REVIEW HMD Skyline - telefonul pe care-l desfaci singur, dar îl și poți repara?

În lumea telefoanelor mobile diferențele sunt mici. Cu greu poți menționa un producător sau un device care se separă de celelalte prin ceva fundamental diferit. Ipoteza mea e următoarea: există trei producători care fac lucrurile diferit astăzi. Nothing și sub-brandul său, CMF, Sony și HMD. Review-ul nostru este la HMD Skyline, telefonul reparabil al brandului care licențiază și Nokia.

HMD, cine e HMD? HMD este Human Mobile Devices și în spatele acestei firme stă o echipă de foști angajați ai Nokia. Multă vreme HMD a făcut telefoane sub licența Nokia. Încă o mai fac, dar au decis că e cazul să fie știuți și altfel.

HMD Skyline este telefonul pe care l-am avut la test în ultimele 2 săptămâni și care are un design foarte familiar, fiind un mid range accesibil pentru aproape toată lumea și care se bazează pe niște obsesii tipice ale HMD - să fie reparabil, să fie fresh și… să nu fie folosit ca un smartphone. 

Design

HMD Skyline e o figură familiară, deși nouă. Când îl vezi îți aduci aminte de două telefoane. Unul e un telefon la care doar am visat, dar pe care nu l-am avut vreodată, Nokia N9. Al doilea este Nokia Lumia 800, cu Windows Phone. 

HMD Skyline seamănă foarte mult cu aceste două telefoane așadar, dar o face printr-o alegere foarte… interesantă de design. Ai un dispozitiv cu un ecran de 6,55 de inci și o greutate de 209,5 grame, cu margini negre în jurul display-ului de o dimensiune redusă, deși nu invizibile. Practic, telefonul ar fi putut fi doar acest display cu ramă, dar în jurul ei s-a pus … o altă ramă, cea care are colțuri mai ascuțite și care face telefonul mai rectangular decât i-ar fi permis, de fapt, ecranul. A fost o alegere de design necesară pentru HMD ca să facă telefonul ăsta să semene cu cele din trecut, ca să-ți atingă coarda sensibilă.

Șasiul este din alumniu reciclat în proporție de 100%, pentru că HMD promovează foarte mult această zonă și se simte foarte bine. Pe spate ai logo HMD și modulul cu trei camere, ce sunt înconjurate de un inel în culoarea șasiului care poate fi roz sau negru. Eu am avut varianta roz și e foarte frumoasă. Telefonul nu e gros, are 8,9 milimetri și pe lângă butoanele tradiționale mai are un buton de acțiune care poate fi setat în funcție de nevoile tale, ori să deschidă camera, să schimbe profilul de sunet sau Google Wallet. 

Spuneam la început că sunt 3 branduri pe care le văd că-ncearcă să facă lucrurile diferit. Nothing și CMF se remarcă prin designul care iese din tipare și HMD s-ar încadra tot aici, deși e o formă mult mai clasică decât un Nothing, de exemplu. Telefonul îți forțează mâna și încearcă să-ți stoarcă o emoție veche. L-am putea numi… Nokia N24, dacă acel model ar mai fi fost dezvoltat 13 ani mai târziu.

Performanțe tehnice și ecran

Telefonul vine cu procesorul Snapdragon 7s Gen 2, un procesor clasic de midrange din această clasă. Sunt diferite variante, în România o vei avea pe cea cu 12 GB de RAM și 256 de GB de stocare, dar mai sunt global disponibile și cele cu 8 GB de RAM sau 128 de GB de stocare. Dar ai suport pentru card microSD până la 1 TB.

Cum se comportă? Din nou, experiențele mele anterioare cu ultimele Nokia au fost un pic underwhelming, așa că HMD Skyline m-a surprins. E un telefon mid range foarte onest pe care poți face cam toate lucrurile fără întreruperi, fără momente în care să te întrebi dacă e totul în regulă. Fără probleme am dus și jocurile la o calitate medie, ceea ce era de așteptat la procesorul acesta. Capacitatea de stocare mare ajutată de un card microSD e un avantaj.

Bateria are 4.600 de miliamperi și se încarcă la 33 de wați cu fir, dar în pachet am avut doar cablul de încărcare, nu și capul. La 33 de wați nu este o problemă așa de mare. În viața reală, autonomia este una bună, deși recomand să nu folosiți setările maxime ale ecranului. Am reușit să am o zi jumătate într-o folosire mixtă de 5G, WiFi, jocuri, streaming și browsing. Dacă te joci mai mult, atunci ai cam o zi de autonomie. HMD promovează aici ceva ce trebuie să crezi, pentru că nu am cum să testez. Faptul că bateria va avea peste 80% capacitate chiar și după 800 de cicluri de încărcare, din nou, pentru că HMD promovează rezistența în timp. 

Se încarcă wireless la 15 wați și are și reverse wireless charging la 5 wați, ca să încarci alte dispozitive și este printre primele dispozitive compatibile cu standardul de încărcare wireless Qi2. Acesta a fost anunțat anul trecut, e inspirat de MagSafe de la Apple și a putut să ducă telefoanele la 15 wați și la o încălzire redusă, ceea ce duce la mai multă siguranță.

Ecranul este unul dintre punctele forte ale telefonului. 6,55 Full HD+, pQLED, cu rezoluție 1080 pe 2400 de pixeli, o rată de refresh de 144 de Hz, luminozitate maximă de 1.000 de niți. Dacă ai urmărit telefoanele Nokia din ultimii ani produse de HMD, atunci știi că aveau tot felul de lipsuri. Păreau chinuit de ieftine. De data aceasta HMD a decis să aibă un ecran care chiar iese în evidență. Singurul minus pe care l-aș vedea aici e că au economisit la rezistență, surprinzător, că doar promovează reparabilitatea. E Gorilla Glass 3, ceea ce e o generație mai veche. 

Camere foto și video

HMD SKyline vine cu o cameră principală de 108 megapixeli cu stabilizare optică și autofocus, dar și cu un modul de 13 megapixeli ultrawide și unul de 50 de megapixeli telefoto. În față ai o cameră de 50 de megapixeli cu autofocus și eyetracking.

Acesta este un aspect pe care HMD îl promovează și trebuie să zic că au făcut o treabă bună. E un telefon de selfie-uri, pentru că e pentru generația tânără, și camera de 50 de megapixeli de pe față cu autofocus și eyetracking are rezultate excelente după procesare. 

Dacă rezultatele post editare sunt curate, cu detalii foarte rafinate ale părului, ale feței și luminozitate bună, un punct îndoielnic este că procesarea durează cam mult pentru a vedea rezultatul final.

La fel, luând în calcul procesarea un pic lungă, portretele sunt excelente pe HMD Skyline. Modul portret folosește camera de 50 de megapixeli și are un bokeh excelent conturat în spatele feței, luminzează fața bine și nu procesează suplimentar.

Am apreciat zoom-ul telefonului care scoate rezultate bune pentru nivelul acesta de mid range, iar modul de noapte reușește să găsească lumină într-un mod natural, însă, la fel, procesează destul de lent. Rezultatele finale însă sunt comparabile cu telefoane mult mai scumpe, atât ziua, cât și noaptea, singura diferență marcantă fiind această lentoare a procesării.

Stabilizarea este excelentă pe camera principală și poți filma până la 4K cu camera video. Un lucru interesant este un mod de captură OZO Spatial Audio, care permite reducerea zgomotului de fundal, mai ales al vântului, dacă te filmezi sau dacă ești într-un apel video pe stradă.

Caracteristici speciale - reparabilitate și software

HMD Skyline îmi aduce aminte de CMF Phone 1, dar acela poate fi personalizat, nu neapărat reparat. În partea inferioară a ramei de aluminiu vei găsi un șurub. Care este compatibil cu orice trusă de la iFixit, autoritatea când vine vorba de desfăcut telefoane. 

HMD promite ceva ce mi se pare riscant. Pui o șurubelniță acolo și carcasa spate se poate desprinde dacă rotești spre dreapta. Dacă rotești în stânga, ecranul se ridică puțin cât să pui o pană sub el și să-l ridici puțin. Mecanismul a fost creat în așa fel încât ecranul să poată fi ridicat ușor, iar dacă rotești un arc poți să scoți display-ul. Mai trebuie să deconectezi câteva lucruri, dar ai doar 13 pași și pare că în niciunul nu riști să distrugi ceva. Apoi îl pui pe cel nou, dacă l-ai spart. Totul e cu suport iFixit, pentru că dacă intri pe portalul lor ai ghidul de reparație. 

Este o briză proaspătă aceasta din partea HMD, dar una pentru cei care chiar vor să facă asta. Pentru asta ai nevoie de ecran compatibil. Pe care nu văd momentan să-l cumperi din România, ci tot de pe site-ul HMD sau de pe iFixit. Acolo vei găsi și accesorii, pentru că poți schimba și carcasa spate, bateria, speakerul și tăvița de SIM dacă aceasta se crapă.

Din punct de vedere software, la nivel teoretic HMD vine cu câteva lucruri pe care le consideră importante pentru noua generație. Și nu spun că nu sunt importante, ci doar că încă sunt o nișă. Dar poate voi fi contrazis, iar HMD va fi privit ca un inovator în acest domeniu.

Terminalul are un Android 14 foarte curat, cu puține modificări față de varianta stock, fiind customizat pentru ca butonul de acțiuni din stânga să poată deschide anumite programe pe care ți le alegi tu, dintr-o listă prestabilită. De asemenea, sistemul de operare poate fi securizat ori prin amprentă în butonul din dreapta sau prin camera frontală, una care deblochează telefonul extrem de repede, un lucru avantajos.

HMD Skyline urmează să aibă Detox Mode. Adică dintr-un buton blochezi toate notificările aplicațiilor sociale, telefonul se transformă într-un dumbphone ca tu să te concentrezi pe prieteni, pe ieșirea în oraș sau pentru muncă. Detox Mode permite setarea unor persoane care te pot suna, de exemplu.

Ei bine, aici avem o problemă. Detox Mode nu e încă disponibil, deși a fost promovat încă din timpul lansării. Pe site-ul oficial HMD Skyline suntem anunțați că vine în curând, poate la următorul update, dar acum nu e disponibil, deși e un feature "forte" al HMD.

Tot ceea ce am zis mai sus - Detox Mode, dar și modul de reparabilitate, sunt lovite în strategie de faptul că acest telefon dă cu stângul în dreptul în fața porții. Suportul pentru Android este de două versiuni, iar suportul de securitate 3 ani. Bun, dacă-mi repar ecranul, bateria și porturile și vreau să am acest telefon 5 ani nu pot să fac asta fără să fiu compromis din punct de vedere al securității. Sau chiar a disponibilității unor aplicații și funcții care vor fi rezervate pentru ultimele versiuni ale sistemului de operare.

Preț, concluzie și pentru cine este?

Cea mai mare bătălie astăzi se dă în zona telefoanelor care costă mai mult sau mai puțin 3.000 de lei. Le știi deja de pe piață, fie că sunt de la Xiaomi, Oppo, OnePlus, Motorola. Dacă ne uităm în stânga și dreapta, avem telefoane cu același procesor deja. Xiaomi Redmi Note 13 Pro este printre acestea, realme 12 Pro+, Motorola Edge 50 Fusion.

Brandul nu este foarte cunoscut în România, iar prețul este destul de ridicat. Toate cele de mai sus au costuri de la 1.600 la 2.100 de lei în România, dacă le găsești în varianta cu acest procesor. Skyline costă 2.500 de lei.

Teoretic e un telefon mai reparabil, deci dacă îl iei pe termen lung, atunci va costa mai puțin sau la fel ca cele de mai sus. Are o cameră foarte bună pentru portrete și încărcare wireless de ultimă generație. Da, și un design melancolic pentru cei ca mine.

Însă mă tem. Mă tem pentru că HMD nu are un service oficial în România, deși teoretic nu ai avea nevoie, că poți schimba ecranul singur. Mă tem pentru că suportul software este de doar doi ani, ceea ce înseamnă Android 16, care va fi la finalul anului viitor. Mă tem pentru că nu există destule argumente care să facă din HMD Skyline un best buy. Nu e un telefon prost deloc, dar într-o asemenea categorie e o alegere dificilă.

Pentru că HMD Skyline ar trebui să fie un telefon de tineri. Sau un telefon pentru cei care sunt responsabili și vor să-și repare terminalul. Un telefon care să te țină mult, dar care își dă singur la gioale pentru că are un suport atât de limitat la software. De ce să-i schimb eu singur ecranul și să am un telefon timp de 5 ani, dacă peste un an deja va ajunge la maximum suportului primit?



Citeste si