- 29 August 2015
Prima bursă românească de bitcoin revine. "Piața românească e de un milion de euro lunar"
O serie de antreprenori și-au dedicat în România timpul și banii economiei bitcoin. De la apariția acesteia, câteva startup-uri au abordat o tehnologie complicată și riscantă. În timp ce Radu Georgescu a făcut un exit timpuriu, prin vânzarea Coinzone, prima bursă românească de bitcoin s-a relansat. btcXchange încearcă să își recucerească utilizatorii pierduți printr-o închidere timpurie.
În decembrie 2014, prima și singura platformă românească de tranzacționare de bitcoin și-a suspendat serviciile. La momentul respectiv, un conflict între fondatorul Horea Vușcan și programatorul Lucian Ivan a dus la închiderea platformei. Programatorul și-a dat demisia, iar Vușcan nu a mai putut garanta tranzacțiile, preferând să închidă platforma. La momentul respectiv btcXchange avea un parteneriat cu Netopia mobilPay prin care clienții celor din urmă acceptau plățile cu bitcoin. Afacerea era pusă pe roate, dar a suferit o lovitură timpurie, ca și cum bitcoin-ul nu era deja destul de controversat.
Cu toate acestea, luna aceasta Horea Vușcan a repus pe picioare bursa de bitcoin, care acum este funcțională. Între timp, Netopia a dezvoltat și urmează să lanseze btko.in, un serviciu asemănător, care este gata în propoție de 75%, potrivit celor scrise de fondatorul Netopia, Antonio Eram, pe forumul bitcointalk.org.
Încotro se duce bitcoin-ul?În momentul scrierii articolului, un bitcoin costă 228 de dolari, departe de nivelul de peste 1.000 de dolari la care ajunsese în 2013. Cu toate acestea, cei care lucrează în domeniu sunt optimiști. Am vorbit, pe scurt, cu Horea Vușcan despre relansarea bursei de bitcoin.
În prima săptămâna de la redeschidere, bursa a avut câteva tranzacții, dar modice. Momentan, modelul are nevoie de timp pentru a fi reconfirmat. “Trendul e favorabil, apar noi conturi și mai multe tranzacții în fiecare zi”, a spus Vușcan.
Piața din RomâniaDeși acum btcXchange nu este încă relevant la nivelul cifrelor de piață, înainte de a se închide în decembrie 2014, pe platformă se tranzacționau 100 de bitcoini pe zi, ceea ce înseamnă în banii de astăzi aproximativ 23.000 de euro.
Potrivit lui Horea Vușcan, piața din România depășește un milion de euro lunar în momentul de față. De asemenea, el crede că sistemul are în continuare un viitor, deși există întrebări privind sustenabilitatea tehnologiei pe termen lung. “Pentru mine bitcoinul înseamnă viitor, libertate și, în același timp, oportunitate, într-o lume și o economie cu afaceri și reguli sedimentate. Bitcoinul poate fi o șansă pentru noii antreprenori, care vine să elibereze oamenii de jugul băncilor, a sistemelor de plată învechite și scumpe”, spune cu pasiune Horea Vușcan.
În privința evoluției domeniului, Horea Vușcan e optimist, dar rezervat. “Direcția de monedă e una îndelungată, pentru că îi trebuie o anumită stabilitate ca să ajungă la acest titlu. Această stabilitate va veni odată cu masa monetară, când lumea financiară se va dizolva în BTC, vom putea vorbi de monedă”, crede Vușcan. El crede că bitcoin-ul va trece din nou în anii următori de nivelul de 1.000 de dolari pentru un BTC.