REVIEW OPPO Find N - pliabilul care nu mai face compromisuri?

OPPO Find N e primul telefon pliabil lansat de OPPO. Momentan doar pe piața din China, noi am avut ocazia să-l testăm și primele concluzii pentru o variantă care nu e finală sunt excelente.

Înainte de toate, vreau să încep prin a spune că telefoanele pliabile mă intrigă. Pentru modul meu de consum sunt interesante. Îmi place ca înainte să dorm să mă uit la un episod dintr-un serial sau la un film și nu o fac pe laptop sau pe o tabletă. Și uneori ecranul unui telefon normal e destul de meschin. Din acest motiv, telefoanele pliabile sună interesant.

Până acum am testat doar telefoanele de la Samsung, iar Fold mi s-a părut un telefon excelent, dar în modul pliat e prea înalt și ciudat. Flip e un telefon mișto, dar pentru alt tip de consum, să poți să-l pui în buzunar, să nu ocupe mult spațiu. Iar Motorola nu am avut ocazia să testez cu adevărat, mi s-a părut însă la același nivel cu Flip.

Oppo Find N va fi lansat inițial în China și poate îl vom vedea și în Europa. Aduce un lucru pe care mi-l doream pe un telefon pliabil - un ecran obișnuit mai lat și mai ușot de folosit. Din acest motiv, Oppo Find N în cele câteva zile cât l-am folosit mi s-a părut un form factor, adică un șasiu, mult mai bine ales decât varianta înaltă de la Samsung.

Specificații tehnice

Telefonul are două ecrane. În modul pliat, ecranul copertă are 5,49 inci, așadar un telefon mai mic decât cele cu care suntem obișnuiți astăzi, dar care aduce aminte aproape de un iPhone SE / iPhone 5. E un ecran ușor de folosit, indiferent dacă e mai mic decât display-urile obișnuite de acum. Are o rezoluție Full HD 19272 pe 988 de pixeli.

Odată desfășurat telefonul are un ecran generos de 7,1 inci cu o rată de refresh de 120 de Hz și o rezoluție 1920 pe 1792 de pixeli, adică aproape pătrat.

Display-ul mare e de tip LTPO AMOLED, un display de la Samsung, iar ecranul copertă e din Gorilla Glass Victus și este puțin curbat cu margini relativ subțiri.

Telefonul pe care l-am avut eu are un procesor Snapdragon 888 5G, 512 GB stocare și 12 GB de RAM, dar va fi și o variantă de 256 de GB și 8 GB de RAM. Oppo a pus cam tot ce e mai bun când vine vorba de specificații, voi vorbi un pic mai târziu despre asta.

Avem 3 camere pe spate, care vin de la modelul Find X Pro, deci există o diferență de nivel vizibilă față de carcasă, dar e una care curge foarte frumos pe spatele crem. Camera principală e de 50 de megapixeli wide, mai avem o cameră de 13 mpx telephoto și una de 16 megapixeli ultrawide. Filmează 4K la 60 de fps, iar camera de selfie e una de 32 de megapixeli wide pe ecranul copertă, amplasată central, și mai avem una de 32 de mpx wide pe ecranul mare, amplasată destul de ciudat în lateral stânga.

Bateria are 4.500 de miliamperi, se încarcă rapid prin tehnologia Super VOOC la 33 de wați și ajunge la 100% în 70 de minute. Are și fast wireless charging la 15 wați și reverse wireless charging pentru alte dispozitive la 10 wați.

Față de alte review-uri nu am mai organizat totul pe capitole, ci am vrut să încep cu specificațiile tehnice. Iar Oppo a pus pe Find N cam tot ce avea mai bun în momentul de față în materie de facilități. Iar acum voi vorbi pur și simplu despre modul în care folosim acest telefon și ce știe să facă, pentru că sunt de părere că încă încercăm să mai înțelegem dacă telefoanele pliabile sunt doar o modă trecătoare sau sunt aici ca să rămână.

Ce poți să faci cu Oppo Find N?

Cum ziceam, Find N are o formă mai prietenoasă față de alte pliabile. Mixul dintre ecranul mare și cel mic, cu o orientare dreptunghiulară, dar nu foarte înaltă, mi se pare unul dintre cele mai reușite. Ca fost fan al telefoanelor de mici dimensiuni, ecranul copertă de 5,5 inci nu mi s-a părut meschin, ci chiar ușor de folosit.

Nu, nu avem un telefon ușor, are 275 de grame, ceea ce e destul de mult, dar e în norma telefoanelor pliabile. Personal mi s-a părut ușor de ținut în mână, nu e ușor să-l scapi și uș or de pus în buzunare, chiar dacă are o grosime de 15,9 milimetri.

Oppo Find N vine cumva în mijlocul pieței dintre Fold și Flip. Dacă Fold e un telefon de business de la Samsung, Flip e un telefon de business și lifestyle. Dar dacă Samsung Galaxy Fold 3, despre care am zis că mi-a plăcut mult și nu mai e doar un experiment, îmi aduce aminte de un Nokia Communicator folosit de o persoană de afaceri în trecut, Oppo Find N mi se pare că poate fi folosit și pentru business, dar și pentru cei care vor să aibă un telefon mic și cochet, ce ascunde un ecran pliabil mare.

Oppo se laudă cu tehnologia balamalei sale de pe acest telefon și deși avem un ecran Liquid Amoled de la Samsung, Oppo spune că acesta nu va avea o crevasă așa de mare ca la alte telefoane din această categorie. Nu voi spune că Oppo Find N nu va afișa o crevasă pe ecran, o caracteristică tradițională și puțin enervantă a acestor telefoane, dar e clar mai discretă. Aproape de nevăzut cu ochiul liber. Probabil voi o veți vedea acum în filmări la noi, dar și în celelalte prezentări care au apărut pentru Oppo Find N.

Dar, dar, apropo de balama, e primul telefon care pliat are ambele bucăți stând perfect una peste alta. La Samsung Fold aveai mereu un unghi ciudat al ecranelor care lăsa un spațiu între ele. Pe Find N arată perfect. Ca și cum ai pune două telefoane unul peste celălalt.

Telefonul va avea o variantă de ColorOS 12 - Android 11. Cum spuneam, e un telefon înainte de lansare cel care a ajuns la noi, un telefon destinat pieței din China. Din acest motiv am instalat serviciile Google în mod manual, pentru că era setat pe China. Din acest punct de vedere, cred că Oppo mai lucrează la optimizări, acolo unde Samsung se descurcă excelent deja și cu un avans față de piață. Oppo Find N nu a avut mari neplăceri la software, dar se vedea că este un telefon încă în dezvoltare. Fie că era vorba de aplicația Instagram care nu se afișa corect, fie de Facebook care afișa un soi de versiune de tabletă, fie de tastatura Gboard de la Google care nu știa să recunoască orientarea telefonului.

Dar mă așteptam la aceste lucruri. E work in progress. Le-am văzut încă de la prima generație de Fold de la Samsung, în timp ce la generația de anul acesta optimizările au fost foarte bine făcute. Telefonul știe deja să treacă lejer între ecranul mare și ecranul copertă în multe aplicații, aplicațiile de productivitate se văd foarte bine pe ambele ecrane și chiar unele aplicații nu-și dau crash (lucru pe care îl vedeam la Fold).

De specificații tehnice am vorbit deja. Sunt de top și nu am ce să zic despre ele. E telefon excelent pentru productivitate, browsing și gaming. Camerele sunt excelente și aduc cu cele de la Find X Pro pe care le-am lăudat.

Pentru o primă generație pliabilă de la Oppo acest telefon ajunge aproape de idealul unui telefon pliat ca formă. Depinde ce vrei să faci cu el. Plus că va costa aproximativ 1.100 de euro, un preț în care nu primești doar faptul că are o formă diferită, ci și specificații de flagship.

Personal sunt printre cei care încep să aprecieze telefoanele pliabile. Mai au nevoie de optimizări de software și probabil că în folosirea de zi cu zi aș ține totul doar pe ecranul copertă, dar pentru momentele când ești în vacanță și vrei să citești sau vrei să te uiți pe documente Excel sau Office, când vrei să faci un videocall cu mai multe persoane sau vrei să te uiți pe Netflix, telefoanele pliabile sunt acea legătură cu tabletele pe care începeam să o pierdem.

Ecranul liquid Amoled începe să arate și el bine, nu mai are o crevasă atât de evidentă și stângace. Știu sigur că tehnologia va evolua și în maximum 2 ani vom avea un terminal cu adevărat fără reproș în această categorie. Până acum producătorii experimentează, vor să vadă cum folosesc oamenii aceste dispozitive. În plus, aș spune că Oppo are în buzunar un alt as. Anume telefonul rulabil. Am prezentat noi un prototip anul acesta, un telefon cu motoraș care se extindea practic în lateral. Acela mi se pare cu adevărat telefonul pe care eu îl aștept în următorii doi ani de la mai mulți producători.

Hai să vă las și cu concluzia mea. Cred că telefonele pliabile vor rămâne pe piață. Nu vor înlocui cu totul telefoanele obișnuite pentru că vor fi greu de înțeles de consumatorul mediu, dar pentru oamenii care vor un flagship, pliabilul va fi o alternativă. Oppo Find N nu arată a telefon de geeks pasionați de gadgeturi. Arată ca ceva pe care mi l-aș cumpăra azi dacă ar fi un pic mai optimizat software. Iar la viteza cu care s-a mișcat Oppo pe piața europeană, mă aștept ca lucrul acesta să se întâmple rapid.

Aceasta e concluzia mea: Find N e un telefon experiment care mă atrage și mă face să zic că dacă mia sunt finisate un pic, în doi ani îmi voi înlocui telefonul actual cu unul pliabil.



Citeste si