REVIEW Huawei Watch Fit 3 - ceasul fashion care face mai mult decât pare

În principiu poți să spui multe despre Huawei, dar unul dintre segmentele unde compania a fost constantă în ultimii ani a fost cel al dispozitivelor purtabile. Ei bine, pentru zona de lifestyle și fashion, dispozitivul pe care l-am avut în ultimele săptămâni cu mine este unul dintre cele mai interesante. Huawei Fit 3 e un smartwatch de lifestyle și fashion, cu funcții de fitness și sănătate, la un cost extrem de competitiv din punctul meu de vedere.

Când auzi Watch Fit te gândești poate la brățări de fitness, dar acesta nu e așa ceva. Este un ceas smart care concurează direct cu Fitbit Versa sau Apple Watch, la un cost extrem de competitiv.

Ca un scurt rezumat al seriei de dispozitive purtabile de la Huawei, zona Ultimate e pentru aventurieri, Watch și Watch GT sunt ceasuri masculine, Watch Fit 3 este zona de lifestyle, Band e în zona de brățări de fitness cu display, în timp ce Watch D e înspre zona dispozitivelor medicale.

Huawei Watch Fit 3 a fost la noi la test în ultimele săptămâni și putem spune că sunt o propunere foarte bună pentru cei care vor un ceas unisex, care vor să monitorizeze funcții de sănătate și fitness și vor un dispozitiv care să se potrivească la orice îmbrăcăminte. Cumva, Huawei Watch Fit 3 păcălește oamenii și arată ca un dispozitiv mai scump decât este.

Design și calitate

Fit 3 evoluează față de generațiile anterioare printr-un look mai premium și o dimensiune mai mare a ecranului. Înălțimea sa este de 43 de milimetri și lățimea de 36 de milimetri, mai mare decât generația anterioară care era doar mai înaltă. Astfel, designul aduce acum mult mai mult cu modele consacrate pe piață cum ar Fitbit Versa sau Apple Watch. Pentru mine asta înseamnă că se potrivește mai bine și la o ținută sport, dar și la una mai fashionable, mai ales cu această brățară din material textul pe care am avut-o.

Corpul ceasului este din aluminiu și colțurile sunt rotunjite. Pe margine ai două elemente de design care ies în evidență. Coroana rotativă roșie care e un element foarte mișto și butonul care conține și el o textură roșie.

Un avantaj al ceasului este că are mult mai mult ecran decât alte ceasuri de pe piață, comparația putând să o faci cu Watch SE de la Apple. Și are o grosime de doar 9,9 milimetri și o greutate redusă de 26 de grame, lucru ce-l face extrem de confortabil de purtat și de dormit. Iar eu sunt un om care nu doarme cu ceasul tocmai pentru că mă incomodează. E mai subțire și mai ușor decât alte modele de pe piață.

Eu am avut brățara de textul și cu scai care mi-a plăcut foarte mult. La fel, pentru că e versatilă, tinerească și diferită de cele din cauciuc. De fapt nu cauciuc, că se numește fluoroelastomer, adică un material elastic ce amintește de acesta.

Ai 6 opțiuni de brățări - cea de nylon căreia eu i-am zis textil până acum și cea de piele, care au și o eleganță sporită pentru că nu se prind direct de corpul ceasului, ci au și două balamale, în lipsa unui cuvânt mai bun. Brățările de fluoroelastomer vin în 4 culori - negru, roz, verde și crem.

Ecran Huawei Fit 3

Mergând mai departe, ecranul îl scoate în evidență și am văzut asta în folosirea zilnică. Are o luminozitate mare și rezistă la soare foarte bine. E un ecran de 1,82 inci AMOLED în culori foarte saturate, ecranul e puțin curbat, adică acel 2,5D care este prezentat de multe ori pe smartwatch-uri, iar marginile sunt de metal.

Câteva cifre bune - 77% raport dintre ecran și corp, 347 de pixeli pe inci rezoluție HD, rată de refresh de 60 de Hz și luminozitate de 1.500 de niți. Toate cifrele sunt superioare celor două alte modele menționate, Fitbit Versa și Apple Watch SE 2, dar ceea ce mi-a plăcut mie în mod special e faptul că e un ecran folosibil și nu foarte mic, are o formă de pătrat cu colțuri rotunde care nu pare scos din pungile de pufuleți și în soare se vede impecabil.

Ce poți face cu un ceas? Păi e simplu - notificări pe telefon, funcționează cu orice - Android, Huawei, iPhone, dar și diferite monitorizări. Fie că vorbim de sănătate, fie că vorbim de fitness, lucruri importante care au fost îmbunătățite de către Huawei.

Ceasul se conectează la aplicația Huawei Health care te ajută să monitorizezi funcții de wellbeing cum ar fi somnul, oxigenarea sângelui, pulsul, dar și foarte multe sporturi. Ai 101 sporturi integrate în mod automat, dar va trebui să mă crezi pe cuvânt, că nu am putut să joc squash și polo. Important este că reziste la 5 atmosfere sub apă.

Fitness și monitorizarea activității

Față de generația anterioară, Huawei Watch Fit 3 vine cu un motor de inteligență artificială care ajută utilizatorii cu sugestii. Motivul e simplu - majoritatea dintre noi uităm să facem acest lucruri și smartwatch-urile funcționează ca remindere. Huawei a înțeles că ceasul inteligent funcționează ca un mini antrenor personal și oferă sugestii, iar aplicațiile au trecut printr-un redesign, fie că vorbim de inelele de activități, recomandări contextuale, de exemplu dacă e foarte cald, îți zice să nu ieși cu bicicleta, ci să faci sport în sală.

Nu sunt un mare sportiv. Hai să fim serioși, majoritatea review-urilor pe care le vei vedea la acest dispozitiv nu sunt făcute de oameni care aleargă. La nivel de senzori, aceștia au fost îmbunătățiți, iar peste ei a venit inteligența artificială care poate crea un plan de antrenament care să conțină încălzirea, să îți ofere un ritm de urmărit (asta dacă vrei să participi la semi maraton e foarte util), îți spune să faci stretching și o comparație cu alți utilizatori, dar și o predicție de timp. Așadar, poți să te antrenezi cu ajutorul unui dispozitiv care nu este foarte scump. De asemenea, dacă alergi pe stadion, ai funcții care urmăresc acest lucru ca să poți să ai monitorizare precisă.

Pe partea de monitorizare a alimentației, un lucru interesant care a fost adăugat de către Huawei și care va funcționa în curând și în România e că poți să adaugi ce ai mâncat. Acest lucru nu e nou, dar lista de alimente a fost updatată pentru a putea fi în mare parte sincronizată cu ce ai în magazine în România. Pentru că altfel ar fi fost complicat să stai să introduci manual, acum poți să cauți în Huawei Health și să adaugi direct produsele. Astfel, aplicația știe cât înseamnă o doză de Coca-Cola în calorii și apoi îți poate oferi recomandări. Astfel, ceasul poate să monitorizeze ușor diferența dintre alimentație și sport ca să îți ofere recomandări dacă ai avut o dietă care nu este potrivită, ai avut un exces de calorii sau chiar un deficit.

Au fost îmbunătățite monitorizările de la fotbal, baschet, padel, dar și la eSports, dar la asta aștept să o testați voi. În plus, există sincronizare cu echipamente de fitness pe care le găsiți în săli din București ca să puteți să participați la clase de grup de cycling sau să vă antrenați individuali și să aveți datele în același loc.

Sănătate pe Huawei Fit 3

Pe partea de sănătate, Huawei folosește un cumul de senzori numiți TruSeen, care au ajuns la generația 5.5, pentru monitorizare mai precisă a pulsului și a oxigenării sângelui, dar și o monitorizare a somnului mai bună.

Pe somn ai Huawei TruSleep 4.0, iar comparația mea a fost cu inelul Oura Ring pe care îl am. Există mici diferențe venite din contextul pe termen lung, pentru că am Oura de aproape doi ani, iar Huawei abia a învățat, dar datele despre somn sunt foarte apropiate, atât cât privește deep sleep, dar și somnul de tip REM. Tendința ceasului este să identifice mai puțin deep sleep decât inelul, dar aici poate fi un lucru de la algoritm sau de la poziție - ceasul e pe mână, inelul e pe deget. În plus, ceasul are și Sleep Breathing Awareness Feature prin care te avertizează dacă sforăi sau ai probleme de respirație în timpul somnului.

Altfel, poți să înregistrezi pulsul, ori punctual, ori permanent, are senzori care te pot avertiza dacă există risc de aritmie, dar trebuie să activezi acest lucru din Huawei Health, monitorizezi oxigenarea sângelui și toate datele sunt unite inclusiv cu partea de mai sus de alimentație.

Pentru femei există o funcție de monitorizare a ciclului menstrual.

Cum spuneam, e un ceas potent cu multe funcții pentru un cost foarte mic. Ecosistemul Huawei e în creștere, senzorii sunt îmbunătățiți, iar un ceas nu mai reprezintă doar o metodă de a vedea notificări de pe telefon, ci o metodă simplă și pe care aproape o uiți de a ști în permanență dacă lucrurile stau bine. Eu vă spun din experiență proprie. Atunci când pulsul e ridicat, somnul nu a fost de calitate, deja am primit un semnal. Ce să vezi, câteva zile mai târziu eram răcit.

Am zis că uiți. Ei bine, un lucru care mi-a plăcut la acest ceas e autonomia. La momentul la care scriu acest review folosesc terminalul de 9 zile și mai am 12% baterie, ceea ce m-ar duce probabil până înainte să mă culc. Așadar, ai un ceas pe care-l încarci de 3 ori pe lună și apoi funcționează destul de autonom. Are și fast charging, dacă încarci 10 minute ai energie cât pentru o zi și nu vei avea nevoie de mai mult de 60-70 de minute.

Depinde de tine cât de mult input vrei să oferi. Dacă vrei să-l folosești la maximum, recomand să faci efortul de a adăuga alimentația și integrarea cu dispozitivele de fitness folosite, ca să poți să ai o imagine de ansamblu corectă a ta.

Mi-au plăcut și lucrurile simple. De la clasica notificare să mă ridic de pe scaun din când în când până la concluzii primite dimineață după ce am dormit.

În altă ordine de idei se conectează la căști și poți descărca muzică în Huawei Health. Huawei a adăugat și o serie nouă de watch faces, mie mi-a plăcut cea standard care-și schimbă culoarea atunci când folosești coroana rotativă.

Ai o lipsă - nu poți să plătești cu el, ceea ce poate fi un minus pentru oamenii care fac asta. Eu nu folosesc ceasurile de obicei pentru plăți, deci nu mi-a lipsit, dar dacă ai nevoie de asta, să ții minte.

Preț și concluzii

Ați tot așteptat până acum. Huawei Watch Fit 3 costă 769 de lei în momentul lansării pe Huawei Store. 

Între 7 și 21 mai, utilizatorii vor primi un voucher de 199 de lei valabil pentru o curea gratuită de Watch Fit 3. De asemenea, vine la pachet cu căști FreeBuds SE2 cadou. 

Ceasul are un preț competitiv. Din punctul meu de vedere arată mai bine și mai scump decât Fitbit Versa 4, care e la 700 de lei în momentul de față. Iar în game de preț mai mari, Apple Watch SE 2 este deja 1.200 de lei și are un ecran mai mic decât acesta.

Poți să zici multe despre Huawei, personal rămân de ceva vreme fanul a două game. Căștile pe care le lansează care sunt ingenioase și interesante, dar și ceasurile smart. Fit 3 arată bine la orice ținută și un minus pe care îl spun din nou pentru unii utilizatori este lipsa Huawei Wallet în România, așadar nu poți să faci plăți cu el. Eu personal prefer să folosesc telefonul pentru plăți, niciodată nu mi-a plăcut cu ceasul, dar fiecare alege.



Citeste si