Review Energizer PowerMax P550S - un cal de cursă lungă cam obosit

Energizer PowerMax P550S este un telefon fără mari pretenții, dar care o singură caracteristică importantă - autonomia bateriei. Acesta este review-ul start-up.ro.

Mulți se plâng de autonomia telefoanelor, dar producătorii nu sunt dispuși să facă pași serioși pentru îmbunătățirea bateriilor. Cu toate acestea, există câteva excepții pe piață. Producătorul de baterii Energizer și-a lansat și o linie de smartphone-uri, iar noi am testat modelul PowerMax P550S, care are o baterie de 5.000 de miliamperi și o autonomie impresionantă.

Energizer PowerMax P550S - Design

La nivelul designului telefonul este unul care nu impresionează, ci este masiv și pare rezistent, aducând aminte de modele mai vechi ale Huawei. Se remarcă grosimea destul de mare și greutatea crescută a terminalului.

În față avem ecranul de 5,5 inci, camera frontală, butoanele tactile din partea de jos a ecranului. Marginile sunt groase. În partea de jos avem mufa de încărcare USB Type-C, sus e mufa de căști, iar pe margini butoanele de volum și de power. În spate avem o cameră simplă, dar care te păcălește că ar fi dublă, din cauza blițului. Mai e disponibil și un senzor de amprentă. Telefonul este dual-SIM.

Per total, nu e un design care iese în evidență cu ceva, ci este intenționat făcut a fi foarte banal. Grosimea e de 9,4 milimetri și greutatea e de 203 grame. Foarte mare, dar te aștepți la nivelul acesta de baterie.

Am apreciat faptul că telefonul vine deja cu protecție de ecran, dar are și o folie de protecție suplimentară în pachetul ce arată interesant, ca o trusă de scule de metal.

Designul nu iese în evidență cu nimic, dar acest telefon are niște performanțe măcar decente, dincolo de autonomie?

Performanțe tehnice

Continuăm de la design și ecranul de 5,5 inci care are o rezoluție HD. Nu e nimic spectaculos, culorile sunt destul de saturate, claritatea și luminozitatea sunt decente. La ce va fi folosit acest telefon, nu poți avea pretenții foarte mari. E un telefon secundar, nu unul pentru a consuma conținut multimedia exagerat de mult.

Procesorul este unul Mediatek MT6737, o generație anterioară față de alte telefoane de pe această piață, a telefoanelor rezistente și cu autonomie mare. Capacitatea de stocare este de 16 GB, extensibilă cu un card microSD de 64 de GB. Memoria RAM este venită direct din anul 2014 și este de doar 2 GB.

Ca experiență de folosire, din punctul meu de vedere, Energizer P550S a fost un chin. Nu neapărat procesorul este problema, cât memoria RAM foarte mică pentru aplicațiile de astăzi. Telefonul nu are fluiditate, schimbarea aplicațiilor se face foarte lent, multitasking-ul e generator de frustrare. Am încercat și câteva jocuri și au mers foarte lent, sacadat, dacă au grafică mai bună telefonul cedează.

Am mai testat telefoane low range sau mid range și am încercat să mă adaptez la nevoile pieței care le folosește, dar la Energizer am simțit că și dacă eram un om care vrea să dea doar 600 de lei pe un telefon cu autonomie mare, tot m-ar fi nemulțumit. Sacadează mult și în fiecare secundă simți că îi lipsește un pic de putere.

Dacă e să-l compari cu alte modele din aceeași nișă, Energizer e mai slab. Asus Zenfone 3 Zoom sau CAT S41 sunt mai bune la nivel de performanțe și autonomia e asemănătoare.

Am pomenit de autonomie, iar acesta este principalul feature al telefonului. Nimic mai mult, nimic mai puțin, pentru că acesta e un telefon rezistent pentru cei care vor să trăiască la fel ca pe vremuri, adică prin autonomia mare.

Autonomie

Bateria terminalului este una de 5.000 de miliamperi, dublă față de majoritatea terminalelor de pe piață. Energizer s-a lăudat în campania de promovare cu câteva zile de autonomie, dar asta ar fi posibil doar dacă nu folosești 4G sau nu faci browsing.

În testele făcute de noi, la o folosire intensă, telefonul ar rezista fără probleme două zile. Dar nu va folosi nimeni atât de intens ca noi acest terminal, adică stând pe net sau uitându-ne încontinuu la video-uri. Așadar, într-o folosire obișnuită, de om ocupat, telefonul va avea o autonomie lejeră de 3-4 zile.

Din păcate, bateria acestui telefon aduce și o problemă. Am încercat să încarc terminalul cu încărcătorul meu de la MacBook Pro, considerând că e destul de puternic. Din păcate, telefonul nu reacționează la așa ceva. Merge doar cu încărcătorul lui original din pachet. Și deși telefonul suportă fast charging, încărcătorul acesta nu e cu încărcare rapidă. E ok pentru cei care vor să aibă un adaptor pentru o priză britanică, deoarece e prezent în pachet.

Nu poți avea mari pretenții de la camerele foto ale acestui terminal, ceea ce pot spune eu e că doar funcționează și atât.

Camerele foto

Camera foto principală are 13 megapixeli și flash. Nu e nimic spectaculos la ea. În condiții de lumină bună face niște poze decente, dar fără pretenții, iar când lumina scade, lipsa stabilizării sau a unei lentile mai mari duce la calitate foarte proastă. De asemenea, meniul este specific unui telefon cu Android 7.0, nu cu ceva mai nou, pentru că e învechit. Camera de selfie-uri are 5 megapixeli, e suficientă pentru cei care vor cumpăra acest terminal.

Dar per total nu e un telefon de cameră, nu vrei să-l cumperi ca să fii artist, pentru că meniul se mișcă lent, declanșarea se face cu viteza melcului, iar totul pare foarte învechit.

Cumperi doar bateria, nimic altceva, ține minte. Prețul e unul rezonabil. În varianta cu 16 GB capacitate de stocare, acest Energizer costă 800 de lei. Varianta cu 8 GB, pe care eu nu o recomand, costă 550 de lei. Am văzut reduceri, iar telefonul mai scump ajunge și la 630 de lei. Raportul dintre calitate și preț e unul bun, pentru că telefoanele menționate de mine mai devreme ajung chiar și la 400 de euro.

Pro

- Autonomie a bateriei impresionantă

- Un preț rezonabil

- Un corp robust și rezistent la șocuri

- Ambalaj interesant

Contra

- Performanțe sub medie chiar și pentru nișa unde activează

- Lentoare generală în multitasking

- Cameră foto slabă

- Ecran HD

- Memorie RAM foarte mică

Concluzia noastră? Energizer PowerMax P550S e un telefon pe care să-l cum,peri dacă vrei un terminal secundar de pus în geantă, nu în buzunare, care să te țină zile întregi, dacă ești șofer de camion, dacă lucrezi pe șantier sau ai o rudă care nu vrea să-și bată capul cu autonomia bateriei. E lipsit de putere grav, dar compensează prin autonomia bateriei. Așadar, nu e pentru oricine, dar nici nu e de condamnat.



Citeste si