- 14 Iulie 2024
REVIEW Huawei FreeBuds 6i - funcții "Pro" pe căști de 100 de euro
Despre Huawei poți să zici multe, dar dacă ar fi să fac o caracterizare a lor în ultimii ani, aș alege două lucruri. Calitate audio excepțională pe căști, fotografii excelente pe telefoanele mobile. Dacă pe mobile e mai greu să alegi azi Huawei, pe căști nu ai niciun motiv să eviți acest producător.
Huawei FreeBuds 6i sunt noua generație a unei linii dedicate celor care nu vor să cheltuie prea mult. Celor tineri care vor ceva cool. Noi le-am testat.
Designul căștilor e unul tradițional. Avem o carcasă în formă de jumătate de ou, căști în formă de lacrimă cu dopuri la capăt, intra-auriculare. Bețele căștilor, așa cum le zic eu, au o formă dreptunghiulară, rotunjită, ceea ce le fac ușor de atins.
Nu avem o formă extrem de originală, avem alte căști de la Huawei pentru asta, ci o formă extrem de utilă. Sunt căști ușoare, carcasa stă bine în buzunar.
La nivelul designului am mici elemente care nu mi se par perfecte. De exemplu, nu stau excepțional în urechea mea, cu mai multe dimensiuni de dopuri. Nu cad din ureche, pur și simplu mi se pare că stau un pic prea ieșite din urechi. Dar eu am un canal al urechii destul de mic, așa că nu sunt neapărat un reper. Bețele sunt scurte, nu trec de lobul urechii și atunci când le atingi controalele tactile căștile stau bine.
Astfel, ele se controlează prin atingere. O dublă atingere oprește melodia pe care o asculți. Dacă apeși lung pe una schimbi modul de izolare fonică.
Căștile vin pe alb, mov sau pe negru în România.
FreeBuds 6i se laudă cu izolarea lor fonică, iar acestea vine în 3 stiluri. Ai stilul clasic, ce-ți permite să asculți lucrurile din jurul tău, dar simți izolarea. Mai ai funcția de Awareness, care deschide practic lumea încojurătoare și e util pe stradă sau când faci sport. Dar ai și Noise Cancelling care reduce extrem de mult orice zgomot din jurul tău.
Căștile vin cu un driver nou, Intelligent Dynamic ANC 3.0, iar căștile includ și o cameră de filtrare a zgomotului, dar și dopuri îmbunătățite. Upgrade-urile aduse de Huawei pe acest model vin cu 5 îmbunătățiri hardware anul acesta. Conform producătorului, izolarea fonică medie e de 27 de decibeli și pe frecvențe de 5 kHz.
Izolarea fonică puternică vine cu ajutorul acelui driver Intelligent Dynamic ANC 3.0 care era pe căștile mai scumpe, dar care vine pentru prima oară pe căști din seria i, care sunt cele accesibile. Algoritmul creat de Huawei lucrează în 34 de scenarii de zgomot, iar în scenariile în care le-am folosit eu au funcționat foarte bine.
Le-am folosit în avion, atât pe cele care sunt mai bine izolate fonic, cât și pe cele cu elice, iar în momentul când activezi izolarea fonică căștile te … izolează cu totul. Efectiv, nu mai auzi nimic în jurul tău, doar muzica sau podcastul. Căștile sunt excelente pentru avion sau pentru metrou, iar funcțiile de Awareness le fac bune pentru sport.
Izolarea fonică e creată cu ajutorul camerei de filtrare a zgomotului, dopurilor noi, un sistem de 3 microfoane din interior și din exteriorul urechii, de 2,4 ori mai multă putere de calcul și un dynamic driver de 11 mm. Astfel, sunetele care trec prin căști sunt absorbite în primă fază de camera de filtrare cu rezonanță. De asemenea, dopurile sunt mai groase decât înainte cu 75% în partea superioară și cu 25% în interior.
Bun, acestea sunt detalii tehnice interesante dacă ești un geek. Mai ales dacă vorbim de dispozitive atât de mici. Dar cum ziceam, în viața reală ele sunt impresionante - în avion și metrou nu am avut probleme, iar pe stradă nu mai zic. Nu am făcut sport, dar am apreciat funcția de Awareness atunci când eram la birou și voiam să vorbesc cu alte persoane. Izolarea fonică creează presiune în ureche, așa cum ne-a obișnuit funcția aceasta, dar nu este atât de deranjantă și m-am adaptat destul de rapid. Căști mici din trecut mi s-au părut mai incomode.
Cum se aud căștile?Bun, după izolare fonică mai contează și cum se aud aceste căști. Deși vorbim de dispozitive mici, au funcționat bine în mai multe scenarii - muzică clasică, rock, metal, mult bass. Fără îndoială că nu se compară cu niște căști over ear, dar pentru nevoile unor asemenea gadgeturi sunt potrivite.
Asta vine cu ajutorul driverului de 11 mm care este de 50% mai puternic decât la generația anterioară, dar și codecului LDAC HD. Căștile acestea au tot felul de setări de egalizare de sunet, dar hai să fim serioși, nimeni nu le va folosi. Dacă ești atât de audiofil, vei alege modele mai scumpe. Dacă vei cumpăra FreeBuds 6i vei aprecia sunetul standard care iese din ele.
Din acest motiv, deși poți să instalezi și aplicația acestora, cel mai probabil le vei conecta ca mine pur și simplu prin bluetooth și nu le vei face nicio setare, ci vei aprecia cum se aud, dar și comenzile software. Așa, în forma lor standard, nu m-au dezamăgit. Față de căștile cu fir pe care le folosesc în mod obișnuit, am simțit diferențe minore și am apreciat mai mult faptul că muzica se aude bine în timp ce sunt izolat de ceilalți. Bass-ul e de calitate, dar ia din nou în considerare că vorbim de căști pentru tot poporul, deci nu vei descoperi toate elementele muzicii, ci vei avea exact ce trebuie pentru nevoile tale, fie că ești corporatist de metrou, student, elev sau o persoană care călătorește mult și are nevoie de ceva confortabil.
Alte avantaje ale căștilor e că pot fi conectate atât pe Android, iOS, Mac sau Windows și au conexiune multi-device care funcționează excelent, folosindu-le în paralel pe MacBook și pe un telefon cu Android.
De asemenea, căștile sunt rezistente la apă și la praf cu certificare IP54.
Preț și disponibilitateFreeBuds 6i vin pe piață la un cost extrem de competitiv, luând în calcul toate caracteristicile sale. Astăzi poți să ai căști de calitate, cu izolare fonică, la prețuri pe care acum câțiva ani nu ți le imaginai.
Voi menționa aici și de autonomie. Cu tot cu carcasă Huawei promite 35 de ore. Eu calculez acest lucru în funcție de zilele de folosire, asta înseamnă 3-4 ore pe timp de zi la muncă și 2-3 ore înainte de somn. Am avut aproximativ 5 zile de autonomie cu ele ceea ce a fost mai mult decât suficient, pentru că e o folosire destul de intensă.
FreeBuds 6i costă 499 de lei pe Huawei Store și dacă te uiți la calitățile lor audio, e foarte greu de explicat de ce ai dori alte modele disponibile.
Din punctul meu de vedere, singurul element care te poate face să alegi altceva e forma. Dacă alegi FreeBuds 6i îți plac căștile care au dopuri. Dacă dorești modele care au formă de lacrimă sau alt tip de forme, atunci există modele mai scumpe disponibile.
După ce am folosit FreeBuds 6i m-am gândit la faptul că dacă vorbim de categoria "earbud", adică aceste căscuțe in ear, e foarte greu să vii cu lucruri și mai competitive. Căști de foarte bună calitate, care acum 2-3 ani ar fi fost Pro, au ajuns la 100 de euro. Mai jos de atât alegi compromisuri.
Costul competitiv, calitatea audio, izolarea fonică și autonomia bateriei fac din FreeBuds 6i probabil ceea ce am numi un "best buy" acum. Dacă ești în căutare activă de căști cu … izolare activă, atunci acestea sunt pentru tine. Și dacă ai alt model acum și nu vrei să-l schimb, estimez că-n următoarea perioadă acestea vor avea un cost și mai competitiv.