REVIEW Honor Magic5 Pro - un raport perfect calitate/preț pentru clasa superioară?

Honor promite odată cu Magic5 Pro lucruri bune. Camere foarte bune, un design care iese în evidență, ajutor pentru a dormi mai bine și performanță de top. Noi am descoperit un terminal care place ca design, camere foarte bune în anumite contexte, dar și câteva optimizări software care mai sunt necesare.
Design

Ce-mi place mie în mod special la Honor Magic5 Pro e simetria. Modulul de camerei de pe spate este circular și plasat fix pe centru. Nu are un bump enorm și telefonul stă bine atunci când îl pui pe masă. Pe margini avem aluminiu, iar pe spate este sticlă. Eu am avut în teste varianta neagră, care e destul de alunecoasă și atrage amprentele destul de mult. Varianta verde pe care am văzut-o prima oară la Mobile World Congress 2023 mi se pare cea mai interesantă și atractivă.

Ecranul curge frumos pe margini, fiind curbat, iar în stânga avem camera punchhole de selfie. Per total, un design extrem de plăcut și elegant. E ceva cu simetria. Apreciez tehnologia ciudată sau curajoasă, dar vreau să fie și într-o formă corespunzătoare. Să nu avem forme ciudate. Camerele centrate mi se par alegerea potrivită.

Nu voi insista foarte mult aici, pentru că designul e ceva subiectiv, dar pe lângă Vivo X90 Pro și Oppo, Honor este probabil cel mai elegant telefon de anul acesta.

Specificații tehnice

Honor Magic5 Pro vine cu un procesor standard pentru orice dispozitiv din categoria aceasta - Snapdragon 8 Gen 2. De asemenea, are 12 GB de RAM și 512 Gb capacitate de stocare. Bateria are 5.100 de miliamperi și se încarcă la 66 de wați pe fir și 50 de wați printr-un încărcător compatibil Honor SuperCharge.

Când vine vorba de performanțele tehnice, procesorul acesta nu m-a dezamăgit niciodată până acum. Vorbim de un procesor care funcționează excelent atât în browsing-ul de zi cu zi, dar și în jocuri pentru cei care vor să facă asta. În plus, terminalul are și un feature numit GPU Turbo X pentru optimizări de grafică și inteligență artificială care optimizează lucrurile în așa fel încât totul să se miște mai bine. Cu ajutorul funcției acestea, jocurile cele mai complexe vor avea mult mai puțin lag, de exemplu. Sau poți să joci lejer Genshin Impact la 60 de fps.

Personal mi s-a părut o experiență rapidă și smooth, atât în folosirea de zi cu zi, dar și în jocuri. Lucrul acesta e încurajat și de display. Ecranul de 6,81 inci este un LTPO curbat, care se simte excelent la atingere și care livrează culori vibrante. Luminozitatea maximă HDR este de 1.800 de niți. Rezoluția este 2848 pe 1312 pixeli și are un gamut de culoare DCI-P3, cu o acuratețe de culori precisă. Rata de refresh maximă este de 120 de Hz. Tot la nivelul inteligenței artificiale și a lucrurilor pe care Honor le-a făcut pentru îmbunătățirea experienței este și Discrete Display Chipset, care îmbunătățește cursivitatea imaginilor în mișcare și a clipurilor, eliminând acel blur de mișcare. Chiar dacă nu vei sta să folosești astfel de funcții mereu, atunci când vrei să vezi un film sau un documentar, va fi un avantaj.

Ecranul are și câteva funcții pe care nu le vei vedea, dar pe care Honor spune că le vei simți. Trebuie să-i credem pe cuvânt. Ecranul vine cu funcții pentru odihna ochilor și un somn ma bun. Telefonul reduce fluctuațile de lumină ale ecranuli și efectul de flickering cu o frecvență de 2160 de Hz.

De asemenea, Honor vine și cu Circadian Night Display, practic optimizare prin care ecranul devine mai cald pentru a evita efectele negative ale luminii albastre. Conform studiilor realizate, ecranul reduce cu 20% concentrația de melatonină astfel încât trecerea de la zi la noapte să fie mai ușoară pentru noi. De ce? Pentru că înainte de somn ne expunem luminii albastre și nenaturale a telefonului, iar calitatea odihnei scade.

Dar cum stă la baterie cu toate aceste funcții și toată performanța? Bateria e de 5.100 de miliamperi. Din testele noastre vei avea o zi jumătate fără probleme. Sau aproximativ 14 ore de YouTube playback. Honor oferă încărcare la 66 de wați. Ceea ce da, dacă ești pe iPhone e mult, dar standardele actuale au crescut. Am discutat cu Honor și ei spun că din studiile făcute oamenii apreciază mai mult faptul că un telefon are o baterie care rezistă pe termen lung și are o autonomie corespunzătoare, decât o încăcare și mai rapidă. Cu toate acestea, la 66 de wați avem un telefon care ajunge pe la 70% în 45 de minute. Încărcarea wireless este la 50 de wați dacă ai un încărcător compatibil.

Așadar ai un telefon care funcționează bine, cu un ecran spectaculos inclusiv în lumina puternică a soarelui și cu o autonomie foarte bună. Nu voi insista foarte mult pe sistemul de operare. Acesta este un Android 13 cu interfața Magic OS de la Honor. E una destul de cunoscută și ușor de folosit. Mă deranjează faptul că și Honor insistă să-mi dea sugestii de aplicații de instalat, la ei se numesc YoYo Suggestions, dar treptat poți să renunți la ele.

Am întâlnit și probleme și bug-uri în sistemul de operare, sper rezolvabile la următorul update. Practic, aplicații care s-au blocat, momente când nu mergea să dai în spate cu swipe pe ecran, momente când unele aplicații s-au restartat. Mai merg câteva optimizări aici.

Camerele foto și video

Camerele foto sunt amplasate într-un modul simetric pe spatele terminalului. Avem un ansamblu triplu 50 de megapixeli wide, 50 de megapixeli ultrawide și 50 de megapixeli periscop telefoto. Camera frontală are 12 megapixeli și cu un senzor de adâncime.

Honor Magic5 Pro a fost primul loc în clasamentul DxO Mark pentru camere foto, fiind depășit de OPPO chiar în ziua lansării oficiale din România.

Unde este sistemul aceste de camere foarte bun? Urmează în curând un test mai amănunțit al colegului meu Florin Cașotă, dar în folosirea mea camera a fost excelentă dacă vrei să faci poze urbane, peisaje, să prinzi apusul, dar și portrete. Calitatea imaginii este excelentă în testele cu un setup întunecat. În schimb, zona de Zoom pe care o au și alte telefoane, mi se pare relativ artificială. Pentru mine partea de zoom nu contează așa mult. Dacă îl forțezi peste 15X deja imaginile vor fi nenaturale și dacă încerci să vezi detaliile îți dai seama foarte clar cum au fost recreate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Camera principală de 50 de megapixeli are un f/1.6 și un senzor de 1- 1,12 inci. Din punctul meu de vedere oferă expunere excelentă, culori aprinse, dar nu nenatural și este optimizată cu inteligență artificială ca să te ajute să prinzi imagini bune cu apusul sau cu oameni în mișcare. Are stabilizare optică și electronică.

Când vine vorba de camera periscope, dacă te duci până la 5-10X Zoom rezultatele vor fi relativ impresionante. Am prins detalii aproape de portret la oameni. Dincolo de acest nivel, pentru mine niciun telefon nu te poate ajuta prea mult. Da, Honor e foarte stabil la 100X, dar oriunde după 15X vezi imagini reconstruite de inteligența artificială. Nici măcar nu e ca Midjourney, ci pur și simplu sunt tușe ca de pensulăpe fețele oamenilor.

Unde stă acest sistem bine e în zona de captare a imaginilor în mișcare. Honor numește acest lucru Milisecond Falcon Capture. Când folosești asta? Să zicem că vrei să faci poze pe stradă cu mașini în mișcare, la competițiile sportive la care participă copilul tău sau la petrecerea celor mici care sunt mereu în alergare. Imaginile se fac rapid, chiar și în lumină scăzută și prinzi cadre clare.

Dacă vrei să te joci natural cu imaginile, Honor are o funcție de SUper HDR pentru imagini în culori extrem de vibrante. Nu sunt mare fan al acestei estetici, dar nu voi spune că nu scoate imagini foarte bune.

Portrete? Excelente și pe camera principală, dar și pe camera de selfie, cu un fundal blurat excelent și luminozitate bună a feței.

Cum stă pe video? Ei bine, deși nu zic că vei turna filme, dar este un telefon excelent pentru creatorii de conținut care chiar investesc un pic în imaginile lor. Și în clipuri. Stabilizarea este excelentă, poți urmări subiectul prin blocarea focalizării, iar Honor a dotat telefonul cu Cinematic 3D LUT, practic presetări care oferă o anumită estetică videoclipurilor, așa cum folosesc și videografii. Astfel, treci de la Clasic la imagini cu tentă albastră sau mai caldă, tocmai pentru a avea o estetică unitară în clipuri.

Concluzia mea pe camere? Honor Magic5 Pro este impressive când vine vorba să faci conținut video pentru Instagram, să realizezi portrete sau peisaje bune. Zoom-ul ajută, dar pe orice telefon aș folosi oricând doar 10X nu mai mult, pentru că altfel reconstrucția imaginii încă lasă de dorit, pentru că ai nevoie de multă procesare pentru aceasta. Își merită locul în DxO Mark? Fără îndoială.

Preț și disponibilitate

Honor Magic5 Pro vine la un preț de 6.000 de lei pe piața din România.

Dacă e să-l comparăm cu iPhone 14 Pro de 512 GB, acela costă peste 8.000 de lei. Samsung S23 Ultra vine la 6.500 de lei în momentul de față. Xiaomi 13 Pro cu doar 256 de GB este peste 6.000 de lei. Cred că singurul concurent serios, iar aici urmează să vedem cum stă și el, ar fi Vivo X90 Pro care acum e la 5.500 de lei. O alegere mai ieftină, dar un pic mai nișată, dar cu 256 de GB stocare ar fi Asus Rog Phone 7 care e pe la 5.200 de lei, dar e cumva foarte specific unei anumite audiențe.

Luând toate acestea în calcul, Honor Magic5 Pro vine cam ca un best buy în această categorie dacă iei raportul calitate/preț și dacă vrei un telefon elegant și care face imagini foarte bune.

Puncte Pro
  • Un ecran spectaculos
  • Video complex și cu stabilizare
  • Camere foto excelente
  • Design elegant
  • Autonomie rezonabilă
Puncte Contra
  • Zoom-ul de 100X nu e recomandat
  • Câteva bug-uri prin sistemul de operare
  • Încărcarea ar putea fi și mai rapidă

Așadar, care ar fi concluzia noastră după experiența cu Honor Magic5 Pro? E foarte greu să diferențiezi telefoanele de top, hai să fim sinceri. Sunt niște elemente care țin de lucruri destul de subiective, cum ar fi designul sau afinitatea de brand. Apoi sunt lucruri incrementale. Poze mai bune? Videoclipuri reușite. Autonomie, ecran. Honor Magic5 Pro a lucrat foarte bine pe partea de conținut, care e cea mai importantă. Sigur vor mai fi update-uri pe zona de sistem de operare, mi se par necesare în momentul de față. Dar dacă ar fi să-mi iau un telefon cu Android în momentul acesta, realist m-aș duce între acesta și Vivo X90 Pro, cu un mic avantaj personal pentru Honor deoarece nu are o orientare atât de înaltă precum Vivo.



Citeste si