REVIEW realme 8 și realme Watch S Pro - dispozitive cu super preț pentru tineri

realme e un producător prezent pe piață de anul trecut în mod oficial și face parte din același grup de companii precum Oppo, OnePlus sau Vivo. Se adresează celor care vor telefoane mai accesibile și care sunt cumva croite pentru nevoile tinerilor. Noi am testat deja realme 7, iar acesta este review-ul pentru realme 8 și ceasul smart realme Watch S Pro.

realme 8 e o nouă adiție, dar are câteva lucruri schimbate. Ecranul e Super AMOLED, nu LCD, dar nu are rată de refresh de 90 de hz, camerele sunt diferite, iar designul relativ unic. Hai să începem așadar cu ultima parte. Designul și ce aduce el nou.

Design realme 8

realme 8 are un design destul de standard, până când observi elefantul din cameră. Pe spate avem o carcasă de plastic într-o culoare puternic argintie, ceea ce nu e pe gustul tuturor. Mie personal mi-a plăcut, e spectaculos și destul de flashy.

Modulul camerei e dreptunghiular, dar compact, cu cele patru camere amplasate simetric. Însă elefantul e înscrisul. „Dare to Leap”, pe care îl ai și pe realme 8 Pro. E mesajul de brand pentru relame, dar l-aș fi văzut pe cutie sau pe o carcasă, nu direct pe telefon. E puțin prea „in your face” din punctul meu de vedere și pentru generațiile viitoare mi-ar plăcea ca realme să renunțe la acest obicei. Mulți vor fi dați în spate de asta, pentru că pur și simplu un mesaj de brand trebuie să fie discret sau să crezi puternic în el.

Altfel, avem un telefon ușor și subțire, ceea ce îmi place. 177 de grame, carcasa e din plastic rezistent, iar grosimea e de doar 8 milimetri. În față ai un ecran de 6,4 inci cu margini subțiri în 3 părți și o margine mai pronunțată jos. Ce mi s-a părut ciudățel e că toate butoanele sunt pe partea dreaptă, ceea ce face dificilă, de exemplu, facerea unui screenshot. PE partea din stânga ai sloturile de dual SIM și de card micro SD, iar jos, pe cantul tăiat în unghi ai mufa de căști și cea USB C. Marginile sunt și ele cromate, dar mai discret.

Pe o scară de la 1 la 10 eu i-aș da acestui design 7 cu indulgență. Nu e un telefon urât, dar nu-mi place să scrie ceva pe telefon, iar argintiul nu e pe gustul tuturor. Plus că atrage amprente extraordinar de mult. Am folosit inclusiv carcasa de silicon transparentă din cutie, dar aceasta are o tentă întunecată și nu-mi place.

Performanțe tehnice

Ecranul este anul acesta unul de 6,4 inci Super AMOLED; față de cel IPS LCD de anul trecut. Diferența e că rata de refresh e de 60 de Hz, nu de 90 ca anul trecut. Ce câștigi, ce pierzi?

Pentru mine telefoanele cu rată de refresh de 90 sau de 120 de Hz sunt standardul azi, pentru că se simt altfel, sunt mai fluide, jocurile sunt mai mișto. Ce câștigi însă pe realme 8? Luminozitatea ecranului e mare, de 1.000 de niți, iar în soare se vede chiar bine, surprinzător de bine. Culorile nu sunt extrasaturate, iar dimensiunea, deși nițel mai mică decât cea de pe generația anterioară e suficientă. Eu aș fi păstrat rata de refresh, dar aia e.

Procesorul e același de pe generația anterioară, Mediatek Helio G95, optimizat pentru jocuri, iar memoria RAM poate fi de 4, 6 sau 8 GB, în funcție de variantă, în timp ce stocarea e standard e  de 64 sau 128 de GB. Poți să pui și un card micro SD. Bateria e și ea identică, 5.000 de miliamperi și încărcare rapidă la 30 de wați, cu 50% în 26 de minute și 100% în 65 de minute. Încărcarea e reală, nu doar marketing.

Procesorul e cel de pe realme 7 sau Xiaomi Redmi Note 10S. Ca feedback, telefonul funcționează bine și pentru mine, folosindu-l o săptămână, venind de pe telefoane premium, nu am simțit mari diferențe. E un telefon ce funcționează foarte bine, dar asta știam de pe generația anterioară. Ceea ce e păcat e că pot să laud specificațiile, dar sunt aceleași ca cele de anul trecut.

Așadar, avem un telefon pentru tineri, clar. Un telefon de gaming, un telefon cu browsing foarte bun și ecran de calitate. Dar nu un update față de anul trecut. Hai să vorbim și despre camere, căci aici s-au schimbat câteva lucruri.

Camere foto realme 8

Față de anul trecut, realme a schimbat senzorul de pe camera principală. Nu mai e unul Sony, ci unul Omnivision. Avem o cameră principală de 64 de megapixeli, una ultrawide de 8 megapixeli, una de 2 megapixeli macro și una de 2 megapixeli de adâncime. Camera de selfie e de 16 megapixeli.

La nivelul calității pozelor e un telefon mid range care nu emite pretenții mari. Poți să faci imagini ok ziua, dar fără să fie foarte precise și cu ceva zgomot în ele. De asemenea, camera ultrawide produce destul de multe artefacte, iar eu sunt printre cei care apreciază un ultrawide bun.

Ca toate telefoanele realme sau Oppo ai inteligența artificială care schimbă culorile și le dă mai mult impact. Editarea inteligenței artificiale e pentru cei care apreciază telefoanele care lucrează mult cu pozele și care le fac un pic suprasaturate. Pentru pozele de noapte, inclusiv cu modul de noapte, calitatea e slabă, cu multă intervenție a inteligenței artificiale și rezultate destul de slabe.

Dacă vrei selfie-uri, e o cameră potrivită, cu detalii bine conturate, dar cu un focus relativ slab. realme 8 nu e o schimbare radicală față de generația anterioară și nu e un telefon pentru mega pasionații de fotografie. Face, dar cam atât.

Așadar, e un telefon mid range tradițional. Mai mult de gaming și browsing, decât pentru fotografii și vloguri. Acum vreau să vorbim despre sistemul de operare pe scurt, dar și despre disponibilitate și preț.

Sistem de operare, disponibilitate și preț

realme 8 va avea un preț la precomandă  de 999,99 de lei în varianta de 4 GB de RAM și 64 de GB de stocare, iar varianta cu 6 GB de RAM și 128 stocare e 1099,99 lei, la ambele variante urmând să primești căști realme budsQ gratuit. Prețul normal de pe 20 aprilie încolo va fi de 1.000 de lei, respectiv 1.100 de lei. Așadar, vorbim de un cost bun pentru această categorie de telefon și deja la 1.000 de lei primești un telefon foarte fluid.

Dacă ai luat însă realme 7, nu te sfătuiesc să faci trecerea, pentru că nu e un upgrade considerabil decât la un singur element.

Adică sistemul de operare. realme 8 are Android 11 cu Realme Ui 2.0, care e practic interfața de Oppo un pic modificată. Așadar, ai sistem de operare actualizat și bun, cu ceva aplicații inutile instalate, dar poți să treci pe lângă ele.

realme Watch S Pro

realme Watch S Pro e un smartwatch care vine cu un sistem de operare propriu companiei. Deși seamănă cu Wear OS-ul modificat de pe Oppo Watch, nu se bazează pe acesta ci e dezvoltat de companie.

Ai un ecran bun Super AMOLED de 1,39 de inci, cea mai interesantă componentă a acestui dispozitiv și o rezoluție de 454 pe 454 de pixeli. Bateria e de 420 de miliamperi.

Cum spuneam, ceasul arată bine, are o formă tradițională și se potrivește atât la ținute mai sport, cât și la unele mai business. Are un display bun, chiar și în lumina soarelui, care se activează cu ajutorul accelerometrului, când întorci încheietura spre tine.

Ce poți face cu ceasul acesta? Îl conectezi la telefon cu realme Link, poți să schimbi design-ul display-ului și poți să primești notificările de pe telefon. La nivel de aplicații, nu ai prea multe, dar le ai pe cele de care ai nevoie. Astfel, poți să monitorizezi oxigenarea sângelui și pulsul, lucru important astăzi, poți să vezi vremea, dar și să monitorizezi activitățile sportive cu aplicațiile standard.

Ce-mi place? Faptul că are un design bun, că l-am testat pe o mașină de vâslit indoor și a recunoscut exercițiul fizic, iar datele monitorizate sunt precise. De asemenea, bateria are o autonomie extrem de bună, prima încărcare am făcut-o după vreo 7 zile.

Ce nu-mi place? Nu e neapărat optimizat extraordinar. Notificările sunt afișate pe ceas, dar odată șterse de acolo nu se șterg și de pe telefon. De asemenea, numărul aplicațiilor e destul de redus și meniul din realme Link nu oferă extrem de multe detalii pe partea de sănătate și sport, ci doar cele de bază.

Altfel, ceasul trebuie judecat la raportul calitate/preț, pentru că e printre cele mai ieftine și e dedicat celor care vor un ceas smart de început, care să monitorizeze sportul și puțin starea de sănătate. Mie faptul că ceasul are puls și oximetru mi se pare un avantaj excelent.

Puncte Pro
  • Preț accesibil
  • Performanțe fludie ale telefonului
  • Ecranul e destul de luminos și nu are reflexii în lumina soarelui
  • Camera de selfie face imagini reușite
  • Încărcarea e rapidă
Puncte Contra
  • Camerele sunt mai slabe decât realme 7
  • Rata de refresh e de doar 60 de Hz
  • Designul cu înscrisuri nu e pe gustul tuturor
  • Nu e un upgrade considerabil față de realme 7

Ce să zic la nivel de concluzii? Dacă nu testam realme 7, l-aș fi recomandat cu drag. Dacă nu ai însă realme 7, e chiar o opțiune bună. Browsing-ul și gaming-ul sunt fluide, ai Android 11, iar dacă treci peste designul relativ îndoielnic, atunci ai un telefon de calitate.

Mi-aș fi dorit și 5G la prețul acesta, dar nu le poți avea pe toate. Altfel, pe piață poți să te uiți la Samsung A21s, la Oppo A52, la Motorola G Pro sau chiar Samsung A31s.

E un telefon de tineri, cu o ofertă de precomandă bună, căștile acelea sunt mișto. Despre ceas, e unul entry level. Monitorizezi ceva sport și ceva sănătate, dar nu e prea complex.



Citeste si