REVIEW Huawei nova 11 Pro - stil, fashion și aplicații oficiale Google

Am testat în ultima perioadă mai multe dispozitive Huawei și dincolo de întrebarea esențială - există viață cu Huawei Mobile Services, am apreciat mereu inovațiile aduse de companie când vine vorba de camere, de design și de stil. Înainte de toate, da, există viață nu după Google, ci cu Google, pentru că nova 11 Pro, dispozitivul mid range stilat pe care poți instala aplicațiile utile și oficiale de la Google cu ajutorul Gbox.
Design și display

Ce vedem atunci când punem mâna pe Huawei nova 11 Pro? E un terminal cu un display de 6,78 inci, margini rotunjite, un raport ecran/șasiu de 91,1% și cu o grosime de doar 7,9 milimetri. În plus, telefonul cântărește doar 188 de grame și se simte foarte bine în mână. Dar cifrele nu spun întreaga poveste.

Dacă pe față avem un telefon mid-range cu care ne-am obișnuit până acum, cu un display curbat pe margini, un modul dublu de camere selfie în colțul din stânga sus și un USB C jos, pe spate lucrurile se schimbă și Huawei mizează pe un stil care îmbină pielea ecologică și inserții de brand elegante în jurul numelui de nova.

Pe spate poți vedea brandul stilizat nova ștanțat pe pielea ecologică. Mi-a plăcut mult acest material pentru că nu lași amprente pe el, se simte bine în mână și transmite din personalitatea acestui telefon. În partea din stanga sus ai modulul de cameră unde camera principală este mai mare și înconjurată de un inel auriu care completează stilul telefonului.

Monogramele de pe spatele telefonului spun multe despre publicul țintă al terminalului. Vorbim de oameni eleganți, de tineri fashion, de cei care fac foarte multe fotografii și se visează vloggeri. E primul terminal de la Huawei care vine cu aceste monograme.

Designul limitează publicul țintă, dar cine dorește un telefon mai discret poate să pună o husă peste carcasele negre sau verzi.

Per total, îmi place foarte mult acest form factor al terminalului, unul pe care l-am văzut în ultimii ani - îmbină ideea de telefon subțire cu un ecran mare, dar care nu se simte uriaș. Astfel, poate fi ușor pus în ghiozdan sau în poșetă de oricine. Personal, apreciez acest tip de design.

Display-ul este un OLED de 6,78 de inci suficient cât să te joci, să urmărești video-uri și să-ți faci treaba. Rezoluția este una de 2652 x 1200 de pixeli, adică un 2,5K, un display la nivel de rezoluție pe care l-am văzut și pe generația anterioară. Rata de refresh este de 120 de Hz și luminozitatea este excelentă atât în interior, cât și în soare. Ce s-a schimbat față de generațiile anterioare e în materialele folosite pentru acest ecran, o sticlă numită Kunlun Glass, pentru o rezistență suplimentară. Kunlun Glass e o sticlă injectată cu ioni compoziți și trec prin 108 pași de microcristalizare și o topire la 1.600 de grade.

Conform datelor netestate de noi, rezistența la cădere este de 10 ori mai mare față de generațiile anterioare. Display-ul se simte excelent la atingere și este foarte responsiv, e o experiență fluidă care mi-a plăcut și rata de refresh adaptivă se simte.

Un amănunt specific Huawei este modul de colorizare a display-ului, unul saturat, dar nu exagerat, foarte natural și care nu e deranjant. Sunt fan al redării culorilor pe nova 11 Pro, un lucru important pentru cei care vor să se uite la conținut multimedia, dar să analizeze și fotografiile pe care le-au făcut sau chiar vlogurile pe care le-au filmat. Modul de culoare se numește Display Turbo și vine în premieră pe acest telefon. Dacă vrei câteva detalii tehnice, are un gamut de culoare P3, adică o redare perfectă a culorilor naturale și o frecvență de 1440 de Hz pentru dimming, ceea ce înseamnă că terminalul nu te va obosi atât de tare în lumină scăzută, pentru a te pregăti de somn cum trebuie.

Performanțe tehnice

Telefonul vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 778G cu 4G, așa cum deja ne-am obișnuit în ultimii ani, pentru că există restricții privind procesoarele pentru Huawei. Noi am avut la test varianta cu 256 GB de stocare și 8 GB de RAM.

Deși în folosirea de zi cu zi nu simți mari limitări, vorbim totuși de un procesor cu o anumită vechime și mi-ar plăcea să văd pe dispozitivele Huawei din România măcar procesoare Mediatek Dimensity care au și 5G, pe măsură ce tehnologia această avansează.

Cum se simte atunci când îl folosești? Realitatea este că nu simți diferențe foarte mari față de procesoare mai noi. Jocurile folosite nu au avut probleme, experiența în aplicații este foarte fluidă și nu am simțit niciodată că telefonul te trage în spate. Realist, în momentul de față, nici la viteza internetului nu simți mari diferențe față de un 5G sau un 5G+. Ceea ce face Huawei e să optimizeze excelent sistemul de operare Harmony OS pentru a funcționa pe acest procesor și se vede acest lucru. Din dificultatea de a nu avea acces inițial la Google Mobile Services, Huawei a învățat să optimizeze totul.

Pentru nevoile celor care vor un telefon stilat și în zona de mid range, care să nu spargă buzunarul, atunci Huawei este ceea ce trebuie.

Bineînțeles că Huawei stă bine la capitolul încărcare, doar ei au început să introducă încărcarea rapidă pe terminale. Bateria are 4.500 de miliamperi și autonomia reală este în jur de 2 zile în funcție de cum folosești telefonul - cu ecranul adaptiv și cu un mix de 4G și WiFi. Dar Huawei a dotat telefonul cu SuperCharge Turbo, adică un încărcător de 100 de wați care poate duce telefonul la 60% în doar 10 minute, iar în 20 de minute se încarcă complet.

Așadar, nu vei simți o problemă, telefonul nu te va lăsa la greu. Dacă ai telefonul la încărcat, dar vrei să navighezi internetul sau să te uiți la video-uri, bateria poate ajunge la 50% în doar 15 minute. Deci poți să stai pe TikTok și să încarci telefonul în același timp.

Camere foto video

Dispozitivul este dotat cu un sistem dual de 50 de megapixeli cu f/1.9 wide și 8 megapixeli cu f/2.2 ultrawide macro, un senzor de focalizare laser, filmează 4K și are o cameră de selfie duală de 8 megapixeli portret și una de 60 de megapixeli ultrawide.

Pentru cine este modulul acestui telefon? Ei bine, pentru cei care fac foarte multe portrete, pentru creatori de conținut, pentru oamenii care vor să prindă detalii din apropiere sau de la distanță. Deși camera principală de pe spate este excelentă, cea de selfie contează de fapt.

Camera de selfie are 60 de megapixeli și e una Ultra Portrait Dual Camera, cu un unghi de 100 de grade și cu un senzor suplimentar de 8 megapixeli pentru close up-uri. Este primul telefon care se deschide cu camera frontală, nu cu cea de pe spate.

Portretele ies excelent, cu detalii ale feței prinse cu atenție de terminal, iar zoom-ul nu strică din calitate. La 5X, de exemplu, un zoom pe care l-ai folosi dacă faci imagini de machiaj, de exemplu, mi-a prins porii feței foarte bine și inclusiv firele de păr de pe barbă. De asemenea, focusul este excelent. Ai numeroase alte efecte pe care le poți folosi, dar și o posibilitate de a avea o cameră wide de 0,7x pentru selfie-uri de grup.

nova 11 Pro debutează și un feature numit XD Portrait care este folosit în lumină scăzută pentru a îmbunătăți portretele, de exemplu dacă ești în oraș și e deja noapte. Ecranul se luminează, camera caută lumina din jurul feței și se concentrează în jurul chipului. Rezultatul depinde foarte mult de cât de beznă este, dar dacă faci o imagine pe seară, atunci detaliile feței vor fi evidențiate inclusiv de inteligența artificială fără foarte mult zgomot în portrete.

Modulul de pe spate este unul foarte corect. Pentru cine apreciază fotografiile macro, imaginile ies bine, iar focalizarea este rapidă și precisă, unghiul fiind de 112 grade și fotografiile se pot face de la 2 centimetri.

Senzorul principal de 50 de megapixeli scoate culori foarte bune, care nu sunt suprasaturate, mult mai naturale decât scotea Huawei în anii precedenți, dar are o calitate bună și pentru portretele în lumină scăzută. De asemenea, camera este dotată și cu funcții de inteligență artificială, cum ar fi AI Snapshot, care îmbunătățește culorile la interior pentru imagini cât mai instagramabile.

Sistem de operare și acces la aplicații

Una dintre temerile oamenilor când vine vorba de dispozitivele Huawei este lipsa aplicațiilor. Dar lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii ani. nova 11 Pro are un sistem de operare Harmony OS 3.0 cu EMUI 13.0.0 bazat pe Huawei Mobile Services.

În alte review-uri anterioare la dispozitive Huawei ori eu, ori colegii mei Florin Cașotă sau Cristi Ioniță v-am povestit că există viață-n aceste dispozitive. Că pentru un utilizator mediu spre avansat nu vei avea probleme.

Cum testez eu acest lucru? Mă uit la ce am pe telefoanele mele personale, adică un iPhone și un dispozitiv cu Android, și replic totul pe Huawei instalând aplicațiile din AppGallery. AppGallery este platforma oficială de distribuție a aplicațiilor. Are o colecție de aplicații foarte mare, fie că vorbim de unele dedicate dispozitivelor Huawei, fie că vorbim de cele care sunt disponibile și pe alte platforme. În momentul de față, 223.000 de aplicații sunt integrate cu HMS Core la nivel global, o creștere de 120% față de finalul anului 2020, de exemplu. AppGallery are astăzi peste 580 de milioane de utilizatori activi lunar conform datelor companiei.

Bine, bine, dar am acces la aplicații Google? Pentru că eu citisem că pe Huawei nu prea poți să faci asta. Ei bine, nova 11 Pro este și mai bine integrat, deoarece vine cu Gbox, o aplicație ce permite instalarea unui număr mare de aplicații de la Google și le poți accesa fără probleme.

Ce trebuie să faci? Odată ce ai pornit telefonul sistemul de operare îți va recomanda un număr de aplicații recomandate. Le poți debifa și nu trebuie să le instalezi. Pentru utilizatorii experimentați, pasul poate să fie unul suplimentar, nu cred că e atât de multă nevoie de el. Dar dacă vorbim de mama ta sau bunica ta, ele aproape pot să-și seteze singure telefoanele fără probleme cu ajutorul acestei funcții. Centrul de instalare de aplicații este AppGallery, care are mai multe surse pentru acestea.

Sistemul de instalare e familiar. Ai o zonă de căutare unde scrii numele aplicației dorite și apoi Instalare. Înainte de a instala orice aplicație Google, ți se va cere să instalezi Gbox, un instrument care permite deschiderea acestora în siguranță și fără probleme de către oricine. Gbox permite experiența nativă pe orice dispozitiv Huawei, iar aplicația nu trebuie dezinstalată din telefon pentru ca serviciile să funcționeze. Acestea se deschid ca orice aplicație nativă de pe orice alt sistem de operare și, din fericire, nu livrează reclame.

Majoritatea aplicațiilor Google se instalează fără probleme odată ce ai instalat Gbox, fără să mai fie nevoie de alte permisiuni. Vei observa, de exemplu, că dacă descarci aplicații din AppGallery care vin din alte magazine terțe, cum ar fi APKPure, trebuie să aprobi acel download. La cele cu Gbox nu e nevoie.

Am avut acces fără probleme astfel la experiența nativă Gmail, Google Maps, Google Meet, Google Photos, Google Docs sau YouTube în mod nativ. De asemenea, am putut folosi YouTube fără probleme alături de contul meu Premium. Mai ai acces prin Gbox la Uber, Google Translate, Google Search, Google Drive, News, Slides, Discord, Google One, Disney+, Duolingo, Dropbox, Google Sheets, Google Earth, dar și la alte aplicații precum Amazon prime Video sau Microsoft OneDrive. Soluția e disponibilă și pe alte dispozitive Huawei, precum P50, P40, Mate 50, Nova 10, Nova 9 și altele.

Altfel, eu mi-am instalat toate aplicațiile pe care le aveam altfel - mail, Telegram, WhatsApp, Facebook, Messenger, Spotify, HBO Max, Instagram, Linkedin, Twitter, Biziday, Reddit și altele. Dacă pui telefoanele unul lângă celălalt vei observa că la mine lipsesc doar două aplicații, dar unele care sunt foarte profesionale, nu atât personale - YouTube Studio, adică centrul de comandă pentru canalul de YouTube și Google Analytics, centrul de comandă pentru site. Am și aplicațiile bancare dorite, unele în mod oficial, altele prin magazine terțe de aplicații, dar descărcările trec prin sistemul de securitate al telefonului. Dacă vrei o notă suplimentară de siguranță, poți instala oficial Bitdefender Antivirus pentru Huawei.

La ce concluzie ajungem așadar? Îmi lipsesc două aplicații pe care le folosesc la muncă, dar altfel nu am simțit lipsa aplicațiilor Google, iar instrumentul Gbox face lucrurile mai ușoare de data aceasta, pentru că poate fi folosit ușor și de cei care sunt obișnuiți cu alte terminale. Recunosc că mi se pare fascinant de fiecare dată, pe măsură ce mai testez câte un model Huawei, cum au reușit integrarea aplicațiilor în Huawei Mobile Services. Așadar, e o opțiune solidă dacă-ți place și dispozitivul.

Preț și disponibilitate

Huawei a lansat dispozitivul nova 11 Pro în România la începutul lunii iunie. Dispozitivul este pe piață în varianta cu 8 GB de RAM și 256 de GB capacitate de stocare și sosește în două culori - Green și Black. Costul terminalului este de 3.200 de lei.

Pe site-ul Huaweistore.ro poți îmbina dispozitivul acesta cu reduceri la smartwatch-uri precum Watch GT 3 Pro sau cu căști FreeBuds 5 reduse.

Dacă ar fi să comparăm cu alte dispozitive de pe piață, prețul este un pic ridicat, dar primești un dispozitiv care arată stylish, cu camere foarte bune, care fotografiază și filmează excelent. De asemenea, autonomia bateriei este foarte bună. Dacă vom analiza evoluția prețurilor pentru dispozitivele din seria nova anterioare, ele vor intra la promoții pe site-ul oficial sau pe site-urile partenerilor, așa că rămâne o opțiune foarte interesantă pentru utilizatori.

În concluzie, Huawei nova 11 Pro este un dispozitiv care arată că poți avea toate aplicațiile necesare și în cadrul ecosistemului Huawei. Pentru utilizatorii care nu sunt experimentați, faptul că Huawei te ajută să instalezi aplicațiile utile e un lucru bun, iar dacă ești un utilizator mai experimentat vei trece peste asta ușor.

Saltul dintre un telefon obișnuit cu Android și Huawei nova 11 Pro e mic, iar dacă ai alte dispozitive precum un laptop, căști sau un smartwatch de la companie, atunci integrarea lor este foarte bună.

Rămâne un dezavantaj în privința procesorului, dar nu am simțit o nevoie profundă în folosirea zilnică, ceea ce înseamnă browsing, aplicații, jocuri sau foto-video.



Citeste si