- 21 Ianuarie 2022
REVIEW Mesh IP-COM AC-1200 Enterprise - soluții de internet pentru IMM-uri
În primul rând, ce e un sistem WiFi mesh? Ei bine, dacă vrei să afli cum să-l folosești pentru casa ta sau pentru afacere, află că un sistem mesh e o metodă prin care poți să ai internet wireless prin conectarea a mai multe puncte de acces fără niciun fir, pornind de la aceeași rețea. Practic, nu trebuie să ai mai multe rețele, chiar dacă ai, de exemplu, o vilă. Unești mai multe asemenea dispozitive care pot fi coordonate din același centru de control.
IP-COM este divizia de business a Tenda, producător de dispozitive wireless. Noi am folosim un sistem mesh IP-COM format dintr-un punct de acces EW9 și două puncte de acces suplimentare EP9.
Sistemul aceste este unul Enterprise AC1200, prin care poți să conectezi doar un cablu de internet și să-l montezi pe perete. Ulterior, legi celelalte access point-uri unde dorești să ai o calitate a internetului mai bună.
Pachetul e unul destul de consistent, dar dimensiunile dispozitivelor nu sunt mari. Au 17 cm pe 17 cm și o grosime de 36 de milimetri. Fiecare vine cu un adaptor pentru a fi conectat la o priză și pot fi montate în diverse moduri. Astfel, pentru a arăta mai bine sau pentru a le ascunde le poți monta pe perete, pe tavan sau pe birou.
În pachet ai și dibluri pentru perete, cabluri pentru conectarea Ethernet-ului în portul WLAN. Dispozitivele au un design standard, pătrat, colțuri rotunjite și culoare albă.
Sistemul IP-Com folosește tehnologie True Mesh și dual band 1167 Mbps. Astfel, dispozitivele se conectează între ele în mod simplu. Odată setat primul dispozitiv din rețeaua mesh, celelalte adăugate se conectează automat, fiind nevoie doar să le bagi în priză.
Mesh-urile au antene în interior, așa că sunt discrete și arată bine oriunde le pui, iar device-urile funcționează cu seamless roaming, astfel încât utilizatorii se pot muta de pe un mesh pe altul fără să aibă căderi de viteză sau de rețea.
Fiecare dispozitiv are 4 antene orizontale și omnidirecționale. Mesh-ul EW9 care oferă conexiunea inițială are și 4 porturi Gigabit. Conform standardelor IP-Com pe banda de 2,4 Ghz poți avea viteze de 300 de Mbps, iar pe banda de 5 Ghz de 867 de Mbps.
Viteza rămâne relativ constantă în primul nod și scade un pic la al doilea nod. Avantajul e că poți distribui nu numai conexiunile WiFi, dar și dispozitive de Internet of Things conectate la acestea, ca să nu supraîncarci o singură rețea și să separi dispozitivele de folosirea curentă.
Cu ajutorul a două transmițătoare EP9 poți ajunge la o suprafață de 500 de metri pătrați, mai mult decât suficientă pentru o cafenea sau pentru o vilă. De ce nu, poți folosi astfel de mesh-uri și pentru casa de vacanță. Poți conecta până la 80 de dispozitive în organizarea standard din pachet, cu două EP9.
Cum controlezi rețeaua din aplicațieMesh-urile de la IP-Com pot fi folosite și în case, dar într-unele mari. Dar noi le recomandăm pentru birouri, restaurante, hoteluri sau pentru alte IMM-uri care au nevoie de internet de calitate. Până la urmă, chiar dacă oamenii nu mai muncesc atât de mult de la cafenele momentan, din cauza restricțiilor, pe viitor ne vom întoarce acolo și vom căuta cel mai bun internet ca să putem munci din locuri diverse.
Practic, mesh-ul principal din această rețea funcționează ca router principal, iar nodurile satelit preiau semnalul. Poți controla totul online de pe calculator sau din aplicația IP-COM WiFi de pe Android sau iPhone care-ți permite să monitorizezi dispozitivele din rețea, să vezi dacă funcționează cum trebuie, să vezi viteza și consumul. Astfel, să poți să ai un control asupra dispozitivelor tale.
Tot din aplicație poți să dezvolți și securitatea rețelei, atât de importantă. Poți să construiești portalul de autentificare Web cu parolă, dar poți să trimiți și SMS-uri pentru verificare ca să ai control asupra datelor.
Cu ajutorul aplicației poți să vezi în timp real câți oameni sunt conectați la internetul tău și poți să te asiguri că atunci când închizi biroul sau cafeneaua, nu rămân dispozitive conectate sau vecini care se folosesc de WiFi-ul tău. Sau, de ce nu, actori malefici care vor să profite de vulnerabilitățile din rețea.
Poți să mai găsești dispozitivul în anumite magazine online din România. EW9 costă 437 de lei, iar fiecare EP9 costă 357 de lei, așadar un sistem pentru 500 de metri pătrați poate să ajungă spre 1.200 de lei, un cost rezonabil pentru o rețea de calitate și sigură pentru afacerea ta.
Așadar, dacă ai nevoie de un dispozitiv pentru afacerea ta, fie că vorbim de sediul unei companii mici, de o cafenea, o spălătorie auto unde vrei să le oferi clienților WiFi gratis sau orice business de HoReCa, IP-COM AC1200 Enterprise poate să fie o soluție.