Protest HoReCa: restaurantele se închid miercuri la 17.00. Ce vor antreprenorii?

Restaurantele din România vor face un protest mâine de la ora 17.00 pentru susținerea industriei ospitalității din România, pe fondul măsurilor luate de guvernul Orban, a anunțat organizația patronală HORA, care reprezintă mai mulți reprezentanți ai domeniului.

Miercuri, între orele 17:00 și 18:00 se va întrerupe vânzarea , iar reprezentanții restaurantelor se vor poziționa în fața acestora cu pancarte pentru a protesta față de măsurile adoptate.

Mai multe detalii despre protest poți găsi pe această pagină de Facebook. 

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA activau 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro.

De asemenea, industria angaja aproximativ 400 000 de angajati reprezentând 10% din numărul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajati ai furnizorilor de produse, materii prime si servicii).

Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, spun reprezentanții HORA, „industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astazi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori”.

Potrivit studiului comandat de HORA (împreună cu organizațiile membre in APT (Alianța Pentru Turism), efectuat pe o perioadă de 5 ani, aportul HORECA la PIB este de aproximativ 5,07% după cum urmează:

  • impact financiar direct (valoare adăugată) - 3,42%
  • impact social (salarii angajați și aport consum) - 0,91%
  • impact financiar indirect (furnizori si investiții) - 0,74%

„În ceea ce privește activitatea din alte țări europene se poate observa că industria HORECA poate funcționa. În afara României, toate țările Comunității Europene au redeschis restaurantele (interior și exterior) cu reglementări stricte, respectarea acestora fiind sub atenta supraveghere a statului, acesta reușind astfel să mențină un număr mult mai mic de cazuri de îmbolnăvire față de România”, se arată în anunțul industriei HoReCa.

Reprezentanții industriei vor redeschiderea completă a restaurantelor, în siguranță.

„Considerăm că restricționarea vânzării și a consumului în restaurant nu rezolvă dificultățile statului în a asigura respectarea legii și că prin aceste restricții se aduc doar mari prejudicii sectorului HORECA. Nu există argumente pentru blocarea acestui sector iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporționate față de situația reală, astăzi fiind afectați în mod direct de aceste restricții nejustificate 400.000 de angajați”, se mai arată în comunicat.

Proprietarii și operatorii din HORECA consideră că sunt tratați incorect de către guvern în comparație cu celelalte industrii.

Ce vor reprezentanții restaurantelor?

- redeschiderea în cel mai scurt timp a restaurantelor în interior, cu respectarea regulilor împotriva răspândirii COVID-19:
- asigurarea distanțării fizice prin menținerea unui mese libere între două mese ocupate;
- evitarea aglomerărilor de persoane la ghișee și grupuri sanitare;
- purtarea obligatorie a măștii de către client în momentul deplasării către grupurile sanitare, la intrarea sau ieșirea din restaurant;
- se vor asigura dispozitive și substanțe virulicide necesare dezinfectării mâinilor clienților și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
- informarea clienților asupra regulilor de igienă și distanțare fizică precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
- curățarea și dezinfectarea cu substanțe bactericide și virulicide a spațiilor/suprafețelor unde au acces clienții și a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei;
- eliminarea obligativității purtării mănușilor de către personalul de servire în interiorul restaurantului, considerăm că este mult mai eficientă spălarea frecventă si directă a mâinilor;
- inițializarea unei campanii de încurajare a publicului pentru a respecta regulile de distanțare fizică, purtare a măștii de protecție, spălarea frecventă și corectă a mâinilor. Promovarea intoarcerii la normalitate, a petrecerii unor momente frumoase in restaurant și reluarea unei vieți normale;
- eliminarea impozitului specific pentru anul 2021, respectiv 40 milioane euro anual, conform studiului comandat de HORA menționat mai sus;
- reglementarea bacșișului/tip-ului din industrie ca venit din alte surse, fără plată CASS;
- clasificarea grupurilor de firme afiliate ca parte a IMM-urilor, dacă nu îndeplinesc condiții de întreprinderi mari;
- focusarea controalelor făcute de către instituțiile statului pe respectarea reglementărilor privind raspândirea virusului SARS COV 2.



Citeste si