- 10 Octombrie 2024
REVIEW Apple iPhone 16 Pro: de ce poate NU merită să faci upgrade
Întâmplarea face ca ăsta să fie primul iPhone Pro pe care îl și folosesc și mă așteptam să mă impresioneze, să îmi ofere mai mult decât iPhone-ul meu 15 Plus, pe care îl folosesc deja de un an. Dar nu a fost așa, de fapt, acum sunt și mai convins că nu am pierdut nimic cumpărând un model de bază. Și ca să împușc doi iepuri dintr-un foc, am să îți spun și care sunt funcțiile mele preferate din iOS 18 și care te-ar putea ajuta și pe tine să fii mai productiv sau măcar să îți „împrospătezi” telefonul.
Voi urma o strategie de review pe care am mai abordat-o recent, adică voi vorbi despre ce mi-a plăcut foarte mult la acest telefon, care sunt lucrurile bune pe care le face, dar fără să iasă în evidență și unde mai e loc de îmbunătățit.
La ce excelează - ecranele iPhone 16 ProCum s-a întâmplat și în 2020 cu seria iPhone 12, modelele Pro au crescut puțin. Astfel, iPhone 16 Pro a crescut de la 6.1 inch la 6.3 inch, iar Pro Max-ul de la 6.7 inch, la 6.9 inch. Creșterea asta mi se pare binevenită, mai ales pe modelul mic. În continuare, el se așază bine și poate fi folosit ușor cu o mână, iar ecranul mai mare te ajută să citești mai ușor, ori să te uiți la un film sau să te joci.
Și dacă a crescut ecranul, a crescut și bateria puțin, deci 16 Pro ține și mai bine decât modelele anterioare, cel puțin pe hârtie. Telefonul nu e cu mult mai mare decât 15 Pro-ul de anul trecut, asta pentru că marginile ecranului au mai fost și ele micșorate, deci șasiul propriu-zis nu a crescut foarte mult. Ce e important e că telefonul nu e aproape deloc mai lat, pentru că de obicei lățimea îl poate face mai incomod de utilizat cu o mână, ci doar mai înalt.
În rest, e făcut exact ca anul trecut, sticlă pe spate și titan pe margini, care ține bine la amprente și e mat, deci nu se zgârie ușor. Greutatea e puțin sub 200 de grame, deci mai greu decât un 15 Plus, de exemplu, dar este menajabil. Sticla pe față, spune Apple, este o nouă generație de Ceramic Shield, care ar trebui să fie mai rezistentă decât versiunea folosită până acum, dar mai bine nu încerci să vezi cât de rezistent e și îi pui o folie.
Camere foto iPhone 16 ProCa orice alt iPhone din ultimii ani, îți oferă un sistem foarte versatil de camere. Nu mă refer aici la poze colorate sau cele mai bune capturi pe timp de noapte, ci camere pe care te poți baza oricând, bune și la fotografie, dar mai ales la videografie. Există câteva lucruri care îl fac să fie încă și mai bun decât în trecut și vom trece curând prin toate.
Să încep cu ce e evident, pe timp de zi, pozele și filmările ies foarte bine, iar noaptea, telefonul nu are probleme să scoată imagini ușor vizibile, cu detalii și culori bune. De fapt, cine a făcut poze cu un iPhone din ultimii 3-4 ani, nu va fi surprins de acest model, pentru că „știința” din spatele procesării a rămas cam aceeași, doar expunerea fiind aici controlată mai bine. Și modul portret este similar, mai ales dacă ne raportăm la iPhone 15 Pro-ul de anul trecut.
Camerele, cu două excepții, au rămas aceleași. Principala este de 48 MP ca la 15 Pro și 14 Pro, dar cea telefoto a fost preluată de pe 15 Pro Max-ul de anul trecut și are acum zoom 5X, iar ultrawide-ul a primit un upgrade mare, tot la un senzor de 48 MP. Sau cel puțin așa am crezut inițial, pentru că pozele cu unghi larg sunt tot la rezoluție de 12 MP, dacă nu selectezi modul ProRAW. Deci, dacă pur si simplu intri în cameră și faci o poză normală, nu prea o să vezi mari diferențe, dar dacă selectezi ProRAW, atunci fotografiile vor fi mai detaliate, dar și spațiul ocupat va fi semnificativ mai mare și nu cred că merită.
Era interesant să fi avut un mod de 24 MP, care să le combine cumva pe ambele, așa cum avem pentru camera principală, dar și iPhone 17 Pro trebuie să vină cu ceva nou la anul, nu?
Altfel, modul macro funcționează bine și îți dă detalii bune, dar nu știu cât de mult o să îl folosești. Cel mai mult am folosit camera principală și zoom-ul de 2X, iar ocazional, am folosit și camera telefoto pentru subiecte aflate la distanță. Pozele ies bune aici, ca la 15 Pro Max, iar culorile și expunerea sunt aproape identice, indiferent pe care dintre cele trei camere o vei folosi. Și pe față avem aceeași cameră ca pe modelele din ultimii ani, deci nicio surpriză aici.
Noile funcții ale microfoanelor pe dispozitivul AppleCe cred eu că vor aprecia mai ales vloggeri este funcția Audio Mix, introdusă pe noua serie iPhone 16.
Am testat-o într-un mediu cu mult zgomot, oameni care vorbeau și muzică dată tare pe fundal și telefonul s-a descurcat bine să-mi izoleze vocea. Totuși, pentru că am vrut să văd cât pot să împing limitele, am intrat în setări și am trecut prin toate setările de sunet pe care microfoanele le pot prelua. Apropo de microfoane, ele sunt noi, de calitate studio și sunt patru la număr, dar doar pe 16 Pro și Pro Max.
Chiar dacă și modelele de bază au funcția de mixaj audio, ea se folosește de microfoane standard, de calitate mai slabă. Le vom testa și pe acelea, când vom primi iPhone 16. Ai patru setări pe care le poți alege, standard, în cadru, studio și cinematic, care izolează mai mult sau mai puțin. Vocea ta va fi izolată cel mai bine cu modul „în cadru”, care evidențiază vocile persoanelor care apar în prim-plan pe filmare, iar cel cinematic combină cumva sunetele din fundal cu vocea ta, pentru a da un aspect ca de film. Studio este similar cu modul „în cadru”, dar nu e la fel de convingător.
Ce mi-a plăcut foarte mult este că efectul poate fi accentuat sau redus din setări, cu ajutorul unui slider, așa cum poți face o fotografie mai luminoasă sau mai întunecată, de exemplu. Deci microfoanele chiar captează foarte multe date, iar izolarea funcționează excelent, până în punctul în care sistemul poate chiar să înlocuiască un microfon extern. Pentru slow motion, iPhone 16 Pro și Pro Max pot filma până la 4K 120 FPS, dacă te interesează lucrul ăsta.
Nu am uitat de butonul pentru cameră, revin și la el, dar în altă categorie.
Cine a folosit iPhone-uri în ultimii ani își aduce aminte că se încălzeau destul de tare, fără să faci mare lucru pe ele. Dacă porneai un joc sau camera, deja era gata. Telefonul se încălzea foarte tare, mai ales lângă camere, unde este poziționat procesorul și performanța avea de suferit. Dar aici nu mai e cazul. Apple a vorbit în cadrul evenimentului despre cum au îmbunătățit șasiul pentru a disipa căldura pe toată suprafața, în loc să o blocheze într-un singur loc, dar nu mă așteptam să meargă așa bine.
Cât l-am folosit o săptămână și puțin, nu îmi aduc aminte să se fi încins, nici chiar când am folosit camera sau cât m-am jucat. A avut vreo 2-3 episoade în care a vrut să se încălzească mai tare, dar au fost cazuri izolate, venite probabil pe baza optimizărilor.
Ce știe iPhone 16 Pro să facă binePăstrăm la bine ecranul de pe acest telefon, care chiar dacă a mai crescut puțin, e identic cu cel de anul trecut și cu cel de acum doi ani la calitate. Luminozitatea, culorile, rata de refresh, totul a rămas la fel, doar rezoluția a mai crescut puțin, pentru a ține pasul cu mărimea.
Nici nu erau neapărat necesare îmbunătățiri aici, luminozitatea este suficient de mare, iar acum pentru că telefonul nu se mai încălzește, este ușor vizibil mai mult timp în soare puternic, un lucru foarte bun. Difuzoarele sunt și ele bune, se aud tare, clar au și bas, din nou, ca orice iPhone din ultimii 3-4 ani, iar vibrațiile sunt ferme, la fel ca până acum.
Baterie iPhone 16 ProSpuneam de baterie că a mai crescut și da, lucrul ăsta se simte, chiar dacă eu, obișnuit fiind cu un model Plus, am simțit pe alocuri nevoia de mai mult. Dacă pleci cu iPhone 16 Pro de acasă cu 100%, cu siguranță de ține toată ziua, doar dacă nu îl pui serios la treabă.
Dar peste un an sau doi, s-ar putea să nu te mai țină o zi, dar aici doar tu știi cât de mult folosești telefonul. Încărcarea este la fel ca până acum, nici mai rapidă, nici mai lentă. Se vorbește pe internet că telefonul s-ar încărca mai repede, dar nu este așa. Într-adevăr el poate primi până la 45W putere, dar doar dacă te joci pe el sau dacă rulezi un benchmark. Dacă îl lași frumos pe birou să se încarce, tot la 27W se va încărca.
Partea bună este că, dacă ești obișnuit să umbli pe telefon când stă la priză, nu se va mai încălzi nici pe departe la fel de tare ca până acum și în timp ce îl folosești, se va încărca la fel de repede ca atunci când îl lași în pace. Viteza de încărcare a crescut pe MagSafe, de la 15W la 25W, dar ai nevoie de un adaptor magnetic nou și din ce am văzut pe internet, tot pe cablu se alimentează mai repede, deci depinde de tine cum preferi.
Unde e loc de mai bine pe iPhone 16 ProTrecem acum și la puținele lucruri care nu prea mi-au plăcut sau care m-au lăsat rece la iPhone 16 Pro și la iPhone-urile Pro, în general. Butonul de acțiune poate fi util, dacă știi la ce vrei să îl folosești. Eu unul nu știu, deci l-am lăsat pe schimbat între silențios și sunet, așa că nu l-am simțit ca fiind benefic.
Rata de refresh de 120 hz este un nice to have, dar cam atât. Nu aduce beneficii, în afară de animații puțin mai fluide și m-am obișnuit cu ea după câteva minute și la fel de repede m-am obișnuit și cu 15 Plus, după ce am trecut înapoi la el. Dacă pe Android e clar sesizabilă diferența între 60 și 120 hz, pe iPhone situația nu este la fel de evidentă și e mai degrabă ceva de moft. Da, îmi place, dar în niciun caz un motiv pentru care să dau 2.000 de lei în plus pe un telefon.
Mergând mai departe, ajungem la controversa butonului de cameră, care pare că mai mult încurcă, decât face bine.
Buton de acțiune pentru noul iPhoneAm încercat să nu las opiniile de pe internet să mă influențeze și să îmi fac singur o părere. Ideea de buton de cameră nu e neapărat rea, dar execuția aici este destul de slabă. Totul pleacă de la poziționare. Butonul e pus prea jos pentru a putea fi folosit în modul portret și prea sus pentru a putea fi folosit în landscape. Ajungi greu la el din orice poziție și încearcă să rezolve o problemă care de fapt nu a existat.
Ca să comuți între modurile de fotografie sau să faci zoom, trebuie să îl apeși foarte ușor, până simți o vibrație, dar până atunci e posibil să pierzi subiectul sau să faci din greșeală o fotografie. Și dacă tot veni vorba de făcut fotografii, forța cu care apeși butonul te va face să miști telefonul într-o parte, mai ales dacă îți tremură mâinile, cum e cazul meu. Nu are rost să îți spun că nu l-am folosit decât pentru a-l testa, pentru că după ce m-am lămurit care e treaba cu el, nu l-am mai atins.
Bine, l-am atins și apăsat, din greșeală atunci când luam telefonul de pe birou și porneam camera. Partea bună e că poți să îl dezactivezi cu totul. Un alt lucru pe care Apple l-a omis cu acest buton este faptul că el putea fi un buton de amprentă. Din nou, poziționarea nu era ideală, mai ales dacă ne gândim la modelele Plus și Pro Max, dar măcar avea o utilitate mai mare.
Și încă ceva pe partea de semnal și rețea. Mie mi-a făcut probleme la recepție și nu l-am folosit cu cartela decât 3-4 zile, după care am pus-o înapoi pe 15 Plus, pentru că 16 Pro-ul îmi pierdea încontinuu semnalul. Cred că am avut eu ghinion cu modelul meu sau pur și simplu iOS 18 este prea nou și neoptimizat pentru modelul ăsta, dar pe telefonul meu personal, care are aceeași versiune, nu am pățit asta.
Ciudat, ce pot să zic. Cât timp a mers, apelurile sunt clare și izolarea vocii se face mai bine, dar nu neapărat mai bine decât la 15 Plus, de exemplu, în ciuda microfoanelor mai performante. Vitezele de internet au fost și ele bune și semnalul este cam la fel de puternic ca la modelul de anul trecut.
iPhone 16 Pro - merită să-l cumperi?În primul rând, dacă ai deja un 15 Pro, nu face upgrade, nu ai de ce și nu ai la ce să faci. Singura îmbunătățire ar putea fi camera telefoto, care acum face zoom mai mult, dar s-ar putea să nu te avantajeze mereu lucrul ăsta. Dacă ai 14 Pro sau 13 Pro, aș zice din nou că nu merită, pur și simplu experiența de utilizare nu e diferită, este același telefon, dar puțin mai rapid și cu o autonomie mai mare.
Și dacă ai variantele non-pro ale acestor telefoane aș spune să mai aștepți, dar dacă ai să zicem un 12 Pro sau un telefon mai vechi, upgrade-ul poate să merite din mai multe puncte de vedere. Vei observa o îmbunătățire la RAM management, adică aplicațiile vor rămâne deschise mai mult timp în fundal, pozele per total vor fi ceva mai bune, iar ecranul mai luminos. Beneficiile mari cred eu că se opresc cam acolo, trebuie să fiu realist și să îți spun că dacă avea un ecran luminos, încă foloseam iPhone 11. Era suficient de rapid și de bun pentru ce aveam eu nevoie și îl foloseam și pe teren la poze pentru articole sau înregistrat interviuri.
Nu vreau să transmit prin concluzia asta că iPhone 16 Pro nu e bun sau că nu merită cumpărat, pentru că nu e deloc așa.
E un telefon foarte rapid, care nu se încălzește, care are poate cel mai bun sistem de camere per total, are un ecran ușor vizibil și în soare, autonomie bună și e suficient de mic încât să îl folosești cu o mână. Nu îi lipsește decât o încărcare mai rapidă. Ce vreau să-ți spun este să fii sincer cu tine și să te gândești de ce telefonul pe care îl ai acum nu mai e suficient de bun. Dacă e doar autonomia, schimbă-i bateria și mai ține-l un an, să se mai adune niște schimbări.