- 26 Octombrie 2022
REVIEW Fitbit Versa 4 - cam tot ce ai nevoie pentru sport și nimic mai mult
Fitbit e deținut acum în totalitate de Google, dar compania nu se dezice de drumul său inițial. Așa că nu avem un ceas inteligent cu Wear OS, ci cu Fitbit OS. De asemenea, Fitbit nu pare că vrea să fie altceva decât spune că este: un serviciu pentru pasionații de fitness, care vor un ceas precis și care să nu coste foarte mult. Din lansările de toamnă, la mine a ajuns Versa 4, pe când colegul meu Florin Cașotă testează Sense 2.
Fitbit Versa 4 e un smartwatch de tip „lite”, în sensul că are aproape toate funcțiile, mai puțin monitorizarea cardiacă avansată și senzorul de stres. Dar poți cu ajutorul smartwatch-ului să înregistrezi exerciții fizice, să ai date despre corpul tău și despre cum dormi. Dar înainte de toate, să vedem dacă lucrurile s-au schimbat la design față de Versa 3.
Versa 4 are un design ergonomic am putea spune. E aproape un ceas fără design, iar asta e un lucru bun. Față de versiunile anterioare de Versa, acesta nu mi se mai pare la fel de jucărie și are și câteva elemente suplimentare care îi dau o aură chic, nu atât de utilitară ca înainte.
Ceasul are un ecran de 1,58 inci AMOLED, iar dimensiunile totale sunt de 38x38x11,43 milimetri, cântărind aproximativ 40 de grame. E un ceas ușor, dar care e mai divers decât cele anterioare. Se potrivește și la mâna unui bărbat, dar și la mâna unei femei, ba chiar și la un copil. Nu are o greutate mare, dar nu pare de jucărie. Spre deosebire de anul trecut, Versa 4 are și un buton fizic ce-ți permite să te întorci în meniu sau să-l setezi dacă vrei să controlezi anumite facilități. Totul este fabricat din aluminiu, iar brățările standard sunt de silicon.
Ecranul AMOLED are o rezoluție de 336 pe 336 de pixeli și este foarte luminos, ceea ce mi-a plăcut. Per total, designul este undeva între Apple Watch și un ceas obișnuit, ecranul având colțurile rotunjite.
Cumva, Fitbit Versa 4 mi se pare exact esența de smartwatch. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Materialele sunt de calitate, dar nu sunt exagerate. Arată bine, dar fără să atragă atenția. Nu păcălești pe nimeni cu acest ceas, nu purtăm Huawei Watch GT Pro sau Samsung Galaxy Watch. Și nu zici oamenilor că porți un Apple Watch.
Încărcătorul este unul magnetic, proprietar pentru Fitbit și e de mici dimensiuni. Evident, și la Fitbit Versa 4 ai alt încărcător față de alte smartwatch-uri, un lucru pe care aș vrea să-l văd rezolvat în viitor.
Designul luI Versa 4 spune despre tine că ești o persoană activă, îți place să alergi sau să monitorizezi calitatea vieții, dar nimic mai mult. Nu te faci de rușine, dar nici nu epatezi.
Caracteristici tehnice și feature-uri Fitbit Versa 4Știi, nu vom vorbi foarte mult despre specificații tehnice în sine. Pentru că ceasul pur și simplu funcționează. Pentru ceea ce ai nevoie nu vei avea nevoie de o putere de procesare mare. Este cursiv în meniuri, e responsiv și înregistrează așa cum trebuie exercițiile. Nu e cel mai rapid din lume, se vede acest lucru, dar nu te deranjează altfel.
Autonomia bateriei este ceea ce iese în evidență. Fitbit promite peste 6 zile de autonomie și acest lucru se regăsește și în realitate, evident, în funcție de cât de multă activitate fizică faci. Dacă ai o viață relativ sedentară, cu mici momente de sport, cum am eu, poți rezista o săptămână fără probleme cu ceasul. Încărcarea se face în doar două ore, din acest punct de vedere e unul dintre cele mai bune smartwatch-uri care sunt și de lifestyle de pe piață.
Un dezavantaj al lui Versa 4 e faptul că e relativ incompatibil cu unele lucruri de care chiar ai nevoie. Nu m-a deranjat că nu este compatibil cu Google Assistant, dar faptul că nu are un ecosistem de aplicații dezvoltat e ciudat. Google promite că va avea Maps și Wallet în curând, dar mai vedem când. Altfel, poți să-l folosești pentru a plăti prin Fitbit Pay și poți să adaugi cardurile tale ca să nu mai scoți telefonul.
La nivelul softului, Fitbit OS este esențialul de care ai nevoie și nimic mai mult. Nu e atât de complex ca Wear OS, dar nici atât de complicat ca smartwatch-urile Garmin, de exemplu. Acțiunile pe care le faci sunt destul de simple. Swipe înspre stânga și treci prin aplicațiile standard: pași, activitate, monitorizarea pulsului, timer, vreme, exerciții. Dacă dai un swipe de sus în jos descoperi nivelul bateriei, dar și un meniu de setări rapide, cum ar fi Do Not Disturb, Sleep Mode, Setări, Luminozitate. Iar un swipe de jos în sus deschide notificările. Butonul poate fi folosit pentru a te întoarce în meniul principal, iar dacă-l apeși lung poți să-l setezi să comunice cu Alexa sau să deschidă rapid o anumită aplicație sau un exercițiu.
Ceasul se conectează la aplicația de pe telefon, care nu e cea mai frumoasă din lume, e drept. Acolo ai date mai avansate, poți vedea statistici pe termen mediu sau lung și poți să activezi abonamentul Fitbit Premium. De asemenea, tot din aplicație poți să schimbi ți designul fețelor de pe ceas, lucru pe care nu-l poți face direct din smartwatch, ceea ce e un punct în minus.
La nivelul senzorilor, Versa 4 are un senzor cardiac optic, senzori pentru saturația de oxigen, altimetru, accelerometru pe 3 axe, senzor de lumină, GPS, NFC, motor cu vibrație și microfon.
Dacă am înșirat senzorii de mai sus, trebuie să știi că acesta e un smartwatch care are două funcții importante - monitorizează somnul foarte bine și exercițiile fizice.
Față de generația anterioară, Versa 4 a adăugat noi exerciții fizice pe care le recunoaște, ceea ce e un plus pentru cei care fac și alte lucruri în afară de ciclism și jogging. Noile moduri includ CrossFit, dans, schi sau intervale. Toate acestea sunt recunoscute automat, dar le poți porni și manual, dacă ai exerciții favorite și nu vrei să ratezi startul lor. GPS-ul este foarte precis și îți permite să monitorizezi în aplicație traseele pe care le faci.
Monitorizarea automată are mici probleme obișnuite la smartwatch-uri. Dacă mergi cu o trotinetă electrică sau cu motocicleta atunci ceasul va considera că faci exerciții. Dar le poți elimina ulterior din aplicație sau să nu le accepți ca fiind începute.
Pentru somn am fost interesat destul de mult, de când am un Oura Ring sunt fascinat de aceste scoruri. Deși nu dorm cu ceasul noaptea, am făcut-o de data asta. Fiind și foarte ușor, nu deranjează. Dacă în primă fază scorurile dintre Fitbit și Oura erau diferite, Fitbit înregistrând mai puține aspecte sau dând un scor mai mic, treptat și-a revenit și până la finalul testului erau foarte aproape. Fitbit tinde să înregistreze mai mult somn adânc, dar fiind un senzor mai mare, aș zice că e mai precis decât cel de pe deget de la Oura. Însă orientativ sunt ambele acolo - când ai o noapte grea, mai ales după ce ai băut, și Fitbit și Oura îți spun să o iei mai ușor. Trebuie doar să aștepți un pic la Fitbit să te învețe.
La nivelul pulsului, înregistrările au fost din punctul meu de vedere corecte. La temperatură lucrurile sunt mai mult aproximate, pentru că doar Sense 2 are un senzor de temperatură a pielii.
Aplicația îți oferă acces la statistici legate de fitness și somn, dar sunt statistici de bază. Dacă vrei să ai analitice mai profunde despre somn, detectarea apneei, un profil al somnului tău, dar și un scor zilnic legat de cum te simți, va trebui să te abonezi la Fitbit Premium. Cu ajutorul serviciului Premium poți crea legături cu prietenii tăi, poți găsi exerciții pe care să le faci, date despre dietă, dar poți înregistra și date legate de ciclul menstrual, date pentru diabetici și poți conecta un cântar inteligent pentru a avea datele unite în aplicație. Ce nu poți să faci decât dacă ai Premium e să înregistrezi dacă sforăi, pentru că trebuie să primești acces la microfonul ceasului.
Am folosit Fitbit-ul cu un iPhone. Se conectează ușor și fără probleme. Singurul dezavantaj e că la partea de notificări a fost total inutil. Nu a avut notificări neam. Pot să zic că m-a deranjat? Nu neapărat. Am avut un ceas care mi-a oferit datele esențiale, partea de notificări mă încurcă mai mult.
Preț și competițieSmartwatch-ul sosește în patru variante de culoare pe piață. Negru, albastru, roz și un soi de roșu. De asemenea, odată cu achiziționarea unui Versa 4 primești și 6 luni de abonament Fitbit Premium pentru mai multe insight-uri, dar și planuri de abonament.
Pe piața din România Versa 4 costă între 1.150 de lei și 1.350 de lei, în funcție de site-ul de pe care-l cumperi. De ce ai cumpăra Versa 4? Ei bine, principalul rival pentru el este chiar Sense 2, ceasul mai avansat al companiei deținute de Google, care vine și cu senzori cardiaci avansați și senzori de stres și care costă aproape 1.500 de lei.
Dar la acest preț poți să te uiți spre smartwatch-uri din generații mai vechi de la Huawei sau Samsung. Însă, din punctul meu de vedere, Versa 4 servește unor scopuri utile. Are o autonomie foarte mare și ești relaxat când vine vorba de acest lucru. De asemenea, e destinat celor care vor să monitorizeze o multitudine de exerciții fizice. Nu e un înlocuitor al smartphone-ului și nu va funcționa bine decât cu un telefon cu Android, pe iPhone fiind limitat. Dar dacă te duci la sală, vrei un ceas mic cu care să ieși la alergat, atunci Versa 4 s-ar putea să fie pentru tine.
Puncte Pro- Un design discret și ergonomic care este unisex
- Un preț foarte corect pentru ceea ce oferă
- Autonomie foarte mare a bateriei
- Ecran excelent și în lumina soarelui
- O listă de exerciții fizice suportate extinsă
- Monitorizare a somnului
- Se potrivește și la ținută sport și la una casual
- Interfața Fitbit OS este eficientă, dar nu este chiar cea mai simplă
- O integrare destul de slabă cu smartphone-urile
- Diferență mică de preț față de Fitbit Sense 2
- Multe feature-uri vor fi în spatele abonamentului Fitbit Premium după 6 luni
- Nu există un ecosistem de aplicații
În concluzie, Fitbit Versa 4 poate fi numit lejer un Sense 2 Lite. E un ceas esențial, în sensul acela în care rezolvă problemele esențiale. Personal nu sunt fanul smartwatch-urilor care încearcă să rezolve prea multe lucruri deodată. Am un Apple Watch cu eSIM și nu l-am folosit niciodată. Am toate notificările lumii și nu le folosesc decât foarte rar. Din acest punct de vedere, Fitbit se concentrează pe ceea ce este esențial - fitness-ul. Din punctul acesta de vedere își face treaba foarte bine. Am dus lipsa unor aplicații de bază însă, a unor aplicații distincte de ecosistemul Fitbit. Iar designul e eficient, dar e destul de banal.
Per total Fitbit Versa 4 e pentru cei care aleargă pe bandă, care vor să aibă date despre somnul lor și despre câteva exerciții fizice, nu pentru obsedații de productivitate și nici pentru maratoniști. E esențial. Și chiar dacă diferența față de Sense 2 e mică, e un cost foarte ok pentru cei care vor un prim smartwatch.