REVIEW Oppo Enco X, căștile true wireless cu preț bun și claritate audio

Oppo aduce din ce în ce mai multe dispozitive care să completeze gama sa. Dacă anul trecut au venit în România cu telefoane, cu un ceas inteligent, adică Oppo Watch, anul acesta apar și căștile in-ear de mici dimensiuni Oppo Enco X.

Acestea sunt căști intraauriculare de mici dimensiuni care vor să atenteze la ierarhiile dintr-un spațiu aglomerat, unde concurează cu Apple, Samsung, Huawei și nu numai.

Enco X sunt create în parteneriat cu danezii de la Dynaudio, o firmă specializată în crearea de dispozitive audio high fidelity, au izolare fonică și o calitate surprinzătoare. Dar să începem cu ceea ce se vede și să vorbim despre design.

Design Oppo Enco X

Căștile au un design relativ familar și seamănă cu Apple Airpods Pro, atât la formă, cât și la dimensiuni generale. Eu am avut varianta pe negru, dar există și o variantă albă. Forma căștilor e una eliptică, iar la capăt există dopuri pentru ureche, dar care datorită poziționării nu apasă în interiorul urechii, ci vin cumva în lateral. Asta înseamnă că sunt confortabile la purtat și nu te deranjează. În plus, în cutia căștilor ai dopuri de mai multe dimensiuni. Eu am ales cele mai mici dopuri și am avut parte atât de confort, cât și de stabilitate.

Fiecare cască are 4,8 grame și nu se simte atunci când o porți, iar carcasa de încărcare are 42 de grame. La nivel de dimensiuni, căștile nu „curg” foarte mult din ureche, bara verticală ce conține și microfonul având dimensiuni reduse.

Carcasa are o formă ovală de mici dimensiuni și poate fi pusă ușor în buzunar. Conține doar un buton de conectare Bluetooth sau care poate fi folosit și pentru conectarea la dispozitive diferite și o mufă de încărcare USB C.

Căștile sunt rezistente la apă și la praf. Asta înseamnă că nu te vei putea scufunda cu ele în piscine, dar sunt rezistente dacă plouă sau dacă le stropești. Rating-ul de rezistență e IP54.

Designul nu iese în evidență prin originalitate, dar puține lucruri pot fi reinventate în acest domeniu. Dar mi-a plăcut designul, mi-a plăcut faptul că sunt discrete și că stau foarte bine în ureche.

Performanțe tehnice

Începem prin câteva detalii tehnice banale. De exemplu, bateria cutiei de reîncărcare e de 535 de miliamperi, iar căștile au o baterie de 44 de miliamperi. Cifrele seci nu zic mare lucru, autonomia promisă fiind de 4 ore cu Strong Noise Cancelling pornit și 20 de ore pentru toată cutia.

În folosirea normală, eu am ales două moduri de izolare fonică, pentru că Oppo Enco X vin cu 4. Am ales Noise Cancellation simplu și Strong Noise Cancellation. Autonomia a fost una foarte bună, reușind să duc relaxat 3 ore jumătate de Netflix și YouTube înainte să mă culc, fără să primesc vreun avertisment, iar indicatorul de baterie de pe telefon arătând că ar mai fi încă 20% disponibili. Așadar, autonomia e una care în folosire obișnuită te poate ajuta să duci o zi de muncă fără probleme. Eu folosesc căștile când muncesc, dar nu ascult mereu la ele, așadar pot să mă bucur de autonomie de până la 8-9 ore în această folosire hibridă.

Încărcarea totală se face într-o oră și jumătate, ceea ce nu este foarte mult, dar nici nu bate recorduri de viteză. În plus, ai încărcare wireless dacă ai un telefon cu reverse wireless charging sau un încărcător wireless.

Acum să vorbim și despre calitatea audio. Le-am folosit pentru a asculta mai multe genuri muzicale, de la rock acoustic, la heavy metal, muzică clasică, dar și colinde. Căștile au în carcasa de mici dimensiuni două speakere realizate pe un sistem de tip coaxial dual-driver, unde o membrană magnetică are grijă de frecvențele înalte, iar un driver dinamic se ocupă de sunetele mai joase. De asemenea, căștile sunt dotate cu un codec audio de tip Low Latency High-Definition care asigură transmiterea mai bună a sunetului wireless, cu puține interferențe în calitate.

Dar pentru cei care cumpără căștile, detaliile acestea sunt prea tehnice. Căștile vin cu Strong Noise Cancellation. Noise  Cancellation, Absența Izolării Fonice și Modul Transparent. Pentru căștile de mici dimensiuni, izolarea fonică e un challenge permanent. În modul de Strong Noise Cancellation sunetul înconjurător e izolat foarte bine și poți asculta conținutul din căști fără probleme, dar nu vei te aștepta să nu auzi urme de voci sau de tastatură, dacă scrii în același timp. Personal, mi-a plăcut nivelul acesta de izolare, pentru că mi-a permis să aud dacă cineva mi se adresează, dar în același timp am putut să mă concentrez pe audio.

În folosirea din viața normală, le-am folosit în mașină și au izolat foarte bine. Auzeam traficul foarte discret, ca și cum aș fi într-o mașină de lux izolată. În același timp, nu mă izola cu totul de lumea încojurătoare. Personal, nivelul acesta intermediar îmi place cel mai mult, dar dacă vrei izolare fonică totală uită-te spre căști mai mari, over ear. Toate acestea lucruri le-am făcut la un nivel al volumului de 70%. La 100% ești foarte izolat dacă asculți muzică. Pe zona de podcast-uri sau filme de pe Netflix, vei auzi metroul și anunțurile mecanicului, fără îndoială.

Modul transparent îți permite să auzi ce se întâmplă în jurul tău, astfel încât să poți vorbi cu oamenii sau să-i auzi în birou chiar dacă ai căștile pe urechi. E util și dacă folosești căștile pe bicicletă, ca să auzi traficul din jurul tău.

Calitatea audio e surprinzător de bună și curată. Am în casă niște LG Tone Wireless, Huawei Freebuds 3i și Samsung Galaxy Buds Live. Per total, dintre toate mi-a plăcut calitatea de la Oppo cel mai mult, pentru că tonurile sunt curate, atât pe acute, cât și pe joase. Izolarea fonică mi s-a părut mai puternică la Freebuds 3i, iar autonomia mai bună la Galaxy Buds Live, de exemplu. Dar ca medie dintre toate, Enco X sunt un produs foarte bun.

Conectivitate și preț

Căștile au Bluetooth 5.2 și se conectează foarte ușor, nu am avut probleme, iar distanța de acțiune e destul de mare. Le-am conectat atât pe Android, cât și pe iOS.

Pe un dispozitiv Oppo căștile au mai multe funcții pe care le poți seta și în momentul când s-a realizat conexiunea aceasta e afișată de un pop up elegant pe ecran. Nu ai nevoie de o aplicație specială, toate funcțiile fiind în meniul Bluetooth al căștilor. De acolo poți alege mai multe funcții.

Dacă apeși lung pe cască își schimbă modul de izolare fonică. Poți alege două moduri favorite între care să treci, de exemplu, Strong Noise Cancellation și Transparency.

Cu două atingeri alegi următoarea piesă. Dar poți să selectezi și să pui pauză sau să elimini cu totul controlul. Cu trei atingeri poți activa Google Assistant. Dacă dai slide pe bara căștilor poți seta volumul. Din punctul meu de vedere funcțiile acestea sunt bune, dar pe căștile de acest tip nu mi s-a părut niciodată ușor să ai comenzi tactile. În afară de acea apăsare lungă, restul mi se par destul de stângace, pentru că uneori căștile dau să cadă din ureche.

Căștile merg conectate cu ușurință și la iPhone, dar aici poți alege doar între modurile de izolare fonică și volum, nu ai atât de multe setări disponibile.  Pentru orice alte dispozitive Android care nu sunt Oppo ai aplicația HeyMelody pentru a face update-uri și a seta toate funcțiile de control. Căștile se pot conecta la mai multe dispozitive deodată, dar funcția mi s-a părut un pic stângace și am preferat reconectarea la alt dispozitiv în mod tradițional, din meniul bluetooth.

Prețul acestora va fi în jur de 600-700 de lei, ceea ce e mai mult decât rezonabil, fiind amplasate în zona mid-premium a căștilor true wireless de mici dimensiuni.

Puncte Pro
  • Calitate audio foarte bună
  • Autonomie mare
  • Design plăcut și calitate bună a materialelor
  • Izolare fonică bună pentru dimensiunea lor
  • Preț rezonabil
Puncte Contra
  • Controalele tactile sunt destul de stângace
  • Aplicația HeyMelody pentru Android ar trebui optimizată
  • Conectivitatea multiplă ar trebui optimizată
  • Nu tocmai potrivite pentru ascultarea de podcast-uri

În concluzie, Oppo Enco X sunt niște căști de mici dimensiuni foarte de calitate care mi-au plăcut foarte mult. Până în momentul actual, căștile mele preferate erau Samsung Galaxy Buds Live, pentru calitatea audio și pentru design. Oppo Enco X se ridică la nivelul Samsung când vine vorba de calitate audio și căștile sunt destul de mici cât să fie elegante în ureche.

Izolarea fonică e potrivită pentru a te izola cât trebuie, dar nu prea mult, iar prețul acestora e unul foarte rezonabil. Vă recomand să le încercați, chiar dacă aveți orice alt smartphone cu Android sau chiar iPhone. 



Citeste si