- 12 Iulie 2024
REVIEW OnePlus Watch 2 - aproape perfect pentru toată lumea
OnePlus Watch 2 e un ceas cu Wear OS 4 de la Google, deci nu ai surprize aici, destinat celor care nu sunt sportivi competitivi, dar vor ceva de monitorizare.
Mie unul nu mi-a făcut probleme și e poate unul dintre ceasurile mele favorite din 2024. Dar are și un element complicat, dar stai spre final cu noi.
DesignAtunci când producătorii de dispozitive smart au încercat să imite designul ceasurilor clasice a ieșit ori bal, ori spital. Sunt unele modele care mi-au plăcut de-a lungul timpului, altele mi s-au părut că încercau prea mult să te păcălească.
OnePlus Watch 2 are un design circular tradițional pentru un ceas casual pe care să-l poți purta și la tricou, atunci când alergi sau la o petrecere mai formală.
În partea frontală ecranul circular are margini conturate, dar care îl fac să arate bine, nu e un o margine neagră pură, ci mai degrabă o serie de inele concentrice gri care creează o senzație mișto. Cadrul ceasului este din oțel inoxidabil, brățările sunt din fluoroelastomer, adică acea imitație de cauciuc cu cataramă tot din oțel.
E un ceas care se potrivește pe o circumferință de 140-210 milimetri a încheieturii. Pe partea dreaptă ai singurele elemente fizice ale ceasului - o coroană circulară ce te păcălește. Ea nu funcționează deloc dacă o rotești, e doar să te joci cu ea. Ca un fidget spinner. De fapt, ai un buton circular ce imită o coroană. Iar jos ai un buton pe care-l poți seta ca să îndeplienească diferite funcții.
Cu tot cu brățări e un ceas de 80 de grame care nu se simte ca o jucărie, dar este solid și transmite calitate. Grosimea e redusă, 13.65 de milimetri cu tot cu senzori.
În momentul de față poți să cumperi ceasul în 3 variante. Black Steel, cu brățară neagră, Nordic Blue, cu un albastru foarte frumos și o brățară ce pare din material de piele, dar nu e piele. Și ce am avut eu, Radiant Steel, cu un verde military ce se potrivește cam la orice haine. E rezistent la apă și la praf.
OnePlus Watch 2 are un design simplu, nu schimbă lumea și nici nu vom face lucrări de diplomă analizând modul în care au fost puse butoanele. Ci e un design de bază și care adună puncte acolo unde e important: greutate bună, calitate a materialelor, ecran simplu și frumos. Faptul că poate fi purtat cam oricând e un element care mie mi-a plăcut.
Ecran și performanțePe OnePlus Watch ai un ecran AMOLED de 1,43 inci, adică 3,63 de centimetru, cu o luminozitate maximă de 600 de niți și o rezoluție 466 pe 466 de pixeli. E un 2,5D Cristal Safir destul de clasic pe piața ceasurilor inteligente în momentul de față, cu o rezistență crescută.
Ai 2 GB de RAM și 32 de GB de stocare, WiFi, Bluetooth și GPS. De asemenea, ceasul are NFC și e compatibil cu Google Wallet. Procesorul e un Snapdragon W5 Gen 1 care și-a arătat deja calitatea pe alte dispozitive, dar combinat cu un procesor propriu BES 2700 MCU care optimizează autonomia bateriei.
Bateria are 500 de miliamperi, se încarcă în 60 de minute până la 100% și 10 minute îți dau 24 de ore de autonomie. În folosirea mea din timpul testului am avut aproximativ 6 zile de autonomie și mai aveam încă 10% când l-am pus la încărcat, ceea ce mi-a plăcut, că nu vreau să-mi încarc un ceas o dată la două zile. Cum funcționează cele două procesoare? Cipul de la OnePlus e dedicat task-urilor foarte simple și e foarte optimizat, în așa fel încât să nu mănânce din autonomie degeaba. Snapdragon-ul funcționează pe task-uri mai grele.
Eu am folosit ceasul fără să am nevoie de prea mult GPS și fără Always On Display. Dacă-l vrei cu AOD, atunci se va duce cam la 2 zile de autonomie, cam ca la un Apple Watch.
Ce poate să măsoare acest ceas?OnePlus Watch este Wear OS, deci e o experiență destul de standard pentru un ceas inteligent. OnePlus a venit și a optimizat lucrurile cu ajutorul aplicației lor numite O Health. Aplicația e simplistă și eficientă, fără să încerce să-ți livreze prea multe lucruri deodată.
Poți măsura lucrurile standard - pași, calorii, sport, activități, somn, puls, stres, oxigenarea sângelui și sesiuni de relaxare.
OnePlus are peste 100 de moduri de sport pentru ceas care pot fi identificate ori automat, ori le poți confirma tu. Cele automate includ alergarea, mersul, ciclismul, înotul, vâslitul în interior sau mersul pe eliptică. În timpul sportului primești și analiză despre postura ta, ceasul identifică automat dacă ești pe o pistă de pe stadion, dar și timpul în care pulsul ți se stabilizează.
Dacă ești interesat, poți să folosești ceasul și la schi, tenis, badminton, înot în piscină, săritul coardei, hiking montan și nu numai. Este un pachet complet și care îmbină eleganța ceasului cu folosirea lui în sport.
Ceaasul poate fi purtat cu ușurință în somn și eu mi-am monitorizat datele acestea în comparație cu inelul Oura Ring 3. Încă din prima noapte ceasul a înregistrat foarte corect rezultatele și scorul a fost foarte apropiat. Fiind și mic și ușor de purtat, nu m-a deranjat în timpul somnului.
La nivel de măsurători, pulsul este aproape de realitate, dar are și funcții de măsurare a stresului care cumva diferă foarte mult de ce înregistrează Oura Ring. Pare că nu sunt stresat cam niciodată, ceea ce nu e adevărat.
Altfel, cu Wear OS lucrurile sunt destul de simple. Ai un magazin de aplicații extins, eu l-am folosit pentru notificări și acestea vin bine de pe telefon, pentru alarme, pentru timer și pentru a controla muzica. Am avut Spotify conectat și poți schimba melodiile și volumul. De asemenea, poți să conectezi căști Bluetooth la ceas și să asculți direct de pe el pentru că poți descărca playlist-uri de pe Spotify pentru a le asculta offline.
Față de alte ceasuri îi lipsesc anumite funcții, cum ar fi cea de ECG pentru o monitorizare de sănătate completă. De asemenea, ai doi ani de suport pentru software. De notat că e un ceas care funcționează doar WiFi și Bluetooth, nu are cellular.
Preț și concluzieOnePlus Watch 2 costă în momentul de față de la 1.400 de lei la 1.550 de lei. Aici intervine mica mea problemă. E un ceas destul de scump pentru ceea ce oferă. Putem să considerăm ceasul în zona de midrange - flagship de ceasuri, dacă vrei. Dar Samsung Galaxy Watch 6 care e cam la fel ca acesta, dar din ceea ce am văzut și am și citit are o monitorizare mai bună, costă doar 1.200 de lei în varianta de 40 de mm și 1.500 de lei în varianta de 44 de mm cu tot cu o conexiune celulară inclusă.
Deși par aproape identice, îmi place mai mult designul lui Watch 2. E ceva mai elegant și mai rafinat. Dar cu toate acestea, aș aștepta niște oferte la el înainte să-l achiziționez, deși în momentul acesta ar fi cam ceasul meu preferat de pe piață.
OnePlus s-a arătat așteptat până să lanseze o nouă generație, dar chiar nu a dezamăgit. Îmi place, dar are elemente peste care trebuie să treci.