REVIEW Huawei Watch 4 Pro - ceasul smart cu eSIM de folosit peste tot

Huawei Watch 4 Pro este un ceas smart care aduce noi facilități de mobilitate, sănătate și sport pentru cei care vor să îmbine eleganța și sportivitatea. Se lansează în România și este dedicat celor care vor un mix de sport, fitness și eleganță.

Ultima oară când vorbeam despre un ceas din această gamă era în 2021 pe start-up.ro, iar atunci Watch 3 Pro era ceasul care aducea pentru prima oară HarmonyOS, sistemul de operare proprietar Huawei pe un ceas. Watch 4 Pro continuă ceea ce a adus bun 3 Pro și adaugă noi funcții pentru un adevărat flagship când vine vorba de ceasuri dedicate purtării zilnice. Între timp în gama Huawei a apărut și Ultimate, pe care l-am testat anul acesta, un ceas care e dedicat aventurierilor. Acesta e mult mai mult und aily driver care arată excelent.

Varianta pe care am avut-o noi este cea cu brățară și șasiu de titan, una care arată excelent dacă vrei să-l porți la costum, dar poți să iei și brățări de piele.

Design Huawei Watch 4 Pro

Smartwatch-ul vine în două variante. Watch 4 are o brățară de cauciuc și un șasiu din oțel inoxidabil, iar Watch 4 Pro are un șasiu din titan foarte rezistent și poate avea brățară de piele sau tot din titan, așa cum am eu aici.

Huawei descrie acest design ca unul futuristic și planetar. Spațiul l-a inspriat. Față de generația anterioară șasiul este mai unitar și rotunjit. Marginile de titan curg natural înspre ecranul care e relativ convex și căreia i se văd marginile elegante.

Brățara de titan este una foarte elegantă și este ușor de aranjat pentru a se potrivi pe orice încheietură. Când am scos ceasul din cutie îmi era puțin mare, dar brățara are butoane culisante care eliberează câte un element și o poate face mai mică sau mai mare. Procesul a fost mult mai simplu decât credeam.

În jurul ecranului ai o margine neagră pe care sunt puse gradații orare, iar pe dreapta avem două elemente. Un buton fizic ce pornește un asistent virtual Huawei sau comenzi rapide de telefon, sănătate sau sport, dar și o coroană rotativă la fel ca la ediția precedentă, cu un element de culoare roșu ce separă coroana elegant. Aceasta este folosită pentru navigarea în meniuri, pentru acțiuni de tip Înainte-Înapoi în meniul. Iar ecranul este unul tactil și luminos pe care îl poți folosi cu ușurință. Dimensiunea ecranului este una standard de 1,5 inci.

Personal mi-a plăcut mult designul pentru că este unul foarte precis, titanul se simte rezistent, e greu, dar fără să fie incomod. E un aliaj venit din industria spațială și conform datelor companiei este de 3 ori mai rezistent și de 2 ori mai dur. Astfel, nu se zgârie la fel de ușor și protejează ceasul în cazul căzăturilor.

Ecran Huawei Watch 4 Pro

Ecranul de la generația aceasta are dimensiunea de 1,5 inci și este un LTPO AMOLED, ce permite un contrast mult mai bun și în soare. Materialul din care este creat este sticlă safir, care adaugă o rezistență suplimentară și sunt elemente care vin și de la generația anterioară, dar și de la Ultimate.

Față de generația anterioară proporția ecran șasiu este de 71,72%, ceea ce înseamnă că Huawei a reușit să micșoreze marginile cu peste 5% față de generația anterioară. Cu toate acestea, mă bucur că există un bezel atât pe sticlă, cât și pe șasiu, tocmai pentru a evita atingerile accidentale și pentru a avea o experiență plăcută. Cu toate acestea, bezelul este cu 16,5% mai subțire.

M-a impresionat ecranul. Se aprinde atunci când întorci încheietura spre tine și poți alege numeroase fețe pentru acesta. Eu am ales două tipuri de fețe. Una mai utilitară, cu date despre pași și temperatură, una foarte elegantă, ca un ceas cu un fundal verde care transmite eleganță, inspirată de zona analog. Am putut purta acest ceas lejer și când am avut un tricou, dar și când am avut un sacou. Nu aș vedea ceasul acesta greșit în niciun context - casual sau de eveniment. Huawei Watch 4 Pro este compatibil cu peste 20.000 de fețe de ceas pe care le poți alege din magazinul online Huawei, unele inspirate de zona spațială și planetară, altele utilitare și nișate pe tipul de activitate pe care o alegi.

Am folosit ceasul în interior, dar și în soare plin. M-a impresionat că pot vedea fără probleme datele de pe el atunci când soarele bate, chiar dacă ecranul este lucios, luminozitatea este impecabilă.

Ecranul tactil este unul responsiv și l-am folosit și când aveam mâinile puțin transpirate și răspunde foarte bine, un lucru util dacă te duci la sală sau folosești ceasul când faci sport. De pe ecran poți controla majoritatea funcțiilor rapide în mod tactil.

Din stânga cu swipe găsești date despre vreme și muzică, dar și comenzile vocale pe care le poți da. La swipe dinspre dreapta poți să treci prin aplicații rapid - fie că vorbim despre activitatea fizică, fie Health Glance despre care vorbim mai târziu, activități sportive, Huawei Wallet. De sus găsești comenzile rapide, utile dacă vrei să pui Do Not Disturb sau Sleep Mode, iar de jos găsești notificările. Pentru a intra în meniuri mai complexe folosești coroana rotativă, iar despre alte funcții vorbim când trecem la partea software.

Ei bine, că tot ziceam de software, Huawei a adus îmbunătățiri în această zonă față de generația anterioară. Diferența față de Ultimate, de exemplu, stă în capacitățile de scufundare sau presiune, dar pentru nevoile obișnuite ale oamenilor activi, Watch 4 Pro a fost optimizat. 

Health and Fitness pe Huawei Watch 4 Pro

Ca să folosești ceasul ai nevoie de aplicația Huawei Health pe care o poți instala pe un telefon Android, pe unul cu Huawei Mobile Services sau pe iPhone. Pe iPhone limitările țin doar de câteva integrări cu notificările, dar în rest ai majoritatea funcțiilor dorite în aplicație.

Aplicația Huawei Health e punctul central de control, de acolo vezi toate datele de fitness, poți să integrezi cu alte aplicații din telefon, cum am integrat eu cu Apple Health pe iPhone, poți adăuga noi fațete de telefon și să vezi date într-un mod mai amplu.

Huawei Watch 4 Pro vine cu puterea software-ului de sănătate și fitness de la Huawei care m-a impresionat și pe Watch Ultimate. Ce poți verifica aici? Bineînțeles ca prevenție.

Huawei a reușit să adauge o funcție numită Respiratory Check care adună date precum oxigenarea, sunetele de tuse, informații precum dacă ești fumător sau poluarea aerului, pentru a-ți oferi o estimare a sănătății pulmonare. Algoritmii iau în calcul toate aceste aspecte pentru a-ți oferi o imagine de ansamblu asupra sănătății respiratorii și să știi dacă poate ai nevoie să faci un control profesionist.

La fel ca și la ultimele ceasuri de la Huawei ai funcțiile deja de bază - analiză ECG a pulsului în timp real certificată, detectarea rigiditiății arteriale, oxigenarea sângelui, stres, temperatura pielii, dar și date despre somn. Huawei a adăugat anul acesta funcția Health Glance, care reprezintă un fel de baterie de teste care se pot realiza în 60 de secunde cu ceasul la mână. Acestea includ o imagine de ansamblu care includ toate cele de mai sus pentru a vedea imediat datele acestea și ca să nu mai treci prin fiecare test. Pentru cei interesați de sănătatea lor e un test foarte simplu de făcut la începutul sau la finalul zilei pentru a se monitoriza.

Iar dacă treci de pe ceas în aplicația de pe telefon, poți vedea Health Trends, ca să vezi care au fost momentele care te-au afectat, să le corelezi cu anumite activităși sau stres. Trendurile pot fi văzute pentru ultimele 30 sau 180 de zile. Poți seta pe ceas și remindere pentru a-ți face toate aceste teste, iar datele le vezi mereu în aplicația Huawei Health.

La nivel de fitness ai zeci de exerciții fizice care sunt monitorizate și pe care le poți sincroniza cu aplicațiile din telefon. Huawei are peste 100 de moduri de exerciții fizice, un coach AI care să te ajute la exerciții, monitorizarea rutei pentru drumeții ca să nu te pierzi. Dar asta nu e tot.

Huawei Watch 4 Pro adaugă detecția automată a căzăturilor, o funcție importantă și pentru tineri, dar și pentru bătrâni. Dacă ai căzut, ceasul afișează un pop up în care te întreabă dacă ai căzut și poate suna automat la un serviciu ca 112. Atenție - funcția trebuie activată din setările ceasului odată ce îl setezi. Și e important să ai telefonul conectat la ceas pentru ca apelurile să se realizeze fără date mobile pe ceas.

Dar ce treabă au datele mobile? Ei bine, ceasul sosește anul acesta și cu suportul pentru eSIM, adică posibilitatea de a-ți pune numărul tău și pe acest ceas și să-l folosești independent de telefon. Astfel, poți să conectezi ceasul la căști pentru a prelua apeluri, poate funcționa cu date mobile fără să ai telefonul aproape, dar ai și aplicații noi de care poți să te bucuri.

Huawei a adus prima ediție Petal Maps pentru ceas pe Watch 4 Pro, iar aceasta funcționează independent. Dacă vrei să te duci la plimbare pe jos, dacă vrei să mergi cu bicicleta sau cu motocicleta, ai ceasul la mână. Ziceam că poți să folosești ceasul cu eSIM-ul cu același număr de telefon, dar poți să alegi un număr special pentru ceas. De ce? Poți să împarți acest număr doar cu persoanele apropiate, ca să te bucuri de intimitate atunci când vrei să te relaxezi sau să ieși singur în natură.

Huawei Watch 4 Pro este plin de funcții. Fitness, monitorizare sănătate, eSIM, Petal Maps. E un ceas care îmbină viața de oraș cu viața liberă din parc sau de pe munte. Și pentru toate acestea, autonomia și specificațiile tehnice au fost îmbunătățite. 

Specificații tehnice Huawei Watch 4 Pro

Ce contează cu adevărat la un ceas smart? Procesoarele de astăzi sunt mai mult decât suficiente pentru operațiunile pe care le facem pe un smartwatch, dar avem nevoie ca acestea să funcționeze eficient. Să nu irosească bateria degeaba.

Huawei Watch 4 Pro are o autonomie crescută de 4,5 zile dacă îl folosești pentru toate activitățile, inclusiv cu un eSIM, inclusiv cu monitorizare activă a sănătății. Dar la fel ca și la generația anterioară, Huawei a adus modul numit Ultra long Battery Life, dar îmbunătățit. El promite 21 de zile și suportă mai multe activități. Dacă la Watch 3 Pro acest mod era unul aproape de urgență și care închidea majoritatea funcțiilor, cu Ultra Long Battery Life pe Watch 4 Pro ai un ecran aprins, monitorizare de fitness, fără harta rutei, funcții de sănătate fără Health Glance și Respiratory Check, dar și posibilitatea de a asculta muzică.

În plus, încărcarea se face mai rapid. Timpul de încărcare a scăzut cu 40% față de generația anterioară, iar în 90 de minute se încarcă integral. La o încărcare de 15 minute câștigi o zi de folosire a ceasului.

Huawei Watch 4 Pro și Huawei Watch 4 sunt disponibile în România de pe 8 iunie. Watch 4 Pro cu o curea din piele și corp de titan va costa 550 de euro, iar versiunea de titan complet pe care am avut-o la test costă 700 de euro.

Huawei Watch 4 Pro este disponibil pe magazinul online Huawei Store împreună cu o ofertă interesantă în această perioadă. 

La final, ce aș putea spune drept concluzie pentru acest ceas? Huawei a lansat multe dispozitive pe această nișă în ultima vreme și țintește diferite publicuri. Watch D are funcții de monitorizare a tensiunii, Ultimate e pentru aventurieri, iar Watch Pro este un flagship pentru toată lumea. Sunt doi ani distanță față de generația anterioară și mi se pare că e un calendar potrivit, tocmai pentru ca îmbunătățirile să fie vizibile. E un ceas masculin, fără îndoială, pentru cei care preferă un dispozitiv măricel, dar elegant și versatil. Mie mi-a plăcut mai mult decât credeam.

L-am folosit conectat la un iPhone, l-am folosit în timp ce dormeam pentru a monitoriza somnul și nu m-a deranjat deloc, l-am folosit la plimbări. E tipul de ceas pe care îl cumperi azi și realist îl vei avea și peste 3-4 ani, mai ales că cel din titan e foarte rezistent. Iar asta face ca prețul să fie unul foarte bun.



Citeste si