- 24 Iunie 2022
REVIEW Razer Kishi V2 sau cum să te distrezi cu jocurile favorite pe telefon
Pentru cine este Razer Kishi V2? Pentru gamerii cărora le plac jocurile mobile sau care au abonamente la serviciile de cloud gaming și pentru cei mai competitivi care vor o experiență cât mai bună în jocul preferat.
Cât costă? Pe site-ul oficial Kishi V2 se vinde cu 100 de euro
Diablo Immortal a avut parte de probabil una dintre cele mai mari lansări pe telefoanele mobile, indiferent că e vorba de Android sau iOS. Pentru mine jocul a fost foarte distractiv și părerea mea o poți citi în acest review. Am jucat Diablo Immortal pe telefonul Android personal, dar și pe PC, iar când aveam posibilitatea să aleg dintre cele două alegeam PC-ul. Nu doar pentru ecranul mai mare, ci și pentru că aveam parte de un control mai bun cu mouse și tastatură. A venit Razer Kishi V2 și alegerea nu mai ține de control deoarece cu acest dispozitiv de la Razer să joci jocuri pe telefon nu a fost niciodată mai ușor, însă înainte de a vorbi despre experiența de utilizare să trecem în revistă designul acestui gadget.
Razer Kishi V2 este un controller ce poate fi atașat oricărui telefon Android cu UBS-C, cu anumite limitări în ceea ce privește dimensiunile. Acesta funcționează cu telefoane cu o lungime maximă de 170 mm și cu o grosime maximă de 11,5 mm. Eu am încercat Kishi V2 cu trei modele de telefoane (Samsung Note 20 Ultra, OnePlus 9 și Sony Xperia 1 IV) și cu niciunul nu am avut probleme.
Revenind la Kishi V2, acest nu este la fel de compact ca originalul Kishi atunci când nu este folosit deoarece sistemul de lungire este creat altfel de data asta. Nu este o problemă, ba chiar prefer acest sistem deoarece este mai robust. Kishi V2 are o lungime de aproximativ 22 de centimetri și cântărește 284 de grame. Are o mufă USB-C prin care se conectează la telefon și o mufă USB-C la exterior cu ajutorul căreia ai putea să-ți încarci telefonul atunci când te joci. Nu poți conecta căști cu adaptor UBS-C prin acest port, de exemplu, însă poți folosi orice fel de căști wireless prin conexiune bluetooth cu telefonul.
Razer Kishi V2 este realizat din plastic, însă construcția pare să fie solidă, iar brandingul Razer este minimal cu un logo discret pe partea din mijloc și pe lateral. Acesta are patru butoane clasice (X,Y,A,B), două thumbstick-uri analogice ce pot fi apăsate, un D-pad mecanic, două triggere (L1,L2 și R1, R2), un buton pentru meniu, unul pentru opțiuni și unul de share, apoi mai sunt alte două butoane M1 și M2 ce se află lângă triggere și pot fi programate pentru anumite funcții în jocuri.
În esență este un controller complex ce nu este mai prejos față de un controller obișnuit de Xbox sau PlayStation. Bun, dar ce faci cu un controller pentru telefon? Păi te joci jocuri complexe Android mult mai ușor și nici nu mai acoperi ecranul telefonului cu degetele. Ce fel de jocuri? Practic toate jocurile Android care au fost create și optimizate pentru control cu un astfel de dispozitiv. Mai simplu zis, unele jocuri vor recunoaște Kishi, altele nu.
Titluri precum Diablo Immortal, Grimvalor, BC Portal, Asphalt 9, SW: Kotor, Dead Cells, Action Squad funcționează fără probleme. Totuși anumite titluri populare precum Brawl Stars, Call of Duty Mobile sau Apex Legends nu pot fi folosite cu Razer Kishi V2, deși pentru Call of Duty Mobile există o metodă conectând un alt controller la telefon prin Bluetooth, apoi jocul recunoaște inputul de la Razer Kishi V2.
Însă mai mișto este faptul că poți să te joci jocuri AAA în cloud direct pe telefon foarte ușor folosind acest controller. Am încercat titluri precum God of War sau Cyberpunk de pe Nvidia GeForce Now și experiența de utilizare a fost foarte bună. La fel, te poți juca pe Stadia sau pe Xbox Cloud Streaming atunci când va fi disponibil în România. Acesta ar putea fi folosit și pentru sesiuni de remote play, când nu mai ai chef să stai pe scaun în fața biroului și ai vrea să te joci din pat, prin care poți transmite jocul de pe PC pe telefon prin Steam Link sau Xbox Remote Play.
Experiența de utilizare este una foarte bună, controllerul se atașează bine pe telefon, iar butoanele sunt plăcute la atingere și răspund bine la comenzi. Marginile sunt rotunjite și astfel poți să folosești controllerul mai mult timp fără să te deranjeze.
Pentru că este folosită conexiunea USB-C a telefonului, nu am văzut latențe sau input lag atunci când am folosit controllerul, cum ar putea apărea în cazul unor controllere conectate prin bluetooth. Butoanele sunt amplasate bine și controlul este intuitiv, iar cei care folosesc controllere Xbox se vor simți ca acasă cu Razer Kishi V2. Singura problemă o am cu triggerele care mi se par puțin cam înghesuite, mai ales că în aceeași zonă au fost integrate și acele butoane programabile M1 și M2, ce pot fi apăsate din greșeală în „focurile luptelor”. Față de Kishi, această nouă versiune are microswitch-uri ce sunt mai bune decât cele de pe versiunea anterioară. O altă îmbunătățire constă în faptul că Kishi V2 are o compatibilitate cu un număr mai mare de telefoane datorită faptului că se poate întinde ceva mai mult.
La nivel de software, controllerul merge fără să fii nevoit să instalezi vreun extra soft pentru el pe telefon, însă poți instala aplicația Nexus a Razer pentru a putea folosi acel buton de share, iar tot de acolo poți să faci actualizările de firmware pentru dispozitiv, poți face remapping pentru butoane și găsești toate jocurile instalate de pe telefon și alte sugestii de jocuri pe care ai putea să le încerci.
Revenind la Razer Kishi V2, acest controller mi se pare perfect pentru gamerii care vor o experință de joc bună și atunci când sunt departe de consolă sau de PC. Razer Kishi V2 nu este un dispozitiv iefitin și în acest moment îl găsești la un preț de 100 de euro. De menționat că acest controller este compatibil doar cu telefoanele cu Android 9 sau mai nou. Cei cu iPhone vor trebui să aștepte versiunea creată special pentru telefoanele Apple ce va fi lansată cândva în această toamnă.
Înainte să-l achiziționați ar fi bine să verificați dacă jocul vostru favorit de pe Android este compatibil cu Razer Kishi V2. Altfel mi se pare un companion bun pentru drumurile lungi cu trenul sau cu avionul când vrei să te distrezi și altfel decât privind un film sau un serial.