- 1 August 2024
REVIEW Xiaomi Redmi Pad Pro - de ce un laptop prost când poți să iei o tabletă bună?
Am testat de curând o altă tabletă de la Xiaomi, Pad 6s Pro, dar aceea era mult mai specializată și scumpă. Acolo am avut dificultăți în a găsi care este scopul ei. Aici mi-am dat seama din prima.
Practic, întrebarea mea e și cea care va da titlul review-ului - de ce să cumperi un laptop prost când poți să iei o tabletă bună? Dacă nu ești gamer, dacă nu ai nevoi mai mari decât de a edita documente, a lua notițe, a sta pe social media și a te uita la filme și a asculta muzică, nu e niciun motiv solid pentru care să eviți Redmi Pad Pro dacă vrei un dispozitiv pentru facultate.
Ce vezi?Ei bine, vezi o tabletă de 12,1 inci, adică destul de mare, dar care nu pare uriașă. Marginile sunt drepte, colțurile rotunjite, iar marginile ecranului deși se văd, nu sunt uriașe.
În spate vei vedea doar cele două module, adică o cameră de 8 megapixeli și un bliț, iar în față camera frontală de 8 megapixeli este pe partea orizontală a tabletei, așa cum este normal.
Apreciez faptul că are 571 de grame, iar cu tot cu husă se mai adaugă 450 de grame, ceea ce o duce la aproximativ un kilogram, în zona inferioară a laptopurilor. Dar laptopurile foarte subțiri și ușoare sunt scumpe, așa că nu o vei compara cu ele. Grosimea e de doar 7,2 milimetri, husa adaugă destul de mult, dar nu e deranjantă. Am simțit că e o tabletă pe care o poți purta cu tine fără greutate. Nu încarcă ghiozdanul și nici când mergi cu ea în mână.
Așadar, e o tabletă simplă, așa cum sunt toate astăzi, dar care oferă lucrurile de bază la design.
Specificații tehniceRedmi Pad Pro vine cu 6 GB de RAM și 128 de GB de stocare. Poți extinde RAM-ul cu 2 GB din capacitatea de stocare.
Procesorul este unul mid range tradițional acum, un Snapdragon 7s Gen 2 destul de solid pentru task-urile zilnice și pentru a deschide mai multe aplicații deodată. Bateria are 10.000 de miliamperi.
Cum se comportă zi de zi? Ei bine, eu nu am simțit nicio lipsă la această tabletă. Nu consider că poți să te joci pe ea, dar am folosit-o pentru social media, pentru a scrie, pentru a urmări streamuri live, Netflix, HBO, Amazon, pentru YouTube sau chiar pentru a scrie articole. Am luat-o cu mine într-un mic concediu la mare și a fost o variantă mai bună decât dacă-mi luam laptopul, pentru că e mai ușoară și funcționează pentru ceea ce aveam nevoie exact la fel. Am răspuns la câteva mailuri și am văzut un film seara.
Am folosit tastatura de multe ori în modul multitasking, ușor de activat pe Android 14, cu skin Xiaomi HyperOS. Pe o jumătate am pus un YouTube, pe cealaltă jumătate un document. Sau două pagini web dacă voiam să scriu un review sau să mă documentez.
Autonomia în folosire mixtă este de o zi întreagă, așadar te poate duce o zi de muncă sau o zi de facultate fără nicio problemă. Se încarcă cât de cât rapid, la 33 de wați maximum, dar aici i-am găsit un minus. Tastatura vine în pachet doar cu firul, fără capul de încărcare. Dacă pe Pad 6s Pro am avut un cap de încărcare potent, aici ar trebui să-l cumperi ca să o pui la încărcare 50-60 de minute.
Ecran, tastatură și accesoriiCeea ce face tableta foarte atractivă pentru studenți, elevi, dar și pentru cei care vor să aibă un dispozitiv secundar pe lângă laptop e ecranul. Are 12,4 inci, e extins, are margini negre care nu sunt foarte groase. Orientarea e 16 pe 10 și display-ul are rată de refresh de 120 de Hz, mai scăzută puțin decât pe Xiaomi Pad 6s Pro. Ceea ce aș zice că e un dezavantaj e sticla de tip Gorilla Glass 3, adică dintr-o generație anterioară, așadar, atenție aici la zgârieturi și căzături.
Ecranul are o rezoluție 2,5K cu o densitate de 249 de pixeli pe inch. În folosire display-ul e foarte luminos, se comportă excelent și în soare, iar culorile sunt bine evidențiate, deși nu sunt atât de saturate și precise ca pe tableta mai scumpă. Dar acest ecran e mai bun decât multe pe care le veți vedea pe laptopuri ieftine, pentru că acelea sunt concurența adevărată pentru Redmi Pad Pro.
În plus, ai patru difuzoare pentru un sunet bun și când nu te conectezi cu căști la ea sau ai vreo boxă externă. Așadar, din punctul meu de vedere ecranul e unul din marile avantaje ale tabletei față de un laptop ieftin pe care ți l-ai lua.
Singură tableta nu e folositoare, dacă mă întrebi pe mine. Ai nevoie de o husă cu tastatură, dar nu neapărat de un stylus, depinde de tine, poate vrei să-ți iei și notițe la cursuri. La mine a ajuns cu o husă cu tastatură, dar fără touchpad, ceea ce nu e un mare minus. E o husă bluetooth dar care nu este magnetică, ci tableta se inserează în suport și apoi stă într-o singură poziție ancorată.
Tastatura deși nu e la fel de bună ca cea de la Xiaomi Pad 6s Pro pe care am testat-o de curând, are un joc foarte cursiv și nu se simte de jucărie, nu vibrează în mod exagerat și e o experiență de scris foarte bună. Nici absența pad-ului nu a fost o mare problemă. Tastatura se încarcă separat prin USB-C, aici trebuie doar să fii atent să o pui la încărcat din când în când. Eu am folosit tableta cu intermitențe vreo 2 săptămâni și nu a trebuit să o încarc niciodată.
Despre stylus - e Redmi Smart Pen, dar nu poate fi pus magnetic pe această husă. Nu e un accesoriu pe care eu personal îl folosesc des, dar pentru nivelul acesta are un feedback foarte bun, dacă vrei să desenezi calitatea tușelor e foarte bună și pentru notițe eu zic că Xiaomi a făcut o treabă impecabilă aici. Minusul pe partea de accesorii este așadar la faptul că nu poți ancora tableta la mai multe unghiuri, ceea ce e complicat când stai în pat și te uiți la un film. De asemenea, tableta nu simte când nu mai folosesc tastatura și o pun doar în spatele acesteia. Adică nu ridică tastatura virtuală să o folosesc ca și cum nu ar avea husa, ceea ce e o chestiune de experiență de utilizare un pic întortocheată.
Pentru cine este această tabletă?Eu cred că aici alegerea e destul de simplă. Vrei o tabletă de familie care să nu fie nici laptopul de muncă, nici laptopul de gaming? E un dispozitiv bun ca să vezi Insula Iubirii în cameră atunci când te-ai săturat să stai în sufragerie. Să-l iei în vacanță, eu am făcut-o, să vezi un Netflix și să răspunzi la un mail. Așadar, e un dispozitiv de familie dacă mă întrebi pe mine.
Dar mai important decât atât poate fi un companion pentru elevi sau studenți. Îmi amintesc de mine în facultate, chiar dacă asta era acum 15 ani. Am fost extraordinar de mândru că am reușit să-mi cumpăr ceea ce se numea pe vremea aceea un Netbook. Acer cred că era. Avantajul său era că era de 10 inci, dimensiunea sa mică mi se părea foarte cool. Îmi imaginam că o să fiu scriitor.
Problema netbook-ului era că îi lipsea puterea. Dacă nu vrei un laptop de gaming, un desktop, ceva mai complex dacă ești la arhitectură, atunci Redmi Pad Pro e o alegere numai bună. Scrii la curs, iei notițe la seminarii, desenezi, schimbi documente, răspunzi la mail-uri, te uiți și la filme, te ține și mult bateria.
Altfel, mai este un dispozitiv ca un asistent pentru cineva care are laptop de muncă și nu vrei să-l cari peste tot. Deși are 12,1 inci și un kilogram cu tot cu husă, intră ușor în genți, ghiozdane, fără probleme.
Preț și concluzie?Tableta aceasta m-a inspirat un pic. Pentru că nu e atât de scumpă precum altele de pe piață, pentru că eu o văd folosită ca dispozitiv secundar de către mine, dar și ca dispozitiv principal un elev, de un profesor sau student. E ușoară, așa că e mai bună ca un laptop, are un ecran care e la ani distanță de ecranele laptopurilor ieftine, iar performanța e bună.
Varianta testată de mine costă 1.500 de lei pe site-ul Xiaomi în momentul de față. Tastatura costă 400 de lei, deci la 1.900 de lei ai un dispozitiv excelent, cu sistem de operare nou și actualizări în următorii 3 ani. Stylus-ul costă 300 de lei dacă îl dorești. Așadar, mie această tabletă îmi strigă Back to School, deși habar nu am dacă Xiaomi o marketează astfel.
Redmi Pad Pro mi-a plăcut aproape mai mult decât tableta testată anterior doar din simplul fapt că raportul calitate preț are sens. Are sens să dai 1.900 de lei ca să te uiți la filme, să stai pe internet, să scrii, să fii mobil, să o iei în vacanță. Mi-aș fi dorit totuși capul acela de încărcare.