- 12 Septembrie 2022
REVIEW - 5 lucruri pe care sigur vrei să le știi despre Samsung Galaxy Fold 4
Fold 4 trebuie considerat un flagship, având toate caracteristicile importante ale acestora, despre care vom vorbi un pic mai târziu. Dar pentru acest video, vreau să vorbesc de 5 lucruri pe care le-am înțeles eu despre Fold, dar aștept și întrebările voastre.
Hai să vorbim despre acest telefon fără a lua în considerare ca factor de excludere prețul. Am înțeles. E mare. Trecem peste, vorbim ca pasionați de tehnologie, pentru că pentru fiecare dintre noi există o opțiune viabilă acum pe piață.
Cât de ușor este de folosit?Primul lucru pe care l-am făcut de data aceasta cu telefonul e să-l port cu mine ca telefon personal mai mult timp, inclusiv în deplasarea pe care am avut-o la IFA Berlin. Așadar, am avut ocazia să trăiesc ca unul dintre cei care l-ar cumpăra. Cât de ușor e de folosit?
Telefonul are un cover display de 6,2 inci, destul de înalt și îngust, rația fiind de 21.1 pe 9. Ecranul extins are 7,6 inci, iar greutatea este de 263 de grame. Este cel mai ușor telefon din gama Fold de până acum, dar și cel mai subțire, având 15,8 milimetri grosime.
Dar în continuare nu este un telefon ușor și nici unul ușor de băgat în buzunar. Experiența de folosire e simplă, dar cu multe puncte de subsol. De exemplu, deși ecranul copertă a fost extins, marginile fiind mai subțiri, rămâne un ecran îngust și am avut dificultăți să scriu corect pe tastatura virtuală. De asemenea, pentru că e înalt, e un telefonul destul de incomod de ținut atunci când scrii, centrul de greutate apăsând destul de mult pe degete. Încape în buzunar, dar de multe ori nu de tot, așa că iese și se vede.
O să o spun sincer, după 5 zile consecutive cu el am obosit. Am avut și telefoane mici, dar și unele mari. Cu toate acestea, mixul de greutate și înălțime m-a făcut să-mi doresc foarte mult să am cu mine un telefon normal.
Ceea ce aș vrea să văd în generațiile următoare pe Fold 4 e o formă cât mai normală atunci când este pliat, care să te ajute să-l ții confortabil în mână. Ceea ce a făcut Huawei pe Mate Xs, de exemplu, mi-a plăcut mai mult la design.
Da, telefonul acesta e mai solid decât generațiile anterioare, dar e la fel de obositor. E mai bine realizat, dar rămâne un terminal greu. Greutatea de folosire nu vine din faptul că software-ul e complicat. Ai tot un Android cu One UI de la Samsung, iar unele aplicații pot fi deschise pe ecranul mare, altele au funcții speciale, lucrurile sunt ușoare aici. Tranziția de la un telefon obișnuit la unul pliabil nu e despre software, ci despre cât de greu e terminalul.
Mi-ar plăcea ca în anii următori Samsung să vină cu un concept nou, poate plecând de la seria Galaxy S22 Ultra, pentru a avea opțiunea ecranului mare doar atunci când ai nevoie și să nu faci un compromis pe ecranul mic. â
Am văzut avantajul ecranului dublu?Eu am mai zis-o. Ecranul extins e util doar în anumite momente și atunci e foarte bine. Dar în rest îl vei folosi ca un telefon normal.
Ecranul de 6,2 inci este un Dynamic Amoled cu rată de refresh de 120 de hz și rezoluție 1812 pe 2176 de pixeli, în timp ce ecranul de 7,6 inci e un Dynamic Amoled Foldable cu rată de refresh de 120 de Hz și posibilă luminozitate de 1200 de niți.
Când am folosit ecranul extins? Dimineața atunci când îmi fac revista presei, pe avion atunci când m-am uitat la filme, în momentul când am folosit mailul alături de un browser sau un document pe care voiam să citesc ceva, iar multitasking-ul a fost mai ușor.
Avantajul ecranului mare există, fără îndoială, deși formatul său nu este cel mai satisfăcător pentru filme, de exemplu. Motivul e că majoritatea filmelor vor lăsa oricum dungi negre sus și jos destul de mari, iar dimensiunea efectivă va fi ca pe un telefon un pic mai mare.
Samsung a optimizat diferite aplicații pentru a-ți oferi opțiuni de vizionare noi în YouTube sau pentru editări în Microsoft Word sau Excel. Mi se pare un telefon util dacă ai deschis un Excel într-o parte și vrei să-l consulți în timp ce dai un mail, de exemplu. Sau vrei să urmărești un livestream în timp ce stai pe rețelele sociale. Dar asta înseamnă 20% din timp.
Avantajul există la telefoanele pliabile, dar eu aș vedea să văd două lucruri. În primul rând aș vrea ca Samsung să ofere o tastatură dedicată pentru Samsung Galaxy Z Fold 4. Evident că poți conecta una Bluetooth de pe piață, dar mi-ar plăcea ca lucrurile să vină oficial de la Samsung, poate într-o husă ceva. Ar fi un accesoriu ideal pentru Fold 4 dacă vrei să fii productiv și să fii business. Plus că la nivel de software Samsung a adăugat o bară de meniu în partea inferioară, ca pe Windows 11 sau Mac OS, ceea ce face telefonul să fie mai ușor de folosit și aplicațiile preferate mai ușor de accesat, ca și cum ai fi pe desktop.
De asemenea, mi-ar plăcea ca designul telefonului atunci când este pliat să fie mai uman.
Performanțe tehnice?Am dat deja câteva detalii tehnice despre ecrane, dar hai să facem un scurt rezumat despre specificații. Vorbim de un telefon cu procesor Snapdragon 8+ Gen 1, 512 GB de stocare și 12 GB de RAm, deci ultrasuficient.
Bateria este una de 4.400 de miliamperi și se încarcă rapid la 25 de wați. Acum... autonomia nu e mare. Dacă îl folosești pe 5G vei avea o autonomie de dimineață cam până după-amiază. Eu am plecat de acasă la 11 cu telefonul la 100%, iar când am ajuns la Berlin pe la ora 18.00 mai aveam 9% după ce l-am folosit pentru browsing și filme pe mod avion. Mi-aș fi dorit ca încărcarea să fie mai rapidă, nu neapărat autonomia mai mare.
Camerele foto sunt la nivelul oricărui flagship de la Samsung. Adică o cameră principală de 50 de megapixeli wide, una de 10 megapixeli tele, una de 12 megapixeli ultrawide. Camera de sub ecranul mare are 4 megapixeli și poate fi folosită pentru apeluri video, dar pentru selfie-uri o recomand pe cea de pe ecranul copertă, de 10 megapixeli.
Ai senzor de amprentă pe butonul din lateral și sistemul de securitate Samsung Knox pentru folosirea sa business.
Per total, telefonul funcționează ireproșabil și atunci când am deschis 4 aplicații pe ecran și atunci când am filmat 4K. Se încălzește, dar nu într-un mod exagerat. De asemenea, pentru gaming este un terminal foarte puternic și te poți bucura de ecranul mare pe el. Efectiv, nu ai ce să-i reproșezi. Camerele funcționează excelent, e un telefon foarte bun pentru videocalls. Un minus pentru modul în care se aud apelurile audio tradiționale, având destule probleme în a fi auzit și a mă auzi. Da, un lucru pe care nu credeam că-l voi spune despre un smartphone, dar chiar s-a văzut.
Pentru cine este?Greu de spus. La Flip 4 cumva lucrurile îmi sunt mai evidente. Eu aș vedea Fold 4 folosit de către un director de bancă, de un director financiar, de un om de afaceri. De Ion Țiriac. Nu e un telefon pe care l-aș lua pentru gaming, nu l-aș lua dacă un telefon normal mă mulțumește deja. Da, e un telefon pentru cei care au venituri mai mari, e absolut normal.
E tipul de telefon pe care îl iei dacă vei călători des și nu vrei să iei după tine un laptop mereu și vrei să-l utilizezi ca un fel de înlocuitor de laptop. De asemenea, poate vrei să te uiți la conținut video în timp ce aștepți să plece avionul cu întârziere.
E un flagship? Da. Dar nu e un înlocuitor de flagship, e pur și simplu o altă filosofie. E pentru cei care și-ar cumpăra oricum Samsung Galaxy S22 Ultra sau iPhone 13 Max, telefoane care sunt deja la un cost destul de mare.
Varianta pe care am testat-o eu costă 9.500 de lei. Varianta cu 256 GB stocare e 8.900 de lei, iar cea cu 1 TB costă 10.700 de lei. E un preț mare, fără îndoială, dar cred că Samsung are niște ași în mânecă.
În primul rând, dacă vei conecta telefonul la un monitor vei avea practic Samsung Dex, care e un dispozitiv desktop puternic pe care să-l folosești. De asemenea, e un telefon versatil atât pentru multimedia, cât și pentru business.
Eu aș vedea nevoie ca Fold să se ducă în direcția de business total. Nu am nevoie de un S Pen, de fapt, ci de o tastatură mișto pe care să o pot folosi și să-mi las laptopul acasă. Poate posibilitatea de a conecta Fold 4 la o tabletă Samsung Galaxy Tab pe care să o fac monitor. Cum ar fi asta?
Nu cred că Fold 4 se va duce considerabil în jos la preț, acest lucru va fi rezervat pliabilelor mid range pe care le aștept în anii care urmează. Merită acești bani? E un telefon de statut, un telefon puternic, pe care dacă ai timp și răbdare să-l adaptezi la obiceiurile tale s-ar putea să-l transformi în singurul dispozitiv pe care-l vei folosi.
Nu e nici așa de departe de alte pliabile de pe piață, deci nu există grad de comparație.
În concluzie, Samsung Galaxy Fold 4 e o evoluție în ton cu piața față de generația anterioară la nivel de specificații tehnice, e o optimizare categorică la nivel de software, dar e încă un telefon incofortabil de folosit. Nu am întâlnit multe bug-uri (singurul evident e că uneori dacă îl întorci pe orizontală se blochează în acea orientare, o problemă cred de giroscop).
Eu am zis pentru cine l-aș recomanda. Dar așa cum ziceam la început, eu vreau să aud de la voi opinii care să nu țină cont de preț, ci pe tehnologie pură. PErsonal cred că la nivel de integrare, software, hardware și maturitate Samsung conduce această categorie. Dar Huawei Mate Xs2 e conceptul de design care-mi place acum, în timp ce pliabilul rulabil de la Oppo este designul și tehnologia pe care le aștept cu nerăbdare.