Proiectele de cercetare care creează viitorul de mâine al Europei și al României

Inovația nu este doar un „hype”, ci o serie de decizii luate care au impact peste 5-10 ani. Astăzi discutăm despre inteligență artificială cu ușurință, dar acum 10 ani toate acestea lucruri păreau „science-fiction”. Inovația vine și prin programul Horizon Europe al UE, iar noi am aflat cum se implică Orange România în 6 proiecte esențiale pentru viitorul digital al Europei.

Când vorbim despre inovație și finanțarea acesteia, mereu poți obține o replică de tipul „dar sunt probleme mai presante actuale”. Și afirmația este pe jumătate adevărată. Mereu sunt probleme mai presante, dar rezolvarea prezentului nu înseamnă că trebuie să văduvim viitorul. Investițiile în inovație își arată rezultatele peste ani, iar de multe ori nici măcar nu știm de unde au plecat aceste inițiative. Ele devin viața noastră normală.

Prin implicarea în proiecte de cercetare și inovație, românii vor avea acces în viitor la noi tehnologii, dar și la servicii mai performante pentru startup-uri.

Orange România face parte din 6 proiecte de cercetare finanțate prin Horizon Europe care pot aduce schimbări pentru companii, startup-uri, tehnologii precum 5G sau 6G, dar și industrie. Am discutat și cu Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager la Orange România despre implicarea companiei în acest proiecte. 

Poți urmări totul în video-ul de mai sus. 

“Am participat de-a lungul timpului în aproximativ 15 proiecte, unele au fost finalizate, iar acum suntem în șase dintre acestea. A fost un pilon important în ultimii 8-9 ani de când am început să contribuim la redactarea unor propuneri de proiecte”, explică Cristian Pațachia". 

Proiectele acestea, consideră Cristian, aduc un flux de capital pentru susținerea proiectelor de inovație și “ne pun la aceeași masă, vorbesc de România și Orange, cu lideri mondiali în zona de tehnologie și standardizare, startup-uri și universități”, spune acesta.

Care este rolul Horizon Europe?

Horizon Europe este un program al Uniunii Europene care susține cercetarea și inovația. Astfel, prin fondurile de 95,5 de miliarde de euro disponibile pentru perioada 2021 - 2027, se poate crea în Europa proprietate intelectuală ce poate fi folosită pentru a crește competitivitatea Europei în domeniu.

Practic, Horizon Europe este un program de susținere pentru Europa viitorului. 50% din bugetul programului susține cercetarea și inovația, tranziția digitală și sustenabilă, dar și reziliența pentru viitor.

Conform Global Innovation Index, 15 dintre cele mai inovatoare 25 de țări din lume vin din Europa, 11 fiind state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, Europa rămâne în urma Statelor Unite și a Chinei când vine vorba de finanțarea inovației, lucru ce poate fi schimbat și cu ajutorul programului Horizon Europe.

Orange are peste 70 de parteneri, din peste 15 țări, care sunt implicați activi în proiecte de cercetare. “Scopul nostru nu e doar să fim aproape de sursa de inovație, ci să găsim moduri noi de a utiliza tehnologia, de a o aduce în fața beneficiarilor”, spune Cristian.

“Noi ne finanțăm activitățile noastre de cercetare-dezvoltare, cu focus pe exploatare în comercial, și nu putem face asta singuri. Orange România, alături de Orange Franța și Orange Polonia sunt cele trei filiale mari ale grupului Orange care participă constant în apeluri de proiecte, iar rata de succes e mare, undeva spre 46%. Din acest motiv ne-am dorit să clusterizăm România pe anumite dezvoltări, că vorbim de un produs, de o arhitectură nouă, și atunci ne ducem în zonele de parteneri, fie startup-uri, universități, administrație publică”, spune Cristian Pațachia.

Ce este Orange 5G Lab?

Orange România nu este doar un operator de comunicații ce oferă posibilitatea de a comunica, ci și un jucător activ în economie și în susținerea proiectelor inovatoare.

Orange 5G Lab este o inițiativă de a face conexiunea între specialiștii din România și echipa Orange pentru a dezvolta proiecte noi de cercetare locală. Primul laborator 5G din România a fost realizat de Orange în parteneriat cu Institutul de cercetare CAMPUS din cadrul Politehnica București, iar al doilea a fost deschis recent la Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

5G Lab sprijină cercetătorii, startup-urile și specialiștii care vor să testeze și să se dezvolte folosind capacitățile rețelei 5G. Laboratoarele implementează o rețea 5G interconectată, de ultimă generație, ce conține componente virtualizate de core și procesare radio, cât și o facilitate de tip Edge Computing, care joacă un rol cheie pentru reducerea distanței, și implicit latenței, dintre utilizatori și servicii.

Cercetătorii au nevoie de un spațiu pe care să-l folosească și acces la ultimele tehnologii pe care Orange România le deține. Astfel, impactul 5G Lab poate să se manifeste în domenii precum agritech (n.r. - agricultură tehnologizată), orașe inteligente, transport, logistică, e-health (n.r. - sănătate asistată de tehnologie), securitate cibernetică sau tehnologie verde.

În prezent, Orange România derulează proiecte în colaborare cu firme românești, startup-uri și cercetători în domenii precum sănătatea cetățenilor, transportul fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitatea urbană, agricultura de precizie sau colaborarea remote în industria 4.0. De curând, la Iași, Orange colaborează cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și cu firma Continental Automotive pentru dezvoltarea unui concept de oraș al viitorului prin intersecții inteligente asistate de soluția 5G Smart Intersection.

Proiectele de cercetare Horizon Europe în care se implică Orange România

Specialiștii Orange România participă la 6 proiecte finanțate prin intermediul Horizon Europe. Acestea vor duce la un viitor modern și care este pregătit pentru inovațiile tehnologice.

Orange a construit și intern un nucleu de specialiști aliniați pentru obiectivele acestor proiecte de cercetare europene. “Zona de networking, radio, inginerie, rețea, CSR, securitate cibernetică, data & AI, software development RPA sunt implicate”, spune Cristian.

6Green creează rețele sustenabile

De exemplu, 6Green este un proiect de cercetare care înglobează infrastructura 5G și 6G și care lucrează la reducerea amprentei de carbon a rețelelor de 10 ori față de cele din prezent.

De ce este important acest proiect? Pentru că dezvoltarea tehnologiei produce efecte și asupra planetei prin cantitatea mare de energie consumată, iar pentru dezvoltările ulterioare va trebui să găsim un echilibru pentru tehnologie sustenabilă.

Eficiența energetică va fi atinsă prin utilizarea de noi tehnologii radio care optimizează puterea de transmisie și direcția undei radio în funcție de poziția utilizatorilor. În plus, la nivel software, se va putea scala în mod autonom în privința resurselor de calcul în funcție de gradul de încărcare al rețelei.

Practic, proiectul va arăta că rețelele vor fi mult mai smart și vor prelua din informațiile despre încărcare și poziția utilizatorilor pentru ca rezultatul să fie o conexiune de calitate, dar sustenabilă.

“E important să reducem amprenta de carbon și consumul rețelelor. Este esențial să optimizăm rețelele, iar o variantă este oprirea cât mai automată a anumitor celule sau a unor echipamente care procesează semnalul radio, astfel încât să poți reduce consumul acolo unde traficul nu este atât de mare”, spune Cristian Pațachia. 

TrialsNet - un oraș cu un trafic mai controlat

TrialsNet este un proiect format dintr-un consorțiu internațional la care Orange România colaborează în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Proiectul este unul care se concentrează pe teste la scară largă bazate pe tehnologia 5G și nu numai, care vor fi esențiale pentru infrastructură, transport, securitate și siguranță, eHealth, situații de urgență, cultură, turism și divertisment.

Practic, specialiștii Orange, ai universității, dar și ceilalți parteneri din proiect vor realiza 13 studii de caz, iar două dintre acestea vor fi realizate la Iași. Astfel vor fi testate soluții de gestionare inteligentă a spațiilor pietonale, care ajută la monitorizarea și identificarea problemelor din aglomerațiile urbane, dar și soluții inteligente de management al traficului. Pentru ultimul aspect, e vorba de optimizarea traficului, atât de importantă în orașe, pe măsură ce numărul mașinilor crește, iar pe viitor vom avea și mijloace de transport autonome.

Orange furnizează infrastructura de conectivitate 5G și Wi-Fi necesară implementării studiilor de caz, totul fiind făcut prin resursele disponibile în 5G Lab, dar și infrastructura de calcul prin care toate fluxurile video și datele senzorilor vor fi integrate, procesate și analizate în timp real.

“Am vrut neapărat să avem un partener academic în acest proiect, prin Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. Și mai avem un partener important, Continental Automotive, care chiar dacă nu face parte din proiect, este ca un beneficiar al programului, pentru că are focus pe smart city și automotive”, spune Cristian.

“Unul din studiile de caz e pe zona de crowd monitoring, pentru că tu ca administrație publică trebuie să te asiguri că totul se întâmplă în siguranță. De asemenea, există un focus pe automotive, pentru că aici contează zona de algoritmi dezvoltată de laboratorul 5G din Iași. Sunt algoritmi de machine learning specializați”, spune specialistul Orange.

Adroit6G - un viitor 6G pentru aplicațiile industrial

Dacă prezentul este cel al Industriei 4.0, al rețelelor 5G, conectivității permanente, viitorul va fi unul 6G, în care realitatea noastră va fi îmbinată cu realitatea augmentată, mai ales în domeniul industrial. În plus, oamenii deja lucrează alături de roboți, iar lucrul acesta se va extinde pentru ca productivitatea fabricilor să crească, iar erorile și efortul uman să scadă.

Adroit6G este un proiect de cercetare care va pregăti trecerea de la 5G la 6G, prin regândirea modului de operare a rețelelor mobile. Vor fi astfel 3 studii de caz, pe Immersive Extended Reality, adică realitate augmentată, IoT Industrial și roboți colaborativi în construcții.

În România, Orange va emula funcționalități ale viitoarelor rețele 6G și va putea simula integrarea acestora cu soluțiile de comunicații satelitare. Unul dintre studiile de caz implementate la noi în țară va demonstra un scenariu de construcție automatizată în care roboți și drone trebuie să își coordoneze mișcările, pentru îndeplinirea unor sarcini pe șantierele de construcții.

Vă imaginați un viitor în care clădirile nu vor mai fi realizate doar de oameni? Așa cum Piramidele au fost realizate prin transportul manual al pietrelor, iar construcțiile moderne sunt o combinație de imaginație umană și mașinării performante, viitorul va fi unul în care roboții și dronele vor colabora cu oamenii pe șantiere.

“Următoarea familie de comunicații mobile va fi implementată undeva în 2028, iar Comisia Europeană vrea să fie în avangarda dezvoltării. Proiectele acestea de cercetare lucrează la baza cerințelor punctuale de specificații tehnice pe care standardul se va construi. Identificăm problemele avute de 5G și să definim cerințele tehnice funcționale care vor intra în specificațiile pentru noul standard 6G”, spune specialistul Orange. El consideră că 6G se va concentra foarte mult pe zona de industrie și senzori.

RIGOUROUS

Inteligența artificială și machine learning sunt tehnologii esențiale pentru ca specialiștii să fie cu un pas înaintea hackerilor. În RIGOUROUS se vor adresa riscurile de securitate cibernetică ce vor amenința dispozitivele, infrastructura de calcul și următoarea generație de servicii bazate pe 5G și 6G.

Orange România va realiza un studiu de caz ce vizează protecția serviciilor ce folosesc 6G. Testul va fi realizat în Orange 5G Lab folosind infrastructura ce stă la baza rețelei private 5G din laborator și funcționalități ale componentei de Edge Computing.

De ce e important proiectul? Pentru că infractorii cibernetici vor ținti infrastructurile tehnologice din ce în ce mai mult, iar protecția acestora se poate realiza doar printr-un mix de inteligență umană, AI și machine learning, pentru răspunsuri precise, rapide și flexibile.

“Odată cu dezvoltarea infrastructurilor 5G mult mai inovatoare, mult mai capabile din punctul de vedere al capacității, traficul a crescut și zona de Internet of Things se dezvoltă. Apare conceptul de virtualizare. Odată cu aceste componente programabile la nivel de rețea, crește foarte mult suprafața de atac”, explică nevoia acestui proiect Cristian Pațachia.

“Proiectul RIGOUROUS își propune să adreseze riscurile majore de securitate cibernetică care vor amenința dispozitivele, modul de acces în rețea sau transmisiile și infrastructura de calcul. În RIGOUROUS vrem să identificăm mecanisme de învățare automată bazată pe machine learning și AI, pentru a reacționa dinamic la nivel de infrastructură”, spune specialistul Orange România.

DYNABIC - un răspuns unitar în fața dezastrelor cibernetice

Protecția infrastructurilor critice este esențială. DYNABIC e un proiect care are ca obiectiv să sporească reziliența și continuitatea activității operatorilor în fața amenințărilor cibernetice avansate.

DYNABIC va oferi obiective specifice pentru gestionarea și managementul riscurilor sistemelor critice prin adaptarea dinamică a sistemului, a răspunsurilor umane și a proceselor în organizații. Practic, un ghid de răspuns în fața amenințărilor cibernetice ce poate fi unitar pentru toate statele europene.

Operatorii de telecom vor putea să evalueze și să reducă în timp real riscurile de continuitate a activității în caz de dezastre sau atacuri complexe. Orange România va colabora în acest proiect alături de Universitatea București și Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

“Am negociat în acest pachet mai mulți parteneri din România. Proiectul are un puternic caracter de cercetare aplicată, împreună cu Universitatea București și Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Obiectivul este să sporească reziliența și să asigure continuitatea activităților operatorilor de servicii esențiale”, spune Cristian.

Din punctul său de vedere, riscurile de securitate cibernetică nu s-au schimbat în ultimii ani, doar complexitatea acestora.

“Infrastructurile informatice sunt în vizorul diverselor tipuri de atacuri pe zona de securitate cibernetică, fie că vorbim de malware sau ransomware. În România nu au variat în ultimii 3 ani. În schimb, avem și amenințările interne, dacă vorbim de instituții publice sau de companii. Există companii care pot fi compromise de proprii angajați. Apoi mai avem vulnerabilitățile hardware sau software care reprezintă riscuri comune”, explică Pațachia.

EU-CIP - o rețea de cunoștințe pentru legi bazate pe date și dovezi în UE

Proiectul acesta finanțat prin Horizon Europe va dezvolta o rețea paneuropeană de cunoștințe și bune practici pentru infrastructurile informatice critice. De ce este important acest lucru? Pentru ca procesul legislativ să se bazeze pe date ușor accesibile.

Proiectul va permite forurilor europene din Uniunea Europeană să se bazeze pe date și dovezi pentru a susține inovația și operatorii de infrastructuri critice.

Clusterul European pentru Securizarea Infrastructurilor Critice reunește 22 de proiecte, iar Orange România face parte din proiect în calitate de operator de infrastructuri critice. Orange va genera și valida bune practici privind reziliența infrastructura de telecomunicații, gestionarea riscurilor și adaptarea la amenințări complexe.

În prezent, dar și în viitor, pe măsură ce tehnologia și conectivitatea vor fi incluse în orice aspect al economiei, de la orașe, fabrici sau infrastructura persoanelor fizice, rețelele trebuie să fie stabile și reacțiile la atacurile cibernetice să fie precise și rapide.

Datele acestui proiect pot fi folosite pentru dezvoltarea unor directive europene care să reglementeze mai precis infrastructurile critice și care să se transforme într-o structură universală la nivelul UE, care să ofere tuturor statelor membre instrumente și cunoștințe precise.

Startup-urile sunt ajutate de tehnologie

Pe lângă utilizarea infrastructurii 5G Labs în proiecte de cercetare, Orange expune aceaste capabilități și către startup-urile partenere. Pentru a dezvolta o companie la început de drum, unul dintre costurile cele mai mari vine din folosirea tehnologiei. Fie că vorbim de Cloud, AI, testare de securitate. Din acest motiv, în 5G Labs sunt prezente tehnologii care ajută sectoarele B2B și startup-urile.

Astfel, companiile pot avea acces la soluțiile de Cloud Computing dezvoltate de Orange, la evaluări de securitate cibernetică pentru produsele lor, pot testa soluții complexe în medii virtualizate și să folosească infrastructuri care altfel ar fi foarte complicat de accesat de firme la început de drum.

Pe lângă accesul în 5G Labs, startup-urile pot accede și în programul Orange FAB, unde acestea pot dobândi acces la clienții companiei, pot primi sfaturi despre cum să-și îmbunătățească produsele și pot fi expuse către canale Orange de promovare.

Până în momentul de față, Orange FAB a colaborat cu 44 de startup-uri alături de care s-au implementat peste 90 de proiecte. În plus, 4 companii au furnizat produse și servicii ce au fost integrate în cadrul proceselor interne ale companiei. De asemenea, 17 startup-uri au ofertat soluțiile dezvoltate către clienții business Orange, ca parte a rețelei de parteneri.

Printre domeniile care au fost susținute sunt rețelele viitorului, Internet of Things, smart city și mobilitate, fintech, smart retail, media și divertisment, sănătate, viitorul muncii, educație digitală.



Citeste si