- 6 Iunie 2018
Review Acer Aspire S24: all-in-one cu design de excepție
Acer dorește cu acest all-in-one să intre pe câteva piețe care erau inaccesibile până acum. Un all-in-one e un computer dintr-o singură bucată, fără unitate centrală, care e destinat ori designerilor grafici, celor care fac editare video sau pentru munca la birou. Combină eleganța designului cu performanțele.
Acer Aspire S24 e un all-in-one mid range care poate fi mai degrabă folosit doar la birou, pentru task-uri de browsing și administrație, dar și pentru acasă, ca un calculator principal al familiei care să nu distrugă designul unei camere. Să luăm lucrurile pe rând și să începem cu designul.
Design Acer Aspire S24 all-in-onePrimul lucru pe care-l remarci la Acer Aspire S24 este designul foarte elegant și subțire. Atrage privirile din primul moment și oamenii se întreabă ce este acesta.
Ecranul are o grosime de doar 5,97 milimetri, care este cât un smartphone și are elemente ce aduc aminte de culoarea cuprului, care se îmbină cu plasticul negru elegant. Combinația de culori este sobra, dar reușită.
Pe partea din spate există logoul Acer în același ton de culoare, la fel ca și brațul de susținere, care poate fi rabatat pentru a ajusta poziția ecranului în funcție de utilizator.
Suportul din partea inferioară, ce conține și puterea acestui calculator, este foarte subțire și spațios, făcut dintr-un plastic mai dur. Designul este unitar, dar vom vedea mai târziu că Acer Aspire S24 e un device care sacrifică puterea în dauna designului.
Am apreciat detaliile și atenția construcției lui Aspire S24, pentru că dock-ul inferior are și o inserție din aceeași culoare și logoul Qi clar marcat, pentru a ști cum să pui și telefonul pe încărcătorul wireless.
Fără îndoială, nu vorbim de un dispozitiv slab, ci de unul care putea să fie pur și simplu mai bun. Varianta testată de mine are un procesor Intel Core i5 Kaby Lake, 8 GB de RAM, 1 TB de stocare pe hard disk și 16 GB SSD. Dacă e să compari cu ceva, tocmai pentru a-ți seta așteptările, trebuie să te gândești la S24 ca la un laptop imobil.
Am folosit dispozitivul pentru activități zilnice de browsing în peste 10 tab-uri, am testat și la editarea video, dar jocuri nu am instalat, pentru că am considerat că nu e cazul. Probabil că ar duce jocuri nu foarte complicate, dar fără să aveți prea mari pretenții.
În browsing nu am avut probleme semnificative, însă au fost rare ocazii când tab-urile deschise se blocau și a trebuit să aștept câteva zeci de secunde pentru a putea reveni la activitățile obișnuite. În editare video l-am folosit în scopuri pur teoretice, nu m-aș baza pe el, și pot spune că poate fi folosit pentru lucruri de bază și care nu conțin prea multe secvențe. Din păcate, transferul de fișiere e lent, iar hard disk-ul ar fi putut fi înlocuit cu un SSD mai mic.
E punctul de atracție al dispozitivului. Are o dimensine de 23,8 inci și o rezoluție Full HD. Acest lucru din urmă îl voi trece ca dezavantaj, doar pentru că oamenii s-au obișnuit cu rezoluții mai bune. Cu toate acestea, personal nu m-a deranjat.
La nivel de design e aproape fără margii și foarte subțire, ceea ce e absolut superb. Ecranul se poate roti înspre utilizator sau poate fi pus într-o poziție mai confortabilă și pentru cei care au birouri în care stai în picioare. Balamaua e plasată în brațul din spate și permite o cursă destul de lungă. Unghiul la care ajunge e de aproximativ 40 de grade. Un dezavantaj e faptul că nu poți roti ecranul în stânga sau în dreapta, în jurul axei. Așadar, dacă vrei să-i arăți cuiva ceva, nu prea o poți face.
Culorile sunt mate, iar ecranul nu are glare, ceea ce e de apreciat. Unghiurile de vizualizare sunt impresionante. Dacă ești într-un birou aglomerat, uită de intimitate. Probabil că ar fi foarte bine să există și o versiune mai scumpă, cu ecran 4K, pentru cei care ar dori calitate mai bună. Asta ar trebui să vină cu performanțe tehnice mai bune.
Un amănunt interesant al acestui all-in-one e că oferă o placă de încărcare wireless pentru dispozitive mobile, făcută pe standard Qi, ceea ce înseamnă că acceptă toate tipurile de dispozitive.
La început mi-a fost greu să-mi dau seama care e poziția ideală pentru telefon. Am un iPhone X și am învățat că poate fi pus pe diagonală, sprijinit de bordura camerei foto. O problemă cu telefoanele mai alunecoase e că vor avea tendința de a cădea din cauza orientării dock-ului. Viteza de încărcare nu spulberă vreun record, nu am ajuns niciodată la 100% cu telefonul, dar în 6 ore poate ajunge la o baterie aproape completă.
Conectivitate și accesoriiPentru că vorbim de un all-in-one, nu doar designul sau performanțele contează, ci și accesorizarea. Iar Acer a dezamăgit din acest punct de vedere și recomand accesorii terțe pentru Aspire S24.
În cutia dispozitivului avem un mouse și o tastatură. Mouse-ul este decent în folosire, dar se simte foarte ieftin și plasticos. E un mouse foarte ușor în mână, ceea ce pe mine personal mă deranjează. Aș fi adăugat greutate suplimentară pentru un feeling mai premium. Se conectează prin adaptorul introdus în mufa USB 3.0 la dispozitiv, fără să fie nevoie de setări suplimentare. Setarea acestui dispozitiv nu a durat mai mult de 5 minute, cu tot cu unboxing. Practic, funcționează de la apăsarea butonului de pornire.
Tastatura are aceleași păcate ca și mouse-ul. E wireless, se conectează automat și butoanele sunt așezate regulamentar și se scrie ușor. Cu toate acestea, dă sentimentul de gadget foarte ieftin și când scrii mai intens se aude deranjant și gol.
La nivel de porturi, acest ultrabook al all-in-one-urilor stă foarte bine, ceea ce oferă puncte bonus. Pe partea din stânga a dock-ului avem două mufe USB 3.0, un cititor de carduri și o mufă USB Type-C, pe lângă butonul de pornire. În partea din spate există o mufă Ethernet, două porturi HDMI, încă un USB.30 și portul de curent. În zona din dreapta a dock-ului mai avem o mufă USB 3.0, jackul de căști și butonul care schimbă automat dispozitivul din all-in-one în monitor conectat la o altă sursă de putere. Dar ar fi un monitor foarte scump.
Preț și disponibilitate
Sistemul all-in-one în configurația pe care am avut-o noi disponibilă costă 5.200 de lei, dar am găsit și reducere până la 4.600 de lei. Raportul calitate/preț e unul relativ decent. Plătești mult pentru design și pentru un monitor amplu, decât pentru performanțe.
Pro- design de excepție
- numeroase porturi disponibile și versatilitate în trecerea de la PC la monitor
- monitor cu dimensiuni foarte mari și foarte subțire
- încărcare wireless pentru dispozitivele mobile
- accesorii care par foarte ieftine
- monitor doar Full HD
- performanțe medii și absența unui SSD mai mare, ceea ce duce la viteze de transfer mici
- preț relativ mare pentru performanțele obținute
Concluzia noastră? Acer Aspire S24 e un all-in-one care te păcălește în primă fază și pare că ar fi în aceeași categorie cu iMac-ul. Dar nu e așa. E un dispozitiv de birou, pentru activități obișnuite, fără mari pretenții de performanță. Dacă ar fi să îl descriem simplu, am zice că e un ultrabook mediu de birou. E o încercare pe care am vrea să o vedem continuată și în zone mai puternice, dar și cu accesorii mai bune.