REVIEW OnePlus Nord 4: din nou flagship killer?

OnePlus Nord 4 este cel mai nou flagship killer care se întoarce la origini nu doar prin specificații de top la bani mai puțini, dar și prin construcția sa, care îl aseamănă mai mult cu primele modele, decât cu cele din prezent.

E greu să spui în 2024 că e entuziasmant să testezi un telefon nou, mai ales dacă nu vorbim de un model pliabil. Smartphone-ul clasic este o formulă pe care o cunoaștem prea bine și care nu ne mai surprinde, în afară de un design mai funky pe ici, pe colo. OnePlus Nord 4 e în linie cu restul modelelor de pe piață, deci ar putea trece neobservat la prima vedere. Totuși, acest terminal oferă multe beneficii într-un pachet care costă destul de puțin, zic eu.

În loc să fac un review clasic, în care să enumăr o listă de specificații, am să împart această recenzie în patru părți, nu neapărat egale. Vreau să îți spun în primul rând ce mi-a plăcut foarte mult la OnePlus Nord 4 și ce cred că îl deosebește de restul telefoanelor, ce mi-a plăcut în general, fără să iasă în evidență, ce mi-aș dori să văd îmbunătățit și să îți spun în buzunarul cui l-aș vedea.

Cu ce se remarcă OnePlus Nord 4

În primul rând nu mai există telefoane proaste în ziua de azi. Există doar modele care se deosebesc prin ceva sau modele cuminți care nu ies din tipare la nimic. Din fericire, OnePlus Nord 4 face parte din prima categorie, iar pe mine m-au impresionat câteva lucruri. Așadar, mi-a plăcut foarte mult puterea semnalului pe acest telefon.

OnePlus Nord 4 este poate primul telefon pe care îl testez cu care am avut într-un supermarket 5G cu toate liniile. Și nu e doar „for show”, el chiar merge. Și în Afi Cotroceni, unde semnalul poate pica întru totul pe alte terminale, aici se ține sus. Trei linii din patru la semnal le-am avut peste tot și cu 5G. Site-urile se deschideau rapid, iar clipurile pe TikTok curgeau fără întreruperi, așa cum te-ai aștepta în 2024.

Și asta mă duce la al doilea lucru care m-a impresionat și pe mine, dar mai ales pe interlocutori: calitatea audio în convorbiri. Eu folosesc în mod normal un iPhone 15 Plus, device cu unul dintre cele mai bune microfoane din piață care oferă o claritate și un volum foarte bun în apeluri. Până să divulg schimbarea la finalul apelurilor, nimeni nu s-a prins că foloseam alt telefon, deși în mediile foarte zgomotoase, OnePlus Nord 4 nu reușește să izoleze zgomotele la fel de bine ca un iPhone, dar asta se poate spune despre mai toate modelele cu Android. Totuși, pot să îți spun că dacă semnalul și apelurile sunt o prioritate pentru tine, Nord 4 ar trebui să fie printre primele tale alegeri.

Mi-a mai plăcut la acest telefon sistemul de vibrații, pe care OnePlus îl numește O-Haptics și care face ca experiența la tastare sau atunci când primești o notificare să fie foarte similară unui flagship. Poți seta intensitatea vibrațiilor pe mai multe niveluri în setări. Încărcarea foarte rapidă de pe OnePlus Nord 4, la 100W, poate duce bateria de la 0 la 100% în 28 de minute, dar avem și o veste proastă, nu ai încărcător în pachet, dar revin la asta ulterior. Nu ai încărcare wireless, pentru că spatele este de metal.

Poate pe tine nu te interesează, dar mie-mi place când văd pe un telefon senzorul infraroșu, acel senzor cu care muți canalele pe orice televizor sau pornești și oprești AC-ul.

OnePlus Nord 4 este unul dintre puținele terminale care mai are așa ceva și practic este o telecomandă universală. Funcția merge excelent și am folosit-o cât am avut telefonul la teste, pentru că mi-a fost lene să schimb bateriile din telecomanda televizorului. Recunoașterea facială și amprenta merg extraordinar de rapid și precis, chiar și când nu ai multă lumină în jur, deci le trecem și pe ele la „numai de bine”.

Ce a făcut OnePlus bine pe Nord 4

Acum că am pus pe hârtie lucrurile remarcabile, hai să trecem la cele bune, dar care nu îl fac pe Nord 4 să iasă în față. În primul rând, construcția telefonului este una bună, dar atât. Pe mine nu mă încântă că este din metal, poate doar pentru că e mat și astfel nu se pun amprente pe el. Dar în rest, se încălzește destul de tare, mai ales în jocuri și nu e un design uniform. Doar o parte din spatele lui Nord 4 este din metal, pentru că sfertul din partea de sus este tot din sticlă. Nu știu de ce nu l-au făcut integral din metal, așa era încă și mai rezistent, dar realitatea este că probabil oricum o să îi pui o husă.

Ecranul este și el bun, avem o rezoluție peste Full HD, rată de refresh la 120hz și luminozitate peste 2.000 de niți, dacă activezi luminozitatea automată. Aici e veșnica problemă a Androidului care cumva nici în 2024 nu reușește să calibreze corect și fluid luminozitatea față de condițiile ambientale. Apple este singurul producător care nu te face să oprești luminozitatea automată imediat cum scoți telefonul din cutie. Eu am lăsat-o pornită și pe Nord 4, pentru că altfel ecranul nu devine suficient de luminos în soare, dar chiar și așa îi e greu să se adapteze și are fluctuații deranjante.

Este o problemă universală pe Android, una care persistă de prea mulți ani și pare că nici AI-ul nu știe care e treaba cu folosirea ecranelor în soare. Oricum, dacă îl iei cu tine pe stradă ziua în amiaza mare sau pe plajă, o să vezi bine spre foarte bine ce se întâmplă pe ecran, în funcție de toanele lui. Difuzoarele sunt stereo, se aud tare și clar, nu ai foarte multă fidelitate cum ai pe iPhone de exemplu, dar pentru un mid-range Android este bine.

Camerele de pe Nord 4 sunt și ele bune, nimic care să te lase cu gura căscată, dar își fac treaba. Ai o principală de 50 MP și un ultrawide de 8 MP pe spate, alături de un modul selfie de 16 MP pe față. Camera principală ține loc și de telefoto pentru poze 2X, ca la iPhone 15, și ce-mi place este că, de data asta, OnePlus nu a căzut în capcana „senzorilor placeholder”. Ai două camere oneste, fără module macro sau de adâncime, deci un design mai simplu și elegant și un cost final mai mic.

Chinezii au pus totuși două blițuri pe spate, dintr-un motiv sau altul, dar asta e bine, pentru că sunt foarte luminoase și le poți folosi lejer ca lanternă pe timp de noapte. Pozele în general ies bine, similare cu ce am văzut pe OnePlus Open, dar aici, camera ultrawide are momente în care scoate pozele cu o tentă verzuie. Altfel, camera principală face poze decente, culorile aprinse, cum ar fi roșu sau portocaliu, pot fi fade pe alocuri, dar la acest preț nu mă pot plânge prea mult. Măcar expunerea este corectă, iar dynamic range-ul este și el reprezentat corect, de cele mai multe ori.

Restul specificațiilor includ un procesor Snapdragon 7 Plus Gen 3, pe care te vei putea juca fără probleme orice, dar ai grijă, că telefonul se încălzește repede din cauza metalului, 16 GB RAM și 512 stocare.

Ăsta e un setup „peste medie” în clasa asta de preț și îmi place că OnePlus nu s-a zgârcit, iar la conectivitate ai Bluetooth 5.4, WiFi 6 și 5G, conexiunea fiind fără probleme pe toate trei. Nord 4 vine cu patru ani de actualizări majore de sistem, deci o să poți să ții de el mult și bine, mai ales că are o rezervă de putere generoasă.

Ce ar mai fi de îmbunătățit

Spuneam de baterie sau mai bine zis de baterii. Nord 4 are două baterii care însumează 5.500 de miliamperi, autonomia este bună și te duce o zi jumătate sau mai mult dacă nu te joci, altfel, o zi și cam atât. Problema e că nu vine și cu încărcătorul de 100W Supervooc în pachet, de care ai nevoie ca să îl încarci în sub 30 de minute, cum promite OnePlus. Ai grijă de unde îl cumperi, că dacă iei unul contrafăcut s-ar putea să ai parte de un flashback Galaxy Note 7.

Eu recomand să îl cumperi direct de pe site-ul european OnePlus ca să scapi de griji. Păcat că și producătorii chinezi au început să adopte acest trend, mai ales că aici contează enorm ce adaptor folosești. Dacă la iPhone, Samsung sau Pixel poți folosi orice încărcător cu Power Delivery de la producători de renume, aici nu ai altă variantă decât cea originală. Eu l-am încărcat cu un Flash Charge de 120W de la Vivo și încărcarea completă a durat 43 de minute de la 3 la 100%, deci nici pe departe cele 28 de minute promise pe site. Dacă tot îți mai golești cardul de ceva bani, pune și pentru o husă, că nici ea nu e inclusă.

Pentru cine este OnePlus Nord 4?

La 3.000 de lei, preț recomandat pentru varianta de 16 GB RAM cu 512 GB stocare, OnePlus Nord 4 este una dintre alegerile cele mai tentante în gama asta de preț. Dacă te numeri printre puținii utilizatori care stau cu telefonul la ureche în fiecare zi și vrei să fii sigur că ai cel mai bun semnal oriunde, atunci nu cred că există un device mai bun în gama asta de preț. Poate vrei un telefon echilibrat, care să nu facă rabat la nimic, și îți doreai un spate din metal, atunci tot cu OnePlus Nord 4 o să faci casă bună.

De fapt, cred că așa pot rezuma experiența cu Nord 4. Este pentru cei care vor o experiență cât mai aproape de un flagship din toate punctele de vedere și cărora le pasă de chestiile mărunte, cum ar fi sistemul rafinat de vibrații, dar care nu vor să dea mia de euro. Pentru ei, OnePlus a creat una dintre cele mai bune variante la 3.000 de lei și se cheamă Nord 4, un terminal bun la toate, care are și niște puncte forte acolo unde a contat pentru mine.

Cui nu cred că i se potrivește? Celor foarte exigenți cu camerele, care vor cel mai bun sistem posibil în banii ăștia, caz în care ai fi mai câștigat cu un Honor 200 sau 200 Pro, dacă îl prinzi la vreo ofertă. Și ele sunt telefoane solide din lista de specificații, dar eu nu am avut contact personal cu ele și nu știu cum se comportă în experiența de utilizare zilnică și mai ales cum stau pe partea de „finețe”.



Citeste si