REVIEW Huawei Freebuds 3 Pro - o evoluție tehnică pentru căștile Pro de buzunar

În ultimii ani unele dintre căștile mele favorite când vine vorba de mobilitate au fost cele de la Huawei. Folosesc în mod constant o pereche de Freebuds 5, iar acum am avut ocazia să testez Freebuds 3 Pro, pe care Huawei le consideră cele mai bune de până acum din categoria lor.

În ultimii ani am avut ocazia să testez mai multe căști de la Huawei. Personal alternez între mai multe perechi de căști. Dacă vreau ceva over ear, am Marshall Major IV, iar la muncă niște Sennheiser Momentum. Dar pentru ceva mic, de zi cu zi, alternez între Freebuds 5, Airpods 3 și Samsung Buds Live. Freebuds 3 Pro sunt căști de calitate, cu un design premium și cu sunet mai bun ca în trecut, dar îți va fi greu să descoperi asta dacă nu ești un specialist.

Design Huawei Freebuds 3

La nivel de design căștile nu sunt foarte diferite de cele de anul trecut. Ai o carcasă circulară, dar care e mai mică și mai puțin înaltă. De asemenea, căștile au margini mai mici ca în trecut, dar insesizabil. Au o formă clasică de căști in-ear de tip Buds.

O formă de lacrimă sus, cu dopuri de cauciuc și alungituri care nu mai sunt atât de rotunjite și avantajează atingerile.

Căștile vin cu 3 tipuri de dopuri, pentru fiecare dimensiune a urechii. Eu am folosit dopurile cele mai mici. Căștile au fost relativ stabile în ureche, confortabile, dar au avut momente când ieșeau. Dar eu am o ureche destul de mică.

Ce nu mi-a plăcut e că stau destul de mult ieșite afară din ureche și nu sunt stabile dacă încerci să le găsești o poziție mai ergonomică. Per total, nu sunt atât de mari schimbări la design, dar dacă ți-a plăcut direcția din trecut, aceasta e și cea din 2023.

Căștile cântăresc individual 6,1 grame, iar cu tot cu carcasă 60 de grame.

Performanțe tehnice

Dar ceea ce contează la aceste căști, mai ales dacă vorbim de unele Pro, e calitatea sunetului.

Huawei a dotat cășțile cu un driver dual care duce frecvențele joase până la 14 Hz și cele crescute la 48 de kHz. Astfel, față de generația anterioară sau față de căștile non-pro, deși la bass nu se simte o diferență esențială, în sunetele joase vei avea mai multă claritate.

De asemenea, căștile suportă codecuri L2HC 2.0 și LDAC ce reduc delay-ul și deteriorarea sunetului. Astfel, vei avea sunete mai fidele față de cele originale dorite de artist. Cu toate acestea, vei avea unele funcții care sunt disponibile doar pentru Android sau pentru dispozitivele Huawei. 

Izolarea fonică este mai bună decât la orice alt model non-pro, pentru că vorbim de izolare software, dar și cea hardware cu ajutorul dopurilor. Freebuds 3 Pro are Intelligent ANC 3.0, care adaptează izolarea fonică în funcție de mediu cu ajutorul unui algoritm.

ANC-ul funcționează până la 40 de decibeli. Așadar, dacă vorbim de folosirea lor într-un birou aglomerat, sunt excelente. De asemenea, pe stradă nu vei fi complet izolat, ci mai degrabă e o imersiune în muzică, în timp ce mai poți auzi mediul înconjurător, un claxon sau mașinile. De altfel, ai și modul transparent pentru a auzi totul în jurul tău. În testele Huawei, izolarea fonică este cu 50% mai bună la metrou, de exemplu sau în avion. Eu le-am utilizat în avion și am reușit să mă izolez foarte bine, mi-au plăcut la nivelul calității.

Din AI LIfe pe Android poți să modifici izolarea fonică inteligentă. Practic, poți să setezi de la modul Cozy până la cel Ultra, care izolează profund. Pe avion folosești modul Ultra, de exemplu, iar pentru a merge prin oraș modul General.

Căștile au și îmbunătățiri la calitatea vocii, pentru apeluri audio. Ai un VPU - adică un Voice Pickup care e mai bun de 2,5 ori decât la generația anterioară. De asemenea, claritatea vocii este îmbuntătățită din software. Eu am apreciat acest lucru pe iOS și a funcționat bine, de asemenea mă bucură că se conectează nativ la un iPhone fără să fii nevoit să selectezi între telefon și căști de fiecare dată când răspunzi.

Așadar, la nivel de calitate, totul a fost îmbunătățit față de generația anterioară. Izolarea e mai bună, dar e limitată la Android în multe privințe. Calitatea vocii a crescut și ea. Pe lângă acest lucru, bass-ul a rămas la același nivel, dar claritatea joaselor e mai bună.

Autonomia a crescut și ea un pic față de generația anterioară, dar e un punct în plus față de generațiile non-Pro. Dacă oprești ANC-ul ai aproximativ 7 ore de playback, iar dacă-l pornești ai vreo 4 ore. Cu tot cu carcasă, vorbim de 31 de ore de playback fără ANC.

Cum le controlezi? Pentru că trunchiurile căștilor sunt mai dreptunghiulare decât la generațiile anterioare, sunt mai ușor de folosit. Poți controla volumul prin slide de sus în jos și invers. Aici e un pic cu trial and error până să iasă. Poți opri și porni muzica dacă apeși pe trunchi și vei avea și un feedback haptic.

Evident, cum ziceam, ai mai multe funcții pe Android. Dacă le folosești pe iOS ai izolare fonică, controale software și calitate a sunetului bună. Dacă ești pe Android și PC, poți să folosești două device-uri în același timp. Din păcate nu ai ușurința de a trece între device-uri ca pe Airpods, dar e o îmbunătățire. Poți să asculți muzică pe laptop și să răspunzi în același timp și la telefon.

Preț și disponibilitate

Căștile sunt din generația Pro, așadar au un cost mai ridicat decât altele din aceeași categorie, dar ai avantajel legate de calitatea sunetului.

Căștile vin în 3 culori - alb, negru și verde. În momentul de față pe site-ul oficial al Huawei le găsești la 1.000 de lei, dar poți să le iei și în rate.

Dacă ar fi să comparăm cu Airpods Pro 2, acelea sunt cu aproximativ 280 de lei mai scumpe, dar designul este pe aceeași linie. Huawei sunt compatibile cu iOS și Android, dar și cu dispozitive Windows sau MacBook-uri. Compatibilitatea e un lucru bun din punctul meu de vedere, iar autonomia e bună.

Care sunt punctele bune ale căștilor? Calitatea audio e bună, izolarea software și hardware excelentă, autonomia e mare, arată bine și pentru utilizatorii Android sunt complete. Ce nu îmi place? Nu stau perfect în urechea mea, sunt relativ scumpuțe și unele feature-uri sunt doar în aplicația AI Life.

Care ar fi concluzia mea? Freebuds 3 Pro sunt, la fel ca și celelalte modele Pro de la Huawei, o opțiune foarte serioasă. Compania are deja experiență în a crea dispozitive de foarte bună calitate la nivel audio, acestea au o izolare fonică excelentă, un sunet clar și bass de calitate. Sunt confortabile în majoritatea urechilor, atât timp cât ești ok cu folosirea dopurilor. Prețul este în zona superioară, dar din experiența mea, am avut mai mari probleme cu dispozitive de la Apple, decât cu căști de la Huawei, unele le-am folosit vreo 2-3 ani fără probleme.



Citeste si