- 14 Februarie 2023
REVIEW Nokia X30 5G: Telefonul sustenabil pentru utilizatorii moderați
Modul în care este construit Nokia X30 este primul aspect care mi-a plăcut la dispozitiv.Marginile și modulul de camere sunt realizate din aluminiu 100% reciclat, iar plasticul de pe spate este făcut din 65% materiale reciclate, deci acest terminal este foarte atractiv pentru cei cărora le pasă de planetă. Deși s-au folosit metal și plastic reciclate, device-ul se simte foarte premium și pare mai scump decât este de fapt. Ai de ales între două culori, alb gheață și albastru nor, cel pe care l-am avut eu la teste.
De fapt, Nokia a creat întregul X30 în jurul ideii de sustenabilitate, iar pentru a face telefonul cât mai durabil, producătorul a decis să protejeze chiar și ecranul cu Gorilla Glass Victus.
După cum spuneam, spatele este din plastic, însă acest lucru nu este rău, pentru că finisajele sunt excelente, iar materialul este foarte rezistent la amprente, praf și zgârieturi. Totodată, Nokia X30 este ușor curbat atât pe față, cât și pe spate, la extremități, ceea ce îl face foarte ușor de ținut în mână, dar păstrează design-ul pătrățos, per total. Întotdeauna am preferat ecranele fără margini curbate, pentru că previn atingerile accidentale și fac smartphone-urile mai ergonomice.
EcranCă tot veni vorba de ecran, pe X30 5G avem un OLED PureDisplay de 6.43 inchi cu o rezoluție FullHD+ și o rată de refresh de 90hz. Luminozitatea maximă în modul automat este de 700 de niți, ceea ce îl face ușor vizibil chiar și în miezul zilei, iar culorile sunt vibrante, fără a fi prea saturate. Ce îi lipsește este funcția de HDR pentru filme și seriale, însă chiar și așa, conținutul se vede foarte bine, iar contrastul este tipic unul OLED.
Ceea ce strică puțin experiența de vizionare este difuzorul, care este unul singur. Tot ce pot spune este că produce sunete și cam atât. Sunetul este lipsit de dinamică, iar dacă ar fi existat un setup stereo, aș fi trecut mai ușor peste calitatea mai slabă de audiție. Acesta este, de alt fel, singurul lucru care pot spune că nu mi-a plăcut la acest telefon.
Performanță și sistemLa capitolul performanță, Nokia X30 este motorizat de un Snapdragon 695 5G pe 6 nanometri, iar procesorul este un octa-core cu două nuclee de performanță și șase de eficiență. În ce privește utilizarea de zi cu zi, telefonul este surprinzător de rapid, în ciuda procesorului mai slab decât ce se găsește la competitori.
Instalarea de aplicații, actualizările software și multitasking-ul nu sunt o problemă, ba chiar device-ul rămâne rece, stabil și rapid pe toată durata de utilizare. Cei 90hz ai ecranului ajută la navigarea prin aplicații social media, web browsing, dar și la anumite jocuri mai puțin pretențioase.
Și că tot am ajuns la jocuri, dacă vrei să te joci titluri precum Genshin Impact sau Asphalt 9, acest telefon s-ar putea să nu fie ceea ce cauți, deoarece procesorul nu a fost gândit pentru acest tip de utilizare. Sigur, poți porni aceste jocuri fără probleme și te poți juca liniștit, pentru că telefonul nu se încălzește și nici nu are lag, însă detaliile și framerate-ul vor fi limitate din cauza puterii reduse. Alte jocuri mai simple, precum Temple Run 2 sau Subway Surfers, pot fi rulate fără probleme chiar și la peste 60 de cadre pe secundă.
Device-ul vine în două configurații, 6 GB RAM și 128 GB stocare sau 8 GB RAM și 256 stocare. Eu am avut varianta de bază și nu am simțit întârzieri în funcționare, chiar și RAM managementul a fost mai mult decât mulțumitor, deși varianta cu 8 GB se va descurca mai bine la acest aspect.
În ce privește deblocarea, telefonul are un senzor de amprentă optic în ecran care este suficient de rapid și de precis, iar deblocarea facială, și ea prezentă, este rapidă și funcționează din mai multe unghiuri.
Sistemul de operare ce rulează pe Nokia X30 5G este Android 12, o variantă foarte curată a sistemului de operare de la Google, motiv pentru care performanța și fluiditatea sunt mai bune decât m-am așteptat. Nokia promite trei upgrade-uri de sistem, ceea ce înseamnă că acest telefon ar trebui să primească și Android 15, și trei ani de actualizări lunare de securitate. Tot pe ideea de sustenabilitate, Nokia promite trei ani de garanție pentru acest dispozitiv. Pe partea de conectivitate, Nokia X30 este echipat cu 5G, WiFi6, Bluetooth 5.1, NFC și eSIM.
Baterie și încărcareSă trecem la baterie, care la prima vedere este un alt aspect nu foarte impresionant, însă și de data aceasta, optimizarea își spune cuvântul. Este vorba despre o baterie de 4.200 mAh cu încărcare la 33W, iar producătorul promite o capacitate crescută chiar și după 800 de cicluri complete. Vei avea nevoie de un încărcător type-C, pentru că acest terminal nu vine cu unul în pachet, este un telefon dedicat celor sustenabili, până la urmă.
Nokia susține că X30 ar trebui să țină două zile și tind să îi cred, pentru că eu nu am reușit să descarc acest telefon în mai puțin de o zi jumătate cu utilizare destul de intensă, adică jocuri, YouTube și vizionat filme și seriale pe Netflix. La o utilizare normală, telefonul a reușit, într-adevăr să țină două zile între încărcări. În ce privește viteza de încărcare, de la 5 procente la 100%, încărcarea a durat 59 de minute cu un adaptor de 65W. Cu un încărcător de 18W, o încărcare completă durează o oră și jumătate.
CamereCamerele sunt un alt punct forte al lui Nokia X30. Telefonul are doar două camere pe spate și una pe față. Aș vrea să văd la mai mulți producători acest obicei de a nu pune camere inutile pe spatele smartphone-urilor, cum ar fi module macro sau depth.
Camera principală de pe acest dispozitiv este una PureView de 50 MP cu stabilizare optică, iar pozele ies clare, culorile sunt bune, iar dynamic range-ul este decent. Ai și opțiunea de zoom 2X care practic face crop pe camera principală, însă eu aș recomanda să nu îl folosești decât dacă poți ține telefonul nemișcat. Altfel vei obține detalii mai bune dacă faci poza normală și dai zoom ulterior.
Camera ultrawide este de 13 MP și are un câmp vizual de 123 de grade, iar imaginile ies clare, culorile sunt similare cu obiectivul principal, iar dynamic range-ul este și el bun. Camera selfie are o rezoluție de 16 MP, iar pozele ies clare chiar dacă ești în mișcare. Ce mi-a plăcut este faptul că telefonul încearcă să păstreze o calibrare similară a culorilor, indiferent de camera pe care o folosești, iar pozele pe timp de noapte sunt luminoase și au un aspect natural.
În modul video, device-ul se descurcă destul de bine, deși stabilizarea nu este dintre cele mai bune, în ciuda OIS-ului, iar clipurile par să sacadeze ușor, însă nu este foarte deranjant.
Merită să cumperi Nokia X30 5GDacă acest telefon merită sau nu depinde foarte mult de ceea ce cauți la un telefon și pentru cine îl cumperi. Poți găsi varianta de 6 GB RAM cu 128 stocare a lui X30 5G la 1.850 de lei, un preț ușor piperat, față de competitorii din această clasă. Galaxy A53 5G, spre exemplu, vine în aceeași configurație, cu un sistem audio mai bun și cu o baterie mai mare la 250 de lei mai puțin.
Totuși, este de apreciat faptul că Nokia X30 5G este construit mai solid, primești un sistem de operare mai curat și mai bine optimizat, calitatea materialelor este mai premium, iar o bună parte din materiale sunt reciclate.
Așadar, eu cred că acest smartphone merită cumpărat dacă nu ai nevoie de cea mai bună performanță pentru jocuri complexe, dar îți dorești un device care să arate bine, să fie construit cu materiale de calitate și să se miște bine în general. Autonomia bateriei te va ține lejer peste o zi, indiferent de cât de mult îl folosești, ecranul îți va oferi o experiență foarte bună de vizionare, iar camerele sunt suficient de bune pentru a capta amintiri din vacanțe.