REVIEW Nokia T20 - o tabletă surprinzătoare pentru familie

Nokia, prin intervenția HMD Global, are un traseu stabil și constant în lumea smartphone-urilor. Nu vom vedea prea curând un flagship de la ei, dar ne-au obișnuit cu telefoane rezistente, cu actualizări de securitate și care sunt în zona ieftină sau medie de piață. Iată că, după mulți ani, putem spune că avem și o tabletă Nokia. Adică modelul T20.

Abonează-te aici la canalul nostru de YouTube pentru a primi în avanpremieră aceste video-uri. 


Nokia T20 nu e o tabletă care să bată vreun record, dar eu sunt dintre cei care cred că tabletele scumpe sunt dorite de puțini oameni, iar cei care le cumpără le țin destul de mulți ani. Ca să o spun drept, am o tabletă care e veche de vreo 4 ani. Și nu simt nevoia de alta. Așadar, tableta e azi un dispozitiv pe care să te uiți la Netflix, poate să-l iei în vacanță sau să facă cel mic școala online. Dar hai să vedem despre ce e vorba cu Nokia T20.

Design și ecran Nokia T20

Tableta arată mai bine decât una entry level. Din punctul acesta de vedere, Nokia a făcut treabă mai bună cu T20 decât cu unele telefoane, care mi se par pur și simplu prea bătrânești. Tableta vine cu un spate metalic turcoaz, Nokia îi zice Deep Ocean, care transmite senzația de calitate și seriozitate. E un lucru foarte bun pentru categoria aceasta de preț unde de obicei vedem numai obiecte plasticate. Mi-a plăcut mult. Pe marginea din spate există și o bandă din plastic pentru a permite semanlului să circule. Pe spate avem o singură cameră stingheră și discretă.

În față ecranul este înconjurat de margini egale care nu sunt nici subțiri, nici prea groase. Sunt fix medii, cam un centimetru. Nu e cea mai arătoasă tabletă, dar nici nu poți să schimbi foarte mult această piață.

Camera frontală este amplasată pe marginea din dreapta, deci te forțează ca în timpul unui call să o ții pe orizontală, iar în partea de jos există o mufă de încărcare USB-C. Pe marginea dreaptă sunt și butoanele de volum, iar sus ai butonul de start stop.

Ecranul este unul pe care l-am apreciat, deoarece are o rezoluție de 2000 pe 1200 de pixeli, adică este un format de imagine 5 pe 3 2K. Imaginile sunt clare, iar tableta excelează pentru categoria sa de preț. Luminozitatea este foarte bună și de multe ori am fost chiar tentat să o dau mai jos pentru că mă deranja. Dimensiunile ecranului sunt de 10,4 inci, așadar ai spațiu suficient cât să nu fie o tabletă chinuită pentru mail-uri sau pentru școala de acasă. Din punctul acesta de vedere, Nokia s-a dus exact pe ceea ce ai nevoie de la o tabletă de buget. De prea multe ori vedem ecrane meschine ca dimensiuni și rezoluție.

Marginile tabletei sunt relativ rotunjite, deci nu există riscul să devină o problemă. Nokia a menținut totul la un nivel foarte basic, dar care transmite mai multă calitate decât categoria de preț unde se încadrează.

Designul transmite calitate și am apreciat asta. Dar cât de limitată este la nivelul performanței această tabletă. Sau nu este?

Performanțe tehnice Nokia T20

Nokia T20 nu va face valuri când vine vorba de specificațiile tehnice. De altfel, nici nu mă așteptam la asta la acest preț. E o tabletă care-și face treaba pentru streaming și browsing, dar cam atât.

Tableta are un procesor destul de ciudat numit Unisoc T610. Zic ciudat pentru că nu e întâlnit pe prea multe dispozitive. Unisoc e un producător chinez de semiconductori și au început să iasă pe piață mai mult în ultimii ani, pe lângă Qualcomm, MediaTek și alții.

În momentul acesta la nivel internațional veți găsi procesorul Unisoc T610, unde T vine de la Tiger, pe dispozitive Realme sau Honor, dar cam atât.

Capacitatea de stocare este de 64 de GB, iar memoria RAM este de 4 GB. Bateria este de 8.200 de miliamperi.

Ce poți face cu aceste performanțe? Nu am avut probleme în a foloosi orice serviciu de streaming, am făcut browsing destul de rapid, dar sincer nici nu m-am jucat, pentru că nu mi s-a părut neapărat potrivită. Evident, pentru un copil, ar fi o tabletă de entertainment reușită. Pentru adulți, poate fi una pe care să o iei pentru Netflix și vacanță, să dai două-trei mail-uri. Nu a avut bug-uri, nu s-a blocat, a funcționat cum mă așteptam pentru un procesor care e în categoria entry.

Sunetul e un lucru relativ surprinzător la Nokia T20. Are boxe stereo, de o parte și de alta a tabletei în poziție orizontală. Au o putere de redare mare, calitatea e rezonabilă și funcționează bine pentru muzică, YouTube, dar și pentru call-uri în Zoom sau Google Meet.

La nivelul autonomiei, aceasta a fost foarte bună. Făcând streaming și browsing de obicei pe seară, așa cum ar fi un comportament obișnuit, tableta m-a ținut vreo 4 zile, iar în fiecare zi o foloseam câteva ore. Nu a fost o experiență dezamăgitoare, nici nu m-a dat pe spate. Dar ce te aștepți totuși de la o tabletă entry level?

Performanțele tehnice au fost exact cum mă așteptam la acest nivel. Hai să trecem în revistă sistemul de operare, dar și ce pot să facă cele două camere de pe tabletă.

Sistem de operare și camere foto

Un avantaj al dispozitivelor create de HMD Global sub brandul Nokia este faptul că au un sistem de operare Android foarte curat, care vine cu actualizări de securitate timp de 2 ani. Acest lucru e cu atât mai esențial aici. Cu toții știm cum se folosește o tabletă. Se dă din mână-n mână. O dată o ia copilul, o dată părinții, mai ai și un frate mai mare care nu are chef să stea la calculator. Iar pe tablete sunt instalate mereu tot felul de aplicații și e important ca în timp aceasta să funcționeze la fel de bine, inclusiv când vine vorba de securitate și actualizarea sistemului de operare. Din acest motiv, Nokia T20 are puncte bonus importante aici.

De asemenea, tableta vine cu Google Kids Space, unde poți să creezi un spațiu dedicat și sigur celor mici, prin care să ai aplicații și video-uri recomandate vârstei lor. Există control parental, iar părinții pot gestiona totul prin aplicaia Family Link pe telefonul lor. Și știm cât de important e acest lucru. Acum câteva zile eram la doctor în sala de așteptare și o mamă încerca aproape disperată să-și facă fiica, de vreo 5 ani, să nu mai dea click pe video-uri care nu erau potrivite pentru ea. Problema e că era pe YouTube-ul normal, nu pe cel pentru copii, adică YouTube Kids, așa că trebuia din minut în minut să intervină.

Camera foto care contează pe o tabletă astăzi este cea frontală din punctul meu de vedere. Camera din spate există acolo doar pentru că așa ne-am obișnuit, dar nimeni nu o folosește. Iar dacă o face, nu e o imagine foarte plăcută.

Camera principală e solitară, are 8 megapixeli și focalizare automată. Calitatea imaginilor nu este una extraordinară, imaginile sunt destul de întunecate și pixelate. Dacă nu ai o lumină perfectă, nu prea poți să faci fotografii cu ea. Să zicem că poate fi utilă dacă vrei să fotografiezi un buletin sau niște acte pe care să le introduci într-o aplicație, de exemplu.

Altfel, camera frontală are 5 megapixeli și e poziționate în partea dreaptă a tabletei, așadar modul de folosire pentru call-uri este amplasarea orizontală a dispozitivului. E suficientă pentru call-uri video, are un unghi destul de larg.

Înainte de punctele pro sau contra, ne uităm un pic la piață și la preț. Cât costă Nokia T20 și ce altceva mai poți achiziționa pe piață?

Preț și disponbilitate

Tableta de la Nokia costă în mod normal 1.400 de lei, deși am văzut-o redusă și la 1.050 de lei. E un preț corect pentru un asemenea dispozitiv. Dacă telefoanele se schimbă des, tabletele rămân alături de noi destul de mult timp. Din punctul acesta de vedere, e un preț foarte bun.

Pe piața aceasta de tablete de 10 inci, mai ai câteva alterative cu un preț mai bun, cum ar fi Huawei MatePad 2021, dar acolo ai dificultatea cu serviciile Google. Mai sus decât Nokia T20 ca preț poți găsi tablete de la Lenovo sau Samsung Galaxy Tab S5e, dar deja e la un preț aproape dublu.

Așadar, personal, dacă vrei o tabletă cu un ecran generos, luminoasă, cu o baterie foarte bună, cu un design care arată mai bine decât performanțele sale, dar să nu spargi neapărat pușculița, atunci Nokia T20 poate fi o alternativă interesantă, mai ales că oferă suport pentru Android pe mai mulți ani.

Înainte de concluzia finală, să trecem în revistă punctele pro și contra ale acestei tablete.

Puncte Pro
  • Ecranul este excelent
  • Autonomia foarte bună
  • Calitate a construcției mult peste preț
  • Un cost rezonabil
  • Actualizări de Android
  • Funcții pentru controlul parental
Puncte Contra
  • E una dintre tabletele destul de grele
  • Încă nu sunt destule accesorii pentru ea de la Nokia pe piața din România
  • Performanțele nu sunt uluitoare, dar sunt în raport cu prețul
  • Camera e cam degeaba
  • Se încarcă destul de greu

Per total, am rămas surprins plăcut de Nokia T20. Nu-i dădeam multe șanse, mai ales că nu am mai testat de ceva vreme o tabletă. Dar combinația de preț, calitate de construcție, Android actualizat cel puțin doi ani și un ecran excelent, face din Nokia T20 una dintre surprizele anului când vine vorba de dispozitive ieftine și bune.

Așadar, dacă ești în căutarea unei tablete pentru familie, ca să o ai și în vacanță, dar poate și pentru momentele de școală online, Nokia T20 e o recomandare puternică de la mine.



Citeste si