REVIEW Huawei Mate Xs2 - cum arată tranziția de la telefoane mici la pliabile?

Cât de mult îmi voi putea replica existența de pe un iPhone 13 Mini pe un Huawei? Cum voi trece de la un telefon mic la unul pliabil mare? Acestea sunt doar două dintre întrebările pe care mi le-am pus înainte să testez Huawei Mate Xs2. Am reușit?

Am două lucruri să-ți spun. Mai întâi să plecăm fără preconcepții în acest drum. În al doilea rând, nu uita să dai subscribe pe canalul nostru de YouTube pentru a vedea în avanpremieră review-urile noastre. 

Mate Xs2 e un pliabil surprinzător, pentru că poate fi folosit fără probleme ca un telefon obișnuit, având dimensiuni comparabile cu Samsung S22 Ultra, de exemplu. M-a surprins cât de subțire este când îl folosești în formatul wide, dar și cât de natural e când îl folosești ca un telefon obișnuit. 

An de an consider că telefoanele pliabile se apropie din ce în ce mai mult de mainstream. Au sens pentru oameni. În acest review voi încerca să răspund la întrebarea - aș putea înlocui telefonul meu actual cu acesta? Hai să începem mai întâi cu designul. 

Designul

La nivel de design Huawei a îmbunătățit ceea ce am văzut din anii precedenți. Avem un design Falcon Wing pentru pliere, ceea ce înseamnă că ecran se deschide de jos în sus  și ai în lateral o zonă de susținere, acolo unde se găsesc butoanele și camerele, pe care o poți folosi pentru a ține telefonul în mână. 

Terminalul are 255 de grame, ceea ce e destul de ușor pentru categoria pliabilelor. Înălțimea este de 156,5 milimetri, iar lățimea este de 75,5 milimetri pliat și 139,3 milimetri deschis. 

Balamaua Falcon Wing este activată cu ajutorul unui buton pentru deschidere, astfel încât să nu vrei să te joci cu ecranul în mod constant, mai ales pentru că nu vei face asta des, ci doar atunci când vei avea nevoie de a vedea conținut pe un ecran mai mare, de 7,8 inci. Alinierea cu ajutorul balamalei duble este eficientă, dar am simțit în anumite momente că trebuie să trag un pic de ecran pentru a-l îndrepta, rămânând într-un unghi foarte, foarte mic imediat după deschidere. 

Marginile telefonului sunt făcute din aluminiu și Huawei promite că e de 2,5 ori mai rezistent decât generația anterioară la cădere. Pe interior carcasa este din fibră de sticlă ce se simte aproape cauciucat. Practic, în modul normal, vei avea pe față și pe spate ecrane întregi, cu camerele foto video amplasate în lateral. De asemenea, pe lângă butoanele de volum, ai și butonul de Start-Stop care ascunde și un senzor de amprentă. 

Telefonul e ușor de folosit cu o singură mână atunci când este pliat. De asemenea, suportul din partea dreaptă, cel care ascunde și camerele, oferă confort în folosirea ecranului deschis, aducându-mi aminte pe alocuri de tabletele Lenovo care au acel tub în margine. 

Personal am fost impresionat de grosimea excelentă. Are 11,1 milimetri pliat, ceea ce nu e exagerat, iar deschis ajunge la 5,4 milimetri. Lucrul acesta îl face un terminal foarte elegant. Are mufă USB C și nu are mufă de căști. 

Dacă am vorbit despre design și mi-a plăcut, atunci să trecem în revistă și ceea ce poate să facă ecranul. 

Ecran

Avem pe acest Huawei Mate Xs2 un ecran pliat de 6,5 inci și un ecran deschis de 7,8 inci. E un display OLED cu o rată de refresh de 120 de Hz și care, din fericire, nu se mai simte la fel de plasticos ca cele din trecut. Practic, telefoanele pliabile dădeau senzația că sunt un pic de jucărie. Acest lucru a fost îmbunătățit în ultimul an, iar ecranul de pe Huawei Mate Xs2 e foarte plăcut la atingere și e foarte responsive. 

Pliat vorbim de o rezoluție 2480 pe 1176 de pixeli, iar deschis 2480 pe 2200 de pixeli, cu o rată de pixeli per inch de 424 ppi. Ecranul True Chrome e foarte luminos, atât în soare, cât și în folosirea în interior. Reflexii sunt minime, iar urmărirea conținutului pe el mi s-a părut excelentă. Are o gamă de 1,07 miliarde de culori, iar coloristica este una pastelată, dar foarte elegantă. 

Bun, cum am folosit eu ecranul? În 90% din timp l-am folosit ca un ecran normal. L-am folosit pentru activitatea de zi cu zi, ba chiar l-am pus și un suportul de telefon de pe motocicletă și nu s-a zgâriat deloc și nu a alunecat. 10% din timp m-am uitat la conținut video sau din social media înainte să adorm pe ecranul deschis. Telefoanele pliabile îmi păreau un experiment la început. Nu le înțelegeam cu adevărat sensul. Dar pe măsură ce au trecut anii am înțeles. Huawei Mate Xs2 se simte pliat ca un telefon obișnuit de categorie premium. Ecranul e luminos, rapid, iar dacă ai nevoie de ceva mai mult, să zicem într-un document Excel sau pentru multimedia, atunci îl deschizi. Nu e despre a-l ține deschis mereu, ci doar în acele 10% momente în care un ecran mai mare ar fi mai eficient. 

Mate Xs2 m-a impresionat la ecran, iar bordura din centrul ecranului a devenit aproape invizibilă, un trend care va continua și pentru ceilalți producători. 

Așadar, pliabilele vor rămâne mereu o nișă, dar una care cred că are șanse foarte mari să crească. Ecranul mi-a plăcut, iar atunci când am avut nevoie de el, a fost de vis. Hai să vedem ce e și cu performanțele tehnice. 

Performanțe tehnice

Telefonul are performanțe foarte bune și este un flagship, dar are și limitările sale aduse de restricții. Astfel, vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 888 4G și un procesor grafic Adreno 660. 

La nivelul folosirii de zi cu zi a telefonului, nu am întâmpinat niciun fel de probleme, nici atunci când aveam deschis YouTube sau un video în browser, deasupra o aplicație cu picture in picture. De asemenea, nu am avut probleme nici în jocuri, dar nu mă așteptam la asta. Limitările vin din faptul că procesorul este cel mai bun Snapdragon cu 4G, practic ultimul pe care îl poate folosi în momentul de față Huawei. Așadar, vei avea doar conectivitate 4G+. Contează pentru tine? Recunosc că eu m-am obișnuit să am telefoane 5G, chiar dacă nu merge în toate zonele și folosesc foarte rar WiFi. Din acest motiv, e un mic punct în minus. 

Avem 512 GB de stocare, suficientă pentru conținut video, documente și aplicații, dar și 8 GB de RAM. Bateria este de 4.600 de miliamperi, ceea ce asigură o autonomie de aproximativ o zi, în funcție de cum îl folosești. Avem totuși un ecran cu rată de refresh de 120 de Hz, foarte luminos și dacă-l deschizi e și foarte mare, așadar autonomia este așa cum mă așteptam. Din fericire se încarcă rapid la 66 de wați prin Huawei SuperCharge.  

Cum menționam, pentru că e foarte subțire, se încălzește destul de mult, deși are un sistem de răcire cu grafen lichid. 

Difuzoarele telefonului sunt stereo și sunt amplasate unul sub ecranul secundar, altul deasupra ecranului principal, iar rezultatul este unul excelent pentru un asemenea terminal. 

Așadar, caracteristicile tehnice sunt suficiente pentru a-l face un telefon de top, deși există niște compromisuri. Hai să vorbim și despre software, pentru că aceasta e întrebarea de la care am pornit azi - pot să-mi recreez experiența de pe telefonul personal pe acesta?

Software 

Huawei Mate Xs2 sosește cu sistemul de operare EMUI 12. Înainte de a pune tu întrebarea asta, telefonul are Huawei Mobile Services, nu Google Mobile Services. E primul Huawei pe care îl testez cu adevărat în ultimii ani și vin de pe iPhone și Android, așa că am avut întrebarea clasică: pot să-mi fac treaba?

Cum poți să instalezi aplicații pe Mate Xs2? Poți să folosești magazinul de aplicații AppGallery, poți să folosești Petal Search pentru a găsi aplicațiile care nu sunt oficial în AppGallery sau poți să faci așa numitele Quick App, pagini mobile care sunt optimizate pentru a arăta mai bine. La nivel global AppGallery are 187.000 de aplicații, iar anul acesta au fost adăugate 3.000 de aplicații locale. Dar vă zic sincer, am fost sceptic. 

Ce am făcut? Am luat cartela, am scos-o din telefonul personal și am pus-o în Huawei. Dacă e să testez asta, o voi face în modul cel mai serios. Voi folosi telefonul ca și cum ar fi al meu pentru câteva zile. 

Mi-am luat ecranul de pornire de pe iPhone și am început să instalez aplicații. Așadar, din tot ce am în momentul de față pe iPhone, nu am reușit să găsesc o variantă mulțumitoare pentru Google Drive, pentru Google Analytics și nu m-a încântat nici modul în care funcționeză HBO Max ca un Quick App. Altfel, YouTube am înlocuit cu Vanced. Ah, și un lucru foarte specific mie, nu am putut să folosesc F1TV pentru că nu aveam ultima variantă actualizată a aplicației drept APK, dar probabil se va rezolva. 

Așadar, am dus lipsa altor aplicații? Sincer nu. Niciuna dintre aplicațiile acestea nu mi-ar lipsi cu adevărat sau le-aș putea accesa de pe un laptop. Cum aș putea cataloga experiența? Pentru un utilizator la început de drum ar putea fi puțin confusing toată experiența de instalare de aplicații, care e un pic mai pe după cap decât la un iPhone sau un Android standard, dar Huawei a optimizat deja extrem de multe din această experiență. Și deși nu mai folosisem de multă vreme un terminal de la ei, m-am obișnuit foarte rapid. 

Lucrul care personal m-a deranjat este cantitatea enormă de aplicații bloatware pe care încearcă Huawei să le livreze în încercarea de optimizare și ajutare a utilizatorilor. M-am trezit că după ce am pornit și setat telefonul aveam deja două ecrane completate cu foldere de aplicații. Dar acestea nu erau instalate, ci doar erau sugerate mie. Sincer, too much. Poate pentru unii ar fi de ajutor, dar efectiv mi-a luat 10 minute să le șterg de pe desktop pe toate cele pe care nu le doream instalate. Înțeleg efortul, dar pentru mine a fost un minus. 

Odată ce am setat toate acestea aplicații, am dat de un telefon care funcționeză foarte bine, care nu a avut probleme în aplicații și care a fost surprinzător de bine optimizat pentru trecerea între ecranul normal și cel amplu. Uneori doar primeam mesaje în aplicații despre faptul că nu sunt optimizate, dar nu am simțit o problemă în YouTube, Messenger, Facebook, Instagram sau TikTok. Per total, a fost plăcută experiența pe ambele ecrane. 

Aplicațiile realizate de Huawei sunt optimizate, la fel ca și ecranul de pornire care se extinde în mod natural atunci când deschizi balamaua. Cred că ceea ce mi-a lipsit la nivel de software e posibilitatea de a folosi în mod eficient plierea, să folosesc acest feature pe post de suport, pentru a folosi doar o jumătate de ecran în mod landscape. Altfel, o serie de aplicații se deschid picture in picture cu ajutorul gesturilor, eficient atunci când te uiți la conținut video, dar vrei să vorbești și pe Messenger, de exemplu, sau vrei să urmărești update-uri în timp real pe Twitter. 

Bun, deci din punctul meu de vedere, 90% din timp Mate Xs2 este un telefon suficient. Dar e un Huawei, așadar camerele sunt foarte interesante. Să vorbim și despre ele. 

Camere foto și video

Telefonul are o cameră triplă pe spate. Camera principală True Chrome de 50 megapixeli are unghi larg și diafragmă de f/1.8, mai avem o cameră ultrawide de 13 megapixeli și o cameră cu teleobiectiv de 8 megapixeli. 

Camera frontală este de 10,7 megapixeli și are un unghi larg.

Așa cum ne-a obișnuit Huawei în ultimii ani, avem niște camere excelente, cu un nivel de detalii excelent, fotografii în lumină scăzută la cel mai înalt nivel și fotografii portret extrem de reușite. De asemenea, camera frontală are un unghi larg potrivit și pentru conferințe video, care se văd excelent dacă folosești ecranul deschis. Camera se folosește de tehnologia Huawei XD Optics pentru a optimiza în permanență imaginile și se bazează pe un motor de imagine XD Fusion pro. De asemenea, pentru selfie-uri te poți folosi de camerele principale, pentru că vei vedea un preview pe ecranul din spate, căruia nu-i voi zice neapărat ecranul secundar, ci doar jumătatea tăcută a ecranului. 

Zoom-ul optic 3X și zoom-ul digital 30X îți permit să încadrezi imagini chiar și la distanță, iar rezultatele sunt foarte bune.  

Și înainte de a vorbi despre punctele pro sau contra, să trecem în revistă prețul și competiția. 

Preț și competiție

Telefonul este disponibil în momentul de față în România în două variante de culoare  - alb și negru, cu 512 GB capacitate de stocare și 8 GB de RAM. Pe site-ul oficial Huawei poți alege și alte produse la reducere în pachetul cu Mate Xs2, cum ar fi o boxă Huawei Sound, un router sau un Huawei Band 6. 

Prețul este de 9.999 lei. E mult? Da, normal, ce vorbești? E mai mult decât mă așteptam? Sincer, nu. Telefoanele pliabile sunt încă o noutate premium și va mai dura până când prețul lor va coborî, atunci când vor începe să fie specificații de mid range. 

Are competiție? Samsung Fold 3 sau Samsung Fold 4 care urmează reprezint competiția directă. Ce are Samsung este faptul că nu ai bătăi de cap - ai un Android care nu are nevoie de niciun workaround. La nivel de design Huawei a reușit însă să creeze un pliabil de excepție. 

Hai să vedem, ce a fost pro, ce a fost contra?

Puncte Pro 
  • Ecranul este excepțional de luminos și culorile reușite
  • Design foarte subțire
  • În modul pliat se simte ca un telefon obișnuit
  • Performanțe tehnice foarte bune
  • Optimizări reușite la software
  • Am putut să îmi replic experiența de pe iOS destul de bine
Puncte Contra
  • Foarte mult bloatware în momentul în care faci setup 
  • Ecranul nu se deschide la un unghi de 0 grade din prima
  • Se încălzește destul de puternic pentru că e subțire
  • Bateria este doar mediocră 
  • Are doar conexiune 4G+
Concluzie

În concluzie, ce putem să zicem despre Huawei Mate Xs2? Pentru mine a fost un salt în necunoscut, pentru că nu mai testasem de multă vreme un dispozitiv de la ei. Dar mi-a plăcut, nu a fost o descoperire permanentă a necunoscutului, ci mai degrabă o experiență pe alocuri nouă. 

Huawei Mate Xs2 este un terminal de lux, pentru o nișă, dar ceea ce reușește să facă este să normalizeze telefoanele pliabile. Da, vei folosi ecranul mare de 7,8 inci doar în 10% din timp, iar pentru acest lucru nu ar trebui să ai o experiență compromisă, pe o cărămidă. Dar Mate Xs2 e cât orice flagship din lume. 

 


Citeste si