- 13 Ianuarie 2024
REVIEW Huawei FreeClip - cele mai interesante căști mici din momentul de față
Huawei nu e la primul rodeo când vine vorba de căști. Au fost câteva modele care mi-au plăcut foarte mult. Categoria FreeBuds a fost una care mi-a atras atenția, mai ales FreeBuds 5. Nu sunt neapărat un căutător de căști Pro de această dimensiune.
FreeClip m-au surprins. Arată diferită. Arată ca niște cercei. Și vin cu un design care e foarte confortabil și la care ai nevoie de câteva minute de adaptare. Sunt căști pentru stil, pentru sală, dar nu neapărat căști de izolare fonică, pentru că designul este unul Open Ear. Spun de pe acum că sunt cele mai interesante de anul acesta în această categorie.
Designul căștilor Huawei FreeClipDesignul acestor căști este unul numit C-Bridge Design, format din 3 elemente importante. Bila este cea care nu intră în ureche, ci stă la intrarea sa pentru a livra saunetul. Pe partea opusă, adică sprijinită de lobul urechii stă ceea ce se numește Comfort Bean, cu o formă de fasole. Între ele ai conectorul C-Bridge Design elastic.
Practic, seamănă cu cel mai cool aparat auditiv posibil, pentru că se inspiră din direcția aceea ergonomică. La prima vedere nu vei ști dacă FreeClip stă cum trebuie, pentru că abia le simți. Dar odată ce pornești muzica realizezi că totul e bine.
Conectorul C-Bridge Design este unul elastic, merge pe toate dimensiunile de urechi și a fost testat pe 10.000 de forme de ureche din viața reală. E un avantaj faptul că nu te strânge deloc, dar e atât de ergonomic încât să nu se miște. Efectiv,. poți să întinzi C-Bridge Design exact cât dorești și va reveni la forma inițială și a trecut prin peste 25.000 de teste de rezistență. E o inovație tehnologică mișto, deși nu-ți va păsa de asta. Adică ai 9 cabluri importante în acel C-Bridge Design, de exemplu și un unghi calculat de 11,4 grade care le permite să fie confortabile, dar să aibă și o calitate audio excelentă.
La nivel de funcționalitate, designul este unul care surprinde. Ai nevoie de un moment să te prinzi cum le pui în ureche, dar ceea ce m-a făcut pe mine e stabilitatea căștilor. Materialul e un plastic lucios de calitate, iar bila acustică nu blochează în totalitate canalul urechii.
Se potrivește tuturor? Mie mi-au plăcut mult. Cred că e un design hipsterish, cred că e tânăr și e și feminin și masculin. Nu cred că sunt căști care să meargă foarte bine la o îmbrăcăminte prea elegantă, dar deși prima impresie e ciudată, vă garantez că e mai simplu decât vă imaginați.
Greutatea căștilor e foarte mică, 5,6 grame, iar aceasta este disipată cum trebuie la nivelul centrului de greutate. Bila are 3,4 grame, dar datorită designului, căștile nu se mișcă deloc și un sunt dezechilibrate. Le-am purtat cu ochelari și a fost bine. Singurul context în care nu le poți purta confortabil e atunci când ai o căciulă strânsă pe urechi.
Caracteristici tehnice și sunetDar la asemenea căști interesul principal e modul în care se aude muzica sau cum se aud vocile în apeluri. FreeClip nu se promovează ca niște căști care să aibă izolare fonică. Nici nu au cum. Cu toate acestea, se aud puternic și bine. Designul este unul Open Ear, iar un lucru interesant și important pentru mine a fost faptul că aceste căști nu au stânga sau dreapta. Ele funcționează perfect pe oricare dintre urechi. În plus, au o tehnologie numită Smart Wear Detection prin care detectează dacă sunt pe stânga sau pe dreapta.
De ce a contat acest aspect pentru mine? Uneori port o singură cască, precum un taximetrist. Fie când sunt la birou și vreau să am ceva muzică sau o cască pentru apeluri. Sau dacă dorm atunci port o cască pentru a asculta podcasturi în timp ce dorm. Știu, sună ciudat, dar așa adorm eu. Ei bine, din acest motiv de obicei aveam casca de pe urechea stângă mai descărcată decât cea de pe dreapta în mod natural. Dar acum dacă mi se descarcă una, pot trece imediat la cealaltă fără probleme.
Tehnologia Open Ear duce muzica la intrarea canalului urechii. Asta înseamnă că vorbim și de scăpare a sunetului în afară. Din experiența mea, volumul peste 50-60% începe să fie perceput și în jurul tău. Nu sunt căști de metrou, de exemplu, dar la birou poți să te izolezi destul de bine de ceilalți.
Huawei a dotat căștile cu Reverse Sound Field Acoustic System pentru ca la ajustarea volumului să nu se piardă atât de mult din sunet. Nivelurile de sound leakage au fost reduse inclusiv pentru intimitate, când vorbești la telefon, cu îmbunătățiri de 6-17 decibeli. Acest lucru, din ceea ce am testat eu, înseamnă că poți avea un apel în birou, să auzi foarte bine în ureche, să-i auzi și pe colegi foarte puțin, dar să nu-ți asculte alții conversația sau muzica.
De asemenea, căștile au din software Call Noise Reduction și protecție împotriva sunetului. Le-am folosit afară într-o zi în care bătea vântul și nu m-a deranjat puternic acest lucru.
Cum stă la nivel de calitate a sunetului? Am ascultat mai multe. De la rock, metal, muzică liniștită, clasică sau pop. Nu sunt printre cei care să-mi doresc să mă izolez cu totul, așa că am setat Spotify pe la 55% volum. Asta m-a făcut să aud bine și să păstrez din calitatea sunetului.
Limitările FreeClip se văd în zona de bass unde nu stă foarte bine, claritatea melodiilor rock, de exemplu, cu volum mare e destul de redusă, dar e relativ normal pentru acest tip de design. E unul care face un compromis între formă și calitatea audio.
Dar un alt avantaj pe care l-am văzut la FreeClip este autonomia bateriei. Fiecare cască are 8 ore de playback de muzică și 5 ore de apeluri. Dacă folosești o singură cască, de exemplu, poți să comuți spre cealaltă și să ai direct 10 ore prin acest trick.
Cu tot cu carcasă tradițională de la Huawei ai aproximativ 36 de ore de muzică. Eu personal le-am folosit în timpul zilei când lucram și noaptea și am putut să am o autonomie excelentă. Nu m-am îngrijorat că se duce bateria. Oricum, ai nevoie de 40 de minute ca să le încarci la 100% cu ajutorul unui conector USB-C sau le poți încărca și wireless.
Nu mă voi concentra foarte mult pe conectivitate, pentru că eu sunt printre cei care vor să conecteze căștile prin Bluetooth și să nu umble prea mult la setări. Dacă ai un device Huawei ai mai multe opțiuni, la fel și pe Android, în timp ce pe iOS opțiunile de personalizaare sunt mai mici.
Am apreciat și controalele tactile, uneori dificile la căști de această dimensiune. Ei bine, FreeClip are controale tactile oriunde. Fie pe bilă, fie pe fasole, fie pe C-Bridge Design. Cel mai mult, după ce am învățat asta, am folosit C-Bridge Design. Dubla atingere oprește melodia, iar tripla atingere trece la următoarea piesă. C-Bridge Design e cel mai confortabil de apăsat, pentru că nu ai senzația că vei arunca din ureche dispozitivele, pe când dacă apeși pe bilă sau pe fasole lucrul acesta se poate întâmpla.
Căștile au rezistență IP54 la apă și la praf, așa că nu trebuie să te temi de ploaie sau ninsoare când mergi cu ele.
Preț și disponibilitateHuawei FreeClip sunt disponibile pe Huawei Store în România. Costă 999 de lei, iar toți cei care achiziționează produsul până pe 29 ianuarie pot primi un Huawei Band 8 în limita stocului disponibil. Căștile sunt disponibile în două culori, negru și mov.
Cum se compară cu alte căști de pe piață? E greu să le compari. Dacă vrei căști Pro sau care să aibă izolare fonică totală, nu sunt pentru tine, Huawei are deja variante în această categorie. Dar dacă ai dori căști foarte confortabile pentru acasă, la birou sau pentru sală, atunci FreeClip sunt o ofertă excelentă.
Personal, am fost un mare an al Huawei FreeBuds 5, care redefiniseră forma căștilor și erau extrem de confortabile. Deși am acasă vreo 6 perechi de căști, pe acelea le-am folosit mereu. Iar de 2 săptămâni de când utilizez FreeClip îmi plac enorm. Stilul lor e unul specific și s-ar putea să nu se potrivească dacă ești elegant, dar sunt unele dintre cele mai cool gadgeturi de masă în momentul de față.