- 4 Ianuarie 2023
Prime Dash este startup-ul ce pune un CFO în buzunarul firmelor
- Prime Dash este un fintech ce oferă un produs prin care IMM-urile pot să își evalueze situația financiară, ca un CFO în buzunar
- Băncile pot folosi produsul pentru o analiză de risc suplimentară în cazul creditării IMM-urilor
- Startup-ul a pornit de la Londra, a venit în România, iar acum urmărește piața globală
- Au participat la acceleratorul InnovX-BCR anul acesta unde au fost locul secund
Ei au trecut prin acceleratorul InnovX-BCR și am povestit cu ei și despre această experiență, dar și despre impactul pe care-l au în piața bancară, dar și pentru companii. start-up.ro a discutat cu Cătălin Rus, Chief Operating Officer la Prime Dash pentru a încerca să afle cum funcționează acest startup.
Compania a fost fondată de Madou Sylla (CEO), Cătălin Rus (COO), iar Country Manager pentru România este Mălina Turcuț.
Prime Dash a dezvoltat așa-numitul Decision Maker, care e un asistent pentru IMM-uri pentru a lua decizii financiare corecte și pentru a analiza riscurile de cash flow, atât de importante în perioada următoare.
Una dintre marile provocări ale afacerilor, indiferent de nivel, este să aibă perspectivă, să vadă peste 6 luni sau un an. Și antreprenorii pot greși. Dar cifrele pot să taxeze business-urile. Așa că Prime Dash vrea să ajute afacerile printr-o unealtă digitală care să analizeze zona financiară.
“Am început de la obiectivul de a pune la dispoziția oricărui antreprenor un CFO acționat de inteligența artificială care să-i ajute să înțeleagă datele financiare și să aibă un suport în a lua decizii de business cu impact. Primul CFO virtual”, spune Cătălin Rus.
Produsul a necesitat multă dezvoltare, iar Decision maker a fost construit din punctul 0 să fie compatibil în peste 140 de țări.
“O diferențiere majoră e și capacitatea produsului de a determina valoarea financiară a unei companii și forecastarea acestuia pe un model nou de tehnologie financiară proprietară”, spune Rus.
Produsul poate fi folosit și de antreprenori care vor să vândă business-ul sau vor să-i facă o evaluare. În plus, pentru mai mult ajutor financiar, antreprenorii pot contacta partenerii din marketplace-ul Prime Dash.
Compatibilitate 80% cu softurile de contabilitateÎn momentul de față Prime Dash poate să extragă informații financiare din balanțele sintetice ale companiilor. Iar gradul de compatibilitate e de 80%.
Cătălin Rus totuși menționează că au o problemă cu faptul că producătorii de programe de contabilitate nu și-au deschis API-uri pentru a lăsa utilizatorii să valorifice datele financiare ale companiei.
“Tehnologia noastră este exploatată și de instituții financiare care pot să îmbunătățească timpii de Risk Assessment la un produs de creditare de la 90 de minute la 60 de secunde”, explică reprezentantul Prime Dash. Băncile din România folosesc produsul atât pentru procesul intern de analiză a riscului financiar a companiei pentru acordarea unui credit, dar și ca ofertă pentru clienții IMM din portofoliu.
În 2022 Prime Dash a reușit să ofere tehnologia prin diverse acorduri de pilot către bănci care vor să accelereze procesele de creditare ale IMM-urilor. Iar pentru clienții care folosesc conectări prin API cu sisteme de contabilitate precum QuickBooks, gradul de acuratețe a informațiilor din Prime Dash e de 100%. În plus, au semnat un contract comercial cu o bancă digitală din Statele Unite pentru preluarea tuturor clienților IMM.
În momentul de față compania a ajuns la 2.500 de utilizatori, iar numărul de companii care au date în sistem depășește 3.000, pentru că-n medie un utilizator are 1-2 companii. De asemenea, există și conturi ale firmelor de consultanță sau de contabilitate care gestionează zeci de companii prin intermediul Prime Dash.
Piața din România a fost de testPentru Prime Dash, ca orice startup cu ambiții globale, România este o zonă de test, unde au validat produsul. “Am vrut să validăm într-o piață dificilă, cu un grad extrem de scăzut de educație financiară. Piața pe care o vizăm e cea din UK și ulterior în 2-3 să ne extindem și spre Statele Unite”, spune Cătălin Rus.
Pentru acest deziderat, echipa de la Prime Dash e în mijlocul unei runde de finanțare pentru extinderea în Marea Britanie. Cu ajutorul acesteia va extinde și echipa de 15 persoane din momentul de față.
De altfel, traseul Prime Dash a fost unul atipic. Au venit dinspre Marea Britanie în România, o decizie fortuită de contractul cu o bancă locală. În plus, România e o piață foarte atipică.
“La noi IMM-urile sunt companii între 500.000 și 2 milioane de euro cifră de afaceri. Categorizarea standardizată UE nu are legătură cu realitatea din piața românească. În Marea Britanie IMM-urile sunt companii între 1,3 milioane de lire și 39 de milioane de lire. Numai în QuickBooks există un milion de astfel de firme, Xero are 1,2 milioane, iar Sage este liderul cu 2 milioane de companii”, spune Cătălin Rus. Astfel, aceste softuri de contabilitate din care Prime Dash poate extrage informații și să ofere sfaturi sunt esențiale pentru creșterea lor.
Prime Dash promite să spună unui antreprenor în 10 secunde unde este cu firma, unde se duce și cât valoarează. În plus, Prime Dash are peste 18 module pentru analizarea datelor financiare și modelarea viitorului. În următorii 3 ani Prime Dash are ca obiectiv patentarea a 24 de module financiare.
Cum a fost acceleratorul InnovX-BCR?Prime Dash a participat la acceleratorul InnovX-BCR unde timp de 12 săptămâni au primit mentorat și au putut să vadă zonele unde pot să-și crească produsul.
Cătălin Rus spune că a fost o experiență intensă și dificilă, dar căreia i-a văzut valoarea încă din primele momente.
“Am învățat enorm de multe, iar la sfârșitul programului am realizat că încă nu știm mare lucru și mai avem multe altele de învățat. Am reușit să ne structurăm mai bine planul de afaceri, să îl focalizăm spre zona în care aducem valoare adăugată mai mare și ni s-a confirmat viziunea de business”, menționează Rus.
Prime Dash a fost pe locul 2 în cohorta de startup-uri de la InnovX-BCR din 2022. Iar când vine vorba despre ce a putut învățat Cătălin Rus de la dezvoltarea Prime Dash, el menționează că e ok să fii dezamăgit și să dai greș.
“Ce e rău e pregătirea pentru lucrurile bune care vor veni. Azi crezi cu adevărat în business-ul tău, chiar dacă vezi speranțe năruite, dar mâine poți să stai la masă cu giganți și să-ți confirme că există valoare în ceea ce faci și poate nu ești acum în locul potrivit sau nu ai unghiul bun din care să privești lucrurile”, mai spune Cătălin Rus.
Potențialul de viitor pentru Prime DashL-am întrebat pe Cătălin Rus unde vede business-ul Prime Dash în viitor?
- “Estimăm creșterea business-ului în UK cu venituri de 10 milioane de euro, generate de 500.000 de companii și 10 instituții financiare”
- “Am încheiat în 2022 deja 5 contracte cu instituții financiare datorită partenerilor din programul InnovX-BCR”
- “Obiectivul final este lansarea unui parteneriat global cu Visa, ținând cont de interesul sistemului bancar pentru produsele noastre”