Programul Tranziție Justă - cum poți aplica la granturi de până la 8 mil. de EUR. Sfaturile specialiștilor pentru succesul finanțării

Programul Tranziție Justă 2021 - 2027 asigură dezvoltarea afacerilor prin finanțări și se adresează antreprenorilor din 6 județe din România. Apelul de aplicare este deschis și noi am aflat detalii despre program.

Invitatul nostru a fost Ștefan Corcodel, Coordonator al programelor de finanțare prin granturi din cadrul BCR, care a oferit mai multe detalii despre oportunitatea acestui program.

Urmărește sfaturile lui Ștefan Corcodel în clipul de mai sus, dar și detalii despre cine poate aplica. De asemenea, pentru un ghid practic al acestui program, intră pe site-ul BCR pentru a-l descărca.

Programul Tranziție Justă se adresează antreprenorilor care doresc să realizeze investiții în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Prin intermediul acestui program, poți accesa granturi de până la 8 milioane de euro pentru dezvoltarea sustenabilă a afacerii tale.

Valoarea finanțării nerambursabile acordate prin acest program este de minimum 200.000 Euro și maximum 8.000.000 Euro per proiect.

Aceste plafoane se aplică întregii valori a finanțării nerambursabile și reprezintă atât ajutor de stat, cât și ajutor de minimis. Valoarea maximă a ajutorului de minimis care poate fi obținută este de 200.000 Euro, dar nu mai mult de 10% din valoarea eligibilă totală a investiției propuse.

Ștefan Corcodel explică faptul că programul a fost creat la nivelul Uniunii Europene pentru a susține acele județe care au avut industrie grea în trecut și acum trec printr-un proces de transformare digital și sustenaibl.

“După cum îi spune și numele, Tranziția Justă vizează tocmai oferirea de suport pentru a asigura că nicio persoană nu este lăsată în urmă ca urmare a acestei tranziții către o economie mai verde și mai curată. Pentru România sunt vizate cele șase județe, pentru că în fiecare dintre aceste județe există actori economici sau și societăți ale statului care au o activitate mai poluantă decât media”, explică Ștefan Corcodel.

Termen de aplicare până pe 20 martie pentru finanțări nerambursabile Tranziție Justă

“Programul pentru Tranziție Justă vizează în perioada 2021-2027 doar șase județe din țară, respectiv Galați, Prahova, Gorj, Dolj, Hunedoara și Mureș. Per total, România va beneficia în întreaga perioadă din fonduri europene de aproximativ 2,1 miliarde de euro, dar valoarea totală a programului, cu tot cu contribuția de la bugetul de stat, este de peste 2,5 miliarde de euro. Din această sumă, o bună parte, peste 30% sunt alocate pentru antreprenori, pentru investiții ale antreprenorilor în cele șase județe în apelul din deschis. În acest moment discutăm de o finanțare de 775 de milioane de euro, iar grantul maxim pe care îl poate obține un antreprenor pentru un proiect este de 8 milioane de euro. În momentul de față, apelul este deschis, a fost publicat ghidul final în octombrie anul trecut. Apelul în sine efectiv e deschis din 20 decembrie anul trecut și se pot depune proiecte până în 20 martie”, explică Ștefan Corcodel.

Conform specialistului de la BCR, până acum au fost acoperite de cererile de finanțare abia 15% din sumele totale disponibile în cadrul apelului.

Pentru cine este programul Tranziție Justă?

Programul Tranziție Justă este flexibil și acoperă firme mai mici, dar și cele cu experiență. Firma trebuie să fie înființată cu cel puțin un an fiscal complet încheiat înainte de a aplica.

“Dar având în vedere evaluare a finanțării maxime, clar pot aplica și firmele cu mai mulți angajați, mai mature, care sunt mult mai mai dezvoltate și mult mai experimentate în domeniul lor de activitate.”, spune Ștefan Corcodel.

El chiar a făcut un portret robot al afacerii care poate aplicat la Tranziție Justă.

Programul are o limită a grantului acordat pentru fiecare loc de muncă creat. Astfel, pentru un grant maxim de 8 milioane de euro trebuie create 54 de locuri de muncă în perioada de implementare și trebuie menținute 5 ani după ultima plată de la finanțatori.

“Din acest motiv clar ar trebui să fie o firmă care implică destul de mulți angajați în activitatea sa, aș tinde să cred că mai degrabă în zona de producție s-ar preta mai mult o finanțare din acest program. Sunt mai multe domenii în categoria generală a producției care sunt eligibile, dar aceasta ar fi principala limită.”, explică Ștefan Corcodel.

Cheltuieli eligibile în proiect

IMM-urile care vor să facă investiții în Gorj, Dolj, Hunedoara, Galați, Prahova sau Mureș au o gamă largă de cheltuieli eligibile.

  • Lucrări de construire, extindere a spațiilor de producție / prestare de servicii
  • Achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport;
  • Achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul implementării măsurilor legate de contribuția la dezvoltarea durabilă punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare;
  • Introducerea sau adoptarea de tehnologii verzi;
  • Activități de formare profesională pentru activitatea asociată investiției inițiale.
Cofinanțare și suplimentarea resurselor pentru Tranziție Justă

În programul Tranziție Justă există două tipuri de ajutor financiar nerambursabil acordat. Se acordă un ajutor de stat tradițional care vine cu o cofinanțare de cel puțin 25%. Pe lângă acestea, o parte din cheltuieli sunt asociate unui ajutor de minimis, care vine cu o cofinanțare de 10%. Media de finanțare va fi, așadar, undeva la 75-80% din valoarea proiectului.

Cum sunt acestea împărțite? Cheltuielile de construcții sau dotarea cu echipamente vor intra pe ajutorul de stat, dar partea de proiectare, asistență tehnică și recalificare a personalului pot intra pe cheltuielile de minimis.

“Cofinanțarea trebuie probată în momentul în care antreprenorii semnează contractul de finanțare cu autoritatea care gestionează programul. Dacă nu dispun de resurse, pot apela la un credit de cofinanțare pentru acoperirea cheltuielilor eligibile. Există cheltuieli și obligatorii, dar care nu sunt eligibile, iar ele pot fi acoperite la fel cu un credit - cheltuielile acestea sunt relativ mici, cum ar fi partea de audit, informare și publicitate”, explică Ștefan Corcodel. De asemenea, cea mai mare cheltuială neeligibilă este taxa pe valoare adăugată.

Ștefan Corcodel sfătuiește antreprenorii să nu aplice singuri la acest program, pentru că poate fi destul de complex.

“Mai degrabă aș tinde să cred că este nevoie de un consultant pentru pregătirea aplicației, a cererii de finanțare și mai ales pentru perioada de implementare. Noi mereu recomandăm să fie oferite aceste servicii de consultanță, atât pentru pregătirea proiectului, cât și pentru implementare, pentru că și acolo există destul de multe tehnicalități, astfel încât proiectul să fie implementat cu cu succes și finanțarea să fie într-o final obținută de către antreprenori.”, explică specialistul BCR.

Investiție sincronizată cu obiectivele afacerii

Ștefan Corcodel consideră că este important ca finanțarea prin programul Tranziție Justă să fie sincronizată cu strategia de dezvoltarea.

“Nu recomandăm vânarea sau alergarea după un grant doar pentru a-l putea obține. Dacă finanțarea din acest program este sincronizată cu nevoile și cu strategia de dezvoltare a firmei, este un prim pas foarte important, pentru că de aici rezultă foarte ușor și natural următorii pași pregătirea cererii de finanțare, unde un accent destul de mare este pus pe zona de pregătire a bugetului.”, spune Corcodel.

Conform specialistului, după finalul apelului pe 20 martie, estimarea ar fi de șase luni până la începerea venirii rezultatelor. El explică faptul că primele finanțări și implementări ar putea începe chiar de la finalul lui 2024.



Citeste si