul și perspectiva de business, se aliniază cu mobile World Congress.

Ce construiești trebuie să fie mai bun decât prezentul. Ajungi să faci un produs, dar ideea de bază e nevoia

Pentru anul acesta, Startupbootcamp caută în mod special tehnologii care vor îmbunătăți viața oamenilor, dar și soluții pentru ca device-urile de Internet of Things să nu fie sparte de hackeri. „Va fi greu să alegem 20 de startup-uri din peste 850 care și-au anunțat dorința de a veni“.

Aplicațiile la Startupbootcamp sunt deschise până pe 10 octombrie. Poți să te înscrii la această adresă dacă vrei să petreci trei luni la Barcelona și să preziți produsul tău la 4YFN, în cadrul Mobile World Congress de anul viitor, cel mai important eveniment din lumea tehnologiei mobile.



Citeste si