- 26 Aprilie 2023
Prototipul unor elevi din Rădăuți poate transforma agricultura românească
Ediția Solve for Tomorrow 2022-2023 a avut un număr record de 325 de înscrieri la nivel național, dintre care 24 de proiecte finaliste.
Echipa Verde a câștigat cu un prototip al unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care crește ritmul de evaporare a apei.
Cele 24 de proiecte ajunse în Finală au fost jurizate pe baza unor criterii atent definite – cea mai bună utilizare a tehnologiei (aplicație, produs sau serviciu) pentru a aborda una dintre temele competiției, calitatea detaliilor și claritatea planului final prezentat în cadrul pitch-ului final, dezvoltarea vizibilă a ideii, inclusiv crearea unui prototip și testarea acestuia în rândul publicului vizat, creativitatea și originalitatea ideii, fezabilitatea soluției în raport cu tehnologia, reursele, legislația și reglementările actuale luate în considerare, potențialul ideii de a avea o influență bună asupra societății și/sau a mediului, potențialul de a ajunge la publicul vizat și demonstrarea metodei Sustainable Design Thinking.
Am discutat cu Cosmin Buzic, Alexandra Olărean, Gabriela Lupancu, Ioana Radion și Emilia Alexandra Florean, cei cinci membri din Echipa Verde, pentru a înțelege mai bine proiectul lor, dar și pentru a afla obiectivele de viitor ale acestor tineri.
Cum funcționează prototipul elevilorCei 5 elevi din Rădăuți au venit la Solve for Tomorrow cu un prototip al unui sistem hidroponic ultraeficient, prin care se poate reduce consumul de apă în agricultură, dar fără a afecta calitatea culturilor.
„Acest sistem permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apei. Două calculatoare controlează sistemul și în cazul în care pH-ul nu este ideal și iese din intervalul stabilit de noi, acestea adaugă automat o soluție de ridicare sau scădere a pH-ului”, explică cei cinci elevi strategia lor.
Procedura este urmată și pentru a menține concentrația ideală de nutrienți, care este calculată după un algoritm în funcție de lumina pe care o primește planta. „Cu ajutorul aplicației Coolterm, informații precum temperatura, pH-ul și concentrația de nutrienți sunt înregistrate într-un filier text”, spun elevii.
Cu ajutorul acestui prototip, consumul de apă este redus până la 25% față de sistemele deja existente, datorită peliculei de ulei existente în rezervor.
Din punctul de vedere al celor 5 elevi din Rădăuți, sistemul poate fi aplicabil la scară industrială prin adăugarea mai multor canale de dimensiuni mari și a unui server pentru fiecare hectar.
Ideea a venit gândindu-se la seceta cu care se confruntă România. „Ne-am documentat despre cum am putea diminua impactul acestei probleme, astfel descoperind sistemele hidroponice. Am ajuns la concluzia că cea mai practică soluție ar fi să reducem evaporarea. În primul prototip am încercat o metodă care nu a funcționat, apoi am descoperit pelicula de ulei”, spun elevii din Rădăuți.
Dacă sistemul lor ar fi aplicat la scară largă, consumul de apă ar putea scădea semnificativ, iar culturile ar putea evolua odată cu tehnologia. De altfel, participarea la Solve for Tomorrow i-a ajutat prin workshop-urile la care au participat.