- 4 Octombrie 2021
REVIEW Router wireless Tenda 4G 185 - internet pentru un road trip cu familia
Tenda este unul dintre producătorii care în piața de conectivitate ne-au obișnuit cu dispozitive la un preț corect și caracteristici foarte bune. De data aceasta, a ajuns la noi un router wireless mic, dar foarte util. Deși nu pare că e tehnologie atât de esențială, dacă ai un drum cu familia sau o casă în afara orașului, atunci ai nevoie de internet în permanență la care să se conecteze mai multe persoane.
Tenda 4G 185 e un router accesibil și care oferă viteze 4G+, are o autonomie bună și dacă nu-l conectezi la priză și e ușor de transportat. Să începem însă cu ceea ce se vede, adică designul.
Design Tenda 4G 185Tenda 4G 185 are dimensiuni reduse și doar 85 de grame. Practic, încape în orice buzunar. Grosimea este de doar 13,8 milimetri și lungimea e de 98 de milimetri. Ca o comparație, e mai mic decât orice smartphone de pe piață în momentul de față.
Routerul wireless este realizat din plastic cu striații și are o carcasă ce se poate scoate pentru a putea introduce cartela 4G. Ai două butoane prin care poți controla routerul de pe display-ul de mici dimensiuni, dar color, iar încărcarea se face cu un microUSB. Poți să-l conectezi chiar și la un laptop pentru a se încărca.
Carcasa vine în culori neutre, negru și gri. Avantajul acestui router e că are o formă convențională și mică, astfel că poți să-l pui în buzunar, în ghiozdan, iar dacă vrei să-l folosești ca router în mașină, îl poți conecta ușor și ascunde în compartimentele de stocare.
Evident, dacă vorbim de un router wireless, ceea ce contează sunt specificațiile tehnice. Routerul are 4G+ și are două antene interne ce funcționează pe frecvențe de 2,4 - 2,48 Ghz. De asemenea, viteza maximă de transfer este de 150 de Mbps. E un router wireless entry level pentru nevoi de bază, cum ar fi navigarea din social media, urmărit de clipuri și productivitate.
Încărcarea se face de la un cablu microUSB și alimentarea se face de la DC 5V / 1A. Avantajul față de un WiFi public vine din securitate, pentru că poți seta parole pe WiFi-ul tău și să ai grijă ca datele tale să fie în siguranță. De asemenea, poți vedea mereu câte dispozitive sunt conectate la device pe ecranul color al dispozitivului.
Pentru a putea să folosești o cartelă, trebuie mai întâi să o activezi într-un telefon mobil și să-i scoți PIN-ul. De asemenea, dacă vorbim de o cartelă pe abonament, atunci lucrurile sunt simple, iar dacă e o cartelă prepaid, activează datele pe care le ai în ofertă pentru a le putea folosi. Ulterior mută cartela în routerul Tenda și internetul funcționează.
De asemenea, pentru a seta routerul trebuie să-l conectezi la un laptop sau PC, accesezi adresa 192.168.0.1 cu parola și userul admin, iar acolo ai interfața de administrare. În meniul de acolo poți să setezi datele de la operator pentru WiFi, dar și setări de siguranță, cum ar fi un firewall.
Bateria cu care vine routerul e de 2.100 de miliamperi. Dacă vrei să-l porți cu tine atunci când nu este conectat la o priză sau la mașină, asigură o autonomie declarată de 10 ore, dar care în realitate se duce pe la 7-8 ore în funcție și de câte dispozitive sunt conectate. Apropo de acest lucru, poți să conectezi până la 10 device-uri la acest dispozitiv.
Mai ai și un slot de card microSD de 32 de GB prin care poți stoca fișiere în rețea. Chiar dacă e o modalitate entry level, poți să faci sharing de documente în casă, de exemplu, dacă lucrezi remote.
Routerul wireless de la Tenda costă în momentul de față 350 de lei, redus de la 430 de lei. E un preț rezonabil dacă vrei să ai un companion mic în călătorii ca să nu mai ai problema cu hotspot-uri de la telefoane. De asemenea, e util dacă te duci în roadtrip și vrei să ai internet pentru toată lumea în mașină.
Este unul dintre cele mai competitive prețuri din această categorie a routerelor wireless ușor de transportat și de folosit. E util și dacă ai o casă poate la țară și vrei internet când te duci pe acolo, dar nu vrei să te legi la cap cu un abonament permanent.
ConcluziiTenda 4G 185 e un router wireless entry level, cu un preț rezonabil în momentul de față când este redus. Găsești și variante mai ieftine, dar personal m-am obișnuit cu interfața de la Tenda și mi-e mai simplu decât să mă duc spre alte branduri.
Pentru un cost rezonabil, împreună cu o cartelă de la orice operator din România, poate să-ți ofere un backup de internet dacă mergi cu mașina sau dacă vrei să ai un router sigur la care să te conectezi dacă lucrezi din oraș și nu vrei să folosești telefonul pe post de hotspot.