- 11 Iunie 2021
REVIEW HP Instant Ink - cum e să folosești o imprimare pe bază de abonament?
Pentru a discuta despre acest lucru, am alături de mine o imprimantă HP OfficeJet Pro 9022e care va servi drept cobaiul folosirii HP+ și abonamentului HP Instant Ink.
Instant Ink e o nouă formă de a gândi realimentarea perifericelor tale pentru imprimare. Abonamentul a fost lansat de HP în luna aprilie și-ți permite stabilirea unor planuri tarifare, ca la Netflix, în funcție de câte pagini printezi pe lună. Astfel, HP îți trimite prin Poștă cartușele cu necesarul de cerneală, iar totul este monitorizat prin aplicațiile desktop și mobile.
Înainte de a intra în detalii despre abonament, să vorbim pe scurt despre imprimantă, pentru că hardware-ul contează și în acest domeniu.
Detalii HP OfficeJet Pro 9022eImprimanta pe care am folosit-o noi este un HP OfficeJet Pro 9022e, un multifuncțional ce are posibilitatea de imprimare, copiere și scanare. Imprimanta se conectează la internet și poate fi integrată cu aplicația HP Smart, prin care poți printa, scana sau programa imprimările. Dar despre HP Smart vorbim un pic mai târziu.
Imprimanta are o viteză de imprimare de până la 24 de pagini pe minut, copiază și scanează față verso cu o singură trecere și imprimă automat față verso. Imprimanta este potrivită pentru birourile de acasă, dar și pentru firmele mici. De asemenea, are o tavă dublă de hârtie cu capacitatea de 500 de coli.
Calitatea de imprimare alb-negru este de 1200 x 1200 dpi, iar la culoare vorbim de 4800 x 1200 dpi în mod optimizat pe hârtie foto HP Advanced. De asemenea, volumul lunar recomandat de pagini este de 2.000, dar capacitatea maximă este de 30.000 de pagini. Tehnologia de imprimare este HP Thermal Inkjet.
Imprimanta are 4 cartușe de imprimare, câte unul pentru negru, cyan, magenta și galben. Cartușul negru are o capacitate maximă de 1000 de pagini, iar cele colorate de 700 de pagini.
Pe HP OfficeJet Pro 9022e poți imprima în mai multe moduri. Poți să o faci direct din calculator din browser sau din Word/PDF Reader, poți folosi și aplicația HP Smart care te ajută să programezi printările, în caz că vrei ca foile să fie în fața ta exact când ai nevoie și să nu rămână expuse celorlalte persoane. De asemenea, HP Smart te ajută să scanezi și o poți folosi și pe dispozitivele mobile cu iOS și Android. Pentru laptopurile Apple poți folosi Apple AirPrint.
Altfel, poți folosi ecranul de 2,7 inci, un touchscreen capacitiv de calitate care se simte bine și e foarte responsiv la comenzi. Meniurile sistemului de operare de pe ecranul imprimantei e destul de simplu de folosit, inclusiv de către persoanele care nu sunt atât de priceput la a folosi aplicația.
Dar am vorbit despre HP Smart și despre capacitatea de a printa de oriunde. Așa că e bine să vorbim și de punctul cheie al experienței cu imprimanta, adică HP Smart.
Aplicația de mobil sau desktop Windows e primul lucru pe care trebuie să-l instalezi pentru a beneficia de toată experiența cu această imprimantă.
HP Smart e disponibilă pentru Windows, iOS și Android. Aplicația îți permite să monitorizezi imprimantele tale HP.
E utilă și dacă ai o singură imprimantă, așa cum am avut noi în test, dar și pentru administratorii de IMM care au mai multe imprimante și vor să monitorizeze în permanență starea acestora și nivelul de cerneală.
După ce instalezi aplicația îți faci un cont HP și apoi după ce ai deschis imprimanta aplicația o găsește în apropiere și o poți adăuga în contul tău. Aplicația își spune dacă imprimanta este pregătită de printare, aceasta fiind în stand by mereu, dar și are o zonă de securitate, pentru a putea să fie protejată împotriva infractorilor cibernetici.
Din aplicație poți folosi funcțiile de bază, cum ar fi scanarea, printarea, imprimarea de fotografii sau poți să schimbi setările imprimantei într-un mod rapid.
De asemenea, din meniul Supply Status poți vedea care este nivelul actual de cerneală estimat din cartușe și dacă ai nevoie să comanzi cerneală nouă.
Cu HP Print Anywhere poți permite altor persoane să printeze la imprimanta ta printr-un link ce seamănă cu cel de Google Drive.
Practic, dacă ai nevoie de câteva documente de la cineva, poți da linkul și ei printează. Totul intră pe imprimanta ta. Pentru cei mai vechi dintre noi, e ca un fax, dar modern.
În plus, poți să printezi programat. Să zicem că ai nevoie de foi înainte de o ședință de la ora 12.00. Cu toate acestea, nu vrei să uiți de ele, așa că primul lucru pe care-l faci la ora 10 e să programezi printarea și să activezi Private Pickup.
Apoi, foile vor fi printate doar când tu confirmi că ești la imprimantă. Acest lucru e util pentru birourile deschise, spațiile de coworking, acolo unde nu vrei să lași documente ale firmei tale să stea expuse pentru toată lumea.
Per total, mi-a fost simplu să folosesc HP Smart. Și știu că mulți dintre voi, cei care vă uitați, nu aveți neapărat probleme cu imprimantele, dar mie mi-a fost mai mereu complicat să le folosesc dacă nu erau setate de altcineva. M-am încurcat în setări, în setup, în tot felul de aspecte simple, dar provocatoare pentru mine. Așa că faptul că am reușit să setez simplu HP Smart, că mi s-a conectat imprimanta și am putut să folosesc toate serviciile Cloud a fost o victorie a mea.
Dar cea mai mare noutate e HP Instant Ink, adică serviciul prin care poți să-ți faci un abonament la cartușe. În fiecare lună primești cât folosești, abonamentele fiind în funcție de numărul de pagini primite.
Cum funcționează HP Instant Ink?HP Instant Ink este un abonament lansat în luna aprilie anul acesta în România și îți asigură cantitatea necesară de cerneală pentru imprimanta ta în fiecare lună, dacă ai nevoie.
Serviciul este disponibil pentru imprimantele cu cerneală din seria Deskjet 2000 și 4000, dar și gama HP OfficeJet Pro. În toamnă abonamentul va fi disponibil și pentru imprimantele cu laser. Dacă ai deja o imprimantă compatibilă cu Instant Ink, în momentul înrolării imprimantei aplicația HP Smart detectează și îți spune consumul tău mediu, pentru a ști ce abonament să alegi din start.
Abonamentul poate fi activat din contul HP și din aplicația HP Smart. Abonamentul HP Instant Ink e gândit pentru a putea să ai mai multă flexibilitate. Pentru că sunt unele luni când printezi 200 de pagini, altele când nu ai nimic de printat. Așa că abonamentul permite flexibilitate, un consum adaptat, dar și asigurarea reciclării cartușelor, pentru că știm că nu mulți fac asta de obicei.
Cu HP Instant Ink te asiguri că nu rămâi niciodată fără cerneală. În momentul de față ai cinci posibilități, de la 5 lei pe lună pentru 15 pagini, până la 100 de pagini pe lună la 25 de lei sau 123 de lei pentru 700 de pagini pe lună, ultimul abonament fiind cel recomandat companiilor. Vorbim de abonamente dedicate IMM-urilor sau firmelor mici, cu 4-5 angajați. Pentru firmele mai mari soluțiile clasice ar putea fi mai bune logistic.
Odată ce te înscrii în HP+ primești 6 luni de Instant Ink gratuit și garanție extinsă pentru imprimante. De asemenea, imprimanta vine cu o serie de cartușe standard, dar odată activat HP Instant Ink primești și prima livrare, într-o cutie ca aceasta, ce conține cartușele, o pungă pe care o poți folosi pentru a retrimite gratuit cartușele folosite pentru reciclare și instrucțiunile de folosire. Odată introduse cartușele în imprimantă, aplicația HP Smart monitorizează numărul de pagini folosite și nivelul de cerneală.
Cartușele nu sosesc în fiecare lună, ci în funcție de cum le folosești. Dacă ai avut o lună în care nu ai folosit prea multe foi pentru imprimare, poți reporta numărul de pagini pentru luna viitoare, dar în limita a 3 luni. Iar dacă printezi mai mult decât abonamentul disponibil pentru tine, din HP Smart poți achiziționa mai multe pagini.
Astfel, ai un control mai bun asupra costurilor și a folosirii imprimantelor, dar scapi și de logistica achiziției cartușelor și livrării lor. În plus, știm cu toții cum a fost în pandemie. Am plecat acasă, imprimantele de la birou s-au cam uscat, nu au fost folosite multă vreme. Flexibilitatea ajută.
În plus reciclarea poate fi făcută la punctele din magazinele electro-IT din România.
Odată ce m-am înscris în HP Instant Ink am primit în aceeași zi SMS de confirmare pentru începerea livrării, iar după două zile au și ajuns cartușele prin DHL.
Conform datelor HP, economisești până la 70% din costul cartușelor de cerneală. Abonamentul e flexibil și e lunar, practic îl poți anula, downgrada sau upgrada în funcție de nevoile tale dintr-o anumită lună. Livrarea se face automat odată ce nivelul de cerneală sau de pagini consumate a ajuns la limită.
La un calcul simplu, un set de cartușe noi costă 560 de lei și poți imprima aproximativ 1.000 de pagini. În schimb, cu abonament HP Instant Ink poți imprima 700 de pagini cu 123 de lei. Un alt avantaj e că în cazul modelului pe abonament, acesta nu contorizează câtă cerneală folosești, ci câte foi. Așadar, nu va conta dacă tu printezi full color pe toată pagina, dacă ai imagini, pentru că va conta câte foi folosești, nu cum le folosești.
În momentul de față serviciul are 9 milioane de clienți la nivel global. Și dacă ai abonament la Netflix, Spotify sau alte servicii pe bază de abonament, atunci îți va fi ușor să înțelegi Instant Ink. E practic o dezvoltare modernă a unui domeniu care nu avea un control foarte clar asupra cantității de cerneală folosirii, asupra reciclării sau a numărului de foi folosite.
Puncte Pro- Flexbilitate pentru numărul de pagini
- Plătești cât folosești
- Poți să reportezi numărul de pagini de pe o lună pe alta
- Integrarea HP Smart e utilă pentru munca hibridă, prin imprimarea de la distanță
- Va trebui să-ți dai seama câte pagini printezi până să alegi abonamentul necesar pentru tine
- Trebuie să schimbi comportamentul de printare în firmă în funcție de abonamentul tău
- Poate fi o bătaie de cap retrimiterea cartușelor înapoi pentru reciclare
- Serviciul e disponibil momentan doar pentru imprimantele cu cerneală, nu și pentru cele laser
Așadar, avem un review mixt. O imprimantă, o aplicație și un serviciu. Toate acestea funcționează împreună. Și știu că poate fi un pic complicat să înțelegi.
Și s-ar putea ca până ce te prinzi tu câte pagini imprimi să alegi poate un abonament prea mare pentru tine, dar măcar poți reporta numărul de foi.
Ce e complicat aici? Trebuie să schimbi comportamentul de consum, fie că vorbim de cel personal, fie cel al angajaților. Cu toate acestea, ai un control logistic mai bun al imprimării. Și e destul de simplu că și eu am înțeles cum să o folosesc. Cu toate acestea, imprimantele vor genera un raport de folosire pe care-l poți imprima și poți vedea exact cât ai imprimat, pentru a te ajuta să alegi o nouă variantă de abonament, de exemplu.