- 17 Iulie 2023
REVIEW OPPO A98 5G - Un setup de camere cu adevărat fun
Încep prin a vorbi despre ce primești în cutie. Probabil că știi deja la ce să te aștepți dacă am început cu asta. În cutia lui A98 nu prea bate vântul, ai și telefon și cablu, unul foarte gros, și un încărcător de 67W. Mă bucur să văd că nu toți producătorii de telefoane scot accesoriile din cutie și îți lasă ție această plăcere.
Cât despre construcția lui A98, telefonul este solid și are materiale bune. Spatele este din plastic mat, iar marginile cred că sunt de aluminiu. Dacă nu, înseamnă că OPPO a pus un plastic super durabil pe acest model. Este pătrățos și mie îmi place, pentru că se așază bine în mână.
Pe margini ai butoanele de volum, separate și nu sunt pe aceeași parte cu cel de alimentare, care dublează ca senzor de amprentă. Din nou o spun, senzorul merge bine, dar butonul nu prea îl simți și probabil te vei învăța cu poziționarea lui în timp. Până atunci, o să îți reașezi degetul de câteva ori, până se aprinde ecranul.
Mai ai pe marginea din stânga sertarul pentru SIM și card micro SD, iar jos ai portul de încărcare USB-C și jack-ul de căști, dar și unul dintre difuzoare.
Cool Black și Dreamy Blue sunt culorile din care poți alege; eu am avut modelul albastru și e unul din acele telefoane care își schimbă culoarea atunci când îl miști în lumină. Fistichiu și interesant, te vei uita la el mai mult decât o să crezi inițial.
Ecran și sunetOPPO a mers pe un ecran LCD Full HD+ de 6.72 inch cu o rată de refresh de 120Hz și imaginea este bună. Inițial am crezut că este un OLED, deci poți să îți dai seama de aici că e un ecran de calitate.
Luminozitatea este și ea satisfăcătoare, nu chiar de OLED, dar este bună, la 680 de niți în lumina soarelui, iar contrastul este și el bun. Nu avem HDR sau alte nebunii, dar la LCD nu prea vezi asta oricum.
Pe partea de sunet, OPPO a ales un setup stereo, iar asta mă bucură, pentru să boxele se aud bine, iar spațializarea este bună. Telefonul se aude tare și clar, nu are nu știu ce bas, dar pentru conținut video este mai mult decât suficient. Trecem mai departe la performanța acestui telefon, care mi-a adus aminte de ce mi-au plăcut atât de mult terminalele OPPO în trecut.
Performanță și sistemAvem aici ultima versiune disponibilă de Android 13 cu interfața ColorOS 13.1, iar telefonul se mișcă foarte bine și animațiile sunt fluide și nu prea am văzut sacadări sau întârzieri. Chiar dacă este foarte customizabil și are o interfață care îți ia ochii, ColorOS este stabil și nu am avut probleme cu crash-uri sau lag, ceea ce mi-a plăcut. Ca actualizări, te poți aștepta cam la doi ani.
OPPO A98 are sub capotă un procesor Snapdragon 695 pe 6 nanometri și 8 GB ram cu 256 GB stocare UFS 2.2. Ce înseamnă asta? Că telefonul merge foarte bine, ai memorie berechet și stocare mai multă decât pe cel mai ieftin iPhone 14 Pro.
La aproximativ 1.600 de lei nu cred că ai ce să ceri mai mult de la specificațiile acestui telefon. Chiar dacă procesorul pare vechi și poate chiar este, OPPO l-a optimizat foarte bine, astfel că smartphone-ul se simte rapid. Asta prin comparație cu Sony Xperia 10 V, dar acel telefon are doar 60Hz rată de refresh.
În jocuri merge chiar foarte OK, nu am avut probleme cu Asphalt 9, iar jocurile mai mici merg ca unse pe Oppo A98.
Pe partea de conectivitate, Oppo A98 vine la pachet cu 5G, WiFi ac, Bluetooth 5.1 și NFC. Ai și jack de 3.5 mm, dacă vrei să te legi la niște căști mai de calitate sau la o pereche de boxe.
Baterie și încărcareOPPO A98 are o baterie mare de 5.000mAh și încărcare la 67W, foarte rapidă, dar nu la fel de rapidă cum mă așteptam. Nu mă înțelegeți greșit, telefonul se alimentează complet de la 5% în 49 de minute, dar asta nu e cu mult mai rapid decât relame C55 care se încarcă în 55 de minute cu 33W.
Oricum, nu stai mult cu el la priză, asta e clar, dar cred că se mai poate optimiza puțin aici ca să scoți un timp de încărcare și mai rapid, demn de cei 67W. Nu ai încărcare wireless, dar mie unul nu îmi lipsește.
Odată încărcată, bateria ține standard, două zile de utilizare moderată, una și jumătate dacă îl folosești mai intens, deci autonomie bună pentru orice utilizator. Dacă îl descarci, OPPO susține că primești 50% în 18 minute de încărcare, deci nu e rău deloc. Trecem acum la camere, un aspect care m-a captivat mai mult decât îmi imaginam.
CamereCând am primit OPPO A98 la teste, nu știam că are o cameră microscop, am descoperit acest lucru doar după ce m-am jucat prin setări și vreau să spun că m-a lăsat mască. Să trecem rapid prin specificații; ai o cameră principală de 64MP, una microscop de 2MP și una de adâncime, tot de 2MP. Pe față, OPPO A98 Are un modul de 32MP. Camera principală face poze bune și clare în lumină bună și se descurcă bine și când nu prea are, la fel și cea de pe față. Senzorul depth l-aș da oricând pentru un ultrawide, dar asta este. Camera microscop este foarte interesantă.
Poți face niște fotografii sau observații mai degrabă foarte interesante cu ea. Eu m-am uitat la foarte multe haine pentru a vedea țesăturile și am fotografiat și alte obiecte, cum ar fi biroul sau colile de hârtie. Este foarte interesant și ciudat să vezi în detaliu lucrurile care te înconjoară și chiar dacă are doar 2MP, imaginile sunt clare și detaliate.
De filmat, OPPO A98 filmează la rezoluție 1080P cu 30 de cadre pe secundă. Clipurile se văd bine și sunt destul de stabile. Pe timp de noapte, telefonul se descurcă bine, OPPO are camere bune din ce am mai văzut în trecut și acum pot să confirm că într-adevăr stau bine pe partea asta. Ce nu-mi palce, dar ține de design mai mult decât de camere, este faptul că sub modul scrie „INNOVATIVE AI CAMERA”, ce o mai însemna și asta. Mi-ar plăcea ca producătorii să nu mai pună astfel de remarci pe spatele telefoanelor, pentru că nu aduc niciun beneficiu.
La aproximativ 1.600 de lei, nu poți da greș cu OPPO A98 5G și sunt puține lucrurile pe care le-aș schimba la acest telefon. Poate un OLED sau o cameră ultrawide sau un procesor puțin mai modern este tot ceea ce aș face eu diferit cu acest telefon.
Dar chiar și așa, în ce mă privește pe mine, este un pachet satisfăcător și bine echilibrat. La banii ăștia mai găsești Galaxy A54 de la Samsung, dar cu 6 GB RAM și 128 GB stocare.
Acela are într-adevăr un ecran OLED la 120Hz și feedback haptic ceva mai bun, iar setup-ul de camere este mai bine echilibrat, chiar dacă nu are camera microscop.