- 5 Aprilie 2023
realme C55: Pachetul complet la 1.000 de lei
În mod normal, nu vorbesc despre ce găsești în cutia unui telefon, pentru că în prezent nu mai găsești mare lucru, mai ales la flagship-uri. Este ciudat că la un model de 1.000 de lei, cum e realme C55 ai în pachet, pe lângă cablul de date, și un încărcător de 33W SuperVOOC, dar și o husă semi-transparentă.
În plus, pe ecranul telefonului este aplicată din fabrică și o folie, care cred că este de sticlă, deci practic, primești tot ce ai nevoie din pachet, astfel încât nu trebuie să cheltuiești niciun leu în plus pe accesorii.
realme C55 este un telefon mare, dar care stă bine în mână, grație marginilor drepte și a greutății reduse. Rama și spatele sunt de plastic, dar se simt destul de premium, în ciuda materialelor alese, iar telefonul are o grosime de doar 7.9 milimetri. Terminalul vine în trei culori, Sun Shower, Rainy Night și Rainforest.
realme C55 surprinde plăcut și la capitolul ecran, unde avem un IPS LCD de 6.72 inch, cu o rezoluție FullHD+ și o rată dă refresh de 90Hz. Unghiurile de vizibilitate sunt bune, luminozitatea este și ea suficient de ridicată pentru a utiliza telefonul chiar și afară, dar nu avem redare de conținut cu HDR. Totuși, pe Netflix, telefonul este certificat pentru redarea de conținut HD.
Avem și posibilitatea de a opta pentru două profiluri de culoare, realist sau natural, cel mai colorat dintre cele două fiind modul realist, care este calibrat după standardul DCI-P3. Rata de împrospătare poate fi setată în modul standard la 60Hz sau în cel adaptiv, unde realme C55 decide singur când să treacă de la 60 la 90Hz. Dacă vrei să ai în permanență 90Hz în aplicațiile care suportă acest refresh rate, poți face acest lucru, însă vei fi penalizat la autonomie. Totuși, o să vezi mai târziu că asta nu prea are importanță.
Poate cel mai interesant aspect al acestui telefon este acel Mini Capsule, pentru că realme C55 este primul telefon cu android care a adoptat Dynamic Island-ul de pe iPhone 14 Pro. Această funcție este interesantă și are un potențial destul de mare, deși în prezent, ea nu face mare lucru. Eu am reușit să o activez în două situații, anume când am descărcat bateria la 5 procente și a doua, când am pus telefonul la încărcat. În ambele cazuri, „capsula” se extinde timp de câteva secunde pentru a-ți afișa informații legate de nivelul bateriei sau de încărcare.
După cum spuneam, până acum nu e nimic wow la această funcție, dar cu actualizări ulterioare, realme poate aduce noi funcții, cum ar fi afișarea navigației sau a unei înregistrări audio. De asemenea, pentru că se bazează pe camera frontală centrală a telefonului, funcția poate fi adaptată și pe alte smartphone-uri cu Android, fie ele realme sau de la alți producători.
Pe partea de sunet, nimic nemaivăzut, avem un singur difuzor în partea de jos, nu o să te dea pe spate, dar se aude oricum decent, mai ales pentru segmentul ăsta de preț. Se aude parcă un pic mai bine decât Honor Magic 5 Lite și clar mai bine decât Nokia X30 5G, telefoane mult mai scumpe decât modelul de față. A, să nu uit, pe realme C55 vei găsi și un jack pentru căști, o raritate în zilele noastre.
PerformanțăDe obicei aici sacrificau cel mai mult producătorii pentru a menține prețul jos, astfel că acum câțiva ani, telefoanele de 1.000 de lei mergeau destul de greoi de la început, ceea ce strica experiența de utilizare.
Nici realme C55 nu este vreun demon al vitezei, însă optimizarea și puterea de care dispune procesorul Mediatek Helio G88 sunt suficiente. Într-un regim de utilizare obișnuită, cu instalat de aplicații, actualizări, browsing pe web și social media, telefonul nu are nici cea mai mică problemă în a ține pasul. Un alt aspect foarte plăcut este că nici nu se încinge tare, lucru datorat puterii reduse, însă chiar și dacă îl pui mai serios la lucru, nu se încălzește aproape deloc.
Modelul pe care l-am avut eu la teste a fost echipat cu 6GB RAM și 128 stocare, o surpriză plăcută pentru segmentul de 1.000 de lei, mai ales că aceasta este configurația de bază pe care o primim în România. Aplicațiile rămân în fundal mult timp, iar atunci când sunt reîncărcate, acest proces nu durează mult.
Trebuie să vorbim și despre jocuri, iar eu cred că dacă dai 1.000 de lei pe un telefon, nu o să ai mari pretenții la acest capitol. realme C55 livrează performanțe destul de bune, cât timp nu îi ceri prea mult. Jocurile simple, de tip Sonic Dash sau Subway Surfers merg fără probleme la 60 FPS, însă titlurile mai pretențioase, cum ar fi Asphalt 9 sau Mighty Doom, merg în 30 FPS cu grafică redusă.
Acesta nu este un telefon pentru gaming, dar la 1.000 de lei, niciun telefon nu va oferi performanțele pe care le caută un jucător cu pretenții. Din nou, am apreciat faptul că nici în jocuri, realme C55 nu se încălzește foarte tare, iar performanța este menținută indiferent de cât de mult te joci pe el.
Din pachet, realme C55 a venit cu Android 13 și interfața realme UI 4.0, un alt lucru bun pentru un telefon de 1.000 de lei, iar în viitor, acesta va primi actualizări de securitate și de sistem pentru câțiva ani.
Deblocare și date biometricerealme C55 nu face sacrificii nici în ce privește securitatea, astfel că terminalul are deblocare facială și un senzor de amprentă poziționat pe butonul power din lateral. Faptul că este amplasat pe un buton fizic îl face mai responsive, iar viteza lui este mai bună decât dacă ar fi fost pus sub ecran. Deblocarea facială este rapidă și funcționează chiar dacă lumina nu este perfectă.
ConectivitatePe partea de conectivitate, realme C55 vine cu WiFi 5, Bluetooth 5.2, NFC și 4G. Acesta este un aspect la care s-au făcut sacrificii, pentru că nu avem 5G pe acest telefon, dar zic eu că situația nu e atât de tragică. În România, cel puțin, vitezele 4G sunt suficient de bune pentru navigare pe net, social media și chiar pentru streaming video. Vor mai trece niște ani buni până când 4G-ul va fi cu adevărat o limitare pe telefoane.
Autonomie și încărcareÎn ce privește autonomia, realme C55 stă foarte bine. Telefonul vine echipat cu o baterie de 5.000mAh, ceea ce îți asigură cel puțin două zile de utilizare moderată. Mie o încărcare mi-a ajuns două zile sau chiar peste, în zilele în care l-am folosit mai puțin.
CamereMai devreme sau mai târziu, va trebui să îl încarci, iar realme C55 crește pretențiile și la acest capitol, nu doar pentru că vine cu un adaptor în cutie, ci pentru că acesta este un SuperVOOC de 33W. De la 5%, telefonul s-a încărcat complet în fix 60 de minute, o performanță foarte bună pentru segmentul de 1.000 de lei și una pe care nici chiar unele flagship-uri nu o ating.
Am ajuns și la camere, care sunt trei, dar de fapt doar pe două le poți folosi cu adevărat. Modulul principal este de 64 MP și este ajutat de o cameră depth de 2 MP la pozele portret. Camera frontală are 8 MP și poate filma până la rezoluție Full HD la 30 de cadre pe secundă, în vreme ce modulul de pe spate poate filma în 60 de cadre pe secundă la aceeași rezoluție.
Pozele ies clare și colorate, iar dynamic range-ul este decent pentru un telefon în segmentul ăsta de preț. Pe timp de noapte, pozele ies luminoase, dar cam neclare, deși la banii ăștia, nu pot să mă plâng. Filmările se văd bine, chiar dacă stabilizarea electronică nu este cea mai bună, deci va trebui să ții mai ferm telefonul.
ConcluziiDeci ca să trag linie, per total pot spune că realme C55 m-a impresionat și îl pot recomanda celor care vor un telefon bun la un preț corect cu un pachet complet direct din cutie. Camerele nu sunt cele mai grozave, însă performanța și ecranul sunt bune, iar încărcarea este foarte rapidă și bateria ține foarte bine.
Varianta de 6 GB RAM și 128 GB stocare are un preț recomandat de 950 de lei, în vreme ce modelul de 8 GB RAM cu 256 stocare costă 1.100 de lei, prețuri foarte bune pentru ce primești în cutie și calitatea smartphone-ului.