- 11 Februarie 2016
Proiectele câștigătoare la "Idei din Țara lui Andrei"
Pentru al treilea an consecutiv, competiția „Idei din Țara lui Andrei” și-a desemnat câștigătorii. Aproximativ 200.000 euro vor pleca anul acesta către 19 proiecte de educație pentru angajabilitate, dezvoltare comunitară și eco-eficiență, care vor fi dezvoltate în tot atâtea localități.
Competiția „Idei din Țara lui Andrei” a fost organizată în acest an de OMV Petrom cu sprijinul Fundației PACT. Prin acest program, sunt oferite finanțări de până la 15.000 euro românilor care propun proiecte cu rezultate sustenabile.
„Prin toate demersurile noastre ne dorim să sprijinim dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din întreaga Românie. Și să vedem că inițiatorii de proiecte gândesc și aplică în mod sustenabil dezvoltarea unei idei”, a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.
Citește despre experiența de a participa la Țara lui Andrei - Școala Village Life
Cele 19 proiecte câștigătoare au fost alese în urma evaluării ce a constat în proporție de 40% în votul publicului și de 60% în analiza juriului.
Juriul a fost format din reprezentanți ai mai multor organizații neguvernamentale, reprezentanți ai Fundației PACT și OMV Petrom, jurnaliști și bloggeri. În total, 20 de persoane au evaluat proiectele înscrise în competiție și au ales ideile cu cel mai ridicat potențial de dezvoltare, care oferă soluții sustenabile și răspund unor nevoi reale ale comunităților. Dintre acestea, 5 inițiative se află în categoria de granturi de până la 5000 euro, iar 14 în categoria de până la 15.000 euro.
Proiecte din 17 județeProiectele vor deveni realitate pentru a rezolva, pe termen lung, probleme din 17 județe ale țării: Argeș, Bacău, Brașov, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Maramureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vrancea. 7 dintre ele sunt proiecte de educație pentru angajabilitate, alte 8 vizează dezvoltarea comunitară, iar 4 sunt soluții de eco-eficiență cu impact pozitiv asupra mediului.
Cum a reușit un profesor de geografie să promoveze inventica.
Inițiatorii proiectelor câștigătoare își propun să rezolve probleme din comunitățile pentru care au realizat proiectele: „În momentul de față, viitorii absolvenți din sectorul industrial sunt dezavantajați tocmai pentru că nu mai există persoane specializate și spații în care să pună în aplicare teoria de la școală. Prin finanțarea de la OMV Petrom și Fundația PACT vrem să oferim elevilor din Liceul Nicolae Bălcescu oportunitatea de a se dezvolta și de a pune în practică noțiunile teoretice pe care le dobândesc aici. Îi sprijinim să obțină noi competențe, fapt ce le va permite să se orienteze către agricultura modernă. <Idei din Țara lui Andrei> ne-a adus confirmarea că suntem susținuți de întreaga comunitate și că putem schimba în bine viețile celor implicați.“ a declarat Lavinia Boian, câștigătoare în competiție cu proiectul „Sera Didactică”.
Despre cum poți promova ciclismul rural în județul Prahova - experiență din Țara lui Andrei.
Pe parcursul celor 4 ediții de până acum ale competiției „Idei din Țara lui Andrei”, OMV Petrom a oferit finanțări în valoare totală de aproximativ 550.000 de euro pentru peste 60 de proiecte sociale. Câștigătorii și-au transformat ideile în proiecte ce aduc valoare economică și contribuie la schimbarea în bine a zeci de comunități din România.
Proiectele câștigătoareCâștigătorii unor finanțări de maxim 15.000 euro în competiția „Idei din Țara lui Andrei”, ediția 2015- 2016 sunt:
„Ecoturismul o şansă”- un proiect inițiat de Primăria Moldova Nouă, Caraș Severin în parteneriat cu Asociaţia Dunărea Moldova Nouă și RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Porţile de Fier RA. Pornind de la ideea că ecoturismul constituie o alternativă durabilă de dezvoltare economică, proiectul își propune sa pună în valoare obiectivele turistice locale. Se urmărește marcarea a 4 trasee tematice, promovarea destinațiilor turistice, implicarea a 70 tineri în activități specifice de ecoturism și atragere de turiști.
“Pentru o viață bună” – un proiect inițiat de Raluca Sabina Boisteanu pentru a susține dezvoltarea membrilor Campusului Social Henry Coandă, din Constanța. Programul va forma un grup de inițiativă de 20 de membri ce vor fi instruiți să identifice și să priotitizeze nevoile sociale ale comunității, să organizeze și să implementeze activitați comunitare pentru membrii grupului. În urma implementării proiectului, 150 de tineri din interiorul campusului vor dobândi sentimentul de utilitate și se vor putea integra cu ușurință în societate.
“Creștem comunitatea” – un proiect inițiat de Adrian Marin și Asociația pentru Educație și Justiție Socială cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor din satul Valea Corbului, Argeș. În cadrul programului va fi amenajat un centru comunitar de învățare pentru a crește capacitatea membrilor comunității de a lucra împreună cu autoritățile locale. Mai mult de-atât, acesta va crea un instrument online de promovare proiectului și va atrage resursele necesare în comunitate.
“3D Print Curriculum” – un proiect inițiat de Dumitru Pop pentru a crește șansele găsirii unui loc de muncă în rândul absolvenților Liceului Tehnologic “Voievodul Gelu” din Zalău, Sălaj. Proiectul presupune înființarea unui laborator dotat cu imprimante 3D şi elaborarea unui curriculum pentru proiectare CAD și prototipare rapidă 3D, pe care să-l adapteze învăţământului liceal şi cel profesional. Scopul final este de a pregăti elevii pentru o specializare nouă: proiectare şi producţie de bunuri materiale folosind imprimante 3D.
“Grădina Stea” – un proiect inițiat de Cristina Maria Bala în parteneriat cu Asociația Stea pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor din localitatea Satu Mare. Programul vizează persoanele aflate în dificultate și își propune să-I implice în activități care valorifică resursele locale. 7 tineri proveniți din medii defavorizate vor produce și valorifica legume și plante aromatice pe care le vor livra către 120 de familii din comunitate.
“Pași către viitor” – un proiect inițiat de Violeta Modan cu sprijinul Liceului Teoretic din Amărăștii de Jos, Dolj, pentru a îmbunătăți calitatea educației. Își dorește să amenajeze un atelier- școală pentru a permite celor 259 de elevi din sistemul de învățământ tehnologic să își desfășoare orele de instruire practică în condiții care să le permită integrarea pe piața muncii. În paralel, va oferi elevilor și părinților implicați șansa de a participa la activități de consiliere și orientare profesională.
“Ucenicii frumuseții” – un proiect inițiat de Mihaela Anca Epure pentru a crește gradul de angajabilitate în rândul elevilor dezavantajați din Centrul Școlar “Albatros” din Constanța. Programul va include inițiative educaționale precum caravane ale frumuseții desfășurate în 6 comunități, organizate pentru a sprijini educația practică (specializarea „stilist/ cosmetician”). În plus, va oferi consiliere vocațională pentru 40 de cursanți și promova voluntariatul în rândul lor.
“U-Pick Food for Good” – un proiect inițiat de Pascanu Cristina și Asociația ViitorPlus pentru dezvoltarea comunității Drăgănești-Vlasca, Teleorman. Aceștia își propun înființarea unei culturi de zmeur, care să-i implice direct pe localnici. Din vânzarea produselor obținute ar urma să sprijine programul de împăduriri „Pădurea copiilor“. Minim 20 de oameni vor fi instruiți privind cultura zmeurului, având posibilitatea să-și extindă cultura și producția de zmeur în propriile gospodării.
“Seră didactică” – un proiect inițiat de Boian Lavinia ce dorește înființarea unei sere didactice în localitatea Întorsura Buzăului. Elevii Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu și adulții interesați de domeniul agricol se vor familiariza cu tehnologiile actuale folosite pentru cultivarea plantelor. Tinerii implicați vor avea ocazia să dobândească experiență în valorificarea produselor obținute.
“Salon demonstrativ” – un proiect inițiat de Școala Postliceală Sanitară Slatina, Olt, reprezentată de Grigore Ileana, care urmărește creșterea nivelului de pregătire practică a viitorilor asistenți medicali. Prin dotarea unei săli demonstrative cu echipamente și instrumente moderne, proiectul va reprezenta o oportunitate de dezvoltare profesională și o bună inserție pe piața muncii pentru cei peste 600 de elevi ai școlii.
“Eco-Iluminat Stradal” – un proiect inițiat de Vicenția Viorica Ana împreună cu Asociația CERC pentru a eficientiza consumul de energie din localitatea Mănești, județul Dâmbovița. Proiectul va porni cu achiziția și montarea locală a 320 de lămpi Led. Aceasta va fi completată de o campanie de informare și educație cetățenească pe tema eficienței energetice la nivel de consum casnic pentru 90 de tineri și adulți din satele Drăgănești, Mănești, Ungureni.
“Hidroizolație solară” – un proiect inițiat de Marinescu Cicerone Nicolaie ce își propune să achiziționeze și să monteze carton fotovoltaic pe acoperișul Facultății de Științe a Universității din Pitești. Implementarea proiectului reprezintă o soluție reală pentru asigurarea independenței energetice, dar și o oportunitate de studiu pentru toți studenții implicați în observarea și recunoașterea beneficiilor aduse de acest sistem.
“O școală caldă” – un proiect inițiat de Sergiu Mihuț în parteneriat cu Centrul Focal pentru Monitorizarea și Conservarea Biodiversității ce dorește încălzirea spațiilor de învățământ din satele Bădeni și Stejeriș, din localitatea Molodovenești, Cluj folosind energia alternativă. Vor crea „baterii“ de încălzire din compostarea materiei vegetale reușind să rezolve o problemă locală și să promoveze practicile sustenabile de utilizarea a resurselor naturale. 50 de școlari și preșcolari vor învăța în condiții civilizate și, în urma instruirii, vor deveni conștienți cu privire la problematicile de mediu.
“Colectare lână” – un proiect inițiat de Dan Tătaru și Asociația SOS Viitorul Bacău în localitatea Comănești, județul Bacău. Aceasta constă în colectarea lânii și sortarea acesteia pe clase de calitate pentru industria textilă, cea de calitate inferioară urmând să fie folosită ca metarial izolant. Prin urmare, impactul produs va fi unul pe termen lung și va viza următoarele aspecte: reducerea poluării, generarea a 12 locuri de muncă și valorificarea activității de oierit.
Câștigătorii unor finanțări de maxim 5.000 euro în competiția „Idei din Țara lui Andrei”, ediția 2015- 2016 sunt:
“Business Mom” – un proiect inițiat de Lupșa Tătaru Dana Adriana care se adresează tuturor mamelor singure sau casnice din Brașov. 25 de mame vor fi implicate într-un program de training, mentorat și promovare. Aceasta vor fi încurajate să dezvolte o afacere pe cont propriu, iar 6 dintre acestea vor fi sprijinite în procesul de autorizare legală. În paralel, inițiatoarea își dorește să pună în practică un program de dezvoltare personală pentru copiii mamelor implicate, cu vârste între 6 și 12 ani.
“Tradirrom” – un proiect inițiat de Irinel Vasile Spiridon alături de Primăria locală din Bustuchin, județul Gorj ce vizează comunitățile de rromi. Programul urmărește restabilirea unor relații între membrii comunității de rromi și localnici, precum și readucerea meșteșugurile acestora în atenția comunității locale. Acesta își propune reinventarea unei tradiții locale, cea a meșterilor rudari, care confecționau articole artizanale de valoare culturală. Se urmărește oferirea de noi locuri de muncă pentru persoanele dispuse să ducă tradiția mai departe.
“Beatbox mașina” – un proiect inițiat de Irina Merzlichin alături de Asociația PARADAIZ din dorința de a sprijini dezvoltarea comunitară prin implicarea minorităților din Baia Mare, Maramureș. Proiectul va contribui prin metode de educație non-formală la facilitarea integrării sociale a copiilor din comunitățile Horea și Cuprom. În cadrul Școlii de Vară de Beatbox vor fi dezvoltate abilitățile artistice a 25 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani din comunitățile dezavantajate.
“Atelier Vocațional” – un proiect inițiat de Gabriela Buzilă în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Călimani-Giurgeu pentru a produce o schimbare în rândul liceenilor din Toplița, Harghita. Scopul acestei inițiative este pune în valoare abilitățile tinerilor de ai face conștienți în ceea ce privește importanța orientării vocaționale pentru o carieră de succes. Proiectul este conceput sub forma unui curs de consiliere pentru orientarea vocațională și va conține 4 module: autocunoaștere, explorarea traseelor educaționale și profesionale, decizia de carieră, marketing și promovare personală.
“Noi suntem JITIA!” – un proiect inițiat de Simion Sorinel Pantelimon în parteneriat cu Școala Gimnazială Jitia, Vrancea, ce vizează dezvoltarea spiritului antreprenorial rural și creșterea implicării în dezvoltarea comunității locale prin includerea copiilor, tinerilor și adulților din comunitate. Vor fi desfășurate activități ca: promovarea și păstrarea valorilor populare rurale prin înființarea unui mini-muzeu, dezvoltarea spiritului civic-comunitar, formarea deprindelor de lucru în confecționarea de produse tradiționale (măști, opinci etc.).