REVIEW Ce face o tastatură de 2.000 de lei? Glorious GMMK Pro 75%

Tastaturile mecanice sunt cel mai nou hobby al bărbaților de 35 de ani care se simt prea vinovați dacă ar face un LEGO. Ce face și ce are această tastatură Glorious GMMK Pro în plus și de ce costă 2000 de lei?
Cum se face o tastatură mecanică?

Ultimul meu lego a fost un Glorious GMMK Pro, un kit complet într-o cutie cât un aspirator. Atenție, aceasta nu e o tastatură nouă, dar Glorious e pe piața din România oficial doar de puțină vreme, așa că am vrut să încep cu un clasic.

Pentru cei care nu știu multe de tastaturi mecanice poți cumpăra cam așa: barebone-ul, adică scheletul tastaturii, apoi unele tastaturi cum e aceasta își permit să cumperi și plăci personalizabile în funcție de culoare.  

Sub taste stau switch-urile, care sunt de mai multe feluri, dar se încadrează în 3 mari categorii - lineare, tactile și clicky. 

Simplu spus - linearele sunt fluide și au o apăsare consistentă, mecanice și nu scot mult zgomot. Cele tactile sunt similare cu liniarele, dar la jumătatea cursei de apăsare includ punctul de acționare, care oferă un feedback. Nu trebuie să ajungi până la capăt cu apăsarea ca să înregistrezi comanda. Cele clicky sunt poate cele pe care le vei întâlni la tastaturi precum Razer, să zicem. Au acea umflătură la mijlocul cursei și un feedback audio ce aduce aminte de un … click. Eu sunt fanul tastaturilor lineare, dar mă descurc și cu cele tactile.

Se pun ușor switch-urile? La început procesul e ușor, dar după o perioadă devine destul de dureros dacă nu ai o mănușă. Un switch se pune deasupra tastaturii și se apasă pentru ca pinii de conexiune să intre corect. Din fericire nu am reușit să stric niciun switch, însă la final aveam degetele un pic amorțite.

Bun, majoritatea oamenilor nu vor să treacă prin asta. Dar dacă ai o pasiune, poți să transformi o tastatură în nenumărate moduri. Și nu trebuie să o folosești așa cum o cumperi din magazin. A venit o cutie mare de la ei cu tot felul de cutii mai mic în care erau toate componentele. Avantajul acestui lucru este că-ți dă ceva de făcut dacă nu ai lucruri mai importante în viață, dar și că poți să personalizezi în timp. Te-ai plictisit de taste albastre, dar nu vrei să cumperi o nouă tastatură ca să ai taste roșii? Cumperi taste și pui. Ți se pare că tastezi prea greu? Cumperi switch-uri noi, nu contează compania de la care o faci, sunt universale cu 3 sau 5 pini, și îți transformi experiența.

Glorious mi-a trimis așadar scheletul tastaturi, un barebone negru, două capace - unul alb și unul galben, un cablu auriu (care e de fapt galben), o rotiță albastră și una gri, două seturi de taste - Aura Keycaps V2 pe alb și GPBT Dye Sublimated Keycaps pe albastru. Au trimis și două seturi de switch-uri - Panda și Lynx. Panda sunt tactile, iar Lynx-urile sunt lineare.

Cum este tastatura Glorious GMMK Pro 75%?

În primul rând, e o tastatură superbă dacă-ți plac lucrurile flashy. Combinația șasiului galben cu tastele albe și cu iluminarea RGB din spate este de un kitsch absolut superb. De asemenea, ai led-uri și pe stânga și pe dreapta, care creează o atmosferă excelentă. Îmi place și cablul de la Glorious, deși aceste cabluri numite în engleză coiled cables, adică înfășurate, arată mai bine decât funcționează, din punctul meu de vedere. Pentru mine, la modul în care am organizat lucrurile pe birou, cablul e mult prea lung și ocupă mult prea mult spațiu.

Ce îmi place în mod special la această tastatură e greutatea. Avem un cadru solid din aluminiu, un cover de șasiu galben tot din aluminiu. Greutatea e de un kil jumate, iar asta la o tastatură mie îmi place mult. Dă impresia de soliditate și e și un instrument bun de autoapărare la nevoie.

Poate nu am menționat până acum, dar tastatura asta e una cu fir, nu una Bluetooth. Așadar, odată conectată începi să o folosești. Cum spuneam, eu sunt fanul switch-urilor lineare mai mult decât a celor tactile. Experiența pe Glorious GMMK Pro a fost una în general bună, dar eu personal sunt adeptul apăsării mai ușoare a tastelor. Pentru a acționa, feedback-ul este unul destul de rough, de greu, depui efort și dacă scrii mult și rapid ajungi să obosești la un moment dat. Evident, acest lucru vine din experiența switch-urilor tactile, motiv pentru care am avut o singură asemenea tastatură.

Dar dacă ești printre cei care nu scriu foarte rapid și vor, de asemenea, o tastatură de gaming bună, care să nu aibă un feedback prea relaxat, atunci poate să-ți placă în mod particular. Eu personal am simțit că obosesc scriind la această tastatură după o jumătate de zi de folosire, lucru pe care nu îl pățesc cu celelalte tastaturi ale mele. Dar ia în calcul că e doar experiența mea, sunt mulți care vor asta.

Nu prea ai nevoie de un palm rest, eu am unul deja, iar pentru această tastatură am decis să nu-l folosesc, pentru că deși e înaltă și are 3,2 centimetri în punctul său maxim, nu am simțit că am o poziție neprietenoasă de scris. La fel, e destul de confortabilă ca să eviți durerea de incheieturi.

Ceea ce separă tastatura asta de multe altele pe care le-am testat și folosit de-a lungul timpului e că … bocăne bine. Știți expresia aceea "bat și … ca mașina de cusut?". Băi, tastatura asta înlocuiește mașina de cusut din poveste. Nu am auzit niciodată o tastatură care să bată atât de bine, să sune atât de lipsit de ecou și o zic în sensul cel mai bun. E o apăsare foarte punctuală, un sunet extrem de metalic aproape, ceea ce mie personal mi-a plăcut. Da, nu e tastatura biroului de corporație, dar trebuie să-i dau că bocăne ca nicio alta testată de mine până acum.

Software și personalizare prin Glorious Core 2.1

Poți pur și simplu să conectezi tastatura la Mac și Windows și va funcționa. Dar poți să o personalizezi cu ajutorul software-ului Glorious Core 2.1. Acesta îți permite să schimbi combinațiile de lumini, modul în care acestea se văd, să setezi diferite funcții pentru anumite taste sau să personalizezi rotița care standard este pentru sunet. Din nou, e varianta mai complicată a unui Lego dacă nu te-ai săturat după ce ai asamblat tastatura.

Ce poți face cu Glorious Core? Poți seta 3 profile de folosire pentru tastatură, să zicem dacă vrei funcții diferite dacă editezi video, dacă te joci sau dacă scrii. De asemenea, schimbi combinația de culori, combinațiile de taste, dar nu poți să faci remaping de aici, adică să pui o tastă să facă altceva. Aia se face cu un alt software care se numește QMK și trebuie să fii un psihopat ca să faci aia. Glumesc. Dar e un pas enorm.

Altfel, poți să ajustezi performanța, adică polling rate și latența inputului. Avantajul softwareului ăstuia e că spre deosebire de multe altele pe care le-am văzut, open source sau nu, funcționează bine și a fost gândit și pentru cei care nu au multă experiență în personalizarea tastaturilor.

Glorious GMMK Pro 75% - preț și concluzii 

Tastatura aceasta în varianta ei completă costă… ține-te bine. 2.000 de lei. Da, asta este, atâta a fost. Tastatura mea Keychron Q3 Pro asamblată complet costă de la 1.100 la 1.500 de lei. Deci avem o diferență considerabilă de preț. Poți să zici că vei cumpăra personalizarea, este adevărat, dar acest lucru îl poți face și pe Keychron până la un punct. Adică Glorious permite și personalizarea culorilor cadrului metalic, spre deosebire doar de schimbarea switch-urilor și tastelor ca pe Keychron.

Dacă o cumperi pe bucăți și faci ce am făcut eu, să o asamblezi, te costă 1460 de lei dacă excluzi un șasiu colorat personalizat, pentru că acela costă 354 de lei mai mult.

Aș zice că Glorious nu are cum să fie prima ta alegere în niciun fel, pentru că nu este considerabil o tastatură mai bună decât altele de pe piață. Ca un om care a avut un Keychron scump și i s-a stricat după un an jumătate, nu pot să mă gândesc la ideea că da, dau 2.000 de lei, dar apoi pot să o personalizez și să am o tastatură nouă mai ieftină. Singurul mod în care tastatura asta poate să-și scoată banii e să o folosești minimum patru ani. Pentru că altfel Glorious are aceeași problemă pe care eu am văzut-o menționată peste tot pe internet - nimeni nu înțelege foarte bine prețurile sale și de ce sunt mai scumpe decât altele de pe piață.

Apreciez o firmă care-și face propriile switch-uri, propriile taste, care oferă personalizări multiple, dar nu pot să trec peste preț. Eu pot, că am primit-o la review, dar să recomand cuiva să dea banii ăștia? Aș zice că dacă ești pasionat de tastaturi, poți să găsești ceva mai bun la costuri mult mai mici.

Da, Glorious face treabă bună. Am și un mouse de la ei, se numește D2 Pro - voi zice de pe acum că e foarte, foarte bun. Însă pe o piață aglomerată și competitivă, e greu să fii glorios când ești cu cel puțin 100 de euro mai scump decât competiția.



Citeste si