REVIEW HUAWEI Freebuds 5 - formă diferită și cele mai bune căști accesibile

Există momente și momente în lumea tehnologiei. Chiar dacă suntem pasionați de device-uri, de multe ori devine relativ plictisitor când testezi 5 telefoane diferite care sunt diferențiate doar de un lucru foarte mic. Sau care arată la fel. HUAWEI FreeBuds 5 sunt diferite.

Din acest motiv, mă entuziasmează orice ieșire din normal. Iar noile căști HUAWEI FreeBuds 5 ies din normal și o fac bine. Chiar dacă la specificații tehnice nu sunt atât de diferite de altele de pe piață, la design se diferențiază prin faptul că iau ceva cunoscut și îl transformă. Nu ai cum să nu le remarci. Și m-am întrebat când le-am scos din cutie: „va fi bine?”. Și a fost.

Design HUAWEI FreeBuds 5

Carcasa de încărcare în care vin FreeBuds 5 are o formă de ou turtit și încape foarte bine în buzunarul de la blugi sau în geantă. E o formă care alunecă foarte bine și e confortabilă pentru cei în permanentă mișcare. Modelul pe care l-am avut eu a venit în argintiu, iar carcasa are această culoare metalizată, dar mată.

Odată ce deschizi carcasa ești surprins de căști care vin în gri metalizat și lucios, prin care vezi. Cum aș putea descrie mai bine această formă, dincolo de ceea ce poți vedea în imagini?

Partea ce intră în ureche are o formă de lacrimă tradițională, ca la alte căști din portofoliul HUAWEI sau ca la Apple Airpods. Dar spre deosebire de acel „băț” tradițional, în partea inferioară ai a doua lacrimă ce se lipește de lobul urechii. E o formă futuristă și care atrage atenția de prima oară.

Dacă prima impresie a fost de relativ șoc, imediat m-am obișnuit și pot să zic că e una dintre cele mai inspirate idei pe care le-a avut HUAWEI pe piața căștilor wireless de mici dimensiuni.

Căștile stau foarte bine în ureche, la fel ca oricare dintre dispozitivele de tip „lacrimă” de pe piață, iar partea inferioară se lipește cumva de lobul urechii și oferă un centrul de greutate perfect ce face căștile să fie foarte stabile atunci când mergi, când te apleci, când dormi cu ele sau când faci sport. Greutatea fiecărei este de 5,4 grame, iar cutia are 45 de grame.

Deci nu e doar design, pur și simplu căștile sunt într-un echilibru excelent atunci când le porți. Fără să fie grele deloc, acea parte inferioară, al doilea strop al lacrimii dacă am putea spune așa, le „montează” mult mai bine în ureche, le oferă un echilibru excelent.

Faptul că suprafață tactilă e mai mare decât la alte căști e avantajos pentru că poți controla ușor și volumul prin slide de sus în jos și invers, dar și să oprești muzica sau să preiei un apel. La alte modele simțeam că dacă apăs prea tare le arunc din ureche.

Specificații tehnice

FreeBuds 5 face parte din familia de căști wireless cu preț corect, dar performanțe foarte bune. La prețuri mai mici găsești seria care se termină cu i la capăt, cum ar fi FreeBuds 5i, iar mai complex vei găsi modelele Pro. Avem de-a face așadar cu un model care poate fi utilizat casual, dar și la sală și care are o izolare fonică medie, mai ales că forma de lacrimă nu poate să facă acest lucru perfect. Dar nici nu ai nevoie de mai mult.

FreeBuds 5 au active noise cancelling, dyanamic EQ, dar integrează și codecuri L2HC și LDAC pentru streaming audio de înaltă rezoluție. Căștile au drivere duale magnetice de 11 milimetri și se conectează prin Bluetooth 5.2.

Cum a fost pentru mine experiența? În primul rând, ziceam că stau confortabil în ureche. În al doilea rând, izolarea fonică este reușită, fără să fie dureroasă. Mă deranjează la căștile in-ear să simt foarte multă presiune în ureche din cauza izolării. De asemenea, vreau să ascult ce am de ascultat, dar fără să mă izolez cu totul. Izolarea de pe FreeBuds 5 este reușită și le vei putea folosi într-un birou aglomerat fără să fii deranjat de colegi, doar vei auzi o șoaptă. Poți să dezactivezi izolarea sau să setezi modul de transparență, mai ales atunci când ești pe stradă sau pe bicicletă și e necesar să auzi ce e în jurul tău.

Claritatea sunetului este foarte bună, fără exagerări în sunetele înalte sau la bass. E un echilibru excelent audio și când asculți ceva stereo senzația este excelentă, deși partea de Spatial Audio este dedicată doar dispozitivelor HUAWEI compatibile. Eu le-am folosit conectate la un telefon cu Android și la iPhone și au funcționat perfect, fără să ai nevoie de o aplicație dedicată.

HUAWEI are pe aceste căști o baterie de 505 miliamperi oră în cutie și 42 de miliamperi oră pentru fiecare cască. Producătorul promite 3,5 ore de muzică cu izolare fonică inclusă și 5 ore consecutive fără izolare fonică. Din testele pe care le-am făcut eu - m-am pus cu căștile la ora 9.30 la laptop și la ora 13.00 am ajuns la aproximativ 5% baterie. Muzica nu a fost pornită permanent, ci cu mici pauze de 10-20 de minute în total, așa că autonomia promisă de HUAWEI este și cea pe care o vezi în realitate.

Pentru apeluri ai o autonomie de 3 ore cu izolare și 4 ore fără izolare. Per total, cu tot cu carcasa de încărcare, vei avea cam 28 de ore de ascultare, plus că încărcarea este foarte rapidă, deci nu prea ai de ce să-ți faci griji că rămâi fără sunete în urechi. Carcasa se încarcă full în 40 de minute, iar dacă ți s-au descărcat căștile și le pui în cutie, în 20 de minute s-au încărcat loc. Căștile se pot încărca și wireless, dar mai lent. De la 0 la 100% cutia se încarcă în 240 de minute.

Preț și disponibilitate

La momentul în care facem acest review căștile încă nu au fost lansate oficial în România. Când vei vedea tu review-ul ele vor fi deja la precomandă. Costul lor va fi de 699 de lei, ceea ce e mai mult decât decent în această categorie. Dacă vrei ceva mai ieftin ai linia i de la HUAWEI. Costul lui FreeBuds 5 seamănă cu cel al lui FreeBuds 4 din momentul lansării.

Avantajul este că HUAWEI vine de obicei cu multe oferte pe propriul magazin, fie prin oferirea căștilor la un pachet cu telefon sau smartwatch, fie cu reduceri pentru căști. Dacă mă întrebi pe mine și nu e prima oară când zic asta, HUAWEI a venit în mod repetat cu „best buy” în ultimii ani pe căști. Atât la nivelul calității, cât și la nivelul prețului.

Personal folosesc niște Marshall Major IV on ear și Samsung Galaxy Buds Live in-ear. Ultimele îmi plac mult ca formă, dar nu sunt foarte confortabile în toate urechile. Și personal voi înlocui Galaxy Buds Live cu FreeBuds 5 pentru folosirea obișnuită - conectate la telefon, muzică, podcast-uri, noaptea în somn.

Concluzie

HUAWEI FreeBuds 5 m-au surprins. Am avut un moment de „ce sunt astea?” la început. Dar apoi m-am obișnuit. La căștile de acest tip eu caut să fie mici, să nu stea agățate prin ureche urât, să se potrivească la o ținută casual, dar și la una sport. Să aibă autonomie rezonabilă. Nu vreau mult.

FreeBuds 5 folosesc designul pentru a sta foarte bine în ureche, au un preț corect și funcții de bază. În lumea în care totul arată la fel, un design bun poate fi util și pentru funcționalitate, nu doar pentru a atrage atenția.


Căștile HUAWEI FreeBuds 5 se vor lansa în România, la precomandă, cu prețul pornind de la 699 lei și vor fi disponibile în magazinul online HUAWEI, din 13 aprilie 2023.

În plus, clienții care se abonează la newsletter-ul HUAWEI Store primesc automat un voucher care oferă o reducere de 100 lei din prețul noului produs.

Nu în ultimul rând, clienții noilor căști primesc dublu puncte de loialitate, ce pot fi transformate în discounturi viitoare.

Produsul poate fi achiziționat în 6 rate fără dobândă si livrare gratuită.



Citeste si